Bilimsel konulara meraklı olanlar, “Teknocoğrafya nedir?” sorusu hakkında araştırmalar yapıyor olabilirler. Çünkü en önemli bilim dallarından birisi olan coğrafya, insanın yaşadığı her alanda önemlidir. Dünyanın daha iyi tanınmasını sağlayan coğrafyanın, teknik olarak incelenmesi ve irdelenmesine ise teknocoğrafya adı verilir. Bir bakıma teknocoğrafya; teknik ve coğrafyanın birbirlerine yaptıkları etki olarak da bilinir.
Teknik bilgilerin coğrafya ile birleştirilmesine örnek olarak; dağlık bir alanda yol yapımında kullanılan teknikler verilebilir. Bu örnekte yer alan bir yolun yapımı için teknik bilgiler gerekli olduğu gibi yol yapılacak olan bölge bilgileri de coğrafya alanını kapsar. Bu iki alanın sentezlerinin birleştirilmesi ise teknocoğrafya olarak adlandırılır.
Teknocoğrafya Neyi İnceler?
Günümüzde en önemli bilim dallarından birisi olan teknocoğrafya; özellikle büyük üretim tesislerinin kurulmasında ve bu işletmelerin sağlıklı çalışmasında çok önemli bir yer tutar. Çevre koşullarının bazı yerlerde olumsuz olması, ekonomik olarak da bazı projelerde zorluk çıkmasına neden olur. Bu aşamalarda ise teknocoğrafya biliminden yararlanılmaktadır.
İmalat ya da üretimlerde çevre koşullarından dolayı sorunlar yaşanması durumunda teknocoğrafya devreye girer. Bu gibi durumlarda teknik ve coğrafyanın birbirlerine yaptıkları etkiyi araştıran bir bilim dalı olarak teknocoğrafya karşımıza çıkar. Bu bağlamda “Teknocoğrafya nedir?” sorusunun en güzel cevabı; teknik bilgiler ile coğrafya bilgilerinin sentezlenmesi olmaktadır.
Teknocoğrafya Neye Yarar?
Teknocoğrafya genel olarak, teknik bilgiler ve coğrafya bilgilerinin sentezlenmesi sonucunda ekonomik olan faaliyetlerin nasıl olması gerektiğini inceler. Günümüzde en önemli bilim dallarından birisi olarak kabul edilen teknocoğrafya, tesislerin kurulması esnasında o coğrafyaya en uygun olacak şekilde bir yapılanmanın oluşmasına yardımcı olur.
Tesislerin kurulması sırasında, bulunduğu coğrafyanın yer şekillerine ters düşmeyecek bir şekilde inşa edilmesi ancak teknocoğrafya sayesinde olmaktadır. Coğrafya ilminin yetersiz olduğu alanlarda, teknolojik olarak gerekli olan düzenlemeler ve hesaplamalar sadece teknocoğrafyayla yapılır. Bu nedenle her zaman teknolojinin gelişmesi, coğrafyanın da gelişmesini etkiler.
Teknocoğrafya Avantajları Nelerdir?
Yer şekillerinin ulaşımı etkilemesi sonucunda, doğal olarak dağıtım ve üretim gibi alanlarda da her zaman sorunlar yaşanır. Bu aşamada yine teknocoğrafyadan yararlanılır. Teknocoğrafyanın en büyük avantajı, bütün bunlara bağlı olarak her zaman ekonomiyi olumlu anlamda geliştirmesidir. Uygun olan hesaplamalar ve ölçümler sayesinde, her coğrafyaya uygun olan ekonomik temellerin ve ağların oluşturulması ancak teknocoğrafya ile olur. Teknocoğrafyanın avantajları ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Zamandan tasarruf edilmesini sağlar.
- Arazilere en uygun yapıların inşa edilmesine yardımcı olur.
- Tedarik zincirlerinin aksamadan çalışmasına destek olur.
- İşletmelerin kar marjlarının yükselmesine destek olur.
- Coğrafya ile teknolojinin iyi ve verimli şekilde birleşmesine imkan tanır.
İmal edilen ürünlerin ve malzemelerin ulaşım aşamasında da, coğrafya açısından uygun olan alanlar, teknocoğrafya sayesinde oluşturulur. Aynı zamanda işletmelerin kurulması ve faaliyetlerinin verimli olması da, yapılan bu çalışmalara bağlıdır. Teknocoğrafya sayesinde tüketicilere ulaştırılacak ürünler ve malzemeler sorun çıkmadan istenilen her yere nakledilir. Bu sayede zamandan ve enerjiden de her zaman tasarruf edilir. “Teknocoğrafya nedir?” sorusunun cevabına bağlı olarak, işletmeler en karlı işleri, en iyi şekilde yapabilirler.
Farklı bilim dallarını öğrenmeye devam etmek isteyenler Potamoloji Nedir? Potamoloji Ne İşe Yarar? yazımıza da göz atabilirler.
Sıkça Sorulan Sorular
Teknocoğrafya hangi sektörlerde kullanılır?
Teknocoğrafya; inşaat, şehir bölge planlama, çevre mühendisliği ve benzeri iş alanlarında sık sık kullanılır.
Teknocoğrafya uzmanı ne iş yapar?
Teknoloji ile coğrafyayı bir araya getirebilecek çalışmalar ve araştırmalar yapar.
Biyocoğrafya nedir?
Yeryüzündeki yaşamın dağılımını coğrafi açılardan inceleyen bilim dalıdır.