Psikolojide hoşlanma belirtileri pek çok insan tarafından karşı tarafı çözümlemede sık sık başvurulur. Vücut dili, bakışma, dokunma isteği ve diğer konularda hoşlanan bireylerin davranışlarını çözümlemede bizlere yardımcı olan psikoloji, davranışı ya da zihni inceleyen bir disiplindir. Bilinçli ya da bilinçsiz olayları, duygu ve düşünceleri inceleyen psikoloji kapsamlı bir bilimsel disiplindir. Psikoloji bilimi, bu sayede hoşlanma duygusunun kökenine inebileceğimiz verileri bize sunuyor. Hazırsanız, psikolojide hoşlanma belirtileri konusuna ilişkin detaylara bilimsel bir perspektifle yaklaşalım.
Hoşlanma Duygusunun Kökeni
Bireyler hoşlandıkları insanı etkilemek ve kendi iyi yönlerini ön plana çıkarmak için çaba gösterebilir. İnsanlarda karşısındaki insana kendilerini gerçeküstü bir varlıkmış gibi gösterme eğilimi görülebilir. Peki bireyler neden karşı tarafı etkilemek için bu kadar çabaya girer?
Bu sorunun cevabı ilkel zamanlara yani avcı erkekler ile toplayıcı kadınların görev dağılımı yaptığı dönemlere kadar uzanır. Avcılık yapan erkekler avını yakalamak için taktikler ve numaralar ile avını ağına düşürme anında stres hormonu salgılar. İlişki başlangıcında da reddedilme riski olduğu için yüksek miktarda stres hormonu salgılanır. Stres hormonunun yanı sıra beyinde pek çok hormon salgılanır, bunlardan biri ise erkeklik hormonu olan testosterondur. Günümüzde yapılan araştırmalarda vücutta salgılanan üç hormonun etkili olduğu görülür. Bu hormonlar:
- Adrenalin
- Dopamin
- Oksitosin
Bu üç hormon birlikte, senkronize bir şekilde olmaz. Bu üç hormonun salgılanması hangi sıra ile nasıl olur?
Bilimsel Olarak Hoşlanma
Yapılan araştırmalara göre bir kişiden hoşlanmaya başlandığımızda vücudumuz adrenalin hormonu sargılamaya başlar. Anlık olarak salgılanan adrenalin hormonu dakikalar içerisinde ölçülür. Eğer hoşlandığımız kişiye olan ilgimiz aylardır devam ediyorsa, beynimiz dopamin hormonu salgılamaya başlar. Aynı kişiye karşı ilgi yıllardır devam ediyorsa, o zaman vücudumuz oksitosin hormonu salgılar. Ancak bu hormonun da ömrü en fazla üç yıldır. Üç yıl sonrasında bireyleri birbirine bağlayan herhangi bir hormon üretimi olmaz. Üç yıldan sonraki dönemde bireylerin birbirlerine karşı davranışları, anlayışları, sohbetleri, eğlenceleri ile ilişki devam eder.
Hoşlanma Belirtileri Nelerdir?
Hoşlanma belirtilerini beden dili, jest ya da mimikler, konuşma şekli, ses tonu ve kişinin size yaklaşımı gibi pek çok faktör arasından anlamak mümkün. Örneğin sizden hoşlandığını düşündüğünüz kişi aranıza giren ya da girebilecek tüm fiziksel engelleri ortadan kaldırmaya çalışabilir. Kişisel alanımız kutsaldır ama karşınızdaki insan yakınlaşmaya çalışıyorsa bu da hoşlanma belirtisi olabilir.
Beden Dilinde Hoşlanma Belirtileri
Hoşlandığınız ya da sizden hoşlandığını tahmin ettiğiniz birinin ayakları onu ele verebilir. Karşınızdaki kişi başkası ile konuşurken ayakları size doğru dönük duruyor ise bilinçaltında dikkatinizi çekmek istiyor olabilir. Size dönük ayaklar size duyulan sempatinin göstergesidir.
Sizden hoşlandığını düşündüğünüz biri ile selamlaşıyorsanız, kaşlarını anlık olarak kaldırır. Fakat bunu fark etmek çok güçtür.
Çevrenizden biri özellikle sizin yanınızda abartılı bir şekilde dik oturmaya çalışıyor ise sizden hoşlandığı anlamına gelebilir. Özellikle erkekler, hoşlandıkları kişinin yanında dik oturmaya ve onların dikkatini çekmeye çalışır. Dik durarak tüm özelliklerini göstermeye ve uzun gözükmeye çalışırlar.
Birbirinden hoşlanan bireyler kendileri ile alakalı çok özel bilgileri paylaşmak ister. Bunun yanı sıra aynalama yani karşı tarafın yaptığı hareketleri tekrar etme eğilimi gösteririz. Kafası sağa doğru yatıksa bizde aynı yöne doğru eğeriz.
Peki erkekler ya da kadınlar genel olarak neyden etkilenir? Erkekler kadınların görüntülerinden ses tonlarından ya da konuşma tarzlarından etkilenmeye daha meyilliyken kadınlar ise kalın ve tok sesli erkeklere ilgi duyma eğilimi gösterir.
Siz hoşlandığınız biri ile yan yana olunca hangilerini yapıyorsunuz hiç dikkat ettiniz mi? Hangi tavırlarınız, jest ya da mimikleriniz ile karşı tarafa yakalandınız?
İnsan psikolojisi, nereden baksanız derin bir dehliz. Eğer bu konuda içerik okumaktan hoşlanıyorsanız, Psikolojik İyilik Hali Nedir? Tam İyilik Hali Nedir? yazımıza da göz atabilirsiniz.