İş olanakları ve kazancının iyi olması sebebi ile “Python ne kadar sürede öğrenilir?” sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Yorumlamalı, etkileşimli, nesne yönelimli, birimsel, yüksek seviyeli bir programlama dili olan Python’u nasıl öğreneceğinize dair detayları sizinle paylaşıyoruz.
Program için ilk etapta aşağıda maddeler halinde sıralanan aşamalar takip edilmelidir:
- Bilgisayara programı yüklemek ve ayrıntılarına göz atmak
- İnteraktif ya da online kursa yazılmak
- Konu hakkında internet üzerinde araştırma yapmak
Öğrenilenlerin not edilmesi ve düzenli bir dosyanın olması bilgilerin kalıcılığını sağlar. Her gün konuların tekrar edilip uygulama yapılması ise öğrenme sürecini hızlandıracaktır. “Python ne kadar sürede öğrenilir?” sorusuna verilecek cevap, genel olarak yazılım dillerine hâkim kişilerle istikrarlı bir çalışma yapılması halinde 2 ila 4 ay arasındadır.
Pyhton Eğitim İçeriği
Pyhton programını öğrenmek için kursa gidecekseniz, ortalama olarak 100-120 saat süren dersler verildiğini bilmelisiniz. Bu eğitimlerin içerik bilgileri aşağıdaki gibidir:
- SQL ve NoSQL bilgileri
- Nesne yönelimli programlama
- Jupyter notebook kullanımı
- HTML ve CSS uygulamaları
- Anahtar sözcükler
- Veri türleri
- Söz dizimi
- İşlevler
- Sınıflar
- Çoklu iş parçacığı
- Veri senkronizasyon yöntemleri
- Veri tabanı programlama
- Soket programlama
- Kütüphane
- Veri analitiği
- Görüntü işleme
Yukarıda sıralanan içeriklerden bazılarının önceden bilinip bilinmediği “Python ne kadar sürede öğrenilir?” sorusunun cevabını etkiler.
Öğrenme sürecini etkileyen faktörlerden biri de iyi İngilizce bilmektir. Kaynakların ve uygulamadaki dilin çoğunlukla İngilizce terimlerden oluşması, program için ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini belirler.
Python Öğrenmek Ne İşe Yarar?
Python programlama dili, kolay öğrenilebilen bir düzeydedir. Aynı zamanda geniş çalışma aralığına sahip olması sebebiyle oldukça popülerdir. “Python öğrenmek ne işe yarar?” merakının giderilmesi içinse şu şekilde inceleme yapabilirsiniz:
- Farklı platformlarda sorun çıkarmadan çalışması
- Tarayıcı web uygulama otomasyonu
- Makine öğrenimi uygulamaları
- Web sitesi geliştirme
- Yapay zekâ uygulamaları
- Oyun tasarımı
- Ticari veri tabanları ile bağlantı kurabilme
- Kaynak kodu bakımında kolaylık
- Programların işlevselliğini arttırmak
- Robotik uygulamalar
- Veri analizi
- Seri olarak programlamada pratiklik
- Çok sayıda kütüphane barındırma
- Sade söz dizimi
- Erişimde hızlanma
- Bütün platformlarda aynı arabirime sahip olan ve birçok protokolü destekleyen kütüphane
- Farklı işletim sistemlerinde kullanabilme avantajı
- Değişkenlere döngülerin ya da blokların dışında erişmek
- Parametrelerde kısıtlama olmaması
Sıralanan oldukça geniş kullanım alanı ve avantajları ile yoğun biçimde ilgi gören bir programdır. Birçok yazılımcının en fazla ihtiyaç duyduğu daha az kod ile daha çok işlem yapılabilmesi kolaylığını sağlamaktadır. Yazılım sektöründe aktif olmak isteyen kullanıcılar mutlaka Pyhton öğrenmelidir.
Hangi Sektörler Tarafından Talep Edilmektedir?
Günümüzde birçok iş alanında Python uygulamalarına güvenilir ve fazlasıyla talep gösterilir. Bu sektörlerin isimleri aşağıda yer almaktadır:
- Yayıncılık
- Reklamcılık
- İnternet
- Teknoloji
- Otomotiv
- Lojistik
- Taşımacılık
- Turizm-Seyahat
- Bankacılık-Finans
- Sağlık Hizmetleri
- Perakende ve e-Ticaret
- Medya
- Eğitim ve e-öğrenme
Sektör sayısının bu denli fazla olması, uygulamayı bilenlerin iş bulma imkânını da arttırmaktadır. Ayrıca duyulan ihtiyacın yükselmesiyle birlikte pek çok sektör tarafından talep görmesi, programı öğrenenlerin ön plana kolaylıkla çıkabileceğini gösterir.
“Yapay zeka ile neler yapılabilir?” yazımız da ilginizi çekebilir.
Python Öğrenmeye Nereden Başlamalıyım?
İlk aşama olarak algoritmanın öğrenilmiş olması gerekir. Ardından kodlama becerisi önemlidir. Eğer bir kurs eğitimi olmayacaksa “Python öğrenmeye nereden başlamalıyım?” sorusuna yanıt olarak şu kitaplardan yararlanabilirsiniz:
- Pandas for Everyone-Python Data Analysis 2nd Edition-Daniel Y. Chen
- Expert Python Programming-Michal Jaworski & Tarek Ziade
- O’reilly Learning Python 5th Edition-Mark Lutz
- The Python Quick Syntax Reference-Gregory Walters
- Python Essential Reference, Fourth Edition-David Beazley
- Python for Everyone 3rd Edition-Cay Horstmann & Rance Necaise
Yabancı kaynaklarda daha net bilgiler yer almaktadır. Çünkü Türkçe’ye çevrilirken bazen teknik hatalardan kaynaklı yanlış ifadeler bulunabilir. Bu nedenle programla ilgili aklınıza takılanları sıraladığımız kaynaklardan öğrenebilirsiniz.
Python Öğrenmek İçin Ne Gerekli?
Python programı hakkında her zaman en taze bilginin alınacağı resmî web sitesi takip edilmelidir. Sürekli bir şekilde pratik yapmanız ise son derece yararlı olur. Öğrenilen tüm bilgilerin birbiri ile bağdaştırılabilmesi için ayrıntıları incelemek çok önemlidir. Eğer “Python öğrenmek için ne gerekli?” diyorsanız, şu şekilde hareket etmeniz en doğru yöntemdir:
- Yazarak Çalışma: Yeni öğrenilen her bilginin hafızada kalıcı olması, yazarak çalışma ile daha kolaydır. Hangi sınıflara ve algoritmalara ihtiyaç duyulacağı ve bu alanların nasıl etkileşimde bulunacağına dair bilgilerin not alınması, zaman tasarrufu da sağlamaktadır.
- Pomodoro Tekniğinin Kullanılması: Bu yöntem diğer bütün öğrenme alanlarında olduğu gibi Python öğrenirken de faydalıdır. 25 dakika çalıştıktan sonra kısa bir ara verilmeli ve bilgiler aradan sonra tekrar edilmelidir. Molalar, hataların azaltılması açısından oldukça değerlidir. Bir soru işaretinin unutulması bile planlamanızı bozacağından ara vermeniz gerekir.
- Öğrenilenlerin Uygulanma Safhası: Temel veri yapıları (listeler, kümeler, dizeler, sözlükler), yazma sınıfları ve nesne yönelimli programlamanın sağlam bir kavrayış ile geliştirilmesi önemlidir.
Yeni bilgilerin tamamında olduğu gibi tekrar yapmak, istikrar açısından fazlasıyla kıymetlidir. Uygulama aşaması içinse çalışma programı belirlenerek çok daha rahat edebilirsiniz. Etkin öğrenmenin disiplinli çalışmaktan geçtiği de unutulmamalıdır. Uygulama safhasında proje geliştirilmesi de gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Python Bilen Biri Ne Kadar Kazanır?
Saat başı 60 dolar kazanmaları mümkündür. Eğer sistem geliştirici olarak çalışıyorsa yıllık ortalama 150.000 dolar civarındadır.
Python Öğrenmek Zor mu?
Python oldukça kolay öğrenilir. Kararlı programlama dili sayesinde çok kolaylıkla öğrenilmektedir. Söz dizimi hem ileriye yönelik hem de okunabilir düzeydedir.
Python Bilen Biri Ne İş Yapar?
Web sitesi kurma, oyun geliştirme ve yazılım sistemleri üretme gibi işler yapar. Kurumsal ve yazılım şirketleriyle beraber, bilişim ve diğer sektörlerin teknik departmanlarında da iş bulabilirsiniz.