Gebelikte erken teşhis, oldukça hayati bir konudur. Olası hastalıkların ve sorunların teşhisi durumunda ebeveynler duruma göre yol alabilirler yahut tedavi ve çözüm yöntemlerine başvurabilirler. Annenin ve çocuğun sağlık durumu hakkında daha geniş çapta bilgiler almak için yapılan testlerden en önemlisi CVS’dir. Peki CVS nedir, CVS testi sonucu ne zaman çıkar? Detaylar yazımızda…
Açılımı “Chorionic Villus Sampling” yani “Koryonik Villus Örneklemesi” olan CVS, doğum öncesi yapılan bir testtir. Bebeğin genetik durumunu ölçen bu test, Down sendromu, cinsiyet vb. durumları teşhis etmek için uygulanmaktadır. CVS testi, hamilelik sırasında bebeğinize besin sağlamak için oluşan organ olan plasentadan küçük bir hücre örneği alınarak yapılmaktadır. Alınan bu hücre örneklerine “koryonik villus” adı verilmektedir. Döllenmiş yumurtadan oluşurlar ve bu sebeple bebekle aynı genlere sahiptirler.
CVS Nedir?
Gebelikte CVS testi, genellikle 35 yaş üstü kadınlar için önerilir. Şu gibi durumlarda CVS testi yapılması tavsiye edilir:
- Kromozom translokasyonlarının bilindiği veya şüphelenildiği kromozomal bozuklukları olan gen öyküsü varsa,
- Doğum öncesi teşhis edilebilir hastalık riski yüksekse,
- Halihazırda hasta çocuklar varsa.
bu gibi durumlar içerisinde iseniz CVS testi yaptırmanız oldukça faydalı olacaktır.
Gebelikte CVS Testi Ne Zaman Yapılır?
CVS testi genellikle gebeliğin 11. veya 12. haftasında yapılır. Bu testi bu zaman aralığından birkaç hafta önce de yaptırabilmeniz mümkündür. Ancak 12. haftayı geçen gebeliklerde CVS testi yerine başka bir test yapılmaktadır.
CVS Sonucu Ne Zaman Çıkar?
Doğrudan plasentadan alınan hücre örneği ile yapılan CVS testinin sonucunun çıkması 1-3 hafta arasında değişkenlik göstermektedir. Bu testi özel bir klinikte yaptırdığınızda 1-2 hafta arasında sonucu alabilirsiniz. Ancak kamu hastanelerinde bu süre yoğunluktan dolayı 2 katına bile çıkabilmektedir. Erken sonuç almak istiyorsanız özel bir klinikle görüşmeniz oldukça faydalı olacaktır.
CVS Testi Ne Kadar Güvenilir?
CVS testinin sonuçları yüzde 99 oranında güvenilirlik göstermektedir. Belirli koşullar altında, sonuçları doğrulamak için; ebeveyn kan testleri, ultrason kontrolü, ek bir amniyotik sıvı testi (amniyosentez) veya fetal kan testi gerekebilir.
CVS testi sonrası düşük yapma riski ise %1’den biraz daha yüksektir. Bunun başlıca nedeni CVS testinin gebelikte diğer testlere nazaran biraz daha erken yapılmasıdır. Riski mümkün olduğunca düşük tutmak için hamile kadınlar doktorlarının önleyici talimatlarına uymalıdır.
CVS Testinin Faydaları Nelerdir?
CVS testinin en büyük avantajı, ebeveynlerin hamileliğin 12. haftasında hızlı sonuç almasını sağlamaktır. Amniyosentezde ise ancak 17-18. haftalar arasında sonuç alınabilir. Bu nedenle, hamileliğin olası bir şekilde sonlandırılmasına ilişkin bir karar ancak daha sonra mümkün olacaktır.
Ek olarak, ilk üç aylık dönemde (gebeliğin 12. haftasına kadar) yapılan kürtajlar daha güvenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte, genellikle hamileliğin ikinci üç aylık döneminde yapılan kürtajlara göre erken kürtajlar, anne için duygusal olarak daha az stres yaratacak şekilde sonuçlanmaktır.
Amniyosentez ve CVS Farkı
Hamileliğin 12. haftasına henüz ulaşmadıysanız, iki yöntemle doğum öncesi teşhis yaptırma seçeneğiniz vardır. CVS testinde plasentadan fetal hücreler alınır ve gebeliğin 11. ve 12. haftalarında analiz edilir. Bu muayenenin bir diğer adı da plasenta ponksiyonudur. CVS testi, amniyotik sıvı testinden (amniyosentez) daha erken bir zamanda sonuç alınmasına olanak tanır. Amniyosentez, hamileliğin 15. ve 16. haftaları arasında yapılabilmektedir. Amniyosentez’de amniyotik sıvı, içinde bulunan cenin hücrelerini incelemek için amniyotik keseden alınır.
CVS Testi Riskleri
CVS test sürecindeki ağrı, bir enjeksiyon işlemi sırasında olan ağrı ile hemen hemen aynı düzeydedir. Bazı kadınlar işlemden sonra sıkışık hissedebilirler. Bununla birlikte, çoğu hasta kısa bir süre sonra normal aktivitelere dönülür.
İşlemden birkaç saat sonra baskı hissi azalır. Uzmanlar, işlemden sonra kadınlara yarım saat kadar hastanede ya da klinikte kalmalarını önermektedirler. Birkaç gün sonra ise kontrol için jinekolog ziyaret edilmelidir. Genel olarak, iki ila üç gün fiziksel dinlenme önerilir. Gebe kadınlar yürümenin yanı sıra sadece hafif fiziksel aktiviteler yapmalıdır.
Şu gibi semptomlar ortaya çıktığında derhal tedaviyi uygulayan jinekologla iletişime geçilmelidir:
- Ağrı,
- Kanama,
- Amniyotik sıvı kaybı,
- Kendini iyi hissetmeme.
Erken bir şekilde jinekoloğa başvurmak, olası sorunların önüne geçilmesinde oldukça önemlidir.
Eğer ailenize katılacak minik bir üyeyi bekliyorsanız Anne ve Baba Olmadan Önce Okunması Gereken Kitaplar listemiz mutlaka ilginizi çekecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
CVS testi acı verir mi?
Bu test herhangi bir iğneden daha fazla acıtmaz.
CVS testi mi Amniyosentez mi?
CVS testinde bebek ile iğne arasında temas olma ihtimali olmadığı için tercih edilme oranı daha yüksektir.
CVS testi neden yapılır?
Bu teste bebeklerde bir genetik bozukluk olup olmadığını anlayabilmek için yapılır.