SağlıkNe, Ne Değildir?

Guar Gum Nedir? Guar Gum Zararları ve Kullanım Alanları

Guar Gum Nedir

Bir baklagiller ürünü olan guar gum, bilimsel adı cyamopsis tetragonolobus olan ve guar fasulyesi olarak bilinen gıdanın öğütülüp ayıklanması ile ortaya çıkar. “Gum” kelimesi İngilizcede “sakız” anlamına gelir. Guar gum ise jelimsi bir sakız formunda olduğu için bu adı almıştır. Diğer ismi yine formundan ötürü guar zamkı veya guar sakızıdır. Bazı yörelerde guaran olarak da bilinir. Peki, guar gum nedir ve nerelerde kullanılır? İşte guar gum adlı gıda katkı maddesinin kullanım alanları, yararları ve zararları…

Guar Gum Kullanım Alanları

Guar Gum Kullanım Alanları
Guar gum, süt ve süt ürünlerinde sıklıkla kullanılır.

İşlenmiş gıdaların içerisinde birçok katkı maddesi bulunur. Guar gum da bir katkı maddesidir. Biyokimya jargonunda polisakkarit veya uzun zincirli bağlı karbonhidrat olarak tanımlanır. Mannoz ve galaktoz adlı şekerlerden oluşarak gıdaların içerisinde katkı maddesi olarak kullanılır.

Kıvam artırıcı ve raf ömrünü uzatıcı etkilerinden ötürü birçok alanda kullanılan guar gum kullanım alanları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • İçecekler
  • İşlenmiş et ürünleri
  • Hamur ve unlu mamuller
  • Hazır gıda ürünleri
  • Süt ve süt ürünleri
  • Sofralık hazır gıdalar

“Guar gum nedir?” diye merak edenler ve kullanım alanlarını araştıranlar için ürünün kullanım alanları bu şekildedir. Ayrıca bu katkı maddesinin spesifik olarak kullanıldığı bazı ürünler ise dondurma, yoğurt, hazır soslar, glütensiz unlu mamuller, kahvaltılık gevrek ürünleri, paketlenmiş sebze suları, puding, hazır çorba, peynir olarak gösterilebilir.

İçeceklerde yoğunluk ve akışkanlık sağlayıp soğu suda çözünmesi nedeniyle sıkça kullanılır.

Hamur ve unlu mamul ürünlerinde hamurun işlenmesini kolaylaştırdığı, dağılmayı önlediği ve kalıplara oturmayı sağladığı için tercih edilir.

Dondurmalarda sabitleştirici etkisi, erimeyi geciktirmesi ve yüksek sıcaklık-yüksek soğukluk etkilerine dayanıklılığı sayesinde işe yarar.

İşlenmiş et ürünlerinde ise su tutma etkisiyle etin tadını korur, kayganlık ve parlaklık sağlar, depolama esnasında da etin yağının kaybolmasını önler.

Tüm etkilerinin dışında guar gum düşük maliyeti ile de üreticilerin çok tercih ettiği bir katkı maddesidir.

Guar Gum Faydaları

Besinlerde kullanılan katkı maddeleri toplumda genellikle iyi anılmaz. Gıdayı koruyan, raf ömrünü uzatan ve görsel yönden çekicilik sağlayan katkı maddeleri, içerdiği zararlı bileşenler nedeni ile vücuda zarar veren ürünler olarak görülür. Guar gum da her katkı maddesi gibi hem yararlı hem de zararlı etkilere sahiptir. Guar Gum faydaları ise şöyle tanımlanabilir:

  • Lif açısından yüksek bir gıda maddesi olduğu için sindirim sistemini rahatlatır. Kabızlığı önler.
  • Bağırsaktaki zararlı bakterileri azaltır ve prebiyotik işlevi görür.
  • Kan şekerini düşürmeye yarar çünkü şeker emilimini yavaşlatan çözünür bir liftir.
  • Tip 2 diyabetle mücadelede kan şekeri kontrolü sağlar.
  • LDL denilen kötü kolesterolde yüzde 20 civarlarında düşüş sağladığı gözlemlenmiştir.
  • Guar gum safra asitlerine bağlanarak dolaşımdaki safra asidi miktarını artırır. Böylece karaciğer safra asidi üretebilmek için kolesterol kullanır.
  • İyi bir diyete ek olarak kullanıldığında kilo kaybı sağlar ve iştah kontrolünde yardımcı olur; doymuşluk hissini artırır.

Özetle “Guar gum nedir ve yararları nelerdir?” diye merak edenler için; bu katkı maddesi sindirim sistemi, kan şekeri, kolesterol ve kilo kontrolü üzerinde olumlu etkileri ile öne çıkıyor.

Guar Gum Zararları

Guar Gum Zararları
Yoğun guar gum tüketimi, mide sorunlarına yol açabilir.

Her katkı maddesinin olduğu gibi guar gum da yüksek kullanım miktarlarında vücuda zararlar verebilir. İhtiyaçtan fazla alınan guar gum vücudu kötü etkileyecektir. Temelde bir katkı maddesi olduğu ve kullanım amaçlarının üretici odaklı olduğu unutulmamalıdır.

90’lı yıllarda piyasaya sürülen bir kilo verme ilacı, doygunluk hissini artırmak için aşırı miktarda guar gum içeriyordu. Midede 20 katına kadar şişkinlik yaratacak miktarda guar gum içeren bu ilaç kısa sürede yasaklandı. Kullanan bazı kişilerde yemek borusu ve ince bağırsak tıkanmasına yol açtı. Ölümle sonuçlanan vakalar da oldu ve FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi), kilo kaybı ürünlerinin guar gum içermesini yasakladı.

Yapılan araştırmaların bazılarına göre, soya alerjisine sahip kişilerde ve guar çekirdeğine fazlaca maruz kalan insanlarda guar gum hassasiyeti tespit edildi.  Bu da alerjik reaksiyonlara sebep oldu.

Guar Gum Yan Etkileri

Bütün katkı maddelerinin fazlası insan ve hayvan sağlığı için zararlıdır. Guar gum yan etkileri de fazla kullanıma bağlı olarak birçok şekilde ortaya çıkabilir. Aşırı kullanım sonucu vücutta gaz, ishal, şişkinlik ve kramplar gibi sindirim sorunlarına yol açar. Ayrıca çok hızlı tepkimeye girip sıvı ile birleşirse jelimsi yapısından ötürü boğulma, tıkanma gibi tehlikeler yol açar.

Guar gum bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu madde alerjiye sebep olduğunda vücutta advers reaksiyon ve nefes alma zorluğu, kızarma, kaşıntı, astım gibi yan etkilere neden olur.

Guar Gum Nasıl Kullanılır?

Kullanımı kontrol altında tutulması şart olan guar gum az miktarlarda tüketilmelidir. Piyasada çok çeşitli guar gum ürünleri bulunmaktadır. Tercih edeceğiniz ürünü mutlaka araştırın ve mümkün mertebe saf guar içeren, az bileşenli ürünleri kullanın. Gıdalara kıvam, doku, sabitlik ve uzun kullanım süreleri katmak için guara alternatif olarak keten tohumu, chia tohumu, püre, Hindistan cevizi sütü gibi doğal ürünlere de yönelebilirsiniz. Eğer tercihiniz guar olacaksa guar gum nasıl kullanılır buna bakalım.

Öncelikle güvenilir bir ürün aldığınıza emin olun. Az bileşenli, ince yapılı guar tozu tercih edin. Yapacağınız ürüne göre değişkenlik gösteren guar gum kullanımı miktar ve kullanım önceliği açısından değişiklik gösterecektir. Dondurma, pasta dolgusu gibi soğuk gıdalarda kıvam ve çözünme için daha yaygın olarak tercih edilir. Asit oranı yüksek ürünlerde ise doku kaybına neden olacağı için kullanımı tavsiye edilmez.

Guar Gum Kullanım Miktarı

Guar Gum Kullanim Miktari
Guar gum, günlük kullanım miktarı maksimum 15 gram olmalıdır

Fazla kullanımının sağlık sorunlarına yol açtığı bilinen guar gum kullanım miktarı konusunda dikkat edilmesi gereken bir içeriğe sahiptir. Su ile temasında çözünen ve şişme tepkisi veren bu ürün, aşırı miktar kullanımlarda yemek borusu ve ince bağırsak tıkanmalarına yol açabilir. Bu nedenle son araştırmalara göre günlük kullanım miktarı maksimum 15 gram olmalıdır. Bu sınıra kadar ciddi bir yan etki görülmemiştir.

Ancak 15 grama kadar olan kullanımlarda dahi gaz, şişkinlik, ishal, mide krampları ve benzeri sindirim sistemi sıkıntıları oluşursa kullanımın derhal sonlandırılması tavsiye edilir.

Guar Gum Fiyat

Piyasada değişik markaların farklı bileşenlere sahip guar gum ürünleri bulunur. “Guar gum nedir?” sorusunun cevabı tek olmasına rağmen guar gum içeriği farklı olan çok fazla ürün bulunur. Özellikle kalite konusunda ödün verilmemesi gereken guar gum fiyat konusunda da kaliteye göre değişiklik gösterir.

Ürünü ilk kez alacaksanız ve daha önce güvenilir bir satıcı ya da kaynak bilmiyorsanız mutlaka markayı ve üreticiyi araştırın. Guar gum ürününüzün yüksek kaliteli ham madde barındırmasına, ince bir toz formunda satılmasına, organik olmasına ve az bileşen içermesine dikkat edin.

İnternet üzerindeki satışlarda 50 gramlık deneme paketlerinden 25 kilogramlık stok ürünlerine kadar birçok seçenek bulunuyor. Dilerseniz en kaliteli ve sindirim sisteminize en uygun ürünü bulana dek deneme paketlerini tercih edebilirsiniz. Böylece az miktarda kullanım ve zararsız denemelerle doğru ürünü bulabilirsiniz.

“Guar gum nedir?” diye merak edip satın alacak kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, ürün ne kadar kaliteli olursa olsun yüksek miktarlarda kullanılmaması olmalıdır. Günlük kullanım dozu 15 gramı geçmemeli, soğuk ürünlere katılması tercih edilmelidir. Guar gum bir takviye besin değil, katkı maddesidir ve kullanım amacı bu olmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Guar Gum Zararlı mı?

Guar zamkı olarak da bilinen gıda, özellikle aşırı tüketimde zararlı olabilir. Ayrıca içeriğinde guar gum bulunan diyet hapları da tehlikeli olduğu gerekçesiyle ABD’de yasaklanmıştır.

Guar Gum Doğal mı?

Evet. Bitkisel kökenli olan kıvam arttırıcı yaklaşık %42 oranında ham proteinden oluşur.

Guar Gum Gluten İçerir mi?

Hayır. Guar gum gluten içermeyen kıvam arttırıcılar arasında en çok tercih edilen ürünlerden biridir.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir