SağlıkNe, Ne Değildir?

Shea Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Shea yağı, ülkemizde ve diğer ülkelerde her geçen gün kullanımının arttığı özel bir yağdır. Afrika’daki shea ağacının meyvesinin belli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilmektedir. Elde edilen bu yağdan pek çok sektörde yararlanılmaktadır. Peki shea yağı nedir? Faydaları nelerdir? Her geçen gün kullanımının artmasında neler etkilidir? Yazının devamında bu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Shea Yağı Nedir, Nasıl Uygulanır?

shea yağı nedir nasıl uygulanır
Shea yağı kimi zaman hindistan cevizi yağı ile karıştırılabilir.

Shea yağı, trigliserit yapısında olan bir yağdır. Bu yapıdaki yağın oluşmasını sağlayan oleik ve searik asittir. Bu yağ, birçok sektörde kendini gösteren, tercih edilen bir yağdır. Bu sektörler içinde kozmetik ve ilaç sektörü sayılabilir. Çikolata sanayisinde de kullanılmakta olan yağ, diğer yağlar ile bir araya getirilerek kakao yağı yerine kullanılmaktadır.

Shea yağının kokusu Hindistan cevizine benzetilebilmektedir. Serin ve soğuk ortamda katı bir hal almaktadır. Fakat bu katılık hali yağın cilde uygulanmasına engel değildir. Vücut sıcaklığına maruz kaldığında eriyerek rahatlıkla cilde uygulanabilmektedir. Deriye uygulandığında hızlı bir şekilde erimektedir. Yağ tek başına kullanılabilir ya da farklı yağlarla karıştırılarak da cilde uygulanabilir. Etkisi kendi başına da oldukça güçlüyken diğer yağların da yardımıyla bu etki artırılabilir. Bu şekilde kullanıldığında etkili bir bakım kremi işlevi görmektedir. SPF değer 3-6 arasındadır.

Shea Yağı Nasıl Elde Edilir?

shea yağı nasıl elde edilir
Shea ağaçları ortalama 200 yıl yaşayabilmektedir.

Shea yağı, Afrika’da bulunan shea ağacından elde edilmektedir. Bu ağacın meyve verecek boyuta gelmesi için yaklaşık 15-20 yıl gerekmektedir. Ağacın toplam ömrü ise ortalama 200 yıldır. 25 ile 30 yaş arası ağacın en verimli olduğu zamandır. Ağacın meyvesinin olgunlaşma süresi 4-6 ay arasındadır. Ağacın meyvesinden elde edilen yağ ise şu işlemler sonucunda elde edilmektedir;

  • Olgunlaşan meyve kurutulur,
  • Kurutulma işleminden sonra öğütme aşaması gerçekleştirilir,
  • Öğütme işleminden sonra meyve macun kıvamına getirilir
  • Son işlem olarak macundan yağ haline getirilir.

Tüm bu işlemler sonucunda, fildişi renginde soğuk ortamda katı hale gelen bir yap elde edilmektedir. Bu yağın, hurma yağı ya da boru utu kökü ile karıştırılması sarı bir renk almasını sağlayabilmektedir.

Shea Yağı Ne İşe Yaramaktadır?

Shea meyvesinin kurutma, öğütme ve macun haline getirilmesi işlemlerinden sonra elde edilen shea yağı birçok alanda kullanılan bir yağdır. Yağın İngilizcesi “Shea Butter”dır ve satıldığı birçok yerde bu isimle satılmaktadır. Shea yağı birçok sektörün tercih ettiği bir malzemedir. Afrika’da yemeklerde kullanılmaktadır. Çikolata endüstrisinde kakao yerine kullanılmaktadır. Mum, ilaç ve ağda yapımında kullanılmaktadır. İngiltere’de tuvalet kâğıdı yapımında kullanılmaktadır. Ancak asıl etkili olduğu sektör kozmetik sektörüdür. Çok besleyici olan bu yağ, nemlendiricilerde oldukça tercih edilen bir yağdır. Bunun dışında merhem ve losyonların içinde de yerini almaktadır. Birçok doğal maske tarifinde de shea yağının kullanıldığını görmek mümkündür.

Shea Yağı Cilde ve Saça Nasıl Uygulanmalıdır?

shea yağı saça ve cilde nasıl uygulanır
Shea yağını diğer ürünlerle birlikte kullanmak gerekir.

Shea yağı aktarlardan satın alınarak ham halde de kullanılabilmektedir. Bunun cilde veya saça bir zararı olduğu tespit edilmemiştir. Fakat ham hali dışında diğer yağlarla da karıştırılarak kullanılması mümkündür. Sadece yağlarla değil, bakım ürünlerinin içerisine eklenerek de yağdan faydalanılabilmektedir.

Shea yağını ham bir şekilde kullanmaktansa diğer ürünlerle karıştırılması daha faydalı olabilir denebilir. Çünkü diğer ürünlerle birlikte yağın etkisi çok daha yoğun olmaktadır. Bu nedenle saç ve cilde uygulanması sırasında diğer ürünlerle karıştırılması daha iyi olacaktır. Bu ürünlere karıştırmak dışında, direkt olarak shea özlü üretilmiş cilt bakım ürünlerini tercih etmek de oldukça faydalı olacaktır.

Shea yağının saça uygulanmasında izlenebilecek yol cilt ile benzerdir. Direkt shea yağı içeren şampuan ve kremlerin kullanılması dışında diğer yağlarla karıştırılarak da uygulanabilmektedir.

Shea Yağının Faydaları Nelerdir?

shea yağının faydaları nelerdir
Shea yağı, vücudumuzun neredeyse her bölgesi için faydalıdır.

Shea yağı birçok sektörde kullanılan ve kullanıldığı her alanda oldukça fayda sağlayan bir yağdır. Yağın oluşum süreci ne kadar fazlaysa, faydaları da o kadar fazladır. İşte vücuttaki neredeyse her bölgeye etkisi olan shea yağının faydaları;

  • Günlük kullanımda cildin nem dengesini korumaya yardımcı olmaktadır.
  • Kirli hava ve zararlı ışınlar cildi etkilemektedir. Shea yağı bu iki unsurun cilde zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
  • Cildin kızarması, kuruluktan çatlaması durumunda cildin toparlanmasına yardımcı olur.
  • Ciltte peeling olarak kullanılabilmektedir.
  • Egzama gibi rahatsızlıklarda cildin rahatlamasını sağlar.
  • Sivilce ve akne oluşumunu azaltmakta yardımcı olur. Bu etkiyi sağlayan içeriğinde bulunan A vitaminidir.
  • Shea yağı, göz çevresine uygulanabilen bir yağdır. Göz çevresine uygulandığında ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesinde etkili olmaktadır.
  • Ciltte kolajen üretimini artırır. Bu da cildin yenilenmesini sağlamaktadır.
  • Hamilelerde karın bölgesinde oluşan çatlakların kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır. Shea yağı ile düzenli masaj yapıldığında çatlak görünümü oldukça azalmaktadır.
  • Shea yağının selülit önleyici etkisi vardır. Düzenli kullanımda bacak ve kalça bölgesindeki selülitlerin azalmasında etkili olmaktadır.
  • Ayak ve ellerde oluşan nasırların rahatlamasında etkilidir. Sertleşmiş o bölgelerin yumuşamasında etkili olmaktadır.
  • Cansız ve bakımsız görünen saçların toparlanmasında oldukça etkili bir yağdır. Saç derisine uygulandığında saçın beslenmesini ve canlanmasını sağlamaktadır. Saç uzamasında da olumlu etkileri vardır.
  • Eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olmaktadır.

Shea Yağı İçeren Maske Tarifleri

Shea yağı diğer yağlar ya da bakım ürünleri birleştiğinde oldukça besleyici olan bir yağdır. Yağın önemli özelliklerinden biri içeriğinde A, D ve E vitaminlerini bulundurmasıdır. Bu vitaminler diğer besleyici yağlarla birleştiğinde oldukça güçlü bir bakım ürünü elde edilmektedir. Bu faydalı yağ ile yapılabilecek maskeler şöyle sıralanabilir;

Kepek Oluşumunu Engelleyen Maske

kepek oluşumunu engelleyen maske
Shea yağından elde edilen maskeyi saçlarınıza uygulayabilirsiniz.

Malzemeler; Shea yağı, çay ağacı yağı, isteğe göre zeytinyağı.

Shea yağı benmari usulü eritilir. İçerisine bir çorba kaşığı çay ağacı yağı eklenir. İsteğe göre bir çorba kaşığı zeytinyağı eklenir ve iyice karıştırılır. Saç köklerine masaj yaparak uygulanır ve 1 saat bekletilir. Ardından maske durulanır. Maske, haftada 2 kez uygulanabilir.

Nemlendirici Krem Tarifi

nemlendirici krem tarifi
Shea yağı ve birkaç farklı malzeme ile nemlendirici krem yapabilirsiniz.

Malzemeler; 2 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı, 1 tatlı kaşığı kakao yağı, 1 tatlı kaşığı badem yağı, shea yağı.

Tüm yağlar ısıya dayanıklı bir cam kâseye konulur. Karıştırılan yağlar mikrodalgada shea ve Hindistan cevizi yağı eriyene kadar ısıtılır. Karışımın kaynamamasına dikkat edilmelidir. Isıtma süresi buna göre ayarlanmalıdır. Isıtılan yağlar bir cam kavanoza alınır ve soğumaya bırakılır. Krem soğuduktan sonra masaj yaparak ele uygulanır. Cam kabın içerisinde muhafaza edilebilir.

Dudaklar için Nemlendirici Tarifi

dudaklar için nemlendirici
Shea yağı ve birkaç malzeme ile dudak nemlendiricisi de elde edebilirsiniz.

Malzemeler; 3 çay kaşığı Hint yağı, 3 çay kaşığı rendelenmiş balmumu, 10 damla lavanta yağı, 1 çay kaşığı bal.

Bütün malzemeler ısıya dayanıklı cam kâseye konulur. Yağlar hafifçe eriyene kadar karışım ısıtılır. Karışıma 10 damla lavanta yağı ve bal ilave edilir. İyice karıştırılır. Hazırlanan balm, dudak kremi kutularına ya da cam kavanoza aktarılır. Karışımın soğuması beklenir. Yaklaşık 25 dakika boyunca ağzı açık bir şekilde soğutulması gerekmektedir. Karışım soğuduktan sonra istenen zamanda uygulanabilir.

Verilen bu tarifler düzenli olarak kullanıldığında cilde ve saça oldukça faydalı olmaktadır. Bununla birlikte shea yağı, denize ve havuza girilmeden önce saça uygulanarak da kullanılabilir. Böylece saçlar deniz suyunun ve klorun zararlı etkilerine karşı korunmaktadır.

Eğer bitkisel yağlar hakkında bilgi edinmeye devam etmek istiyorsanız Palm Yağı Nedir, Nelerde Palm Yağı Var? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu