FinansGündem

Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur?

Yurt Dışında Nasıl İş Bulunur?

“Hiç dil bilmeden olmaz mı?” dediğinizi duyar gibiyiz. Olmayacak diye bir kanun yok elbette ancak gitmeyi hedeflediğiniz hangi ülke olursa olsun kazancı bol, iyi bir iş için öncelikle insanlara kendinizi kabul ettirmeniz gerekecek. Bu kabul süreci de sizin dil kabiliyetinizle birebir ilişkili. Bu doğrultuda hem konunun uzmanları hem de yurt dışında çalışan çoğu gurbetçimizi de göz önüne alarak “Yurt dışında nasıl iş bulunur?” sorusuna verilen yanıtları listeleyelim.

Araştırmalarınızı Zenginleştirin

Hangi ülkeye gitmek istediğinizden tutun da o ülkenin tüm detaylarına kadar geniş bir araştırma yapmalısınız. Keza bir günlük kaçamak tatillerde bile nerede ne gezilir ne yenir araştırması yapabiliyoruz. Sizlerde bu konuyu baz alarak hedefinizdeki ülkeleri yakın markaja alın. O ülkenin siyasi durumu, iş olanakları, yaşan koşulları gibi uzayıp giden bir listeye ihtiyacınız olacak.

Kendi Yeteneklerinizi Destekleyecek Çalışmalara Yönelin

Kendi Yeteneklerinizi Destekleyecek Çalışmalara Yönelin

Gidebilirim mantığıyla listelediğiniz ülkelerdeki iş olanaklarına çok iyi odaklanın. Bu iş olanaklarından hangilerini yapabileceksiniz, önemli olan işte tam da bu. “Yapabilirim” dediğiniz işler için kendi artı listenizi oluşturun. Eğer hali hazırda eksikler varsa bir an önce onları geliştirmeye odaklanın.

Etkili Bir CV ve Global İş Bulma Platformlarına Odaklanın

“Kendini pazarlama” diyerek tanımladığımız CV yani özgeçmişinizin bu bahsi geçen ülke ve işlere uygun olmasını sağlamalısınız. Bu konuda internet üzerinden etkili CV hazırlama örneklerini mutlaka inceleyin. Özellikle de başta LinkedIn olmak üzere global platformlara üyeliğinizi aktif edin. İlginizi çeken firma ya da iş kollarını yakın markaja almakta fayda var.

Üniversitelerin Yurt Dışı Programlarından Faydalanın

Hali hazırda bir üniversite öğrencisi ya da yüksek lisans yapan bir bireyseniz, okulunuzun imkanlarını sonuna kadar zorlayın. İster eğitim isterseniz de iş programları ile neler yapabileceğinizi bu kurumlarla görüşün. Keza bu sayede daha önce yurt dışına bir ya da daha fazla çıkmış kişilerle de bağlantı kurabilirsiniz.

Mezun olduktan sonra iş garantisi veren üniversiteleri öğrenmek ister misiniz? O halde İş Garantisi Veren Üniversiteler yazımıza mutlaka göz atın.

Yabancı Dilinizi Akıcı Hale Getirmeyi İhmal Etmeyin

Yabancı Dilinizi Akıcı Hale Getirmeyi İhmal Etmeyin

Seçmiş olduğunuz ülke Türklerin yoğunlukta olduğu bir ülke dahi olsa yabancı dil fazlasıyla önemli. Eğitim alabiliyorsanız alın fakat alamayacaksanız, hemen online platformlar üzerinden en az bir tane yabancı dil öğrenin. Bu konuda açılan ücretsiz platformlara üye olun ve yabancı kişilerle Chat yapmayı ihmal etmeyin. Dilinizi konuşma seviyesinde ilerletmek zorunda olduğunuzu unutmayın.

Gönüllü Organizasyonlar Hakkında Araştırma Yapın

“Yurt dışında nasıl iş bulurum, nasıl para kazanırım?” diye kafa patlatıyor olabilirsiniz ancak bu tarz kesin kararlar öncesinde ülkelere ziyaret işinizi bir tık daha kolaylaştırır. Elbette bunlar için kalkıp ülkelere seyahat edin demiyoruz. Gönüllü olarak çeşitli yerlere gidilebilen ve oldukça popüler olan kuruluşlar var: IESC gibi. Bu tarz kısa süreli görevlerin bir kısmı ücretli bir kısmı da ücretsiz. Ancak çevre edinmek ve hayat koşulları hakkında fikir alabilmek adına son derece önemli.

Yurt Dışı Bağlantıları Kurmaya Çalışın

Ülkemizde olduğu gibi çoğu ülkede de “akraba desteği” önemli. Elbette burada akraba dediğimiz illaki soyağacınızdan kişiler değil. Platformlardan arkadaşlık kurduğunuz ve yurt dışında yaşayan tanıdıklar, arkadaşlar vs. mutlaka devreye sokun. Bu şekilde anında size dilediğiniz işi sağlayamazlar ancak yabancı bir ülkede yalnız kalmanızı önlerler. Aynı zamanda o kişilerin bağlantılarını da kullanabilme şansınız doğar.

Ülkelerin Çalışma İzni, Vatandaşlık Gibi Kanunlarını Öğrenin

Her ülke belli kanunlar ile çalışma izni ve vatandaşlık gibi önemli adımları korumaya alır. Gitmeyi hayal ettiğiniz ülke hayalde kalmasın. Hangi ülkelere gitmek kolay, hangi ülke hangi koşullar ile çalışma izni veriyor mutlaka öğrenin.

Türk Firmalarının Yurt Dışı Şubelerini Araştırın

Türk Firmalarının Yurt Dışı Şubelerini Araştırın

Spesifik bir meslek dalınız varsa, kuruluşu Türkiye olan ancak yurt dışı şubeleri bulunan firmalara odaklanın. Bu firmalarla iletişime geçin ve aklınızdaki soruları yöneltin. Böylece eğer kendini mesleğinde geliştirmiş biriyseniz gün gelir o firma aracılığıyla yurt dışına geçiş sağlayabilirsiniz.

Ülkelerin İş Bulma Platformlarında Gezin

İşler ve koşulları hakkında ön bilgi edinebileceğiniz en iyi kaynak, iş bulma platformlarıdır. Hangi ülke olursa olsun, o ülkede popüler olan iş sitelerine bakın. Hangi meslekler, hangi ücretler ve çalışma koşulları sunuluyor iyice görün. Hatta kendinizi ait hissettiğiniz işlere başvurular sağlayın.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir