GündemHaberler

2022 Esnaf Bağkur Primi Ne Kadar?

2022 Esnaf Bağkur Primi

Sosyal Sigortalar Kurumu primlerinde, geçtiğimiz günlerde açıklanan asgari ücretle birlikte değişiklikler uygulandı. Her yıl SGK tarafından belirlenen 2022 Bağkur primlerinde ne kadar artış yaşandığı birçok vatandaş için merak konusu. Peki 2022 esnaf Bağkur primi ne kadar?

Bağkur primleri, ödemelerini düzenli gerçekleştiren ve gerçekleştirmeyenler için farklı şekilde ücretlendirilmektedir. Bağkur çalışan primi ödemelerini düzenli gerçekleştirmeyenler için primler 2.232,5 TL olarak belirlenmiştir. Asgari ücret üzerinden Bağkur primlerini düzenli olarak gerçekleştiren çalışanların ödemesi gereken aylık tutar ise en az 1.908,95 TL şeklindedir. Esnaf Bağkur primi ödemelerini düzenli şekilde gerçekleştirenler %5 indirim hakkına sahip olur. İndirim öncesi ödenmesi gereken esnaf Bağkur primi 1.768,38 TL, indirim sonrası oluşan en düşük esnaf Bağkur primi ise 1.476,18 TL şeklindedir.

Bağkur Prim Borcu Nasıl Öğrenilir?

Bağkur Prim Borcu Nasıl Öğrenilir?
Borcunuzu e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.

Bağkur sigortalılığı yeni düzenlenen adıyla 4B sigorta olarak bilinmektedir. 2022 yılı için açıklanmış Bağkur primi ödemelerinin üst limiti 12.009,60 TL olarak belirlenmiştir. Mevcut Bağkur prim borçlarını 4B ödeme dökümü adıyla sorgulayarak:

  • E-Devlet üzerinden,
  • SGK internet sitesinden,
  • Bankanızın mobil uygulamasında yer alan Bağkur ödemesi ekranından,
  • Vatandaşlara 7/24 hizmet veren ALO 170 çağrı merkezini arayarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan hizmetlerle ve Bağkur prim borçlarıyla ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Gerekli bilgileri doğru biçimde girdiğiniz takdirde Bağkur borç sorgunuza sorunsuzca ulaşabilir, ödemeniz gereken prim miktarını kolayca öğrenebilirsiniz.

2022 Esnaf Bağkur Primi Nereden Ödenir?

İşyeri sahiplerinin emekli olmak için ödediği Bağkur primleri, farklı platformlar üzerinden yatırılabilmektedir. Ülkemizdeki bankaların büyük çoğunluğu SGK ile anlaşmalıdır. Bağkur ödemesini gerçekleştirmek için:

  • Kredi veya banka kartları,
  • SGK anlaşmalı banka şubeleri veya internet siteleri,
  • PTT şubeleri,
  • SGK anlaşmalı ATM’lerden yararlanılması mümkündür.

Bağkur priminin ödenmemesi durumunda faiz işlemeye başlar ve bu durumun devam etmesi sağlık hizmetlerinden yararlanılmasına engel olur. Prim ödemelerini düzensiz hale getirenler ayrıca indirim hakkından mahrum kalmaktadır.

2022 yılında pek çok şeyin fiyatı değişti. Bunlardan birini daha öğrenmek için Kıdem Tazminatı Tavanı 2022 Yılında Ne Kadar Olacak? yazımıza göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bağ-Kur Esnaf Ne Demek?

Esnaflar, sanatçılar ve diğer çeşitli bağımsız çalışanlar için kurulmuş kurumdur.

Bağkurlular Kimlerdir?

Devlete bağlı olmayan özel kurumlarda bağımsız olarak çalışan kişilerdir.

Bağ-Kur Ne İşe Yarar?

İş yeri sahiplerinin ve çalışanlarının haklarını güvence altına almaya yarar.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir