TeknolojiGündem

Windows 11 ve Windows 10 Arasındaki Farklar

Windows 11 ve Windows 10 arasındaki farklar

Microsoft’un bebeği Windows, 29 Temmuz 2015’teki Windows 10 sürümü ile birlikte son haline ulaşmıştı. En azından böyle denmişti. Ancak Microsoft sözünü bozdu ve Windows 11 ortaya çıktı. 24 Haziran’da duyurulan Windows 11, genel olarak tasarım değişiklikleri ile dikkat çekiyor. Lansman sonrası beta sürümüyle kullanıma sunulduktan sonra birçok kullanıcı tarafından Windows 11 ve Windows 10 arasındaki farklar sorulmaya başlandı. Biz de yazımızda 5 Ekim’de kullanıma sunulan Windows 11 ile gelen yenilikleri sıralayarak bu farkları anlatmaya çalışacağız.

Henüz Windows 11 kullanmaya başlamadıysanız söyleyelim, eğer Windows 10’u lisanlı bir şekilde kullanıyorsanız Windows 11 işletim sistemini ücretsiz olarak yükselterek kullanmaya başlayabilirsiniz. Windows 11 ile birlikte gelen yenilikleri ve bir anlamda da Windows 10 ile olan farkları şöyle sıralayabiliriz:

  • Tasarım ve arayüz
  • Android uyumluluğu
  • Sanal masaüstü desteği
  • Görev çubuğu
  • Widgetlar
  • Güncellemeler
  • Xbox desteği

Tasarım ve Arayüz

tasarım ve arayüz
Windows 11 eski Windows sürümüne kıyasla daha yenilikçi bir arayüze sahiptir.

Windows 11 ile Microsoft tasarım ve arayüz anlamında yeni bir stile kavuşmuş görünüyor. Mac’e benzemesi ile dikkat çeken bu yenilikler oldukça yumuşak bir görünüm sunmakta. Yuvarlaklaştırılmış köşeler ve pastel renklerle birlikte oldukça dikkat çekici bir stile sahip. Kilit ekranı da bu şekilde değiştirilmiş ve tabletlerde gördüğümüz bir ekran düzenine kavuşmuş. Saat ve tarih bilgisi üste yakın bir şekilde ortalanmış bulunuyor.

Bunlarla birlikte ayarlar uygulaması da tabletlerde gördüğümüze benzer bir görünümle karşımıza çıkıyor. Menü sütunu sadeleştirilirken sağda yer alan boşluğa ayarların açıklamaları eklenmiş.

Android Uyumluluğu

Kullandığınız android uygulamalarını artık bilgisayarınıza da indirebileceksiniz. Üstelik bunu yeniden düzenlenmiş Microsoft Store ile birlikte yapabileceksiniz. Microsoft Store Windows 11’in büyük yeniliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların Mac’e benzetmesinin bir diğer sebebi de burada yatıyor. Mac’in kendi App Store’una benzer bir tasarım tercih edilmiş. Kategori sayfaları daha kullanışlı hale getirilmiş ve uygulamaların açıklama ve indirme sayfaları da bu bağlamda tasarımsal iyileştirmelere uğramış.

Sanal Masaüstü Desteği

sanal masaüstü desteği de Windows 11 ve Windows 10 arasındaki farklardan biridir. Windows 10’a kıyasla farklı sanal masaüstüler oluşturmak Windows 11’de artık daha kolay. Yine birden çok monitörü desteklemeye devam eden işletim sistemi bundan sonra hangi uygulamayı hangi monitörde açtığınızı hatırlayacak. Böylece uygulamalarınız onları genellikle tercih ettiğiniz ekranlarda otomatik olarak açılmaya başlayacak. Windows 10’da sanal masaüstü çeşitleri kullanmanın zorluğunu düşündüğünüzde en kullanıcı odaklı yeniklik bu kısımda gelmiş diyebiliriz sanırım.

Ayrıca Snap Layouts ve Snap Groups ile birlikte farklı pencereleri ve uygulamaları gruplamak kolaylaşmış durumda. Bu sayede masaüstü ile monitör geçişleri da daha kolay bir hale geliyor.

Görev Çubuğu

görev çubuğu
Windows 11’in görev çubuğu eskisinden oldukça farklıdır.

Görev çubuğu insanların bu yeni güncellemeyi Mac’e benzetmesinin ana sebeplerinden birisi. Çünkü başlat simgesi ile birlikte diğer uygulama simgeleri görev çubuğunun ortasına taşınmış durumda. İptal edilmiş olan Windows 10X sürümü de buna benzer bir kullanım sunuyordu. Windows 8 ile birlikte kullanılmaya başlanan canlı kutucuk görünümü de Windows 11 ile ortadan kalkan özelliklerden bir tanesi.

Görev çubuğunda tıkladığınız Windows simgesi sizi başlat menüsüne yönlendiriyor ve bu menü de artık daha sade bir sunumla gösteriliyor. Burada bütün uygulamalarınızı alfabetik olarak görebilir ya da sabitleyerek favori uygulamalarınıza kısa sürede erişim sağlayabilirsiniz. Yine en altta da bunu destekleyen son kullandığını uygulamalar bölümü yer almakta.

Görev çubuğuna aynı zamanda Microsoft Teams de eklenenler arasında. Erişimin kolaylaştırılması açısından getirilen bu yenilik sayesinde daha kısa sürede görüntülü konuşmalar yapabileceksiniz.

Widgetlar

widgetlar
Yeni widgetlar sayesinde kişiselleştirişmiş bir masaüstüne sahip olabilirsiniz.

Windows Vista ile hayatımıza giren masaüstü gadgetlarını hatırlıyorsunuzdur. Windows 10’un son sürümlerinde olduğu gibi Windows 11’de de benzer şekildeki widgetlar da ekranlarımıza yeniden dönüyor. Görev çubuğundan erişim sağlayabileceğiniz widgetlar Windows 11 ile birlikte daha büyük bir ekran alanıyla sunuluyor ve neredeyse ekranın yarısını kaplıyor.

Güncellemeler

Windows 11 sürümüyle artık güncellemeler de değişecek. Biliyorsunuz ki, Windows 10 yılda iki adet büyük güncelleme alıyordu. Ancak Windows 11 yılda tek bir büyük güvenlik güncellemesi alacak. Bu güncellemeler de %40 oranında küçültülecek ve arka planda otomatik olarak indirilebilecek. Kullanıcıların bitmeyen güncelleme süresinden dolayı şikayetleri de bu yenilikle birlikte ortadan kalkacaktır.

Xbox Desteği

 

Microsoft zaten oyunlara vermek istediği desteklerle gündeme gelmek istiyordu. Windows 11 ile birlikte Xbox fonksiyonlarına destek sağlayarak da bunu yine göstermek istiyorlar. Tüm yapımlara daha iyi HDR desteği sunarak bilgisayar oyunlarında daha iyi optimizasyon elde edilecek. Böylece uyumlu bir monitöre sahip olan bütün oyuncular DirectX 11 ve DirectX 12 oyunlarında yüksek dinamik aralık yani HDR teknolojisi ile oyunlarını oynayabilecekler.

Hız ve performans alanında da güncelleme alan Windows 11, daha önce de Xbox ile karşımıza çıkan DirectStorage kullanımına başlıyor. Böylece Windows 11’de oyun yükleme hızları da önemli ölçüde artıyor.

Windows 11’in yeni özelliklerini beğendiyseniz Windows 11 Ücretsiz Nasıl İndirilir? adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir