EkonomiFinans

Token Nedir? Token Ne İşe Yarar?

Token Nedir? Token Ne İşe Yarar?

Son zamanlarda en çok duyduğumuz sözcüklerden birisi “token”dır. Peki bu token nedir? Kısaca söylemek gerekirse, blockchain sisteminde transferi gerçekleştirilebilen değerlerdir. Bir para birimi gibi değere sahiptir ancak bu değer puan, oyun içi öğeler ya da sertifika şeklinde olabilir. Genel olarak halka arz gerçekleştiren şirketlerin gerçekleştirdikleri bu halka arz için fon toplama araçları olarak kullanılır.

Blockchain teknolojisinde üç tane büyük token türü vardır. Bu token türleri ise şunlardır:

  • Hizmet tokenı
  • Menkul kıymet tokenı
  • Hisse senedi tokenı

Yukarıda yer alan tokenler farklı değerleri temsil ediyor. Açıklamak gerekirse, bir hizmet tokenı yazılım, dijital içerikler gibi servisler için kullanılmaktadır. Menkul kıymet tokenı ise somut varlıkları temsil eden tarafı oluşturur. Bunun yanında hisse senedi tokenı şirketlerde sahip olunan hisselere karşılık gelmektedir. Günümüzde yer alan tokenların büyük bir kısmı Ethereum blok zincirinde yer alıyor.

Blockchain Nedir?

blockchain
Blockchain, her türlü veriyi kaydetmek ve takip etmek için kullanılan bir dijital defterdir.

Kripto para birimleri ile ilgili olan hemen hemen herkes blockchain kelimesini duymuştur. Hatta bu yazıda bile tokenlerdan bahsederken blockchain üzerinden örnek vermekteyiz. Bu yüzden blockchainden bahsederek tokenlerı daha iyi anlamanızı daha sağlayabiliriz. Blockchain, nerdeyse her türlü veriyi kaydetmek ve takip etmek için kullanılan bir dijital defterdir. Aklınıza gelebilecek her türlü kategorideki verileri blockchainde kaydedebilirsiniz. Peki burada blockchainin farkı nedir? Blockchainin farkı bu bilgilerin değiştirilemez olmasıdır. Yani, kaydettiğiniz bilgiler sizin isteğiniz dışında ya da isteğiniz dahilinde değiştirilemiyor.

Blockchainin önemli avantajları arasında şeffaf ve gizlilik sağlaması yer alıyor. Bu noktada, blockchain kullanan kişinin girdiği veriler şeffaf bir şekilde izlenebilir. Ancak, kişinin kimliği kendi istemedikçe görülemez. Bu nedenle blockchain, veri kaydetme noktasında da sağladığı şeffaflık ve gizlilik özellikleri ile önemli bir veri defteri. Blockchain ve token arasında yer alan bağlantı ise tokenlerın mevcut bir blockchain zinciri üzerine inşa edilmesi.

Token Standartları Nedir?

Token Standartları
Ethereum blockchaine ait olan ERC -20, en sık kullanılan standarttır.

3 çeşit token standartı bulunur. Bu token standartlarının avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Token standartları ise şöyledir:

  • ERC -20
  • ERC -223
  • ERC -721

ERC -20 Tokenleri en fazla kullanılan tokenlerdir. Ethereum blockchaine ait olan ERC -20, hemen hemen en büyük tokenler ile uyumludur. Bu kadar yaygın kullanılması ve uyumlu olması nedeni ile Ethereum’un token oluşturma sürecini kolaylaştırmıştır.

ERC -223 Token standardı daha düşük bir model olan ERC -20’nin eksik yönlerini kapatma amacı ile oluşturulmuştur. Örneğin, ERC -20’de kullanıcılar kendilerine uygun bir cüzdan yerine bir akıllı sözleşmeye gönderim gerçekleştirdiklerinde sahip oldukları tokenlerini kaybediyordu. Bunun gibi hataların düzeltilmesi sonucunda ERC -223 token standardı ortaya çıktı. Ancak, bu avantajlara rağmen ERC -223 token, Ethereum üzerinde desteklenmiyor. Hala ERC -20 tokeni en yaygın token standardı olarak kullanılmaya devam ediyor.

ERC -721 önemli olan bir diğer token standardıdır. Bu tokenlerin özelliği ise non-fungible token adı verilen tokenlerin oluşmasını sağlamak. Bu tokenler ise blockchainde yer alan eşsiz varlıkları temsil etmekte. Ayrıca, değiştirilemeyerek de bazı hem doğrulanabilirlik hem de sahiplik işlevi görüyorlar. Özellikle de oyun sektörü veya taraftar tokenleri bu tokenlere örnek gösterilebilir. Destekledikleri takımlarının tokenlerini alan taraftarlar, kendilerini takımları üzerinde bir hak sahibi görerek aynı zamanda takımlarını destekleme imkanına erişiyorlar.

Eğer kripto para borsasına yeni giriş yapmayı düşünüyorsanız; mutlaka Kriptoya Yeni Başlayanlar İçin Rehber yazımıza göz atın.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir