Edebiyat

Yetişkinlerin Okuması Gereken Çocuk Kitapları

Yetişkinlerin okuması gereken çocuk kitapları

İçerdiği mesajların yanı sıra çocuk kitapları okumak, bizi geçmişe götüren bir zaman makinesi görevi de görür. Çocukluğumuzun saf dünyasına bir giriş bileti gibi bir işleve sahip olan çocuk kitapları, kısa bir tatil kaçamağıdır. Çocuk kitapları sayesinde ruhunuzun derinliklerinde yer alan bir parçanız ortaya çıkar. Bu yazıda, yetişkinlerin okuması gereken çocuk kitaplarını sizin için derledik.

Çocukken okuduğumuz kitapların bizi şekillendirdiğine ve bugün olduğumuz kişi olmamıza yardım ettiğine şüphe yok. Bazı çocuk kitapları, yetişkinler için bile eskimeyecek, zamansız masallardır. Bu kitaplar, verdikleri mesajlar ile de yetişkinlerin hayatında da önem rol oynayabilir. Bu nedenle, çocuk kitapları raflarında yer alsalar bile yetişkinlerin de okuması gereken birçok kitap vardır. İşte onlardan birkaçı…

Küçük Prens

Yetişkinlerin Okuması Gereken Çocuk Kitapları: Küçük Prens
Küçük Prens (1943)

Antoine de Saint – Exupery tarafından yazılan Küçük Prens kitabında, küçük bir çocuğun bakış açısından yetişkinlerin hayatlarını görüyoruz. Klasikler arasında yer alan bu kitap, çocuk kitabı olarak lanse edilse de her yetişkinin mutlaka okuması gereken klasikler arasında yer alıyor. Kitapta verilen mesajlar her yaştan kişilerin birçok konuda ders çıkarmasını sağlayacak cinsten. Öyle ki her okuduğunuzda yeni mesajlar çıkarabileceğiniz Küçük Prens’i okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Momo

momo
Momo (1973)

Tüm dünyada 40’tan fazla dile çevrilmiş ve 7 milyonun üzerinde satış gerçekleştirmiş bu kitap, tiyatro harabesinde yaşayan Momo adında bir kızın hikayesine odaklanıyor. Kendisine verilen hediyeler dışında bir şeyi olmayan Momo, “duman adamlar” adında bir topluluk ile tanışır ve tanıdığı herkesin hayatı tamamen değişir. Verdiği mesajlar ile yetişkinlerin okuması gereken bir başka kitap olan Momo, günümüzde yaşayan toplumların zaman algısını edebi bir şekilde önümüz seriyor.

Şeker Portakalı

seker portakalı
Şeker Portakalı (1968)

Jose Mauro de Vasconcelos tarafından kaleme alınan Şeker Portakalı, Brezilya edebiyatının klasikleri arasında yer alıyor. Kitabın kahramanı Zeze’nin yoksulluk ve acı ile dolu hayat hikayesini gözler önüne seren bu kitapta yaşananlar sadece bir çocuğun gözünden değil aynı zamanda tüm evrenin gözünden okuyuculara yansıtılıyor. Bir çocuğun iç dünyasından yola çıkarak kitabı ele alan yazar, kitap içerisinde kendi hayat hikayesinden de kesitlere de yer veriyor.

Cadılar

cadılar
Cadılar (1983)

Roald Dahl tarafından yazılan Cadılar, bir çocuk ve cadıların karşılaşmasını ve çocuğun cadıların planlarını alt üst etmesini anlatıyor. Aslında ilk bakışta klasik bir çocuk kitabı gibi görünen Cadılar, alt metninde bir kapitalist dünya eleştirisi barındırıyor. Cadıları bir metafor olarak kullanan Roald Dahl, dahi bir şekilde yetişkinlere de hitap etmeyi başarıyor.

Vahşi Şeyler Ülkesinde

vahsi seyler ülkesinde
Vahşi Şeyler Ülkesinde (1963)

Maurice Sendak tarafından yazılan Vahşi Şeyler Ülkesinde, içerdiği hikâyenin yanı sıra sahip olduğu çizimler ile de dikkat çekiyor. İlk bakışta kitap içerisinde yer alan çizimler bu kitaba mesafeli durmanızı sağlayabilir ancak kitap hem yetişkinler hem de çocuklar için uygundur. Çocukların favori kitapları arasında yer alan Vahşi Şeyler Ülkesinde, değindiği sosyal ve duygusal kavramlar ile de yetişkinlerin okuması gereken konular barındırıyor.

Küçük Kara Balık

kucuk kara balik
Küçük Kara Balık (1968)

İranlı yazar Samed Behrengi’nin yazdığı Küçük Kara Balık, yazdığı tüm kitaplarında ülkesinde yer alan Şahlık sistemini eleştiriyor. Küçük Kara Balık kitabının tüm dünyada bir klasik haline gelmesinin sebebi ise baskıcı bir yönetime karşı yazılmış olması. Bu nedenle, birçok ülkede bu kitabı okuyan kişiler kendi toplumlarından bir kesit görmekteler. Yetişkinlerin de birçok mesaj çıkarabileceği Küçük Kara Balık, kesinlikle okumanız gereken kitaplar arasında yer alıyor.

Cömert Ağaç

comert agac
Cömert Ağaç (1964)

Shel Silverstein tarafından kaleme alınan Cömert Ağaç, özellikle ülkemizde doğaya verilen önem düşünüldüğünde ayrı bir gözle okunması gereken kitaplardan birisi. Zamanın etkisini gözler önüne seren bu kitap, aynı zamanda insanların isteklerinin ulaştığı tehlikeli boyutlara yönelik de mesajlar veriyor. Hayatın içerisinde yer alan birçok mesajı da barındırması nedeni ile yetişkinlerin de okuması gereken kitaplar listesinde kendisine yer buluyor. İnsan sadece çıkar ilişkisi üzerine birtakım hisler beslememeli, aynı zamanda karşılıksız sevgiyi de bilmeli…

Alev Saçlı Çocuk

alev sacli cocuk
Alev Saçlı Çocuk (1970)

Ödüllü yazar Christine Nöstlinger tarafından yazılan Alev Saçlı Çocuk, kırmızı saçları yüzünden arkadaşları tarafından alay konusu olan bir kızın hikayesini anlatıyor. Yaşıtları ile ilişkilerinde karşılaştığı zorlukların kaleme alındığı kitapta, kendinizi bir an için çocukluğunuzu tekrar yaşarken ve anılarınızdan yeni dersler çıkarırken bulacaksınız. Bir çocuk kitabı olarak görülmesinin yanı sıra, Alev Saçlı Çocuk bizi geçmişimize götüren bir zaman makinesi görevi görüyor.

Eğer yetişkinlerin okuması gereken çocuk kitapları tavsiyelerimiz ilginizi çektiyse Küçük Prens İncelemesi ve Analizi yazımıza da göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir