Kariyer

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Mezunu Ne İş Yapar?

Sağlık kurumları işletmeciliği mezunu ne iş yaparSağlık kurumları işletmeciliği mezunu ne iş yapar

Üniversite tercihi yapacak kişilerin ya da sağlık alanında çalışmayı hedefleyen bireylerin ilgisini çeken sağlık kurumları işletmeciliği, henüz çok yeni bir bölüm. Bölüm içeriğinin net olarak bilinmemesi ve mesleki yeterliliklerinin tanımlanmaması tercih yapacak gençlerin kafasında soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Haliyle “Sağlık kurumları işletmeciliği mezunu ne iş yapar?” sorusunun cevabı merak ediliyor.

Hizmet sektörünün gelişmesiyle birçok farklı meslek dalı hayatımıza girdi. Mevcut sektörlerdeki alt dalların önem kazanması ve ihtiyaç haline gelen bir sektör olması, bu mesleklerin artmasında büyük pay oynadı. Sağlık kurumu işletmeciliği de son yıllarda adını duyduğumuz üniversite bölüm seçeneklerinden biri. Gelin, sağlık kurumları işletmeciliği nedir, mezunları ne iş yapar, beraber öğrenelim.

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Nedir?

Bu bölümü tanımlamadan önce sizlerle birlikte düşünelim istiyorum. Sağlık kurumları ve işletmecilik adından da anlaşılacağı gibi iki farklı büyük ana daldır. Sağlık kurumları başlı başına yönetilmesi gereken bir alanken, işletmecilik yönetimi tanımlayan birimlerin iyileştirilmesini kapsar. İkisinin birleştirilmesiyle oluşan bu bölümün temel hedefi çok yönlü bir meslek olan sağlık kurumları işletmeciliğini en iyi şekilde temsil etmektir.

Sağlık kurumlarının alanlarının halkla iç içe olması ve çözüm odaklı bir yaklaşım ile yönetilmesi gerekliliği bu bölüme ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir. Bu bölüm sağlık kurumlarının gerek hukuksal süreçleri gerekse çok yönlü düşünme ve karar almayı gerektiren yönetim süreçlerini öğretmeyi konu alır. Sağlık sektörünün ekonomik olarak büyük bir ölçekte yer alması, halk ve yönetim arasındaki önemli bir köprü görevi görmesi bu bölümün önemini gösteren maddelerdendir.

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölüm Dersleri

Temel sağlık hizmetleri
Temel sağlık hizmetleri, sağlık kurumları işletmeciliği bölüm dersleri içinde yer alıyor.

Sağlık kurumları işletmeciliği üniversitelerin örgün ve ikinci öğretim bölümlerinden alınır. İki yılı kapsayan bu bölümde öğrencileri birçok ders beklemektedir. Bu derslerden bazıları şunlardır:

  • Sağlık kurumları mevzuatı
  • Temel sağlık hizmetleri
  • Tıbbi istatistik
  • Hukukun temel kavramları
  • Sağlık sigortacılığı
  • Sağlık kurumlarında kalite kontrol

Ders içeriklerinin detayları ve kapsamı her öğrenciye eşit olarak sağlanır. Bu bölümü tercih edecek kişilerin sosyal alanda da iletişim becerilerinin gelişmiş olması gerekmektedir. Karar verme yönlerinin güçlü ve yönetmelik gerekliliklerini iyi bilmeleri de bölüm sonrasında iş bulmasını kolaylaştıran özelliklerden olacaktır.

Sağlık İşletmeciliği Bölüm Mezunları için Alternatif Meslekler

Eğitim hayatımız ileride yapmak istediğimiz mesleği şekillendiren önemli bir süreçtir. Ülkemizde çoğu zaman okul ve meslek eşleşmesi gerçekleşmese de sağlık işletmeciliği mezunlarını nelerin beklediği merak ediliyor. “Çalışma koşulları nasıl? Hangi kurumlarda iş bulabilirler?” gibi sorular hem gençlerin hem de ailelerinin aklını kurcalıyor.

Yönetimsel bir alanı kapsayan sağlık kurumları işletmeciliği mezunu olan kişilerin çalışabileceği bazı kurum ve kuruluşlar şunladır:

  • Devlet hastanesi ve özel hastaneler
  • Özel sağlık polikliniklerinde örnek vermek gerekirse özel dişçi ve doktor muayeneleri
  • Özel sigorta şirketleri
  • Medikal ürün satan firmalar
  • Tıbbi cihaz endüstrisi ile ilgilenen şirketler gibi birçok alanda iş bulma imkanlarına sahiptirler.

Genel anlamda bakıldığında gelecek vadeden mesleklerden olan sağlık kurumları işletmeciliği, üniversitede alınan eğitimle sınırlı kalmaması gereken bir bölümdür. Nitelik olarak kişinin kendini geliştirmesi, pek çok alanda olduğu gibi bu bölüm içinde önemlidir.

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölüm Mezunlarında Olması Gereken Nitelikler

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölüm Mezunları
Sağlık kurumları işletmeciliği mezunu da diğer meslek dallarında olduğu gibi kendilerini geliştirmelilerdir.

Sağlık kurumları işletmeciliği bölümü tamamlandıktan sonra iş bulma süreciniz beklediğiniz gibi gitmeyebilir. Bunun sebeplerinden biri de iş bulmak için sadece diplomanın yeterli olmamasıdır. Kökeni insan ilişkilerine dayanan her meslekte teorik bilgi yetersiz kalmaktadır. İnsan, yönetim ve sağlık gibi hayatın içinde yüzde yüz katılım gerektiren bir meslek seçmeyi düşünüyorsanız sizlere tavsiyelerimiz şunlardır:

  • Çok okuyun. Böylece konuşmanızda gelişir ve kendinizi rahat ifade edebilirsiniz.
  • Farklı kaynaklardan faydalanın. Ders çalışırken ya da günlük okumalarınızda farklı bakış açılarını öğrenmeyi deneyin.
  • Yeni insanlar ile tanışın. Bu sayede network dediğimiz iş ağınız genişleyerek işleri tamamlamanız kolaylaşır.
  • Yönetim kabiliyetini geliştirin. Bunun için uzmanlardan destek alabilirsiniz. Kendinizde eksik gördüğünüz noktalarda farklı bakış açılarından eleştiri ve yorum almak sizleri besler.
  • Güncel gelişmeleri takip edin. Sağlık alanında yeni çıkan cihazlar ve üniversite bölümlerindeki değişimler gibi farklı ve bağımsız konular mesleki anlamda sizleri besler.

Mesleğiniz hangi alanda icra ediyorsanız olun severek yaptığınızda sizlere iş gibi gelmeyeceği kesindir. Sağlık ve yönetim gibi sabır gerektiren iki alanı birleştiren sağlık kurumları işletmeciliği bölümünü seçen tüm arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir