Kariyer

Kapsamlı Bir Rehber: Yüksek Lisans Nasıl Yapılır? 

yüksek lisans nasıl yapılır

Son yıllarda üniversite statüsündeki yüksek öğrenim kurumlarının sayısının hızlı artışı, üniversite öğrencisi ve mezunu bireylerin sayısının artmasına da sebep oldu. Bu “her şehre bir üniversite” politikası aslında iktidar tarafından oldukça olumlu bir hamle olarak halka pazarlanıyor olsa da birçok dezavantajla yüz yüze kalınmasını da mümkün hale getirdi. Üniversite mezunlarının sayısının artması, özel sektörde ya da devlet kurumlarında iş bulmak isteyen insanların “başka” meziyetlere sahip olması zorunluluğunu ortaya çıkardı. Bu “başka” meziyetlerden bir tanesi de şüphesiz ki, yüksek lisans yapmış olmak. Sizlere bu “Yüksek lisans nasıl yapılır?” başlıklı yazımızda sürecin tüm gerekliliklerini ve detaylarını aktarmaya çalışacağız.

Yüksek Lisans Ne Zaman Yapılır?

Yüksek lisans halk arasında “4 yıllık” olarak bilinen lisans öğrenimini tamamlamış herkes tarafından yapılabilir. Öğrenime başlayabilmek için herhangi bir yaş sınırı yahut ekstra öğrenim gerekliliği bulunmamaktadır. Yüksek lisans yapabilmek için üniversitelerin değişebilen gereklilikleri vardır ancak dünyanın her yerinde en temel yüksek lisans yapma gerekliliği “lisans mezunu olmaktır”.

Yüksek Lisans Başvurusu Nasıl Yapılır?

yüksek lisans başvuru
Yüksek lisans başvurusu yapabilmeniz için tercih ettiğiniz okulun başvuru tarihlerini takip etmelisiniz.

Yüksek lisans başvurusu yüksek öğrenim yerleştirmeleri gibi tek bir merkezden ve aynı anda yapılmamaktadır. Eğer yüksek lisans öğrenimine başlamak istiyorsanız, öncelikle hangi üniversitede bunu yapacağınıza karar vermelisiniz. Bu başvuru yapma yolunda atılan ilk adımdır. Bir ya da daha fazla üniversiteyi seçenekleri arasında tutan adaylar söz konusu üniversitelerin yüksek lisans başvuru tarihlerini resmî web siteleri üzerinden sürekli takip etmek durumundadırlar.

Yüksek lisans başvuruları genellikle Mayıs-Ekim ayları arasında üniversitelerce açılmaktadır. Bununla birlikte ara dönemde yüksek lisans programına başlamak isteyen adaylar için ise birçok üniversite Aralık-Şubat ayları arasında da başvuru açabilirler. Süreci en uygun şekilde yürütebilmek için her aday, bu tarihler arasında ilgili üniversitelerin resmî web sitelerini takip etmelidirler.

Tezsiz Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Yüksek lisans öğrenimi ikiye ayrılmaktadır:

  • Tezli yüksek lisans
  • Tezsiz yüksek lisans

Tezli yüksek lisans programına kabul edilen adaylar 1 sene (2 dönem) boyunca ilgili alandan belirli bir kredide ders almak ve bu dersleri dönem sonunda başarıyla geçmek zorundadırlar. Öğrenim sürecini tamamlayan adaylar yüksek lisans süreçlerinin ikinci senesinde bir danışman akademisyenin de desteği ile bilimsel bir makale (tez) yazma sürecine giderler. Tez yazma aşamasının tamamlanması, yüksek lisans programının tamamlanması için bir zorunluluktur. Öğrenci, tezini tamamladığında ilgili kurula tezinin bir savunmasını da yaptıktan sonra programdan mezun olabilecektir.

Tezsiz yüksek lisans ise aynı sürecin bilimsel bir makale (tez) yazım süreci olmadan tamamlanmasıdır. Bu programın süresi 1 yıldır ve sadece ilgili programın dersleri alınarak ve bu dersleri başarıyla tamamlayarak gerçekleştirilmektedir. Tezsiz yüksek lisans da tıpkı tezli olan gibi lisans mezunu statüsünde bulunan herkes tarafından yapılabilir. Ancak tezsiz yüksek lisansı tamamlayan adaylar tez yazmadıkları için doktora programına başvuruda bulunamazlar.

Yüksek Lisanstan Sonra Ne Yapılır?

araştırma görevlisi
Yüksek lisans yaptıktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışabilme imkanına sahipsiniz.

Yüksek lisans nitelikli bir hale gelmek isteyen birçok lisans mezunun tercih ettiği bir öğrenim biçimidir. Adaylar hem özel sektörde hem de devlet kurumlarında rakiplerinden öne çıkabilmek için “yüksek lisans yapmış olmak” şartını karşılayabilirler. Bununla birlikte, akademik hayatına devam etmek isteyen herkes (yalnızca tezli yüksek lisans yapanlar) doktora ve sonrası öğrenimlerine devam ederek Yüksek Öğrenim Kurumlarında akademisyen olarak istihdam edilebilir. Elbette bunun üniversitelerce belirlenmiş bazı keskin şartları bulunmaktadır ancak yüksek lisans ve sonrası öğrenimine devam etmeyen hiçbir lisans mezunu akademik alanda yükselemeyecektir.

Açıköğretimden Yüksek Lisans Yapılır mı?

Açıköğretim programları lisans programları için günümüzde oldukça yoğun bir şekilde talep görmektedir. Yüksek lisansını da açıköğretim programı kapsamında yapmak isteyen adaylar için seçenekler mevcuttur. Ancak bu seçenekler örgün yüksek lisans programları kadar geniş değildir.

Yüksek Lisans Başka Üniversitede Yapılabilir mi?

mezun öğrenci
Başka üniversitede yüksek lisans nasıl yapılır?

Öğrenciler, tamamladıkları bir lisans programından sonra öğrenim gördükleri üniversiteyi değiştirmek isteyebilirler. Yüksek lisansı, lisans öğreniminin alındığı üniversiteden başka bir üniversitede yapılabilmektedir. Bu hususta yapılması gereken en temel şey, yeni başvurulacak üniversitenin başvuru takvimini takip etmek olmalıdır. Üniversitelere göre değişkenlik gösterse de birçoğu için yüksek lisansa başvuru yapma koşullarından bazıları şunlardır:

  • Lisans mezunu olmak (zorunlu),
  • Minimum bir ALES puanına sahip olmak,
  • Üniversitelerce belirlenen bir Yabancı Dil puanına sahip olmak,
  • Üniversitelerce belirlenen bir lisans not ortalamasına sahip olmak.

Bu koşulları sağlayan adaylar herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümüne başvuruda bulunabilirler. Başvuru sonrası çoğu kurum, ayrıca bir yazılı veya sözlü mülakat yapabilmektedir. Bununla birlikte, adaylar kendi alanlarından yüksek lisans yapabileceği gibi disiplinler arası da çalışabilirler. Yani kendi alanları olmayan bir alanda da yüksek lisans yapabilirler. Bazı bölümler, burada farklı alanlardan gelen öğrencileri programa hazırlayabilmek için 1 senelik bilimsel hazırlık dönemini de programa ekleyebilirler. Alan dışından gelen adayların bu bilimsel hazırlık dönemini başarıyla tamamlaması gerekmektedir.

Son zamanların en popüler mesleklerinden biri: Ataşe Nedir? Nasıl Olunur?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir