Ne, Ne Değildir?

Turşu Neden Köpürür? Köpüren Turşu Yenir mi?

Turşu Neden Köpürür? Köpüren Turşu Yenir mi?

“Turşu neden köpürür?” sorusu evde turşularını kendi yapanların ve hazır turşu satın alanların sıklıkla araştırdıkları bir konudur. Turşunun köpürmesinin temel sebebi fermente olan gıdalardan birisi olmasıdır.

Turşuların fermente olması için laktik asit üretiminin artması gerekir ki, bu da turşu yapımında kullanılan tuz sayesinde mümkündür. Aynı zamanda fermente olan gıdalar, probiyotik özelliği de gösterir. Probiyotikler ise bağışıklık sistemimizi güçlendiren yapıdadır. Bu açıdan bakıldığında turşunun köpürmesi telaşa neden olacak bir konu değildir; aksine probiyotik özelliğe erişmiş olduğunun bir göstergesidir. Kokusu ve yapısı değişmemiş turşularınızın fermente olmuş olması size zarar vermeyecektir.

Evde Burger King hamburgeri nasıl yapılır?” yazımıza da göz atmaya ne dersiniz?

Köpüren Turşu Nasıl Kurtarılır?

“Köpüren turşu nasıl kurtarılır?” diye düşündüğünüzde de turşunuzun üstündeki köpükleri alıp üstüne biraz su ekleyerek kurtarabilirsiniz. Turşunuzu ışık görmeyen, kuru ve serin bir ortamda saklamaya devam edebilirsiniz.

Turşu Suyu Neden Taşar? Suyu Değiştirilmeli mi?

Turşu Neden Köpürür? Köpüren Turşu Yenir mi?
Turşu neden köpürür? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Turşu suyunun taşmasının sebebi, tuzun çok atılmış olmasıdır. Tuz çok olduğunda malzemelerin olgunlaşma süresi artar ve malzemeler olgunlaşırken su taşmaya başlar. Eğer turşunuzun suyu taştıysa ve yeterli oranda suyu kalmadıysa taşan suyun yerine su eklemenizde fayda vardır.

Turşunuza su ekleme işlemini turşunuzu yemeye başladıktan sonra tuzu damağınıza fazla geldiğinde yapabilirsiniz. Bozulmamış turşunuza su ilave edip yemenizde hiçbir zarar yoktur.

Asitlenen Turşuya Ne Yapılır?

Turşunun asitlenmesi demek, aslında bozulmuş olması demektir. Turşunuzun asitlendiğini anlamak için üstünde gördüğünüz köpüklerin yanı sıra kontrol etmeniz gereken başka durumlar da vardır:

  • Turşunun içindeki malzemelerin formlarında herhangi bir değişim olmuş mu?
  •  Köpüklerin üzerinde veya turşunun içinde küf oluşumu var mı?
  • Turşunun suyunun rengi değişmiş mi?
  • Turşunun kokusu var mı?

Bu sorulardan birinin bile cevabı evet ise turşunuz bozulmuş yani asitlenmiş demektir. Derhal turşunuzu çöpe atmalı ve bu durumdan sonra tüketmemelisiniz aksi takdirde çeşitli sağlık problemleri yaşamanız olasıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Turşu Hava Alırsa Ne Olur?

Eğer turşunuz hava alırsa onu tüketmemeniz gerekir. Çünkü hava alan turşudaki malzemeler bozulur ve salamura özelliğini yitirir. Bu durum da turşunun yenildiği takdirde size zarar vermesine sebep olur.

Turşunun Asitlenmemesi İçin Ne Yapılmalı?

Turşunuzun asitlenmemesi için sirkesini, limonunu, tuzunu ve suyunu dengeli bir şekilde kullanmanız gerekir. Bu malzemelerin az veya çok kullanımı turşuyu asitlendirdiği gibi bozulmasına da sebebiyet verir. İkinci olarak da turşunuzu doğru muhafaza etmeniz gereir. Hava almasını engellemeli, ışıktan ve sıcaktan korumalısınız.

Turşu Neden Yumuşar veya Erir?

Tıpkı turşunun asitlenme sebeplerinde olduğu gibi su, tuz, sirke, limon malzemelerinin orantısız kullanımı turşunuzun yumuşamasına/erimesine sebep olur. Aynı zamanda turşunuz için kullandığınız meyve sebzelerin taze olmaması, turşunuzun ışık gören bir ortamda kalması ve doğru sıcaklıkta muhafaza edilmemesi de turşunun yumuşamasının/erimesinin nedenlerindendir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir