Ne, Ne Değildir?

Sponsorluk Nedir? Sponsor Nasıl Bulunur?

Sponsorluk Nedir

Halkla ilişkiler ve tanıtım alanında sıkça karşımıza çıkan fakat anlamı tam olarak bilinmeyen kavramlardan bir tanesi de sponsorluk kavramıdır. Peki, sponsorluk nedir? sponsor nasıl bulunur? Tam anlamıyla sponsorluk kavramı, şirket ve firmaların daha büyük insan kitlelerine ulaşabilmek için bir organizasyon ya da etkinliğe destek vermesi olarak tanımlanır. Tüm dünyada ve ülkemizde sponsorluk faaliyetleri giderek yaygınlaşan bir pazarlama aracı olmuştur. Sponsorluk etkinlikleri şirket ya da firmalar için hedef kitle ile direkt iletişim kurma olanağı sağlamaktadır.

Sponsorluk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Firma ve şirketleri tanıtım amacıyla ortaya çıkan sponsorluk kavramı sayesinde kurumların imajı artar. Bunun yanında markaların farkındalık seviyesi yükselir. Bu sayede ürün ve hizmetlerin satış sayılarında beklenen miktardan daha fazla satış sağlanabilir. Ayrıca sponsorluk ve reklam kavramları birbiri ile çok karıştırılan kavramlardır. Aralarındaki fark şudur: Reklam direkt olarak ürünün satış miktarındaki değişimi hedefler. Sponsorluk ise satıştan çok müşteri kitlesinin davranış ve tutumlarında değişiklik sağlamak için yürütülen faaliyetlerdir.

Sponsorluk kavramının genel olarak özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sponsorluk bir alışveriş ihtiyacı ile ortaya çıkar.
  • İki tarafın karşılıklı çıkar alışverişine dayalı bir anlaşma türü olarak görülür.
  • Sponsorlar karşı tarafa para, mekân, malzeme ve hizmet gibi faaliyetlerde destek sağlar.
  • Sponsorluğu yapılan taraf sponsor olan tarafın kendisine yapmış olduğu katkıyı medya ve tanıtım yardımı ile gösterir. Bu sayede sponsorun hedef kitlesi desteklenmiş olur.
  • Sponsorluk veren firmalar sadece ticari kurumlara özgü faaliyetler için iş yapmazlar. Kâr amacı olmayan kurumlar, şahıslar ve kamu kuruluşları da sponsorluk faaliyetlerini yürütebilirler.

Bu özelliklere sahip olan sponsorluk kavramı günümüzde dünya ve Türkiye üzerinde oldukça yaygınlaşmış tanıtım faaliyetlerdendir.

Sponsorluk Yapılmasının Nedenleri

Sponsorluk Yapılmasının Nedenleri
Kişi ya da kurumlar bütçelerini denkleştiremediklerinde, markalarını tanıtma karşılığında başka kurumlardan destek alabilirler.

Sponsorluk faaliyetlerinin neden yürütüldüğü konusu da tanıtım sektöründe merak edilen konulardan bir tanesidir. Genel olarak sponsorluk faaliyetlerinin yapılma nedenleri:

  • Kurum kimliğinin tanıtılmasına ve pekişmesine fayda sağlamak,
  • Kuruluşun ismini hedef kitlelere daha iyi duyurmak,
  • Kurum imajını hedef kitlenin gözünde daha da güçlendirmek,
  • Kuruluşun tanıtımına daha fazla fayda sağlamak,
  • Kurum kültürünü geliştirebilmek,
  • Toplum içerisinde daha çok bilinir hale gelip bu sayede halkın iyi niyetini kazanmak,
  • Kurum içi iletişimi arttırmak,
  • Kurum içerisinde çalışan personelin moral ve motivasyonunu arttırmak,
  • Personelin kurumlarına karşı olan bağlılığını artırmak,
  • Yeni nesil kitle iletişim araçlarında içinde bulunmak,
  • Yeni çıkan bir ürünü tanıtmak,
  • Satışları desteklemek böylece çeşitli her türlü imkanı sunmak.

şeklinde sıralanabilir. Bu nedenler gözetilerek yapılan sponsorluk faaliyetlerinin başarıya ulaşma ihtimali yüksektir.

Sponsorluk Amaçları

Firma ya da şirketler sponsorluk başvurusu yapmadan önce sponsorluk kavramının amaçlarını iyi bir şekilde kavranması gerekir. Sponsorluk amaçları ise şunlardır:

Halkla İlişkiler Açısından Amaçları

Sponsorluk kavramının halkla ilişkiler açısından ilk amacı medya ile ilişkileri güçlendirmektir. Bunun yanında belirlenen hedef kitle üzerinde daha iyi bir algı oluşturmak amaçlanmaktadır.

Reklam Amaçları

Reklam Amaçları
Sponsorluk anlaşması ile yapılan marka tanıtımları sayesinde reklam yapılır.

Reklam üzerinden sponsorluk kavramının amaçları arasında ürün veya hizmeti destekleyip duyurma amacı bulunur.

Pazarlama Açısından Amaçları

Sponsorluğun pazarlama açısından amaçları şunlardır:

  • Firma içerisindeki personelin motivasyonunu arttırmak,
  • Kitle iletişim araçları içerisinde yer alıp, yeni bir ürün tanıtmak,
  • Satışları destekleyip kar oranını arttırmak.

Sponsorluk amaçları doğru bir şekilde belirlendikten sonra yapılacak işlemlere başlanabilir.

Sponsor Bulma Yolları Nelerdir?

Sponsor olmak isteyen firmaları bulmak için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Bu noktalar şu şekildedir:

İhtiyaç Duyulan Sponsorluk Alanlarının Belirlenmesi

Kendime sponsor arıyorum diye yola çıkan bir kişi ya da kurum sponsor arayışına girmeden önce neye ihtiyaç duyduğunu belirlemelidir. Örneğin, bulacağı sponsorlardan nasıl bir yardım talep edeceğini önceden belirlemesi daha sonraki aşamalar için önemli olacaktır.

Benzer Organizasyon ya da Projelerin Sponsorlarını Araştırmak

Projelerin Sponsorlarını Araştırmak
Sponsor bulmadan önce ekibinizle kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekir.

Doğru sponsoru bulabilmek için daha önce yapılan etkinliklere sponsor olan firmaların araştırılması da oldukça önemli bir noktadır. Bu sayede aranan potansiyel sponsorlar arasından çıkarım yapılabilir.

Sponsorluk Dosyası Oluşturmak

Sponsor arayışı için karar verildikten sonra içerisinde hedef ve amaçların net bir şekilde bulunduğu sponsor dosyası oluşturmak gerekir. Böylece sponsorluk için yapılacak olan sunumda daha dikkat çekici ve etkili dosya ile amaca uygunluk sağlanır.

Sponsorluk Dosyasının Takibi

Sunum için hazırlanan ve bundan sonra sponsorluk veren firmalar veya şirketlere gönderilen sponsorluk dosyasının takibini yapmak da önemli noktalardan birisidir. Bu sayede anlaşmanın nasıl sonuçlanmış olduğu daha net bir şekilde öğrenilir.

Sponsorluk Türleri

Günümüzde tüm dünyada ve Türkiye’de her alanda gelişen sponsorluk örnekleri ve türleri bulunmaktadır. Genel olarak sponsorluk türleri şu şekildedir.

Spor Sponsorluğu

Sponsorluk türleri arasında yer alan ve en sık görülen tür spor sponsorluğudur. Maddi anlamda da büyük rakamlar spor sponsorluğunun içerisinde bulunmaktadır. Bu alanın ilk örneği 1896 yılındaki olimpiyat oyunlarında görülmüştür. Modern anlamdaki spor sponsorluğu ise 1975 yılından sonra artmıştır. Türkiye’de de 1991 yılında görülmeye başlanmıştır.

Sanat ve Kültür Sponsorluğu

Dünya genelinde spor sponsorluğundan sonra en yaygın olan sponsorluk türüdür. Kültür sanat sponsorluğu içerisinde resim, grafik, fotoğrafçılık, heykeltıraşlık, sinema, müzik, televizyon, edebiyat, mimari ve geleneksel sanatlar gibi büyük bir kategori yelpazesi bulunmaktadır.

Sosyal Sponsorluk

Kurumsal kültürün içerisinde yer alması amaçlanan sosyal sponsorluk faaliyetleri toplumlar ve devletler için oldukça önemlidir. Sosyal sponsorluk faaliyetleri arasında sağlık alanında olan bir problemin duyarlılığının oluşturulması, uyuşturucu ve alkol bağımlılığına çözüm getirilmesi, yaşlılara yardım projeleri, vs. gibi toplumsal sorunlar ile ilgili etkinliklerde sponsorluk faaliyetlerinin yürütülmesi oldukça önemlidir.

Çevre Sponsorluğu

Çevre Sponsorluğu
Çevre sponsorluğu yaygın olarak kullanılan bir türdür.

Çevre koruma konusunda yapılan etkinliklerde yapılan sponsorluk faaliyetlerindendir. Örneğin; çevre konulu yarışmalar düzenlemek ve çevre bilinci için kampanyalar oluşturmak gibi faaliyetler çevre sponsorluğu içerisinde yer alır.

Genel olarak faaliyet gösteren sponsorluk türleri bu şekildedir. Sponsor desteği almak isteyen kişi ya da kurumların öncesinden amaçlarını ve isteklerini belirlemesi gerekir. Bu sayede doğru yol haritası çizilerek sponsorluk faaliyetleri düzgün bir şekilde ilerleyecektir.

Eğer iyi bir sponsor ile anlaştıysanız artık markalaşmaya da başlayabilirsiniz. Peki, Markalaşma Nedir? Markaları Neden Tercih Ederiz?

Sıkça Sorulan Sorular

Sponsor Nasıl Para Kazanır?

Sponsorlar, sponsor oldukları etkinlikler ve kampanyalar sayesinde yeni müşteriler kazanır. Böylece uzun vadede başarı elde ederler.

Kültür ve Sanat Sponsorluğu Nedir?

Kültür ve sanat alanında düzenlenen faaliyetlere sponsor olma eylemidir.

Sponsorluk mu Reklam mı?

Firmaları ve markaları tanıtılması için her ikisi de kullanılabilir. Ancak hiçbiri bir diğeri olmadan olmaz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir