Sağlık

Tuz Odası Nedir? Yararları ve Zararları Nelerdir?

tuz odası nedir

Sağlık söz konusu olunca, alternatif yöntemlerin tükenmediği bir gerçek. Son zamanların popüler sağlık ve güzellik ekollerinden biri haline gelen tuz odaları da bu yöntemlerden yalnızca biri. Peki tuz odası nedir? Tuz odasına girmeyi düşünenlerin merak ettiği sorulara bu içeriğimizde yanıt verdik. Hazırsanız, başlayalım!

Tuz Odası Nedir?

Güzellik merkezlerinde bulunan tuz odası, yerden tavana kadar tüm alanın tuzla kaplı olduğu bir mekan olarak değerlendirilebilir. Odada havaya ince öğütülmüş tuz taneleri serpilir ve odayı kullanan kişiler, tuz tanelerini solunum yolu aracılığıyla vücuduna alır. Çeşitli problemlerin giderilmesine yardımcı olması, tuz odalarının son günlerde popülarite kazanmasına neden olmuştur.

Tuz odasının bilinirlik kazanmasıyla beraber “Tuz odası nasıl kullanılır?” gibi sorular sorulmaya başlamıştır. Oda, çeşitli spa ve güzellik merkezlerinde hazır halde bulunur. Bu merkezlerde ister tek başınıza ister grup halinde girerek tuz odasını kullanabilirsiniz.

Tuz Odasının Faydaları Neler?

tuz odası faydaları
“Tuz odası nedir?” sorusuna ek olarak, faydaları da meraklılarının dikkatini çeken bir konu.

Tamamen tuzla kaplı olan tuz odalarının birçok farklı faydası bulunur. Kişiyi sakinleştirmesi, öksürük ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olması en bilinen faydaları arasında yer alır. Tuz odasının etkileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Örneğin aynı problemi yaşayan iki kişi odaya girdiğinde birinin sorunu ortadan kalkarken diğerininki devam edebilir.

Zaman içerisinde tuz odasına giden kişilerin gözlemlerine bağlı olarak bazı kişiler üzerinde odanın olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Yaygın görülen tuz odası yararları şunlardır:

  • Kulak enfeksiyonlarına iyi gelmesi,
  • Eklem ağrılarını azaltması,
  • Uykusuzluk probleminin çözümüne katkı sağlaması,
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunması.

Bunların yanı sıra tuz odasının bronşit, astım ve kronik kulak rahatsızlıklarına iyi geldiği de bilinir. Ancak tuz odasının alanında uzman kişiler tarafından hazırlanıp uygun bir şekilde kullanılması fayda sağlaması açısından oldukça önemlidir.

Tuz Odasının Zararları Bulunuyor mu? Kimler Kullanmamalı?

Tuz odasının zararları, odanın yanlış kullanıldığı zamanlarda ortaya çıkar. Belirli rahatsızlıklara sahip olan kişilerin tuz odasını kullanması sakıncalı ve riskli durumlara yol açar. Odada zaman geçirmesinin riskli olduğu kişiler şunlardır:

  • Tüberküloz (verem) hastaları,
  • Kalp yetmezliği yaşayanlar,
  • Yüksek tansiyon hastaları,
  • Kanser tedavisi gören hastalar,
  • Böbrek ve safra taşı olanlar.

Bunların dışında da herhangi bir rahatsızlığınız bulunuyorsa tuz odasına girmeden önce doktorunuza danışmanız faydalı olur. Eğer doktorunuz herhangi bir sakınca görmezse tuz odasına giderek kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Tuz Odasında Ne Kadar Kalınmalı?

tuz odasında ne kadar kalınmalı
İlk kez tuz odasına girecekseniz, kalma sürenizin 20 dakikayı geçememesi gerektiğinin altını çizmemiz gerekir.

Odada gereğinden fazla vakit geçirmek kişilerin çeşitli problemler yaşamasına sebep olabilir. Bu yüzden “Tuz odasında ne kadar kalınmalı?” sorusu büyük önem taşır. Tuz odasındaki seans süreleri 20 dakika ve 1 saat aralığında farklılık gösterir.

İlk defa tuz odasına girecek kişiler için 20 dakika ideal bir süredir. Bu süre içerisinde tuz odasının kişiyi nasıl etkilediği gözlemlenebilir. Eğer kişi odadan memnun kalırsa odada geçirilen süre 1 saate kadar çıkarılabilir.

Spa merkezlerindeki tuz odalarının kontrolü alanında uzman kişiler tarafından yapılır. Uzman kişi, tuz odasına girecek kişi hakkında temel bilgiler edinir ve buna bağlı olarak kişinin odada ne kadar kalması gerektiğine karar verir. Tuz odasını kullanacağınız merkezi arayarak seans süreleri hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Tuz Odasına Nasıl Girilir?

Tuz odasına girerken belirli kurallara uymak, odanın olumsuz bir etkiye sebep olmasına engel olur. Odaya gündelik kıyafetlerle girilmesi doğru olmaz. Seans esnasında kıyafetlerde toz ve tuz birikimi yaşanabilir. Bu yüzden kıyafetlerinizin üzerine tek kullanımlık koruyucu bir önlükle girmeniz gerekir.

Koruyucu önlük, gittiğiniz spa merkezi tarafından size verilir. Kimi spa merkezlerinde ise tuz odasına bornoz ile girilir. Böylelikle kişi daha rahat bir tuz odası deneyimi yaşayabilir. Odaya ayakkabı ile girilmesi yasaktır. Tuz odasına ayakkabı ile girildiğinde hem odada bulunan tuzlar zarar görebilir hem de kişi konforlu hissedemez. Bu yüzden tuz odasına çıplak ayakla girmek gerekir.

Tuz odasındaki terapi, tuz tanelerini solumak üzerine olduğu için odaya girerken parfüm sıkılması da doğru değildir.

Tuz Odasına Çocuklar Girebilir mi?

tuz odasına çocuklar girebilir mi
Uzman eşliğinde gerçekleştirilen tuz odası seanslarına çocukların girmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Ebeveynlerin kafasında “Tuz odasına çocuklar girebilir mi?” sorusu sıklıkla oluşur. Çocukların tuz odasına girmesi konusunda herhangi bir sakınca bulunmaz. Ancak çocuğunuzda henüz farkında olmadığınız bir sağlık problemi olabilir. Bu yüzden çocuğunuzu her ihtimale karşı genel bir sağlık kontrolüne götürmeniz faydalı olur.

Çoğu spa merkezi, tuz odasının içerisine çocukların oynarken vakit geçirebileceği ufak oyuncaklar koyar. Böylelikle seans esnasında çocuğunuzun canı sıkılmaz ve kendinize daha rahat vakit ayırabilirsiniz. Dilerseniz ailecek tuz odasına girerek hem beraber vakit geçirebilir hem de tuz odasının yararlarını hissedebilirsiniz.

İlginizi çekeceğini düşündüğümüz bir başka konu: Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Sıkça Sorulan Sorular

Hamileler Tuz Odasına Girebilir mi?

Hamileler, uzman eşliğinde tuz odalarına girebilir.

Tuz Odasına Kaç Gün Girilmeli?

Tuz odasına her gün 20-40 dk arasında olacak şekilde, 5 gün üst üste girilmeli.

Tuz Odası Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Tuz odası; viral enfeksiyonlar, öksürük, bronşit, astım ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir