Ne, Ne Değildir?

Serpantin Nedir? Ne İşe Yarar?

Serpantin Nedir

Yerküreye daha çok ilgi gösterdikçe o da içinde sakladığı hazineleri bizimle paylaşmaya devam ediyor. Bu hazineler bazen maddi değeri olan madenler olabildiği gibi bazen de göze oldukça estetik görünen taşlar olabiliyor. İşte bu taşlardan biri de serpantin taşı. Serpantin taşı renginden ve psişik özelliklerinden dolayı sık sık satılmaya başlandıkça “Serpantin nedir?” sorusu daha popüler hale geldi. Maddi değeri yüksek olmamasına karşı yarı-değerli bir taş olarak kabul edilen bu maddeye gelin hep beraber bakalım.

Serpantin Nedir?

Serpantin taşı ya da diğer adıyla yılan taşı, aslında tek bir mineral değildir. Bu yüzden de farklı farklı serpantin taşları bulmak mümkündür. Serpantin büyük bir grup minerale verilen ortak bir isimdir. Bu grupta ise nikel, alüminyum, magnezyum, manganez, silikon, çinko ve demir bulunur. Gruptaki minerallerden farklı olarak ise temelde 3 farklı serpantin minerali bulunur. Bunlar; krizotil, antigorit ve lizardittir. Genel olarak serpantin taşları bu üç minerale diğer grup minerallerinden bir veya birden fazlasının eklenmesi ile oluşur. Bu nedenle serpantin taşı faydaları ve kullanım şekilleri taşın türüne göre değişmektedir.

Serpantin İsmi Nereden Gelir?

Serpantin İsmi
Serpantin kelimesi yılan taşı anlamına gelmektedir.

Doğa bilimciler ya da jeologlar bugün olduğu gibi eskiden de gezileri sırasında buldukları değerli madenleri isimlendiriyordu. Bugün serpantin dediğimiz taş da 16. yüzyılda Georgius Agricola isimli yer bilimcinin ilgisini çekmiş. Agricola taşa, rengi ve dokusu yılan derisine benzediği için Latince yılana benzer anlamına gelen “serpentine” adını vermiş. Yani, “Serpantin nedir?” sorusunun yanıtını arıyorsak yılanlara bakmamız gerekir. Türkçe’ye serpantin olarak çevrilen bu taşın şimdilerde takı yapımında ve dekorasyon amacı ile kullanılmaktadır

Serpantin Taşı Nerelerde Kullanılır?

Serpantin taşı içerdiği minerallerden dolayı yeşil bir renge sahiptir. Bu yüzden farklı bölgelerde yeni yeşim ya da Afgan yeşimi olarak da adlandırılmaktadır. O yüzden “Serpantin nedir?” sorusunun cevabı hangi bölgede bulunduğunuza göre değişir. Yeşil bir renge sahip olduğu için serpantin taşları en çok heykel ya da dekoratif eşya yapımında kullanılır. Ancak bazı serpantin taşlarının ruha da iyi geldiğine ve düşüncelerimizi berraklaştırdığına inanılır. O yüzden serpantin taşı faydaları arasında ruhu arındırdığı ve özellikle üçüncü göz çakrasına etkili olduğu da yer alır. O yüzden kimi insanlara göre meditasyon sırasında yakınlarda serpantin taşlarından yapılmış bir eşya bulundurmak çok önemlidir.

Serpantin taşlarının bir diğer kullanım alanı ise mimaridir. Mohs Sertlik Skalası’na göre bu taşların sertliği türlerine göre 3 ile 6 arasında değişmektedir. Bu değerler serpantin taşlarının granitten daha yumuşak ancak çoğu mermer türünden daha sert olduğu anlamına gelir. Yumuşaklığı onun kolayca şekil alabilmesi sağlarken sertliği de kolayca kırılmasını önler. Bu yüzden herhangi bir mimari yapıda duvar karolarında, pencere pervazlarında, şömine raflarında ve anıtsal abidelerde serpantin taşları kullanılabilmektedir.

Serpantin Taşı Faydaları

Serpantin Taşı Faydaları
Birçok doğal taş gibi serpantinin de faydaları bulunur.

Serpantin taşının inanılan fiziksel faydaları da vardır. Ancak bu fiziksel etkileri destekleyecek herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Yine de bazı insanların inandığı serpantin taşı faydaları şöyle sıralanabilir;

  • Kan dolaşımını düzenler.
  • Kanın temizlenmesine yardımcı olur.
  • Vücudun parazitlerden temizlenmesine yardımcı olur.
  • Kalsiyum ve magnezyum minerallerinin emilimini arttırır.
  • Uykusuzluğun giderilmesine yardımcı olur.
  • Kan şekerini düzenleyerek hipogliseminin tedavisinde kullanılır.

Serpantinin bu fiziksel etkileri kanıtlanamasa da sadece insanların inanmasından dolayı psişik plasebo etkileri gözlemlenebilmektedir.

Serpantin Taşında Asbest Tehlikesi

Asbest, çok iyi bir izolasyon sağlayan lifli bir maddedir. Sıcağı iletmez, yanmaz  ve erime sıcaklığı çok yüksektir. O yüzden genelde sıcak su borularının yapımında ve fabrikaların baca kanallarında kullanılır. Kullanım alanlarının yanı sıra asbest aynı zamanda kanserojen bir maddedir. O yüzden içinde asbest kullanılan bir yapının parçalanması sırasında ekstra güvenlik önlemleri alınmalıdır.

Serpantin taşlarının bazıları asbest içerebilmektedir. Yani serpantin taşı faydaları olabildiği gibi bazı türlerinin zararı da olabilmektedir. Özellikle içeriğinde kritozil olan serpantin taşları asbest içermektedir. Kritozil madeni jeolojide beyaz asbest olarak da bilinmektedir. Çıkarılması kolay ve ulaşılabilir bir maden olduğu için krizotil asbest maddesinin ham maddesi olarak kullanılmaktadır.Bununla birlikte, bitmiş krizotil parçaların normal aşınması ve işlenmesi sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmaz. Lifli olmayan krizolit taşlar ve nesneler nefes alabilir, tehlikeli parçacıklar salmaz. Diğer bitmiş serpantin çeşitleri de giymek için güvenlidir.

Öte yandan krizolit ile çalışan taş işçileri, bu malzemenin kesilmesi ile ince partiküller havaya serbest şekilde karışacağından önlem almalıdır. İşçiler her zaman toz maskeleri kullanmalı ve çalışma alanlarının uygun havalandırmaya sahip olduğundan emin olmalıdır.

İlginizi çekebilecek bir değerli taş daha: Kıbrıs Taşı Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları Nelerdir?

Sıkça Sorulan Sorular

Serpantin nerede bulunur?

Değerli taş, başta Kaliforniya olmak üzere çoğunlukla Amerika’da bulunur.

Yılan taşı nedir?

Yılan taşı ve serpantin aynı anlama gelmektedir.

Serpantin taşı nasıl oluşur?

Minerallerin birleşerek yassı şekilde şekil alması ile oluşur.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir