Ne, Ne Değildir?

Telif Hakkı İhlali Nedir? Telif Cezası Ne Kadardır?

telif ihlali nedir

Günümüz sosyal medyası, hayatımıza daha fazla dahil oldukça bazı soruları sormaktan kendimizi alıkoyamıyoruz. Bunlardan bir tanesi de: Telif hakkı ihlali nedir ve telif ihlali cezası ne kadardır?

Bu yazımızda size bu konunun bazı detaylarından ve minimum sosyal medya platformlarında kullanılan telif ihlali ve cezalarından yani; YouTube telif cezası, TikTok telif cezası veya Instagram telif cezası gibi sosyal medya telif ihlalleri ve cezalarından bahsedeceğiz.

Telif Hakkı İhlali Nedir?

Telif hakkı ihlali basit olarak: Bir yayıncının, bir eserin sahibinin ya da başka birisine ait olan bir içeriği, temel olarak kayda değer olan bir fikri o kişinin izin olmadan kullanan bir kimsenin oluşturduğu kişisel bir ihlaldir. Bu, günümüzde en çok sosyal medya içeriği oluşturulan platformlarda yaygın bir durumdur. Örneğin; Bir YouTube video içeriği ürettiğinizde internet üzerinden bulduğunuz bir müziği eklediğinizi düşünün. Bu müzik aslında size ait değil. O müziği yayınlayan kişi, eğer sizin yayınladığınız videoyu görür ve o içerikte kendine ait olan müziğin kullanıldığını fark ederse, size müzik telif hakkı cezası uygulatabilir. Bu ve buna benzer durumları birçok örnekle genişletebiliriz.

Telif Hakkı İhlali Cezası Ne Kadardır?

telif cezası ne kadar
Telif hakkı ihlali nedir ve telif cezası ne kadardır sorusunun cevabı, yasalar ölçeğinde verilmiştir.

Telif ihlalinin cezası, kanunlar çerçevesinde geniş bir şekilde el alınmıştır.

Telif ihlali nedeni ile alınabilecek cezalar aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

  • Telif ihlali cezası olarak kişiler hapis cezası alabilirler.
  • Suça ve duruma bakılarak, hakim karşısında belli olmak durumuyla 2 veya 6 yıl arasında hapis cezası kararı verilebilir.
  • Para cezası olarak yine hakim karşısında verilen karar ile belli olmakla beraber, genel olarak konuşmak gerekirse 50.000 ve 150.000TL arasında değişmektedir.
  • Eğer telif ihlali yapılan bir marka ise; 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemi yapılabilir.

Bu süreci en iyi anlatacak ve kavrayacak kişiler elbette avukatlardır. Bu yüzden böyle bir durumda uzman bir avukattan yardım almak çok doğru bir seçenek olacaktır.

Telif Hakkı İhlali Hangi Durumlarda Uygulanır?

telif ihlali
Telif ihlali temelinde, özgün bir içeriğin başka biri tarafından kullanılmasını kapsamaktadır.

Telif ihlali günümüzde sosyal medyada çok kullanılan bir durumdur. Bu yüzden “Telif ihlali hangi durumlarda uygulanır?” bilmeniz gerekmektedir.

Bu durumların bazıları aşağıda madde şeklinde yazılmıştır:

  • Ortaya konulan içeriğin, sahibi tarafından bir izin alınmadan satılması, kiralanması ya da çoğaltılması,
  • İçeriğin sahibinin haberi olmadan içeriğin değiştirilmesi ya da üstüne bir takım yeni içerikler eklenmesi,
  • Ortaya konulan fikrin kısmi bölümlerini değiştirdikten sonra sanki yeni bir fikirmiş gibi kullanmak,
  • İçeriğin telif hakkını elinde bulundurmadan halka açık bir şekilde sergilenmesi,
  • İçeriğin kendisine ait olmamasına rağmen kendisininmiş gibi gösterilmesi.

Bu ve bu gibi durumlar telif hakkının gasp edilmesidir ve size telif ihlali dolayısıyla bir cezai işlem uygulatılabilir.

Sosyal Medyada Oluşan Telif İhlalleri ve Cezaları Ne Kadardır?

telif ihlali
Sosyal medya nezdinde yapılan telif ihlallerinin cezası değişkendir.

Telif hakkı ihlali nedir ve cezası ne kadardır?” sorularına cevap verdikten sonra sosyal medya içerisinde oluşan ve bu durumun cezai işlemleri hakkında bir bilgilendirme yapmak istedik. Bunu ayrı ayrı olarak yapmak yerine, tüm sosyal medya platformları adına yapmayı uygun bulduk. Bunun sebebi aralarında nadir bir şekilde görülen değişikliklerdir. Bazı platformlarda içerik değiştiği için cezai işlem de değişiyor, fakat genel bir değerlendirme yapmak en doğrusu olacaktır. Aslında sosyal medya içerisinde uygulanan cezai işlemler, sosyal hayatta uygulanan cezalar ile benzerdir. Bunun sebebi hukuken sosyal hayat ve sosyal medyanın ayrılmamasıdır. Yani bu sosyal medyada oluşan telif ihlalleri de yaşantımızda oluşan telif ihlalleri içerisinde değerlendirilir. Bunu bir örnekle açıklamamız mümkün.

Örneğin; Instagram üzerinden bir video paylaştınız. Fakat bu videonun içeriğinde size ait olmayan birkaç kare var. Size ait olmayan içeriğin sahibi, sizin paylaşımınızı gördü ve bu konuda telif ihlali hakkını kullandı. Bu noktada, hukuken sizin içeriğinizin ne durum yarattığının önemi çok büyük. Eğer ki, toplum içerisinde bir küçük düşürme vs. gibi bir durum var ise, bu size daha önce bahsettiğimiz hapis veya para cezası olarak geri dönebilir. Eğer ki, böyle bir durum söz konusu değilse, içeriğinizin kazancını kaybetme ya da içeriği tamamen kaldırma gibi cezalar uygulanabilir.

Sosyal medyada böyle bir telif ihlali konusu ile karşı karşıya kaldıysanız, telif hakkını ihlal eden kişinin alacağı ceza, söz konusu içeriğin durumuyla değişkenlik gösterecektir. Bu yüzden cezai yaptırım ile ilgili net bir bilgi vermek mümkün olmayacaktır. Hukuki bir uzmana bu konuyu danışarak haklarınızı araştırmanızı öneririz.

“Telif hakkı ihlali nedir?” sorusunun cevabını aldığınıza göre, merak edeceğiniz başka konular da olmalı. O halde sizi, merak ettikleriniz ve daha fazlası için Ne, Ne Değildir? kategorimize davet ediyoruz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir