Psikoloji

Psikosomatik Ne Demek? Psikosomatik Hastalıklar Nelerdir? 

psikosomatik-ne-demek

Psikosomatik kelimesi, psikolojik etkilenmelerin yani faktörlerin, fiziksel sağlık üzerinde sahip olduğu mevcut etkiyi tanımlamaya çalışan, bir psikoloji terimi olarak karşımıza çıkar. Bu terim beden ve zihin arasındaki yakın ilişkiyi inceleyerek, aralarında bulunan ve fark edilmesi zor olan bağı ortaya çıkarmayı hedefler. “Psikosomatik ne demek?” sorusuna kısaca bu şekilde cevap verilebilir. 

Psikosomatik Hastalıklar Nelerdir?

Psikosomatik hastalıklar, psikolojiyi etkileyen faktörlerin fiziksel sağlık üzerinde de önemli bir etkisi olduğunu savunan, bir çeşit sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. ‘’Psikosomatik hastalıklar nelerdir?’’ sorusuna cevap olarak verilebilecek hastalıklar, şu şekilde sıralanabilir:

  • Ibs (Irritabl Bağırsak Sendromu): Bağırsaklarda meydana gelen olağan dışı semptomlar olarak kabul edilir.  
  • Fibromiyalji: Uyku bozukluğu, sebepsiz ağrılar ve kişilerin yeni uyandıkları anda bile çok yorgun hissetmeleri fibromiyaljik hastalıklar arasında sayılabilir.
  • Psikodermatolojik Hastalıklar: Ürtiker, sedef ve egzama rahatsızlıklarını ve benzer deri döküntülerini kapsar.
  • Psikosomatik Kardiyovasküler: Kalp ritminde bozukluk ve kan basıncında kontrolsüz artış olarak karşımıza çıkar.
  • Psikojenik Ağrı: Vücudun herhangi bir yerine ansızın saplanan ve sebebi olmayan ağrılar.

Bu hastalıkların tedavilerinde psikolojik ve fiziksel yaklaşımlar önemlidir. Kişilerin psikolojik anlamda rahatlaması ve fiziksel anlamda kendilerine dikkat etmesi, temel psikosomatik tedavisi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Psikosomatik Belirtiler Nelerdir?

psikosomatik-ne-demek
Psikosomatik vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar, bağırsak sıkıntıları, kalp ritminde bozukluklar görülebilen bir hastalıktır.

Psikosomatik hastalıkların nedenleri, çağımızın mevcut teknolojisi ile belirlenebilir, saptanabilir hale gelmiştir. Hastalıkların neredeyse %80’ine psikolojik faktörlerin sebep olduğu, yapılan incelemelerle kanıtlanmıştır. Genel olarak “psikosomatik belirtiler nelerdir?” sorusuna yanıt olarak aşağıdaki maddeleri sıralamak mümkündür:

  • Psikosomatik ağrı, yani vücudun en az dört farklı yerinde ağrı bulunması
  • Kişilerde birden fazla sindirim sistemi şikayetinin olması
  • Yutmada güçlük ve denge bozukluğu gibi bir nörolojik belirtiler
  • Rahatsızlıklardan şikayetçi kişilerde organik bir bozukluğun bulunmaması
  • Kişilerde meydana gelen, psikiyatrik incelemeye olan güvensiz ve şüpheci yaklaşım

Yukarıda yer alan psikosomatik hastalık belirtilerinden herhangi birine sahipseniz, bir uzmandan yardım alabilir ve erken tedaviyle sağlığınıza yeniden kavuşabilirsiniz. 

Psikosomatik Hareket Terapisi

‘’Psikosomatik ne demek?’’  sorusunun derinine indiğimizde temel tedavi yöntemlerinin formülü karşımıza çıkmaktadır. Psikolojik kötü etkilenmelerin vücudumuzdaki sağlıksız belirtileri, bizleri hasta hissettirmekte ve hatta hasta etmektedir. Duygusal çatışmalar ve izi kalan travmalar, kişilerde önce ağır bir psikolojik çöküntü sonra da fiziksel bir gerileme olarak baş göstermektedir. 

Psikosomatik hareket terapisi, kişinin psikolojisinde yer alan sıkıntıların bedeni etkilemesi işlevini ters çevirerek, bedenin psikolojiyi iyileştirmesini hedefler. Aynı zamanda bu terapi yöntemi, uzmanlar tarafından psikosomatik tedavisi yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkar. 

Psikosomatik Hareket Terapisinin Faydaları ve İşleyişi

psikosomatik-ne-demek
Zihinsel ve bedensel olarak kendinizi güçlü hissedip, kendinizi fark ederek, zihinsel sağlığımızı güçlü tutarak bu hastalıktan kurtulmamız mümkün gibi görünüyor.

Psikosomatik hareket terapisinin temel amacı, zihin ve beden arasındaki temel bağı anlamaktır. Bu güçlü bağın anlaşılması durumunda kişiler, zihin sağlığının beden sağlığını ne denli etkileyebileceğini çözümler. Hastalar, sonuçlar dahilinde doğru düşünmeyi öğrenir ve hareketin rahatlatıcı etkisini keşfederek uygulamaya koyulurlar. 

“Psikosomatik ne demek?” sorusuna yanıt verirken zihinsel faktörlerin fiziksel özellikler üzerinde etkisi olduğunu ifade etmiştik. Psikosomatik hareket terapisiyle zihinsel yaraların fiziksel güç üzerindeki deformatif etkisi engellenerek, fiziksel gücün zihinsel yaraları onarması konu alınmaktadır. 

Psikosomatik ne demek diye merak ederek geldiğiniz bu yazımızda, bu hastalığın üstesinden gelinebilmesi için Anlamlı Öğrenme Modeli Nedir ve Nasıl Uygulanır? adlı yazımızı okumalısınız. Ne istediğinizi, anlamıyla beraber öğrenmeniz çok önemli bir unsurdur.

Zihin ve Beden Bağlantısını Güçlendirme

Bedensel hareketler kullanılarak zihin güçlendirilir, deforme edilmiş duygular onarılır. Yapılan araştırmalara göre ilk seansta bile danışanlar iyi bir yol kat ettiklerini ve bir gün öncesine nazaran kendilerini daha çok sevdiklerini ifade etmiştir. 

Duygusal Blokajların Açılması

Zaman içinde sorunlarıyla yüzleşmeyi ve onları çözmeyi unutan kişiler,  psikosomatik hareket terapisi ile bu sorunlarla yüzleşmekten korkmamayı  ve çözmeyi öğrenirler. 

Kendini Fark Etme

Zihni ve bedeni arasındaki bağlantıyı güçlendiren, aynı zamanda onu durduran  ve engelleyen blokajlardan kurtulan kişi, kendini fark etmeye ve sevmeye başlar. Psikosomatik hareket terapisiyle hastanın zihni güçlenir ve fiziksel sağlığını etkileyen faktörler ortadan kalkar. Böylece zamanla yaşadığı rahatsızlıklardan kurtulur

Kişinin bedenini ve kendini tanıması ve yaşadıkları ile barışmasını hedef alan bu terapi yöntemi bir çeşit yoga olarak kabul edilmekte ve daha pek çok rahatsızlık için tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Belirtilerden herhangi birini taşıyorsanız bir uzmana başvurabilir ve beden sağlığınızın gücünden yararlanarak zihin sağlığınızı da yeniden kazanabilirsiniz. Unutmadan söyleyelim, dünyanızdaki en değerli varlık sizlersiniz. 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir