Ne, Ne Değildir?Teknoloji

Screaming Frog Kullanımı ve SEO Hataları

screaming frog

Web sitelerinin teknik kısmını kontrol etmenize olanak sağlayan Screamin Frog ile sitenizin içerdiği aksaklıkları tespit edebilirsiniz. Tespit ettiğiniz verileri doğru şekillerde optimize ederek oluşmuş olan hataları düzeltebilirsiniz. Bunların yanında Screaming Frog, rakip sitelerin yapılarını incelemenize de fayda sağlar. Hazırladığımız bu yazımızda, Screaming Frog kullanımı ve SEO hataları hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Böylelikle sizler de siteleriniz için gerekli düzenlemeleri yapabileceksiniz.

Screaming Frog Nedir?

SEO çalışmaları günümüzde tüm site sahiplerinin olmazsa olmazı haline geldi. Hal böyle olunca SEO çalışmaları yürüten kişilerin eli ayağı olan bir programın olması kaçınılmazdır. İşte Screaming Frog bu noktada oldukça önemli bir program olarak karşımıza çıkmaktadır. Web sitelerinin büyüklüğüne ve yoğunluğuna göre, sitelerde bulunan hataları ve aksaklıkları fark etmek güçleşebilmektedir. Screaming Frog sayesinde bu hataların tespitini yapmak artık oldukça kolay. Sitenizin içerisindeki tüm sekmeleri tek tek tarar ve oluşmuş hataları tespit eder. Tespit edilen hataları, çeşitli SEO çalışmalarıyla giderebilmeniz ise mümkündür.

İngiltere’de bir yazılım şirketine ait olan program, Türkiye’de fazla bilinmese de Dünya genelinde oldukça kullanılmaktadır. Screaming Frog, benzer sitelerden olan Semrush ve Ahrefs’ten daha hızlı ve daha gelişmiş bir programdır.

Sreaming Frog Kurulması

Programın profesyonel niteliğini vurguladıktan sonra yazılımın ücretli olduğunu belirtmek gerekir. Bunun yanında ücretsiz versiyonu da bulunur. Ancak ücretsiz versiyonda 500 sayfaya kadar tarama gerçekleştirebilirsiniz. Küçük web siteleri için ücretsiz versiyon bütünüyle yeterli olacaktır. Ama 500 sayfanın üstünde bir ölçeğiniz mevcutsa, lisans almak durumundasınız.

Screaming Frog’un internet sitesine girerek Seo Spider kısmından uygulamayı indirebilirsiniz. Böylelikle ücretsiz sürümü kurabilirsiniz.

Screaming Frog ile Tanışma
Screaming Frog, SEO çalışmalarında oldukça faydalı bir uygulamadır.

Screaming Frog ile Tanışma

Programı belirtilen şekilde indirip kurduktan sonra geldik kullanma kısmına. Karışık görünebilen bir arayüzü vardır ancak bu sizi korkutmasın, birkaç kullanımdan sonra eliniz alışacaktır. Bu yazı sayesinde de programı kullanmakta herhangi bir sıkıntınız kalmayacak.

Programı açtığınızda en üstte menüde; file, mode, configuration, reports, bulk export, visualisations, crawl analysis, license ve help kutucuklarını göreceksiniz. İşte bu kutucukların işlevleri…

File (Dosya):

File bölümünden dosyalarınızı açabilirsiniz, aynı zamanda önceden açtığınız dosyaları kayıt edebilir ve tekrar onlara geri dönebilirsiniz. Bu sayede aktif olan sitelerinizin tekrar tekrar açmanıza gerek kalmaz. 

Mode (Mod):

Mod kısmına tıkladığınızda dört farklı alt başlığı göreceksiniz. Bu alanda yazılımı kişiselleştirebiliyorsunuz. Aynı zamanda daha sonrasında sizin isteklerinize göre şekillendirmeyi buradan yapabilirsiniz. Alt başlık olarak açılan “Spider” modundan, kapsamlı bir tarama yapabiliyor ve bunları raporlayabiliyorsunuz. “List” alt başlığı, oluşmuş olan hataları liste halinde görmenizi sağlayabilmektedir. “SERP” modunda ise URL’lerinizin başlıklarına ve bilgi detaylarına dikkat edebilirsiniz. “Compare” seçeneğinde ise kıyaslamalar yapmanız mümkündür.

Configuration (Yapılandırma):

Programın bu kısmında ise çeşitli ayarlamaları yapabilmektesiniz. Adından da anlaşılacağı üzere kimi yapılandırmaları bu sekme altından kolayca yapabilirsiniz. Configuration menüsünde üç adet alt sekme bulunmaktadır. Bunlardan biri olan “Spider” ile bu kısımda taramak istediğiniz başlık ve açıklamaların piksellerini sınırlandırabilirsiniz. Aynı zamanda başlıkların piksellerini otomatik olarak belli oranlara sabitleyebilir ve bunun dışında kalanları ise hata olarak görebilirsiniz. “User Interface” kısmında ise programı karanlık bir moda sokabilirsiniz, burada aynı zamanda tablolarınızı ve sayfalarınızı sıfırlayabilirsiniz. “System” kısmına gelindiğinde, burada saklama özelliklerinize göre teknik işlemleri onarabiliyorsunuz.

Reports (Raporlar):

Web sitenizin hızıyla ilgili işlemleri buradan halledebilirsiniz. Buradaki işlemler sayesinde hız konusunu raporlayabilmektesiniz. Bu menüden üç alt sekmeye ulaşırsınız. Bunlardan biri olan “Pagespeed” ile CSS, JS, DOM boyutlarında olan ve hız performansını etkileyen durumları görebilmektesiniz. “HTTP Headers” kısmıyla HTTP başlıklarınızın eski dönemlere ait kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz. “Cookie” bölümünde ise sitenizde kullandığınız çerezleri görüntüleyebilir ve bunları inceleyebilirsiniz.

Bulk Export (Yığın Çıkarımı):

Menüde olan bu seçenekle birlikte birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bulk Export seçeneğinin içerisinde 15 adet alt sekme bulunmaktadır. Sekmelerin içerisinde en önemlileri, sitenizdeki linklerin ve görsellerin oluşturduğu yığınları bu sekme sayesinde raporlayabilmenize yarayan kısımlardır. Bunlar da “images” ve “links” şeklinde mevcuttur.

Visualisations (Görselleştirmeler):

Screaming Frog’un sağladığı bir diğer güzel özellik ise buradadır. Bu sekmenin altında 6 farklı araç mevcuttur. Yapılan çalışmalar üzerine raporlarınızı grafik ve görsellere dönüştürebilirsiniz. Bu sayede raporlardaki verileri daha iyi görebilmenize olanak sağlar. Çeşitli şemalar ile raporlarınızı görsel bir şekilde düzenleyebilirsiniz.

Crawl Analysis, Licence ve Help (Lisans ve Yardım):

Crawl Analysis (site analizi) daha detaylı incelenecektir. Bu kısımdan incelemelerinizi başlatabilir ve durdurabilirsiniz. Aynı zamanda lisansınıza dair bilgilere ulaşabilirsiniz. Yardım ekranı da yine bu menüde yer alır.

Crawl ya da Site Taraması İşlemleri
Screamin Frog ile bir web sitesinin taraması yapılabilir. Bunun için Crawl butonu üzerinden işlem gerçekleştirilmektedir.

Crawl ya da Site Taraması İşlemleri

Screaming Frog sayesinde web sitenizi taratabilirsiniz. Programdaki URL giriş kısmına, sitenizin linkini yapıştırarak “Crawl” butonuna tıklamanız dahilinde site taramanız gerçekleşir.

Bu sayede sitenizde olup biten hataları keşfedeceksiniz. Belirlediğiniz bir sayfayı yahut seçmiş olduğunuz bir dizini incelemek isterseniz, Screamin Frog size bunu ücretsiz bir şekilde sağlamaktadır. İstediğiniz URL’i kopyalayıp, ilgili alana yapıştırarak işlemleri başlatabilirsiniz.

Sitemap oluşturmak istiyorsanız yine bu programı kullanabilirsiniz. Taratmış olduğunuz sitenin Sitemap’ini incelemek için gerekli adımları takip etmeniz yeterlidir. SEO için oldukça önemli olan Sitemap’i yapabilmek için, programın menüsünde bulunan “Sitemaps” kısımına tıklamalısınız. Açılan yerde ise “XML Sitemap” sekmesine tıklayarak, haritanızı oluşturabilirsiniz.

Kırık Linklerin Tespiti, Dahili Bağlantılar Kontrolü İçin

Kırık linkleri bulmak sitenizin performansını düzeltmenizde en önemli konulardandır. Böylelikle hatalı linkleri bulur ve SEO çalışmanızı yapabilirsiniz. Programın içerisindeki “Response Codes” sekmesine tıklayıp daha sonrasında “Client Error (4xx)” yazan filtreyi seçmelisiniz. Karşınıza kırık linkler çıkacaktır. SEO analiziniz için bunları öğrenmek sizin faydanıza olacak. Peki buradan nasıl yararlanabilirsiniz?

  • Sitenizde oluşturmuş olduğunuz başlıkları ve bunların açıklamalarını incelersiniz.
  • Etiketlerinizin güncelliğini tespit edebilirsiniz.
  • Olmazsa olmaz iç ve dış linklerin listesine ulaşabilirsiniz.
  • Kullandığınız görsellerdeki herhangi bir hatayı tespit edebilirsiniz.
  • İçeriklerinizin raporlamasını isteyip inceleyebilirsiniz.
  • İçerikleri optimize edebilirsiniz.
  • Structured data ile ilgili hataları inceleyebilirsiniz.
  • URL yapılarınızın güvenilirliğini görebilirsiniz.
  • Güvenlik raporlarını inceleyebilirsiniz.
  • Meta etiketleri kontrol edebilirsiniz.

Görselleriniz içinde tüm bu işlemler geçerlidir. Görsellerinize dair bir tarama gerçekleştirerek görsellerinize ait hataları bulabilirsiniz. Boyut büyüklüğü, alt etiketler konusunda endişeleriniz varsa, Screaming Frog yardımcı olacaktır.

İstediğiniz bir URL’de hangi dahili bağlantılar var incelemek için programı kullanabilirsiniz. İç linklerinizi kontrol etmek için istediğiniz linki, “Inlink” çubuğuna yerleştirmelisiniz. Bundan sonra çıkacak ekranda göreceğiniz şeyler, sitenizin iç linkleri olacaktır. Bunu kendi sitenizde kullanabileceğiniz gibi rakip siteleriniz içinde kullanabilirsiniz. Böylelikle rakiplerinizin verdiği bağlantıları da görmüş olacaksınız.

Etiketlerinizin arama motorlarındaki yansımalarını görmek, kullanıcı deneyimini anlamak açısından önemlidir. Sitenizde bulunan URL’leri inceleyebilirsiniz. Bir link seçip alt menülerden olan “Serp Snippet” seçeneğine gelmelisiniz. Böylelikle açılan ekranda Google arama motorunda etiketlerinizin nasıl gözüktüğünü tespit edebiliyor olacaksınız. Tüm bu araçları kullanmak, sitenizin performansını %100 arttıracak ve verimi düşürmeyecektir.

Dijitalleşme ile hayatımıza giren yeni tanımlar ve iş kollarından biri olan Dijital Hikâye Anlatıcılığı Nedir? öğrenmek isterseniz, linke tıklayın.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir