Yedi Samuray, siyah beyaz çekilmiştir ve batı sinemasında o dönem çekilmiş olan birçok filme ilham olduğu bilinmektedir. Filmin türü dram, macera, savaş ve dönem olarak sınıflandırılmaktadır. Sanat yönetimi, dekor ve kostüm dalında 2 Oscar ödülü kazanmış film, Venedik Film Festivali’nde Gümüş Aslan ödülünü de almıştır. Savaş sahnelerinin başarıyla canlandırılması filmde öne çıkan unsurlardandır.
Shichinin No Samurai (Seven Samurai) Filmi Konusu
Shichinin No Samurai (Seven Samurai) filmi, kendilerini eşkıyalardan korunmaya çalışan bir grup çiftçinin hikayesini anlatmaktadır. Köylerini, hasatlarını, kadınlarını ve çocuklarını korumak isteyen çiftçiler, samuray kiralamaya karar verirler. Samuraylar ve çiftçiler arasında geçen ilişkiyi başarılı bir şekilde gözler önüne sermektedir.
Eşkıyaların Saldırı Planı Duyuluyor
Film, geçimini pirinç yetiştirme ile sağlayan çiftçilerin bulunduğu bir dağ köyünde geçmektedir. Dönem dönem eşkıya saldırısına uğrayan bu köyün çiftçileri, kıt kanaat geçinmektedir. Bir gün köylülerden biri çayırlarda dinlenirken bir konuşmaya kulak misafiri olur. Bu konuşma köyüne yaklaşmakta olan bir grup eşkıya tarafından gerçekleştirilir. Eşkıyalar, köye saldırmaktan bahsederken içlerinden biri bu köye daha önce saldırdıklarını hatırlar. Köye birkaç hafta sonra saldırmanın daha iyi bir fikir olacağını, pirinç hasatı yapıldıktan sonra yağmalamanın daha doğru olacağını söyler. Bunun üzerine yaklaşık 50 kişiden oluşan eşkıya grubu uzaklaşır.
Çiftçilerin Panik İçerisinde Ne Yapacağını Şaşırıyor
Eşkıya grubunun uzaklaştığını gören çiftçi, köyüne koşarak gider ve köy halkını toplayarak duyduğu konuşmayı onlara aktarır. Köylüleri büyük bir panik sarar ve ne yapacaklarını bilemezler. Bir kısmı, eşkıyalara tüm hasatlarını vermeyi ve kendilerine bir kısmını bırakmaları için yalvarmayı düşünür. Diğer grup ise eşkıyalarla savaşmayı düşünür ve hasatlarını verirlerse zaten açlıktan öleceklerini savunur. Onlara göre öldürmek ya da öldürülmek, çaresizlikten iyidir.
Köyün En Yaşlısı Olan Gisaku’nun Köylülere Öğüdü
Köyün en yaşlısı olan Gisaku, köylülerin akıl danışmanı olarak gördüğü kişidir. Köydeki herkesin sözünü dinlediği tek isimdir. Gisaku, en mantıklı olanın eşkıyalara karşı çıkmak olduğunu söyler. Bu fikre karşı çıkanlar olur. Daha önce bir köy gördüğünü, etrafındaki köylere saldırılar olurken o köye hiç kimsenin dokunamadığını söyler. Bu durumun nedeninin o köyün samuray kiralamasından kaynaklandığını açıklar. Bu karara da karşı çıkanlar olur. Samuray kiralamaya paralarının yetmeyeceğini söylerler. Aynı zamanda samurayların, köyün genç kızlarının peşine düşeceğinden korktuklarını dile getirirler. Ama ucunda ölüm olduğu için kabul ederler. Ancak köylülerden genç kızı olan bir adam, yine de bu korkuyu atlatamaz ve kızının saçlarını keserek ona erkek kıyafetleri giydirir.
Aç Samuray Arama Çalışmaları Başlıyor
Köylüler, Gisaku’ya samuraylara bir ödeme yapamayacaklarını, ellerinde sadece pirinçlerinin olduğunu açıklarlar. Samuraylara yapabilecekleri tek ödeme şekli, samurayların karınlarını üç öğün doyurma sözüdür. Gisaku bu durum üzerine onlara aç samuraylar bulmalarını söyler ve dört samurayın yeterli olacağını belirtir. Köylülerden birkaçı samuray bulmak umuduyla kasabaya giderler. Fakir bir samuray bulurlar ancak teklifi duyan samuray onlara çok sinirlenir ve onları biraz pataklar. Fakir olmasına rağmen bu teklifin ona bir hakaret olduğunu söyler. Köylüler bu durum karşısında biraz umutsuzluğa kapılır.
Kambei ve Altı Samurayın Köye Varışı
Umutsuz bir şekilde dolaşırlarken bir evin önünde toplanan bir grup insanla karşılaşırlar. Etraftaki insanlara ne olduğunu sorarlar. İçlerinden biri, bir hırsızın 7 yaşındaki bir çocuğu kümeste rehin aldığını söyler, orta yaşlı bir samurayın çağrıldığını ve olaya müdahale edeceğini belirtir. Bu samuray Kambei Shimada’dır. Samurayın çocuğu kurtarışına ve hırsızı öldürmesine tanık olurlar. Bu durumdan etkilenen köylüler samuraya aynı teklifle giderler. Kambei Shimada bu teklifi köylülerin maruz kaldığı zor durum dolayısıyla kabul eder.
Kambei, samuray arama konusunda köylülere yardım eder. Köyün konumuna ve nüfusuna bakıldığında yedi samuraya ihtiyaçları olduğunu söyler. Sonrasında beş tane samuray bulur. Köylülerden biri samuray bulduğunu söyler ama bu samuray ciddi olmayan tavırlarından dolayı Kambei tarafından reddedilir. Bu samurayın adı Kikuchiyo’dur. Köylüler ve altı samuray köye doğru yola çıkarlar. Kikuchiyo ise onları arkalarından takip etmektedir.
Samurayların, Köylüler Tarafından Soğuk Karşılanması
Samuraylar, köye vardıklarında insanların evlerinin penceresinden onlara korkarak baktıklarına ve kendilerinden kaçtıklarına tanık olurlar. Kambei, köylülere dönerek bu durumun ne demek olduğunu sorar ve bir açıklama bekler. Köylüler, Gisaku’ya gitmeyi, en iyi açıklamayı onun yapacağını söylerler. Gisaku, insanların şu an her şeyden korktuğunu açıklar ve çiftçiler her zaman endişelenecek bir şeyler bulur diye belirtir. Konuşma devam ederken bir anda alarm çanı çalmaya başlar. Bu alarm sesi haydutlar için kullanılmaktadır.
Herkes koşarak köyün meydanında toplanır. Ancak ortada haydutlar görünmemektedir. Bu yüzden Kambei, çanı kimin çaldığını sorar. Çanı çalanın samurayların içindeki en taşkın karaktere sahip olan Kikuchiyo olduğu ortaya çıkar. Kikuchiyo, bu hareketiyle insanlara alarmı duyduklarında nasıl da samuraylara koştuklarını göstermek istemiştir. Bu hareketiyle samuraylar ve köylüler tarafından kabul edilmiştir.
Çiftçilerdeki Mızrakların Karanlık Geçmişi
Samuraylar, köyü savunmak ve korumak için hemen incelemelere başlarlar. Köylüler ile iş birliği yaparak çalışmaları başlatırlar. Köylülere yaptıkları eğitim esnasında çiftçilerden birinin elinde mızrak olduğunu fark ederler. Mızrağı fark eden samuray, bu mızrağı nerden bulduklarını sorar. Bu sayede köylülerin savaştan kaçan samurayları öldürüp mızrak ve zırhlarını alıkoydukları ortaya çıkar.
Bu durum karşısında samuraylardan biri köylülerin hepsini öldürmek ister. Kikuchiyo bu sözler karşısında hiddetlenerek çiftçileri bu hale kimin getirdiğini sorar. Sorusuna cevap olarak “Siz getirdiniz. Çiftliklerini yıktınız, köylerini yaktınız, yemeklerini çaldınız, hepsini köle gibi çalıştırdınız, kadınlarını aldınız ve karşı çıkanları öldürdünüz.” alır. Bundan sonra Kikuchiyo’nun bir çiftçinin oğlu olduğu anlaşılır. Kikuchiyo’nun sözleri samurayların utanmasını ve durumu kabul etmelerini sağlar.
Katsushiro’nun Gönül İlişkisi ve Eşkıyalara Baskın Yapılması
Samuraylar, köylüler ile yakınlaşarak onlara pirinçlerinden vermeye başlar. Samuraylardan genç bir çocuk olarak görülen Katsushiro, babası tarafından saçları kesilen kız ile arkadaşlık etmeye başlar.
Samuraylar tarafından üç haydudun köye yaklaşmakta olduğu fark edilir. Bu haydutların gözcü haydutlar olduğu anlaşılır. Samuraylardan Kyuzo ve Kikuchiyo sayesinde üç haydut yakalanır. Eşkıyalardan biri, diğerlerinin nerede kaldığını samuraylara açıklamak zorunda kalır. Üç samuray, köylülerden birini yanlarına kılavuz olarak alır ve eşkıyaların yaşadığı yere önden bir baskın yapmayı planlar. Eşkıyalar uyurken baskın yaparlar ve evlerini ateşe verirler. Kapıdan kaçmak zorunda kalan eşkıyaları kapıda bekleyerek öldürmeye başlarlar. Kılavuz olarak gelen köylünün eşinin de eşkıyaların evinde esir olduğu açığa çıkar. Ancak köylünün eşi kendini yanan eve atar ve ölür. Birçok eşkıya öldürülür ve samuraylardan Heihaçi de eşkıyalar tarafından ateşli silahla öldürülür.
Eşkıyaların Misillemesi ve Kyuzo’nun Başarısı
Samurayların gerçekleştirdiği baskından sonra eşkıyalar da köye bir baskın gerçekleştirir. Samuraylar tarafından yapılan engelleri gören eşkıyaların çoğu, bu engelleri geçmeye çalışırken samuraylar tarafından öldürülür. Bu baskın sonucunda eşkıyaların üç adet tüfeğinin olduğu fark edilir. Savunmaları başarılı olmasına karşın tüfekler, samurayların işini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle Kyuzo tek başına giderek silahlardan birini ele geçirmeyi amaçlar. İki haydudu öldürür ve bir tüfekle köye geri dönmeyi başarır.
Savaş stratejisi olarak, kurdukları engelden birkaç eşkıyanın geçmesine izin verip geri kalan eşkıyaları mızraklarla geri püskürtme planını uygularlar. Sonrasında bu şekilde içeri giren eşkıyaları öldürürler.
Kikuchiyo’nun Övülme İsteği Başarısızlıkla Sonuçlanıyor
Kyuzo’nun, Katsushiro tarafından övülmesini duyan Kikuchiyo övülme isteğiyle görev yerini terk ederek eşkıyaların arasına sızar. Eşkıyalardan birini öldürerek bir tüfek alıp gelir. Ancak başına buyruk hareketi ve görev yerini terk etmiş olması diğerleri tarafından hoş karşılanmaz ve Kikuchiyo istediği övgüyü alamaz. Alınan iki tüfeğe rağmen bir sonraki baskında birçok köylü öldürülür. Ölenler arasında samuray olan Gorobei de yer almaktadır.
Gece olduğunda Kambei, herkesten iyi bir şekilde dinlenmesini ister. Ertesi gün son çarpışmayı gerçekleştirmeyi düşünmektedir. Kambei bu planları kurarken, Katsushiro’nun aşk ilişkisi ortaya çıkar. Başta kızın babası tarafından bu durum hoş karşılanmamış olsa da sonunda bu olay kabullenilmiştir.
Son Eşkıyanın Ölümü
Hayatta olan on üç eşkıya kalmıştır artık. Sabah olduğunda bu on üç haydut köyden içeri alınır. Çoğu haydut bu şekilde öldürülür. Ancak eşkıyalardan bir tanesi gizlice kadın ve çocukların saklandığı kulübeye girmeyi başarmıştır. Ve bu eşkıya ateşli silahıyla kulübeden nişan alarak Kyuzo’yu öldürür. Bu durum karşısında çıldıran Katsushiro, eşkıyayı öldürmek üzere ayağa kalkar ancak Kikuchiyo ona engel olur ve öne atılır. Kikuchio, eşkıya tarafından vurulmasına rağmen sona kalan eşkıyayı öldürür. Ancak sonrasında kendisi de ölür.
Çiftçilerin Zaferi, Samurayların Yenilgisi
Filmin son kısmında çiftçiler şarkılar eşliğinde ürünlerini hasat ederken görülür. Savaş bitmiştir. Samuraylardan dördü ölmüştür. Sadece üç tanesi hayatta kalmayı başarmıştır. Çiftçilerin, samuraylara ihtiyacı kalmamıştır ve artık onlarla ilgilenmemektedirler. Katsushiro ise sevdiği kadın tarafından görmezden gelinmektedir.
Filmin son repliği Kambei’nin şu sözleri olmuştur.
“Yine yenilgiye uğradık. Kazanan çiftçiler oldu. Biz değil”
Kambei, Katsushiro ve Shichiroji hayatta kalmışlardır ancak arkadaşlarını bu savaşta kaybetmişlerdir. Bu sözlerle savaşçı olan tüm tarafların yenilgiye uğradığı anlatılmak istenmektedir. Çiftçiler için savaşı kazanmış olmalarına rağmen kendileri hiçbir şey kazanamamıştır.
Japon sinemasının önemli eserlerinden bir diğeri olan Ningen no jōken hakkında tüm detayları Ningen no jōken İncelemesi yazımızda bulabilirsiniz.