Sinema

2022 Yılının En Çok İzlenen Filmleri

en cok izlenen filmler

Sinemada 2022, birçok farklı türden yapımın beyaz perdede yer aldığı oldukça renkli bir yıl oldu. 2023 bu seneden daha renkli ve sıra dışı olacak gibi duruyor. Ancak yeni yılın sinema takvimine girişmeden önce bitireceğimiz 2022 yılının en çok izlenen filmleri üzerine kısa kısa da olsa biraz konuşmak isteriz. Çünkü aşağıda yer alan listeden de görebileceğiniz üzere çizgi roman filmlerinin oldukça büyük bir dominasyonu var.

Çizgi roman filmleri aslında hayatımıza yeni girmiş değil. Ancak özellikle Marvel’ın oluşturduğu sinematik evren kavramı büyük bir çıkış yakaladığı için birçok hikayenin de devam filmi gelmeye başladı. Sahip oldukları izleyici kitlesi de azımsanmayacak kadar büyük. Bundan dolayı izlenme sayıları da her sene artıyor. Karşınızda 2022 yılının en çok izlenen filmleri

Not: Listede yer alan filmler, dünya çapındaki gişe hasılat sayıları üzerinden sıralanmıştır.

Top Gun: Maverick

Top Gun: Maverick
Top Gun: Maverick

Yılın en çok beklenen filmlerinden birisi olan 1986 yapımı Top Gun filminin devamı Top Gun: Maverick, senenin gişede en başarılı filmi olarak göze çarpıyor. 27 Mayıs günü sinemalarda gösterime giren film, 1,4 milyar dolarlık bir hasılat yaptı. Top Gun: Maverick en yakın rakibinin neredeyse 2 katı olan bu hasılatı eleştirmenlerden aldığı olumlu yorumlarla da taçlandırıyor.

Film, Tom Cruise’un hayat verdiği Maverick kod adlı Pete Mitchell karakterinin hava kuvvetlerine geri dönüşünü konu alıyor. Olaylar, ilk filmin hikayesinden 30 yıllık bir süre sonrasında geçmektedir. Maverick, hem Top Gun’ın elit mezunlarını özel ve oldukça tehlikeli bir görev için eğitmeli hem de geçmişinin hayaletleri ile yüzleşmelidir.

Jurassic World: Dominion

Jurassic World: Dominion
Jurassic World: Dominion

90ların çok sevilen ve “İnsanlar ve dinozorlar bir arada yaşasa nasıl olurdu?” sorusunu soran filmi Jurassic Park, 2015’te beyaz perdeye geri döndü. 10 Haziran’da sinemada izleyicilerle buluşan devam filmi Jurassic World: Dominion ise serinin hala ne kadar sevildiğini gösteriyor. 1 milyar dolarlık bir gişe hasılatı elde eden film, popülerliğinin de etkisiyle 2022 yılının en çok izlenen filmleri arasında yer almaktadır.

Chris Pratt ve Bryce Dallas Howard gibi önceki filmlerde olduğu gibi yine başrollerde yer alıyor. Ancak bu isimlerin yanı sıra serinin eski filmlerinden Sam Neill, Laura Dern ve Jeff Goldblum gibi isimler de geri döndü. İnsanların dinozorlara git gide daha çok alışmasını anlatan film bu hikaye üzerinden devam edecek gibi duruyor.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Sadece kadrodaki oyuncuları ile değil yönetmen koltuğunda Sam Raimi ismi sayesinde de beklentilerin çok büyük olduğu Multiverse of Madness gişede isteneni verdi. Elde ettiği 955 milyon dolarlık hasılat, 6 Mayıs’ta vizyona giren filmi başarılı olarak gösterebilir. Ancak bir yandan da hikayesi dolayısıyla hem hayranları hem de eleştirmenleri ikiye bölmüş durumda.

Doctor Strange bu sefer gizemli bir düşman ile karşı karşıya kalmak zorundadır. Kazanmak içinse yanındaki mistik güçlere sahip dostlarının yardımıyla çoklu evrenlerin ve gerçekliğin sınırlarında gezmeye devam ediyor. Marvel’a bir yeni kahraman daha kazandıran film ile birlikte Doctor Strange’in hikayesi bitmeden çok uzak gibi görünmektedir.

Minions: The Rise of Gru

Minions: The Rise of Gru
Minions: The Rise of Gru

Despicaple Me filmlerinden tanıdığımız minyonlar 2015 yılında kendi filmleri Minions ile birlikte beyaz perdeye taşınmıştı. Özellikle genç yaştaki izleyicilerin çok sevdiği filmin devamı Minions: The Rise of Gru da 1 Temmuz’da tekrar seyircilerle buluştu. 939 milyon dolarlık bir gişe hasılatı elde eden film, 2022’nin en çok izlenen filmleri listesinde yer alan tek animasyon filmi olarak da dikkat çekmektedir.

İlk filminde minyonların kötü efendilerini arayışlarına tanık olduğumuz hikaye bu sefer daha tanıdık bir karakterle karşımıza geldi. Despicaple Me filmlerinden tanıdığımız Gru karakteri bu sefer bir çocuk olarak minyonlarla ilk defa tanışıyor. Böylece Gru ve minyonların hikayesinin nasıl başladığına da tanık oluyoruz.

Black Panther: Wakanda Forever

Black Panther: Wakanda Forever
Black Panther: Wakanda Forever

Chadwick Boseman’ın zamansız ölümünün ardından Black Panther’e ikinci bir filmin gelip gelmeyeceği merak konusuydu. Yeniden yazılan senaryo sonrasında Wakanda Forever 11 Kasım tarihinde izleyicilerle buluştu ve 787 milyon dolarlık bir hasılat geliri elde etti. Eleştirmenler tarafından karışık yorumlar alsa da gişede elde ettiği başarı azımsanmayacak kadar büyük görünüyor.

Filmin hikayesi de Boseman’ın hayat verdiği T’Challa karakterinin ölümü sonrasında yaşananlara odaklanıyor. Krallarının ölümü karşısında şok olmuş Wakanda halkı hayatlarının bir sonraki bölümüne geçmekte zorluk yaşıyorlar. Çünkü diğer dünya güçleri de Wakanda’nın kendine has kurallarına müdahale etmek istiyor. Kahramanlarımız da bu karışıklığın ortasında Wakanda için yeni bir yol çizmeye çabalamaktadır.

The Batman

The Batman
The Batman

Robert Pattinson’ın Batman rolüne seçilmesinden itibaren merakla beklenen film 4 Mart’ta izleyicilerle buluştu. 2022 yılının en çok izlenen filmleri listesinde düşündüğünüz yerde olmayabilir. Çünkü elde ettiği 770 milyon dolarlık gişe hasılatı, özellikle filmle alakalı beklentiler ve listedeki diğer filmler göz önüne alındığında az görünüyor. Yine de filmin hem gişede hem de eleştirmenlerin gözünde beklenenden fazlasını verdiğini söyleyebiliriz.

The Batman, diğer Batman filmlerinden farklı olarak hikayesini daha gerilimli ve psikolojik bir düzeyde anlatıyor. Bu haliyle de birçok kişi için bir Batman filminin olması gereken halini yansıttığını belirtmekte fayda var. Bunun üstüne Robert Pattinson ve Zoe Kravitz yanında özellikle Paul Dano isimlerinin performansı da filmle alakalı çok övülenler arasında yer alıyor.

Thor: Love and Thunder

Thor: Love and Thunder
Thor: Love and Thunder

2022’nin en çok izlenen filmleri listemizin en sonunda ise yine bir Marvel filmi bulunuyor. Thor filmlerinin üçüncüsü olan Thor: Love and Thunder 8 Temmuz’da gösterime girdi. O tarihten bu yana sinemada kaldığı dönem boyunca da 760 milyon dolarlık bir gişe hasılatı elde etti. Çok da beğenilmediği düşünülürse aslında oldukça iyi bir gişe yaptığını söyleyebiliriz.

Filmin bu kadar çok izlenmesinde Taika Waititi’nin yönetmen koltuğunda oturmasının etkisinin büyük olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ayrıca Natalie Portman’ın da Jane Foster karakteri ile uzun zaman sonra tekrar görünmesi hayranlarca pozitif karşılanan unsurlardan birisiydi. Son olarak filmin kötü karakterinin de Christian Bale tarafından canlandırılmış olması elde ettiği gişe hakkında size yeterli bir içgörü verecektir.

Bonus: Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water

Yukarıda yer alan filmlerin birçoğunun sene sonu gelmeden vizyona girmiş olduğunu fark edebilirsiniz. Ancak sene sonu da en az başı ve ortası kadar heyecanlı. Çünkü Avatar: The Way of Water, 16 Aralık’ta vizyona girdi. Elde ettiği gişe hasılatı şimdilik 500 milyon dolar civarında olsa da mutlaka daha büyük bir gişe yapacağını söylemek mümkün. O yüzden bonus olarak kendisini, 2022’nin en çok izlenen filmleri listesine dahil etmekte herhangi bir sorun görmüyoruz.

2022 bitmeden, bu yılın en çok okunan kitaplarını da öğrenmek ister misiniz? O halde 2022 Senesinde En Çok Okunan Kitaplar yazımıza buyrun.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye’de 2022 Yılında En Çok Hangi Film İzlendi?

2022’nin en çok izlenen filmleri listesinde yer almasa da Türkiye’de bu sene en çok izlenen film Bergen oldu.

Bu Sene En Beğenilen Film Nedir?

2022’nin en çok izlenen filmleri listesinde yer alan Top Gun: Maverick, Rotten Tomatoes üzerinde %96 oranında olumlu karşılanmış bir incelemeye sahiptir.

Tüm Zamanların En Çok İzlenen Filmi Nedir?

Bonus olarak 2022’nin en çok izlenen filmleri listemizde yer alan Avatar: The Way of Water’ın ilk filmi 2,8 milyar dolarlık hasılatı ile en çok izlenen filmdir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir