Edebiyat

Camdaki Kız Kitap Özeti ve İncelemesi

camdaki kız kitap özeti

Son dönemlerde televizyon ekranlarında seyircileri tarafından çok sevilen bir dizi var. Tabii ki de, sevenlerini ekran başına toplayan kitaptan uyarlama Camdaki Kız’dan bahsediyoruz! Geçtiğimiz sene nisan ayında ekrana gelen Camdaki Kız, her hafta ekranlarda gösterilmeye devam ediyor. Bu yüzden Camdaki Kız adlı eseri, diziden sonra tanıyanlar için hemen bir pencere açmak istedik. Camdaki Kız kitap özeti ve incelenmesi ile dizinin kurgu mu yoksa gerçek mi olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Gülseren Budayıcıoğlu’nun aynı adlı eserinden uyarlanan diziden değil, kitaptan bahsedelim istiyoruz. Uyarlamasıyla gözleri üzerine toplayan eserin kitap satışları da son dönemde hayli yükseldi. Dizi akışını beklemek istemeyen okuyucuların, eserin sonuna varabilmek için kitabı sipariş etmeleri de gecikmedi. Gülseren Budayıcıoğlu kitaplarının en sevilenleri arasında yer alan gerçek bir hikayeden uyarlanan Camdaki Kız eserini ve daha fazlasını sizler için bir araya getirdik. Camdaki Kız kitap özeti ve incelemesi yazısını sevenlerine sunmadan önce bizlerde eseri yakından inceleme fırsatı bulduk.

Camdaki Kız Hakkında

camdaki kız hakkında
Camdaki Kız kitap özeti ve incelemesinde, diziye de yer verdik.

Uzman klinik psikolog Gülseren Budayıcıoğlu’nun güçlü kaleminden çıkan eserlerinden biri Camdaki Kız. Merkezine gelen hastaların farklılığı ve derin yaşantıları Budayıcıoğlu’nun kalemini beslemiş ve son dönemde raflardan inmeyen eserlerini yazdırmış. Yazarın eserlerindeki anlatım dilinin sadeliği, kahramanlarının bizdenliği ile Türk okuyucusunun beğenisini toplaması çok kısa bir zaman aldı. Bir kitabını okuyanların kitabın yarısında diğer kitaplarına göz atıp sipariş verdiğine eminiz hatta.

Yazdığı hikayelerde kendimizi bulduğumuz eserlerinden biri de Camdaki Kız. Genç bir kadının lüks hayatının perde arkasını gösteren eserin olay örgüsü oldukça çetrefilli olmasına rağmen bir solukta okunan kitaplardan. Camdaki Kız’ın ana karakteri Nalan farkında olmadan geçirdiği sevgisiz çocukluk döneminin ardından aşkı hiç olmadık bir kişide bulur. Aile içindeki sevginin ve iletişimin önemini alt metin olarak okuyabileceğimiz eserde yaşanan olaylar ise toplumsal aile yapımızdaki bozuklukların karanlığına ışık tutuyor.

Camdaki Kız Kitap Özeti

Türk roman türünde kaleme alınan eserde Nalan ana karakterinin yaşamına tanıklık ediyoruz. Anneannesi ve dedesi tarafından büyütülen Nalan iyi bir eğitim ve yetiştirilmeyle genç bir kadın oluyor. Cemiyet hayatından diye tabir edebileceğimiz görünürde hoş bir beyefendiyle evlenmesi ile hikaye başlıyor. Aşık olarak evlendiğini sanan Nalan kocasının sevgisizliği karşısında yıkılıyor. Çocukluğundan beri aradığı aşkı, güveni ve sevgiyi eşi tarafından da alamayan Nalan duygusal olarak zor dönemler geçirirken buluyor kendini.

Bir psikologla görüşüp kendini anlatmasıyla başlıyor kitabın sayfaları, Nalan anlattıkça hikayenin içine çekiliyorsunuz. Çocuğunu düşürdükten sonra sosyal hayatından kopmasıyla buluyor kendini Gülseren Hoca’nın karşısında. Anlatıyor uzun uzun tam da bu döneme denk geliyor Hayri ile tanışıp körkütük derecede aşık olması. Çocuğunu kaybetmiş, eşini kazanamamış ve anneannesini yıllarca anne bildikten sonra gerçeği öğrenmiş olarak Gülseren Hoca’ya açıyor kendini. Şirketlerinde şöför olarak çalışan Hayri’nin üç çocuk babası olması da rahatsız etmiyor Nalan’ı. Hayri’nin ona gösterdiği ilgi ve aşkın yıllardır aradığı his olduğuna inanıyor.

Hayri eski alemcilerden oysa ki karısından vazgeçmediği yetmezmiş gibi eğlence mekanında tanıştığı Laz Kızı’nı dahil ediyor hikayeye. Laz Kızı takıntılı bir aşık olarak Hayri’nin peşine belalı adamlar takıyor. Bu sürede Nalan, Hayri’nin karısı ile tanışarak ona tüm konularda destek olmaya başlıyor. Üç kadın bir adam sürüp giderken hikayeden Hayri eleniyor. Laz Kızı bıçaklayarak öldürüyor Hayri’yi. Tüm bunları kabullenmiş, yaşadıklarını sindirmiş olarak anlatan Nalan’ın öyküsünü şaşkınlık içinde keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz.

Gülseren Budayıcıoğlu ve Romanları

Gülseren Budayıcıoğlu
Gülseren Budayıcıoğlu

Karlı havalarını kurduğu kliniğinden Türk kahvesi eşliğinde izlemeyi sevdiği Ankara’da dünyaya geldi, Gülseren Budayıcıoğlu. 1947 senesinde açtığı gözlerini güzellikleri görmeye adadı. Ankara Tıp Fakültesi’nde tamamladığı lisans eğitiminden sonra yolu TRT ile kesişti. TRT’nin kurulduğu yıllarda uzun bir dönem spikerlik ile uğraştı. Seçim yapma zorunluluğunu hissettiğinde de psikolog olarak yoluna devam etmeyi uygun gördü.

2004 yılında Madalyonun İçi ile yayın hayatına başladığı kitapları günümüzde büyük bir patlama yaşayarak geniş kitlelere yayıldı. Kaleminin su gibi akıp gittiği hikaye ve romanlarının okuyucu kitlesine ulaşması uzun yıllar alsa da hikayeleri çok sevildi, çok merak edildi. Birçok televizyon dizisine uyarlanan romanları sırasıyla şu şekildedir:

  • Madalyonun İçi
  • Bir Psikiyatrinin Not Defterinden
  • Hayata Dön
  • Camdaki Kız

Eserlerini kaleme almaya devam eden Budayıcıoğlu detaylı anlatımda bile insanı kitaptan soğutmayan hikaye kurgu düzenlemeleriyle okuyucu kitapta tutmayı başarıyor.

İşte hoşunuza gidecek başka bir eser: Kraliçeyi Kurtarmak

Camdaki Kız Kitabının Sonu

Nalan psikiyatriye giderek daha iyi hale gelmeye başlar. Artık Hayri’nin yokluğuna da alışmıştır ve başarılı bir mimar olmuştur. Hayatına yön vermeye çalışırken aynı zamanda resim kursuna da gitmeye başlar. Ancak burada da hiç beklemediği bir durumla karşılaşır. Resim hocası, Nalan’ın hiç tanımadığı babasıdır. Bunu öğrendikten sonra babası ondan özür diler ve tüm eserlerini ona bırakarak gider. Nalan da tüm yaşadıklarına rağmen yeni bir hayat kurar.

Camdaki Kız Konusu

Kitabın konusu, hayatı boyunca hiç sevgi görmemiş Nalan’ın hikayesidir. Annesi ve babası aslında onun dedesi ve anneannesidir. Yani, doğumundan itibaren bir yalanla karşılaşmıştır. Aynı zamanda annesinden doğru düzgün sevgi görmemesi onu daha da içine kapanık bir hale getirir. Hayatında da evlendikten sonra iyi şeyler olacağını düşünür. Ancak bu böyle de gitmez.

Camdaki Kız kitabının konusu, sevginin bir insan hayatında ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir. Ayrıca sevgisizliğin insanı nereye iteceği de karşımıza çıkar. Hayatında travmalar yaşayan Nalan, sürekli daha da batar. Ancak bir şekilde kendi yolunu da çizmeyi başarır. Yani, insan ailesinden ve çevresinden bağımsızdır anlayışını da görülmektedir. Önemli olan kişinin kendisidir ve insan bir şekilde bütün zorlukların üstesinden gelir.

Camdaki Kız Kitap Karakterleri ve Kişilik Analizi

İçeriğimizin bu bölümünde Camdaki Kız kitabında bulunan karakterlere değineceğiz. Özellikle dizisi çıktığından bu yana popüler olan eserde karakterlerin neden böyle olduğuna değinmeye çalışacağız. Böylece insanların yaşadıkları olayların nasıl hayatını etkilediğine değineceğiz. Dilerseniz karakterleri tanıtmaya başlayalım.

Nalan

Nalan
Nalan karakteri, Burcu Biricik tarafından canlandırılıyor.

Başkarakterimiz olan Nalan, hayatının neredeyse tamamını acı içinde geçiriyor. Ailesinden ve sevgiden uzak büyüyen Nalan, çareyi aslında evlilikte arıyor. Sedat ile evleneceği zamanı da aslında iple çeker. Ancak hiçbir şey istediği gibi yürümeyecektir. Nalan, yaşamış olduğun travmaların üstüne bir de aldatılma gibi ağır bir olayla karşılaşır. Aynı zamanda çocuğunu da kaybeder. Bu durum, belki de hiç yapmayacağı şeyleri yapmaya zorlar.

Aslında Nalan hayatı boyunca gerçek sevgiyi aramıştır. Bunu da üç çocuğu olan Hayri de bulur. Aslında Nalan’ın karakterine baktığımızda naif bir kadın karşımıza çıkmaktadır. Ancak çocuğunu kaybetmesi, yani hayatında gerçekten seveceği ve sevileceği kişiyi kaybetmesi onun daha da kaybolmasına neden olmuştur. Ancak kitapta tüm yaşananlara rağmen hayata devam etmeye çalışan bir kadın figürü çıkıyor karşımıza.

Yaşantısından ne kadar bunalsa ve intiharın eşiğine gelse de bir şekilde kurtulacaktır. Aslında içinde yaşadığı sessiz çığlıkları gördüğü terapilerle atlatmaya başlayacaktır. Tabii ki, bu kadar fazla olayla karşılaşmış bir insanın hayata tutunması zor olarak görülür. Ancak Gülseren Budayıcıoğlu ne olursa olsun yaşama inancını bize aktarmaktadır. Dolayısıyla Nalan, acılara maruz kalsa da bir şekilde hayata tutunmaya devam eder.

Sedat

Sedat
Sedat karakteri, Feyyaz Şerifoğlu tarafından canlandırılıyor.

Nalan’ın evlendiği kişi olarak Sedat, zenginliğine güvenen ve baba parası yiyen bir kişi olarak karşımıza çıkar. Aile baskısıyla Nalan ile evlenmiştir. Ancak hiçbir şekilde ona sevgi ve ilgi göstermemiştir. Aksine sürekli onu aldatan ve yalanlar söyleyen bir kişidir. Sedat’ın bu durumuna bakıldığında onun da sevgiden yoksun olduğunu söylememiz mümkündür. Sevgiyi dışarıda arasa da onu sevenleri üzmektedir.

Sedat’ın da sevgiden yana sıkıntıları oldukça fazladır. Ne ailesi tarafından sevilmiş ne de sevgi göstermiştir. Tek isteği sürekli gezmek, eğlenmek ve kendi halinde yaşamaktır. Yani, aile kavramına karşı herhangi bir duygu beslemediğini de söyleyebiliriz. Onun kaçışı, sadece kendi kafasına göre yaşamak ve kimseyi önemsememektir.

Hayri

Hayri
Hayri karakteri, Cihangir Ceyhan tarafından canlandırılıyor.

Hayri ise evli bir adam ve üç tane de çocuğu vardır. Ancak Nalan’ı ve diğer başka kadınları da kendine aşık etmiştir. Yokluk çekmiş ve hayatını yoluna sokamamış biri olduğunu görmekteyiz. Nalan’ın içindeki hüznü de iyi görmüştür ve ona karşı şefkat beslemeye başlamıştır. Ancak çapkın biridir ve ölümü de bu nedenden dolayı gerçekleşir. Meyhanede tanıştığı laz kızı onu evlenmediği için öldürür.

Feride

Feride
Feride karakteri, Nur Sürer tarafından canlandırılıyor.

Nalan’ın annesi, yani aslında anneannesidir. Aslında uzun yıllar boyunca eşi ile çocuk yapmak istemiş, en sonunda da bir kızı olmuştur. Ancak kızının dayısından hamile kalması ve çocuğu doğururken ölmesi üzerine büyük bir acı çeker. Feride, kitapta geçen ve acısıyla yüzleşmeyip Nalan’ın hayatını olumsuz yönde etkileyen biridir.

Yaşadığı travma çok büyüktür ve kızının çocuğuna bakmaya karar verir. Ona uzun bir zaman annesi olduğunu söyler. Ancak yaşadıklarından dolayı büyük bir utanç da duymaktadır. Bu yüzden de  Nalan’ı sevmemektedir ve adeta tüm suçlu oymuş gibi davranır. Tek isteği iyi bir eğitim alıp kızının başına gelenler gelmeden onu evlendirmektir.

Adil

Adil
Adil karakteri, Şerif Erol tarafından canlandırılıyor.

Nalan’ın babası, yani aslında dedesidir. Kitapta oldukça sessiz, sakin ve donuk biridir. Hiçbir şeye karışmaması ise yaşamış olduğu travmalarla ilgilidir.

Camdaki Kız için Kısa Bir İnceleme

Camdaki Kız, aslında acıların insanlara neler yaptırabileceğini anlatan bir kitaptır. Herkes savrulur, düşer ama bir şekilde hayatına devam eder. Peki, nasıl? Özellikle çocukluğunda sevgi görmemiş, başı okşanmamış çocuklar büyüdüklerinde ne hale gelirler? İşte Camdaki Kız kitabı bize, Nalan, Sedat ve Hayri üzerinden bunu anlatmaktadır.  Sevgisizliğin ortasında kalmış bu kişiler de bir şekilde hayata tutunmaya çalışmaktadır.

Ancak bunun o kadar da kolay olmadığını görüyoruz. Sedat, mutluluk için parayı önüne almıştır. Hayri ise çok daha farklı yollarda savrularak üç kadınla birliktedir.  Nalan, en sonunda terapistiyle konuşarak yaşadıklarını kabullenmiştir. Kendi yoluna öyle devam etmiştir. Ancak bu yolda kendini öldürmeyi dahi düşünmüştür. Çünkü tek istediği sevmek ve sevilmektir. Yani, travmaların insanları ne şekilde etkilediği anlatılmaktadır.  Kısacası, kitap bize herkesin aile olmaması gerektiğini ve sevgisiz büyümenin insanda çok büyük yaralar açabileceğini çarpıcı şekilde gösterir.

Camdaki Kız Kitap vs TV Dizisi

Gülseren Budayıcıoğlu’nun yazmış olduğu kitaplardan bazıları televizyonda yerini aldı. Bunlardan biri de izlenme rekorları kıran Camdaki Kız oldu. Başrollerini Burcu Biricik ve Cihangir Ceyhan’ın oynadığı dizi de Feyyaz Şerifoğlu Sedat’ı, Enis Arıkan da Muzaffer karakterini canlandırıyor. Tabii ki, dizide kitaba göre birçok farklılık göze çarpıyor.

Bunlardan ilki, Selen karakteridir. Aslında kitapta Selen diye biri yok, Muzaffer ve Suat var. Ancak Sedat’ı Nalan ile evlendirmek için Selen karakterinin yaratıldığı düşünülüyor. Aynı zamanda dizideki evi çeviren, Rafet Bey’in sağ kolu Tako karakteri de kitapta yer almıyor. Ayrıca Nalan ve Sedat dizideki gibi direkt evlenmezler. İlk olarak bir flört aşamasından geçmektedirler. Ancak Nalan annesinden korktuğu için bu flört aşaması çok uzun sürmez. Kısa sürede evlenirler ve Nalan bu evlilikten beklediği bulamaz. Eline erkek eli değmemiş biridir ve kocasının onu aldatacağını düşünmez anca dizi de Cana karakteriyle aldatır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir