Ne, Ne Değildir?

2 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Baş Edilir?

2 yaş sendromu nedir

Genelde 18 ay civarında başlayan ve çocuk 3 yaşına gelene kadar devam eden 2 yaş sendromu, çocuk gelişiminde sıkça karşılaşılan bir evredir. Bu nedenle birçok ebeveyn “2 yaş sendromu nedir?” sorusuna yanıt arar. Bu dönemde çocuklar, bireyselleşme sürecinin ilk adımlarını atarlar. 18 ila 30 ay arasında başlayan ve üç yaşına kadar sürebilen bu dönem, çocukların kendilerini bir birey olarak göstermeye çalıştığı bir süreçtir. Öfke nöbetleri ve meydan okuma davranışları normal gelişim aşamalarının bir parçasıdır.  

Bu dönemde çocuklar; motor becerilerinde, entelektüel seviyelerinde sosyal ve duygusal açıdan büyük değişimler yaşarlar. Konuşulanları anlayabilir ancak kendilerini tam olarak ifade edemezler. Bu durum, kontrol dışı duygular yaşamasına ve sinir nöbetleri geçirmesine neden olur. 2 yaş sendromu yaşayan anneler ve babaların bu süreçte sabırlı olmaları ve sakin kalmaları önemlidir. Böyle bir dönemde çocuklar, oyuncaklarını paylaşmak istemeyebilirler ve diğer çocuklarla etkileşime girme konusunda isteksiz olabilirler. Ancak bu dönemin geçici olduğunu bilmelisiniz. 

2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

2 yaş krizi olarak da bilinen bu durum, çocukların ilk ergenlik dönemi olarak öne çıkan bir evredir. Bu periyotta çocukların sınırlı deneyim ve kelime dağarcığı bulunur. Daha fazla şeyi algılamalarına rağmen kendilerini tam olarak ifade etmekte zorlanırlar. İsteklerini eksiksiz bir biçimde iletemeyebilirler. Bu durum onları çoğu zaman zorlar. İlk etapta 2 yaş sendromu ağlama krizi ile ortaya çıkar. Daha sonrasında sıklıkla “hayır” ve “istemiyorum” gibi kelimeler duyulur. 2 yaş sendromu belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Ağlama nöbetleri
  • Kendilerine zarar verme eylemleri
  • İnatlaşma
  • Bağırma
  • İştah kaybı

Bu işaretlere ek olarak 2 yaş sendromu uyku düzeninde de kendini belli eder. Çocuk uyumak istemez ve bu yüzden de isyankâr davranabilir. Bu evrede aileler aşırı koruyucu davrandıklarında çocuklar aşırı tepki gösterme eğilimindedirler. İstenilenler yerine getirilmediğinde kendisini yere atabilir, başını bir yere vurabilir, elindeki nesneleri fırlatabilir, ağlayabilir ve çığlık atabilir. Normalde keyif aldığı aktiviteleri yapmaktan kaçınabilir.

2 Yaş Krizi Yaşayan Çocuğa Nasıl Davranılır?

2 yaş krizi yaşayan çocuğa nasıl davranılır
Aileler, 2 yaş kriziyle başa çıkmak için bir çocuk psikoloğundan destek alabilir.

2 yaş krizi çocuk gelişiminin doğal bir parçasıdır. Her aile için farklı zorluklar içerir. Bu dönemde çocuğun algı ve tolerans düzeyi, olaylara nasıl tepki vereceği üzerinde belirleyici bir rol oynar. Bazı ebeveynler, bu süreci daha kolay yönetirken diğerleri için ise durum son derece zor olabilir. Ne yapacağını bilemeyen ailelerin bir çocuk psikoloğundan yardım almaları önerilir. Psikolog, bu dönemin nasıl yönetileceğine dair rehberlik eder. Eğer varsa yanlış tutumların düzeltilmesine yardımcı olur.

Bu evre ile başa çıkmak için bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri de sürecin normal olduğunu kabul etmek ve sınırlar koymaktır. Ancak çocuk, “hayır” ve “yapma” gibi kelimeleri hemen öğrenemez. Bu sınırları defalarca test etmek isteyebilir. Bu noktada sabırlı olmak kilit bir önem taşır. Çocuklar, öğrenme sürecinde oldukça hızlı değişim gösterirler ve bildiklerini unutabilirler. Bu süreçte ebeveynlerin tutumları da büyük önem arz eder. Anne-baba arasında uyum olmaması, sınırların daha fazla zorlamasına neden olabilir. Dolayısıyla herkesin aynı disiplin anlayışını benimsemesi ve tutarlı olması gerekir.

Unutulmaması gereken bir nokta da 2 yaş krizinin bir hastalık olmadığıdır. Bu dönem, çocuğun kendisini ve çevresini keşfettiği, benliğini oluşturmaya başladığı bir süreçtir. Ailesiyle inatlaşabileceği, isteklerinin kabul edilmesini istediği ve kendi başına hareket etmeye çalıştığı bir evredir. Bu nedenle süreci bir tür “ön ergenlik” olarak da adlandırmak mümkündür.

2 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?

2 yaş krizi, çocuğun duygusal ve davranışsal değişimler yaşadığı geçici bir süreçtir. Peki, 2 yaş sendromu nasıl atlatılır? Öncelikle ailelerin bu süreci doğal bir gelişimin parçası olarak kabul etmesi çok önemlidir. Bu dönemde ebeveynler, kendi duygularını kabul etmelidirler. Çocukları ile sağlıklı iletişim kurmalı ve onların duygusal deneyimlerine alan açmalıdırlar.

Enerjisini boşaltmak için çocukla birlikte yeni ve sağlıklı aktiviteler araştırmak, kısıtlamak yerine tutarlı sınırlar koymak ve istedikleri davranışları net bir şekilde ifade etmek bu sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilmesine katkıda bulunur. Ayrıca çocuğun anlayabileceği bir dil kullanarak iletişim kurmak, dolaylı iletişimden kaçınmak ve ona güven vermek de çok önemlidir.  Aileler, çocukları için uygun bir rol model olmalıdır. Onlara güvende, kabul edilmiş ve anlaşılmış olduklarını hissettirmelidirler.

2 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter?

2 yaş sendromu ne zaman biter
2 yaş sendromu, çocuğun 36. aya girmesiyle beraber sona erer.

“2 yaş sendromu ne zaman biter?” sorusunun yanıtı çocukların kişisel gelişim düzeylerine göre farklılık gösterir. 2 yaş krizi, ortalama olarak 36. ay civarında sonlanır. Ancak kesin bir son zaman dilimi belirlemek mümkün değildir. Bu süreç, ebeveynlerin çocuklarıyla nasıl ilgilendiklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Çocuklarıyla etkili iletişim kuran ve onlara doğru davranışları öğreten ebeveynler bu süreci daha hızlı bir şekilde atlatabilirler. Psikolojik gelişim ve ailenin tutumu da bu evreyi etkiler. Bu nedenle bazı durumlarda 2 yaş krizinin 4 yaşına kadar uzayabileceği görülebilir.

İçeriğimizi beğendiyseniz “Çocuğunuzu En Çok Neler Üzer?” yazımız da hoşunuza gidebilir!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir