Sağlık

Spiral İpi Koparsa Ne Olur? Ne Yapılmalı?

Spiral İpi Koparsa Ne Olur? Ne Yapılmalı?

Spiral bir diğer adı ile rahim içi araç, gebelikten korunmak için kullanılır. Doğum kontrol yöntemleri arasında oldukça etkili olan bu işlem günümüzde çok fazla kullanılmaktadır. Spiral, uzman jinekologlar tarafından bir operasyon ile rahim içine yerleştirilir. Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra bazen istenmeyen sorunlar çıkabilir. Bunlar arasında spiral ipinin dışarı çıkması ya da rahim içine kaçması gibi olumsuz durumlar yer alır.

Peki, Spiral ipi koparsa ne olur? Bu duruma çözüm olarak hangi işlem yapılır? Yazımızda konu ile ilgili merak edilen tüm sorulara cevap vereceğiz. Keyifli okumalar dilerim.

Spiral İpi Neden Kopar?

Rahim içine sonradan yerleştirilen spiral ipi, hastanın hissedebileceği bir noktada bulunur.RİA ipi denir. Eğer hasta RİA ipine eliyle dokunamıyorsa mutlaka uzman bir jinekologa muayene olması gerekir. Muayene sırasında ipin kopup kopmadığına bakılır. 

Eğer RİA denilen spiral ipi kopmuş ise bu rahim içinde gözükmeyecektir. Bu nedenle rahim ultrasonunda ipin karın içerisine düşüp düşmediğine bakılmaktadır. İp rahim içine doğru kaçmışsa herhangi bir sorun yoktur. Ancak RiA ipinde kopma varsa bu, müdahale gerektiren bir problemdir.

‘’Spiral ipi koparsa ne olur?’’ diye merak ediyorsanız spiral ipi kolayca kopacak bir yapıda değildir. Birçok kadın RİA ipi eline gelmeyince koptu zannedebilir. Bu durumda genellikle ip içeri kaçmıştır. Fakat çok uzun süre kontrol edilmeyen spiralin ipinde bazen çürüme gibi olumsuz durumlar meydana gelebilir. Bu da rahim içinde zamanla enfeksiyonlara yol açacaktır. Böyle durumlarda muhakkak uzman bir jinekoloji doktoruna başvurulmalıdır.

Spiral İpi Nasıl Kontrol Edilir?

Spiral İpi Koparsa Ne Olur? Ne Yapılmalı?
Belirli aralıklarla spiral ipi kontrol etmelisiniz.

Spiral takıldıktan sonra kontrol edilmesi de çok önemlidir. Hasta, belirli aralıklarla spiral ipinin yerinde olup olmadığını kontrol etmelidir. Bunun için uzman muayenesine gerek yoktur. Hasta kendi eliyle de RİA ipini kontrol edebilir. Eğer kontrol sırasında ip ele gelmezse kadın doğum uzmanı tarafından bakılmalıdır. Jinekolojik muayenede kesin olarak rahim ağzında bulunan spiral ve spiral ipi gözlemlenecektir. 

Spiral Uygulaması Hangi Durumlarda Yapılır?

‘’Spiral ipi koparsa ne olur?’’ sorusu bu işlemi yaptıranlar için önemlilik arz ediyor. Cevap olarak; doktor tarafından kontrol edilmesi ve tedavi yapılması gerektiğini söylemeliyiz. Doktor, hastanın şikayetine göre gerekli olan operasyonları uygulayacaktır. Ancak öncelikle spiral uygulamasının hangi durumlarda yapıldığını bilmeliyiz. Bu durumlar arasında;

  • Gebelik şüphesi
  • Rahim içinde iltihaplanmalar
  • Tanısı konmamış vajinal kanama
  • Rahim anatomisinde istenmeyen bir durum 
  • Rahim içinde büyük kistler 
  • Wilson Hastalığı 
  • Kronik bağışıklık problemi yer almaktadır.

Doğru şekilde yapılan spiral tedavisi, gebelikten korunma başta olmak üzere, pek çok rahatsızlığa çözüm olacak bir uygulamadır. 

Spiral İpi Koparsa Hamile Kalınır mı?

Spiral İpi Koparsa Ne Olur? Ne Yapılmalı?
Spiral kaymadığı sürece koruyucu etkisi devam eder.

Rahim içine yerleştirilen spiralin uç kısmında bulunan ip bazen kopabilir. Spiral ya da RİA ipi kopmuş olsa bile spiral yerinden kaymadıysa koruyuculuk devam eder. Bu durumda gebe kalma riski azalmış olur. Ancak bazı durumlarda kadınlar, spiralin ve ipin düştüğünü fark etmez. Özellikle regl günlerinde, spiralin yerinden ayrıldığını hastanın anlaması zordur. Böyle durumlarda rahim içinde koruyucu spiral olmadığı için hamile kalma olasılığı yüksektir. 

Spiral İpi Rahim İçinde Kırılır mı?

“Spiral ipi koparsa ne olur?” gibi merak edilen bir diğer durum kırılmadır. RİA ipi çok nadir olsa da uzun kullanımlardan dolayı rahim içinde kırılabilir.  İp çekilirken spiralin bir parçasının içinde kalmasına sebep olacaktır. Nadir olarak görülen bu olumsuz durum genellikle kalitesiz malzeme ve üretim hatasından kaynaklanır. Böyle bir anda tedirgin olmamak gerekir. Kırılan spiral parçası ya da ipi uzman doktorlar tarafından yapılan küçük operasyonlar ile çıkarılabilir. Bazen spiral parçası ya da ipi rahmin içinde gömülü halde kalabilir. Bu parçaların çıkarılması zorlu olabilir. 

Spiral İpi Nasıl Çıkarılır?

Spiral ipleri kontrol sırasında rahim ağzında görülmediği zaman ipi çekmek için ince bir muayene aleti kullanılır. Bu işlem kesinlikle uzman bir jinekolog tarafından, steril bir ortamda yapılmalıdır. Yapılan bu işlemde herhangi bir risk yoktur. Ancak normal ip çıkarmaya göre daha uzun sürer ve daha ağrılıdır. 

Spiral ipinin ince aletler ile çıkarılamadığı durumlarda, farklı yöntemler denenmektedir. Bunlardan biri, histeroskopi yöntemidir. Histeroskopi yönteminde rahim içine küçük kameralar sokulur. Bu kameralar sayesinde içeride kalan spiral iplerinin yeri kolay bir şekilde tespit edilir. 

Kopan ya da kırılan spiral ipinin rahim içerisinden çıkarılmama ihtimali diye bir olay söz konusu değildir. Eğer böyle bir durum varsa mutlaka çıkarma işlemi yapılmalıdır. Aksi takdirde kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. 

Evde Spiral ve Spiral İpi Nasıl Çıkarılır?

Spiral İpi Koparsa Ne Olur? Ne Yapılmalı?
Spiral ipi kendi başınıza çıkarmayı denemeniz önerilmez.

Hastanın evde kendi kendine spirali çıkarması çok mümkün olan bir durum değildir. Sadece spiral ipi ve spiralin kendisinin ipi kontrol edilir. Kontrol sırasında kesinlikle hissedilen ip çekilmemelidir. Bu vajina içinin zedelenmesine sebep olur. Ayrıca vajinada enfeksiyon riskini de arttırır. Bu yüzden rahim içindeki spiral ya da spiral ipini mutlaka uzman bir doktor çıkarmalıdır.

Spiral veya Spiral İpinin Karın İçinde Saptanması

Nadirde olsa spiral veya spiral ipi, karın içine kaçabilir. Böyle bir durum olduğunda kontrol amaçlı mutlaka bir karın ultrasonu çekilmelidir. Eğer karın içinde spiral veya ipine rastlanırsa anestezi ile spiral çıkarma işlemiyle bulunduğu yerden alınması gerekir. 

Spiral Yan Etkileri Nelerdir?

Spiralin herhangi bir yan etkisinin olup olmadığı konusu da hastalar tarafından merak edilip araştırılan bir konudur. Spiralin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Takıldıktan sonra rahme herhangi bir zarar vermez. Fakat spiral takıldıktan sonra enfeksiyon riski biraz artar. Bu yüzden enfeksiyon riski olan kişilere korunma yöntemi olarak spiral önerilmez.

Spiraller takıldıktan sonra adet döngüsünde değişiklikler olabilir. Adetin miktarı ve süresi biraz uzayabilir. Bu yüzden spiral kansızlık şikayeti ve kanaması çok olan kişilere de önerilmemektedir.  Herhangi bir sorunu olmayan kişiler için spiral, uzun dönem kullanılabilen bir korunma yöntemidir. 

Spiral Kullanamayacak Kişiler

Spiral İpi Koparsa Ne Olur? Ne Yapılmalı?
Spiral ipi kullanmak herkes için uygun değildir.

Spiral, her kadına uygulanabilen bir korunma yöntemi değildir. Asla takılmaması gerekenler bulunmaktadır. Bu kişiler şu şekilde sıralanabilir; 

  • Rahim içinde enfeksiyon ya da enfeksiyon riski olanlara,
  • Gebe olanlara,
  • Aşırı kanama durumu olan kişilere,
  • Kansızlık problemi olanlara, 
  • Rahim içinde kist olan hastalara, 
  • Rahim kanseri şüphesi olan kişilere uygulanmamalıdır.

Spiral taktırmadan önce hastanın mutlaka rahim muayenesinin yapılması gerekir. İşlemi yapacak olan hekimin herhangi bir sorun olmadığına kesin kanaat getirmesi önemlidir.

Bir başka doğum kontrol yöntemi olarak “Ertesi gün hapı sağlıklı mı?” diye merak ediyorsanız yazımızı inceleyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Spiral İpi Kaybolursa Ne Olur?

Spiral ipi kaybolmuşsa, yerinde olup olmadığı doktor tarafından kontrol edilir. Duruyorsa herhangi bir problem olmayacaktır.

Spiral Yerleştirme İşlemi Ağrılı mıdır?

Spiral koyma işlemi ağrılı değildir. Eğer işlem sırasında çok ağrı veya kanama olursa bu, rahim içindeki bir problemden kaynaklanmaktadır.

Spiral İpini Erkek Hisseder mi?

ilişki sırasında erkek cinsel organı yalnızca vajina kısmına girer. Rahmin içine girmesi söz konusu değildir. Bu yüzden ilişki sırasında spiralin varlığı hissedilmez. Ayrıca spiralin penise batması gibi durumlarda söz konusu değildir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir