Ne, Ne Değildir?

Viski Açıldıktan Sonra Ne Kadar Dayanır?

Viski açıldıktan sonra ne kadar dayanır

“Viski açıldıktan sonra ne kadar dayanır?” sorusu, bu özel içkiyi sevenler için oldukça merak edilen bir sorudur. Viskiler çok fazla alkol oranına sahip olduğu için bozulması ve içen kişilere zarar vermesi oldukça zordur. Ancak açılmış herhangi bir ürün havayla temas ettiği sürece bozulmalara uğrayacaktır. İlk açıldığındaki tazeliği ve iç dokusunu oluşturan farklı tatları kaybetmesi kaçınılmaz olur.

Alkol ürünlerinin açıldıktan sonraki bozulma evreleri, alkol oranlarıyla doğru orantılı oluyor. Bu oran ne kadar fazlaysa ürünlerin içinde bakteri ve virüslerin üremesi güçleşmektedir. Ancak çok lezzetli viskilerin bile alkolleri oksijenle temas edince uçucu özellik oluşturduğu için ilk günkü tadını zamanla kaybediyor. Şişe içindeki viski azaldıkça daha hızlı tüketmek gerekiyor. Çünkü hava miktarı artmış oluyor ve bozulma daha hızlı hale geliyor.

Viskiler açıldıktan sonra uzun yıllar tüketilebilir ancak alınmak istenen aromalar etkisini tamamen yitirecektir. Eğer doğru koşullarda saklanarak tüketilirse dokusunu hemen kaybetmeyecektir. Bu yüzden ürünlerin saklama şartlarına uyum göstermeniz önemlidir. En doğru aromayı alabilmek için kısa sürelerde tüketim yapmanız daha doğru olacaktır. Bu yazımızda viskilerin nasıl saklanması gerektiğini yazbuz.com sitemizin ayrıcalıklarıyla sizler için inceliyoruz.

Viski Açıldıktan Sonra Nasıl Saklanır?

Viski Acildiktan Sonra Nasil Saklanir
Viski şişelerinin dik olarak konumlandırılması, mantarların alkolle temasına engel olacaktır.

Viskiler açıldıktan sonra yüksek alkol oranlarından dolayı bozulma yaşamıyor ve şaraplar kadar kırılgan bir yapıya sahip değillerdir. Ancak yine de belirli koşulları sağlamak gerekir. Saklama şartları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Şişelerin ağzı sıkı bir şekilde kapatılmalıdır.
  • Açıldıktan sonra streç filmle hava alması önlenmelidir.
  • Viskiler ısı değişimlerine maruz bırakılmamalı ve mutlaka oda sıcaklığında saklanmalıdır.
  • Saklandığı ortamların havası çok kuru ya da çok nemli olmamalıdır.
  • Viskileri direkt olarak güneş ışığına maruz bırakmak çok uygun olmayacaktır.
  • Özellikle mantar kapaklı viskilerin dik şekilde konumlandırılmaları çok önemlidir.

Viski şişelerinin dik olarak konumlandırılması, mantarların alkolle temasına engel olacaktır. Çünkü viskilerin sahip olduğu alkol oranı mantarın yapısını bozmakta ve içerisine karışmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden sarsıntılara veya devrilmelere karşı tedbirli davranmanız gerekir. Sarsılmayan ve konumunu koruyan viskilerle birlikte mantarla alakalı sorun yaşamazsınız.

“Viski zehirler mi?” diye merak ediyorsanız, daha önce belirttiğimiz gibi alkol oranı yüksek olan bir içki olması nedeniyle zararlı organizmaların etkilerini yok etmektedir. Tadında bozulmalar olma ihtimali bulunmasıyla birlikte zehirleme ihtimali bulunmamaktadır. Ayrıca viskilerin, şaraplar gibi uzun süre bekletilmesinin doğru olmadığını da belirtmeliyiz. Viskiler sadece üretim aşamalarında bekletildikleri sürelerce yıllanmış sayılmaktadır.

Açılmamış Viski Bozulur mu?

Açılmamış Viski Bozulur mu?
Açılmamış viski bozulmaz.

Oksijenle temas eden her gıda ve içecek belirli sürelerde bozulmaktadır. Bunun nedeni oksijenin yağ, protein ve karbonhidratlarla etkileşime girmesi ve maddelerin temel yapısını bozmasıdır. Bu noktada viskiler mümkün olduğunca az havayla temas ettirilmelidir. Şişelere hava girişinin engellenmesiyle bozulma ihtimali ortadan kalkar.

Viskilerin üretimlerinin son aşamasında fıçılarda olgunlaşma süreleri bulunmaktadır. En az üç yıl süreyle bekletilen viskilere, çıkarıldıktan sonra su katılmakta ve alkol oranları ayarlanmaktadır. Son aşamada şişelenen viskilerin, hava almayacak biçimde kapakları kapatılmaktadır. Bu nedenle “Açılmamış viski bozulur mu?” sorusunun cevabı, bozulmadığı yönünde olacaktır.

Her ne kadar viskiler bozulma durumlarına karşı dirençli olsa da içmeden önce kontrol yapılması faydalı olacaktır. İhtimalleri göz önünde bulundurarak hareket etmek en doğru seçim olur. Tüm içecek ve yiyeceklerde olduğu gibi viskiler içinde temkinli davranmanız herhangi bir problemle karşılaşmanızın önüne geçer.

Bozulmuş Viski Nasıl Anlaşılır?

Viskilerin tüketim ömrü oldukça uzundur. Her ne kadar aromalarını kaybetseler de bozulmaları çok geç olmaktadır. Viskinin şişesi muhtemelen deforme ve eski bir görüntü sunacaktır. Ardından şişe dibinde tortuların meydana geldiğini göreceksiniz. Eğer görüntüsü sizi rahatsız ediyorsa denemeyebilirsiniz. Ancak yine de denemek isterseniz tadının da artık bozuk olduğu anlaşılacaktır.

Viskilerin zehirleme ihtimali olmamakla birlikte oluşan bozulmalar sonucunda deneme yapmamanız daha iyi bir seçim olur. Belki herhangi bir zarar görmezsiniz fakat ağzınızda kötü bir tat kalması da hoş bir durum olmaz. Bu yüzden fiziksel bozulma görüntüleri bulunan viskileri çöpe atabilirsiniz.

Viski Buzdolabına Konur mu?

Viski Buzdolabına Konur mu?
Viskinin saklanması için en uygun ortam oda sıcaklığına sahip olmalıdır.

“Viski buzdolabına konur mu?” sorusu viski sevenler tarafından oldukça merak edilmektedir. Viskilerin muhafaza edildiği yerlerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Viskilerin yüksek ısı değişimlerine uygun olmayan bir yapısı bulunmaktadır. Buzdolabına konulduğunda ise içinde yer alan partiküller gözle görülür bir duruma gelmektedir. Viski buzdolabına konulmadan, içerisine buz atılarak tüketilebilir. Böylece yoğun aromalı tadını daha rahat alabilirsiniz.

Açılmış Viski Buzdolabında Bozulur mu?

Açılmış viskilerin dolaba konması da uygun olmayacaktır. Havayla teması olmuş viskiler doğru biçimde kapatılmamışsa, açılmamış olanlarından daha da kötü bir hale gelecektir. Bu nedenle henüz çok fazla içemeden ürünü atmak zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir durumda hem istediğiniz keyfi alamazsınız hem de maddi olarak zarar edersiniz.

Zararların ortadan kalkması tamamen davranışlarınıza ve dikkatinize bağlıdır. İçkiler genel olarak keyifli hissetmek için tüketilir. Aynı zamanda misafirlere ikram edilebilecek iyi bir alternatif olan viskileri mutlaka uygun şartlarda saklamalısınız.

30 Yıllık Viski Bozulur mu?

Viski eğer açılmadıysa bozulması söz konusu olmayacaktır. Ancak viskileri yıllanması için bekletmek değerlerini arttırmamaktadır. Şişe üzerinde belirtilen yıl neyse o kadar yıllık sayılmaktadır. Viskiler normal bir şekilde üretilmelerinin yanında yıllanmış özellikleriyle de özel olarak üretilmektedir.

Bir viski satın alarak bunu çok uzun yıllar boyunca saklamak ekstra bir fayda kazanmanızı sağlamaz. Fakat özel üretim yıllanmış viskileri tercih ederek dilediğiniz daha yoğun tada ulaşabilirsiniz. Yıllanmış ve özel formüllerle hazırlanan viskilerin diğerlerine göre daha pahalı olduğunu da bilmelisiniz. Viski hakkındaki bilgilerle birlikte pek çok faydalı bilgiye ulaşmak için yazbuz.com sitemizden bizi takip etmeye devam edin.

Sıkça Sorulan Sorular

Viski Açılınca Kaç Gün Dayanır?

Viski açıldıktan sonra kısa sürelerde tüketilmelidir. Havayla temas eden viskilerde koku ve tat kaybı yaşanabilir. Aromanın her içildiğinde alınması için erken bitirmek daha iyi olur.

Viski Bekleyince Ne Olur?

Viski oda sıcaklığında beklediği sürece sorun yaşanmaz. Fakat oksijenin temas ettiği içkilerde alkol uçmaktadır. Viski saklarken yapılması gerekenler için yazbuz.com bilgilendirme yapmaktadır.

Viski Neden Dolaba Konmaz?

Dolaba koyulan viskiler zamanla yapısını kaybetmeye başlar. İlk günkü özelliklerini koruması için viskinin, gerekli koşullarda saklanması önemlidir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir