KariyerSpor

Spor Lisesi Nedir? Spor Lisesine Giriş Şartları Nelerdir? (Güncel)

Spor Lisesi Nedir

Ülkemizde lise eğitimi, sadece belirli branş ve yeteneklere özel biçimde de verilmektedir. Lise öğrenimi sırasında genel bir müfredatla eğitim veren okullara devam edilebileceği gibi bahsedilen bu meslek edindirme liseleri de tercih edilebilir. Peki, bunlardan bir tanesi olan spor lisesi nedir? Gelin birlikte öğrenelim.

Spor Lisesi Nedir?

Spor liseleri, beden ve spor odaklı eğitim veren okullardır. Bu okullarda, öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi ve meslek edinebilmeleri amaçlanmaktadır.

Spor liseleri, spora yetenekli öğrencilerin keşfedilmesini ve buna ek olarak bilinçli, ahlaklı sporcuların yetiştirilmesi amacıyla açılmışlardır. Öğrenciler, spor liselerindeki eğitimlerinin ardından branşlarında uzmanlaşarak uluslararası spor camiasında Türkiye’yi temsil edebilir hale getirilmektedir.

Bu liseler, en temelde sporcu yetiştirmeye yönelik eğitim vermektedir. Bu amaca binaen, eğitim süreleri de 4 yıldır. Ayrıca spor liseleri Anadolu lisesi statüsündeki okullardır. Son olarak, lisans düzeyindeki Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarına bir ön hazırlık niteliği taşıdıkları söylenebilir.

Tematik Spor Lisesi Nedir?

Tematik Spor Lisesi Nedir?
Tematik spor liselerinde belirli branşlara özel eğitim verilir.

Bazı spor liseleri, çeşitli branşlara özel olarak da eğitim verebilmektedir. Bu nedenle ülke genelinde; 8 spor lisesi, “Tematik Spor Lisesi” sınıfında konumlanır. Belirli bir spor alanında uzmanlaşmak isteyen öğrenciler, tematik spor liselerine başvuru yapabilmektedirler.

Spor Lisesi için Ne Gerekli?

Spor liselerine, ortaokul veya imam hatip ortaokulu eğitimini başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler başvuruda bulunabilir. Genellikle her yılın haziran ayında spor liseleri için başvurular alınmaya başlanır. Ayrıca bu liselere başvuru yapabilmek için LGS sonucuna da ihtiyaç duyulur.

Dilediği spor lisesine başvuruda bulunan öğrencinin kaydı ise yetenek sınavından sonra alınmaktadır. Yetenek sınavında başarılı olan öğrencilerin kaydı, ilgili liseye doğrudan yapılır. “Spor lisesi yetenek sınavında ne yapılıyor?” sorusunun cevabı ise öğrencilerin kondisyonlarını tespit etmeye ek olarak yeteneklerini belirlemek ile ilişkilidir.

Yetenek sınavında puanlama sistemi ortaokul başarı puanı ile de ilişkilidir. Spor lisesine öğrenci alımı yapılırken tatbik edilen aşamalar şunlardır:

  • Yetenek testinden 50 ya da daha fazla alanlar sıralamaya dahil edilirler.
  • Bu sıralamada, yetenek sınavının %70’i değerlendirilmeye alınmaktadır.
  • Devamında ise ortaokul başarı puanının %30’u baz alınmaktadır.
  • Böylece 100 (yüz) tam puan üzerinden öğrencilerin başarıları değerlendirilmektedir.
  • Öğrencilerin sıralamaları puan üstünlüğüne göre şekillenmektedir.

Spor lisesine öğrenci alımı ise lisenin kontenjanına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Liseye girişte, öğrenci alımı sıralamada en yüksek olandan başlanarak yapılmaktadır. Ek olarak, söz ettiğimiz bu aşamalar esnasında öğrencilerin de bazı konuları dikkate almaları gerekir. Örneğin, öğrencinin sınava gireceği okulun kontenjanı bu anlamda önem arz etmektedir. Çünkü genel prosedüre göre aday öğrenciler, pek çok spor lisesine aynı sene içerisinde başvuruda bulunamazlar. Tüm öğrenciler, en fazla iki farklı okul müdürlüğüne başvuru yapma hakkına sahiptir.

Spor Lisesi Bölümleri Nelerdir?

Spor Lisesi Bölümleri Nelerdir?
Birçok spor lisesi bölümü vardır.

Diğer liselerde olduğu gibi spor liselerinde de eğitim dört yıldır. Dört yıl boyunca, spor lisesi öğrencileri lise müfredatında olan temel dersleri gördükleri gibi ek olarak beden eğitimi ve spora yönelik dersleri de almaktadırlar.

Dört yıl boyunca tematik spor lisesi öğrencileri dışında diğer spor lisesi öğrencilerinin, spor branşlarından birini seçip uzmanlaşması beklenmemektedir. Beden eğitimi ve spora yönelik genel bir eğitim alan spor lisesi öğrencileri, diledikleri spor branşı ile özel olarak ilgilenebilirler.

Spor Liseleri Üniversite Sınavında Ek Puan Veriyor mu?

Ülkemizde daha önceki yıllarda, spor liselerinden sonra üniversiteye girişte ek puan sistemi uygulanmaktaydı. Ek puan sisteminde, yerleştirme puanlarına Ortaokul Başarı Puanı da dahil edilmekteydi. Alınan ortaokul puanı 0,06 ile çarpılıyor ardından elde edilen sonuç toplam puana ekleniyordu. Bu ek puan hakkı artık kullanılmamaktadır.

Fakat yeni sistemdeki ek puan hakkı, meslek liseliler için uygulanmaya devam etmektedir. Yani, bu tarz bir müfredatla eğitim gören liseliler hala ek puan ayrıcalığından yararlanabilirler. Kendi branşlarında eğitim almaya devam etmek isteyen meslek lisesi öğrencileri ek puan hakkından faydalanabilmektedir.

Spor lisesi öğrencileri de sadece belirli üniversite bölümleri için ek puan kullanabilecektir. Bu bölümler şunlardır:

  • Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
  • Engelliler için Beden Eğitimi
  • Spor Bilimleri ve Spor Yönetimi

Bu bölümlerden birini tercih eden spor lisesi mezunları, ek puan hakkı ile avantajlı konumda bulunacaktır.

Spor Lisesi Mezunları Hangi Alanlarda Çalışırlar?

Bu liselerden mezun olanların tercih edebileceği birçok meslek grubu bulunmaktadır. Bu meslek grupları; spor tesisi yöneticisi, kulüp yöneticiliği ya da özel antrenörler gibi çeşitlenmektedir. Ayrıca 18 Nisan 2019 tarihinde spor lisesi mezunlarının yardımcı antrenör belgesi almasına karar verilmiştir. Bu durumda her spor lisesi mezunu yardımcı antrenör olarak da çalışabilmektedir.

Eğer lise eğitiminizi tamamladıktan sonra yurt dışına gitmek istiyorsanız Yurt Dışındaki En Ucuz Üniversiteler yazımız mutlaka ilginizi çekecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Spor Liseleri Nasıl Öğrenci Alıyor?

Bu kategorideki liseler öğrencilerini yalnızca yetenek sınavı ile alırlar.

10. Sınıfta Spor Lisesine Geçiş Var mı?

Spor liselerine geçiş yapabilecek öğrenciler yine bir başka spor lisesinin öğrencileri olacaktır. Ancak dönem aralarında yapılan yetenek sınavlarını takip edebilirsiniz.

Spor Lisesi Sınavı Nasıl Olacak?

Bu aşamada her spor lisesinin sınavı kendine özel olacaktır. O lisede eğitim veren öğretmenler sınavın gidişatına da kendileri karar verirler.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir