Sağlık

Uçuk Neden Çıkar? Uçuk Nasıl Bulaşır?

Uçuk Neden Çıkar

Virüs kaynaklı olması sebebiyle uçuklar, büyük oranda bulaşıcı özellik taşırlar. Bulaşmaya neden olan Herpes isimli virüsün iki türü vardır. Tip 1 ve Tip 2 olarak kategorize edilen bu virüs türleri uçuğun vücudumuzun neresinde çıkacağını da belirler. Örneğin Herpes Tip 1 virüsü kaptıysak uçuk büyük ihtimalle dudak veya burun çevresinde ortaya çıkar. Oysa Herpes Tip 2 virüsü genellikle genital bölgedeki uçukların çıkmasına sebep olur. Peki kimsenin hazzetmediği uçuk neden çıkar?

Söylediğimiz gibi Herpes isimli (HSV-1) bir virüsün neden olduğu uçuklar aslında bu virüs bünyemize girdiği için çıkar. Fakat her virüs bulaşan kişide uçuk çıkmayabilir. Virüsün uçuğa neden olması için bazı etmenler gereklidir. Bunlar genel olarak şöyle özetlenebilir;

  • Cildin çok fazla güneş ışığına maruz kalması
  • Yorgunluk belirtileri
  • Stresli bir dönem geçirme
  • Hormonal değişiklikler yaşanması

Bunlar gibi hepimizin zaman zaman yaşadığımız olumsuz gelişmelerdir. Bu gelişmeler sonucu ortaya çıkan uçuklar, cildimizi bozarak ve genelde acı veya kaşıntı gibi bulgular da göstererek hayat kalitemizi de düşürmektedir. Fakat buna rağmen uçuk tedavisi diye bir durum mevcut değildir. Genelde antiviral ilaçlar ile tedavi uygulanarak uçuk çıkma sıklığı azaltılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca uçuğa neden olan etmenleri de hayatınızdan çıkararak uçuk çıkmasını azaltabilirsiniz.

Uçuk Nasıl Bulaşır?

Uçuk Nasıl Bulaşır?
Uçuğun bulaşmasına neden olan en önemli yol havlu, fırça gibi kişisel eşyaların paylaşılmasıdır.

Vücudumuzda ve yüzümüzde çıkan uçuklarının temelinde yatan sebep Herpes virüsü ve türevleridir. Bu virüs de oldukça bulaşıcı bir virüs türüdür. Genellikle Herpes virüsü bünyemize girdiğinde uçuğun çıkacağı yerde kaşıntı, acı gibi belirtiler gösterebilir. Bu aşamada Herpes virüsü de en bulaşıcı zamanlarını yaşar. Yani özellikle uçuk çıkmadan önceki dönemde bulaşma olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle uçuk çıkacağını hissettiğimiz zamanlarda virüsü bulaştırmamaya özellikle dikkat etmek gerekir. Herpes Tip 1 virüsünün neden olduğu genellikle burun çevresi ve dudakta çıkan uçukların başkalarına bulaşmaması için belli şeylere dikkat etmek gerekir.

Yüz çevresinde çıkan uçukların bulaşma nedeni genellikle fiziksel temas ve ortak eşya kullanımıdır. Örneğin başkalarıyla öpüşmek veya aynı havluyu kullanmak virüsü bulaştırmamıza yol açabilir. Bu nedenle bünyemizde uçuk varken veya uçuk çıkacağını hissettiğimizde özellikle kişisel eşyalarımızı diğer insanlardan ayırmalıyız. Ayrıca diğer insanlarla fiziksel temasta da dikkat ederek virüsü bulaştırma riskimizi azaltabiliriz.

Bir diğer uçuk çeşidi ise genital bölge ve anal bölgede çıkan uçuklardır. Bu uçuklara da Herpes virüsünün Tip 2 türü yol açar. Herpes Tip 2 virüsünün yol açtığı uçuklar da genellikle genital bölgede çıktığı için yine fiziksel temasla ve ortak eşya kullanımıyla bulaşabilir. Fakat genital bölge odaklı olduğu için Tip 1 virüsü kadar riskli değildir. Özellikle genital bölgemizde kullandığımız havlu gibi eşyaları ortak kullanmayarak riski azaltabiliriz. Ayrıca korunmasız cinsel ilişki ile de bulaşma ihtimali yüksek olduğundan bu gibi durumlarda da dikkat etmek gerekmektedir.

Uçuk Nasıl Geçer?

Özellikle bünyemizin savunmasız kaldığı anlarda ortaya çıkan uçuklar hepimizi mutsuz eder. Bu nedenle uçuk tedavisi de oldukça merak edilen bir konudur. Kimi zaman farklı tedavi yöntemleri duyulsa da bu yöntemlerin uygulanması tavsiye edilmez. Çünkü cildimiz ve özellikle uçuk bölgesi oldukça hassastır. Yanlış bir tedavi kötü sonuçlara yol açabilir.

Uçuk tedavisi için en fazla önerilen yöntem ise antiviral ilaçlar kullanmaktır. Bu ilaçlar virüsün azalmasına yol açacağı için uçuk çıkma ihtimalini düşürecektir. Ayrıca çeşitli uçuk kremleri de bulunmaktadır. Eczanelerden tedarik edebileceğimiz bu kremler de uçuğu geçirmeden bize yardımcı olacaktır.

Bulaşıcılığı nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir diğer sağlık sorunu olan ayak mantarı hakkında tüm detayları Ayak Mantarına Ne İyi Gelir? yazımızda bulabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir