Kadınların bir kısmında görülen yumurtalık rezervinde azalma olayı, yumurta tembelliği olarak da bilinir. Peki, yumurta tembelliği nedir? Kadınların doğum sürecinde önemli bir etkisi olan bu rahatsızlıkla ilgili detaylara, yazının devamında ulaşabilirsiniz.
Yumurta Tembelliği Nedir?
Kız çocukları, daha anne karnındayken vücutlarında oluşan yumurta hücreleriyle gelişir. Anne karnında 7 milyon civarında yumurta oluşturan kız çocukları, doğum aşamasında bu hücrelerin 6 milyonunu kaybederek yaklaşık 1 milyon yumurta hücresiyle dünyaya gelir.
Ergenliğe kadar uykuda bekleyen yumurta hücreleri, yaşın ilerlemesiyle birlikte belirli fonksiyonlar göstermeye başlar. Ergenlik dönemiyle başlayan yumurtlama döngüsü, her ay bir yumurta yumurtlarken kişiler kendilerine göre değişen miktarda yumurta hücresi kaybeder.
Yumurta tembelliği, doku içerisindeki yumurta sayısının azalmasıyla ortaya çıkar. İlerleyen yaşlarda bu durumun ortaya çıkması oldukça normaldir. Özellikle 45 yaşından sonra kadınların hamile kalabilme oranı, yumurta tembelliğine bağlı olarak azalır. Mucizevi durumlar olabilse de 39-40 yaş arası riskli dönemler olarak değerlendirilir.
Yumurta Tembelliği Neden Olur?
Belirli bir dönemi aşmış kadınlar, “yumurta tembelliği neden olur?” diye merak edilebilir. Özenli ve dikkatli bir şekilde sağlığına dikkat eden kadınlar, risk faktörlerini bilerek gerekli önlemleri alabilir. Yumurta tembelliği aşağıdaki nedenlerden dolayı meydana gelebilir:
- 38 yaş ve sonraki dönemlerde değişen fizyolojik özellikler
- Ailede yaşanan erken menopoz geçmişi
- Yoğun sigara kullanılması
- Yumurtalıktan kist alınmış olması veya bir yumurtalığın kaybedilmesi
- Endometriozis oluşumu
- Kemoterapi veya radyoterapi tedavisi
- Kromozomal anomali
Ailede bulunan genetik yatkınlıklar, kadınlarda rezerv yetersizliğinin erken yaşta görülmesine sebep olabilir. Anne, kız kardeş ve anneanne gibi yakın akrabalarda bulunan rahatsızlıklar, kalıtsal olarak aktarılarak genç yaşta rezerv azlığının görülmesinin nedenidir.
Öncesinde geçirilmiş ameliyatlar, vücutta bulunan yumurtalıkların azalmasına etki eder. Çikolata kistleri olarak bilinen endometriozis kistlerinin alınması, bu durumun oluşmasının belirgin sebeplerinden biridir.
Radyoterapi veya kemoterapi tedavisi, yumurtalık fonksiyonunda toksik etkiler oluşturacağından bu bölgedeki hücrelerin azalmasına veya erken menopoza yol açar. Bu tedavilerden önce yaş ve geçirilmiş cerrahi operasyonlar büyük önem taşır.
Düzenli adet gören kadınlarda bile bu durum görülebilir. Erkenden teşhis koyabilmek ve başarılı bir tedavi uygulayabilmek için rutin kontrolleri aksatmamak gerekir. Herhangi bir rahatsızlık durumunda, bir kadın doğum uzmanının profesyonel yöntemleri uygulanmalıdır.
Yumurta Tembelliği Belirtileri Nedir?
Kadınların birçoğu, rutin kontrolleri sırasında yumurtalık rezervindeki azalmayı tespit edebilir. Bunun sebebi rahatsızlığın yoğun bir belirtisi olmamasıdır. Düzenli olarak adet gören kadınlar, gebe kalma süreçlerinde konuyla ilgili bir uzmana danışmalıdır.
“Yumurta tembelliği belirtileri nedir?” sorusuna kesin bir cevap vermek zordur. Bu durumun kesin bir belirtisi bulunmamakla birlikte ortaya çıkardığı genel bulguları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
Genellikle 28-30 gün arasında âdet kanaması gören kadınların döngüleri, 21-25 güne düşer. Bazı durumlarda ise bu sıklık 15 güne kadar inebilir. Kanamadaki miktar değişmez. Bununla birlikte tüp bebek tedavisi de benzer rahatsızlığın oluşmasına yol açabilir.
Tüp bebek tedavisi, yumurtalıkları uyaran bir tedavi çeşidi olduğundan dolayı hücrelerin azalmasına yol açabilir. Yüksek dozda ilaç uygulaması yapılmasına rağmen bu hücreler dirençlidir ve az sayıda oluşum gösterir. Azalan yumurta sayısıyla birlikte gebelik ihtimali de aynı oranda düşer.
Yumurtalıkların zayıf olması ve tedavisi ile ilgili bilgiler, bugün için kesin değildir. Rahatsızlığın sebepleri kişilerin fizyolojik özelliklerine göre değişebilir. Bu sebeple doktor kontrolü odağında değerlendirme yapılması önerilir.
Yumurta Tembelliğine Ne İyi Gelir?
Kadınlar, hayatlarının hiçbir döneminde yeni yumurta hücresi oluşturamaz. Doğduğunda vücudunda bulunan yumurta hücrelerini, menopoz dönemine kadar kullanabilir. Her ay gerçekleşen adet döngüsünde, belirli miktarda hücre kaybedilir.
Uygulanacak herhangi bir tedavi, yeni yumurta oluşumuna destek vermez. Bunun yerine sigara ve alkol kullanmamak, radyasyondan uzak durmak ve alınabilecek diğer önlemlerle var olan yumurtalar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.
Yumurta Tembelliği Hamile Kalmayı Engeller Mi?
Belirtilen durumlar sonucunda “Yumurtalıkları yavaş çalışanlar nasıl hamile kalır?” sorusu aklınıza gelebilir. Düzenli adet gören kadınlarda doğal yollarla gebe kalmak mümkündür. Yumurta tembelliği olsa dahi gerekli önlemler alınarak sağlıklı bir hamilelik süreci geçirilebilir. İleri yaş kadınlarda ve gebe kalmaya engel olan ekstra faktörlerin olması durumunda çeşitli tedavi yöntemleri denenebilir. Bunun için düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmeli ve verilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
Yumurtalıkların Çalışması İçin Ne Yapmalı?
Yavaş çalışan yumurtalıkların normal bir düzende fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için “Yumurtalıkların çalışması için ne yapmalı?” diye merak edebilirsiniz. Bu noktada kendinizin alabileceği önlemler fazlasıyla azdır. Doktorunuza başvurarak gerekli vitamin ve mineral takviyesi alabilirsiniz.
Kasık batmalarının nedenini merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.