Tomris efsanesinden esinlenerek beyaz perdeye aktarılan Tomris filmi, dünyanın düşünsel açıdan yaşadığı değişimi farklı noktalarıyla ele alıyor. 2020 yılında seyircilerle buluşan yapım, Orta Asya sinemasına yeni bir soluk getirdi. Efsanevi bir hikâyeyi etkileyici savaş sahneleriyle izleyiciye sunan bu eseri; “Tomris Filmi Konusu, Oyuncuları ve İncelemesi” başlıklı yazımızda ele alıyoruz.
Tomris Filmi Hakkında
Tomris Hatun, 6.yy’da yaşadığı tahmin edilen Sakalar kraliçesidir. Persler’e karşı ülkesini korumak için yürüttüğü mücadele ve girdiği savaşta elde ettiği zaferle büyük kadın savaşçı olarak anılır. Türk hükümdarlarından biri olarak yaşadığı döneme cesareti ve zekasıyla damga vurur.
Tomris, Kazak filmlerinden biridir. Persler ve Sakalar’ın efsanevi savaşını ele alan filmde olaylar, Pers Kralı Büyük Kiros ve dünyanın ilk kadın hükümdarı Tomris Hatun arasında geçer. Yapım 2020 yılında Fransa’da düzenlenen L’Étrange Festivali’nde Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda Nouveau Türk büyük ödülüne layık görüldü. Aynı zamanda “Altın Küre Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisinde yarışmaya girmeye hak kazandı. 2017 yılında çekimleri başlayan film, Kazakistan’ın farklı bölgelerindeki bozkırlarda, 15 bin kişi arasından seçilen “no name” oyuncularla sahnelendi.
Tomris Filmi Konusu
Yapımda; M.Ö. 6. yüzyılda Saka İmparatorluğu Kralı vefat edince, eşi Tomris tahta geçmek zorunda kalır. İskit-Saka İmparatorlu’ğunun dağılma döneminde Orta Asya’nın hakimi haline getirir. Siyasi becerileri, asker, zekâsı ve taktiksel düşünme tarzıyla Pers İmparatorluğu’yla yaptığı savaşı kazanır. Türk Tarihi’nin ilk kadın hükümdarı olan Tomris Hatun, savaşta orduyu komuta etmesi ve elde ettiği zaferle adını Türk ve Dünya Tarihine yazdırır. Savaşta ölenler arasında Pers Kralı Büyük Kiros da bulunur.
Film Hakkında:
- Adı: Tomris
- Yapım Yılı: 2020
- Yönetmen: Akan Satayev
- Ülke: Kazakistan
- IMDB Puanı: 6.2
Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen film, izleyiciler tarafından oldukça beğenilse de İranlı seyirciler tarafından IMDB’de 1 puan aldı. Hollywood dışında bir yapımın temposu ve oyuncu kadrosu tam not aldı. Dönem tarihini yakalayan kostümleri ve sinematografik sahneleri puanını artırmada önemli rol oynuyor.
Tomris Filmi Oyuncuları
Tomris filmi, “No Name” oyuncular tarafından oluşan bir kadroya sahiptir. Başrolde gördüğümüz Almira Tursyn, aslında bir psikologdur. Bu rol için gösterdiği oyunculuk, 15 bin kişi arasından seçilerek başrol olmasını sağladı. Film için kılıç ve bıçak kullanmayı öğrenen oyuncu, rolü için profesyonel okçuluk ve binicilik dersi aldı. Senaryosu, Aliye Nazarbayeva, kurgusu Galimzhan Sanbayev tarafından hazırlandı. Başrol ve yan karakterler bakımından Tomris Hatun filmi oyuncuları şu şekildedir:
- Tomris – Almira Tursyn
- Sardana (Tomris’in yardımcısı) – Aizhan Lighg
- Kiros – (Fars İmparatorluğu Kralı) – Gassan Mesud
- Kurtun – Berik Aitzhanov
- Argun Beg (Tomris’in eşi) – Adil Akhmetov
- Kharasp – Erkebulan Dayirov
- Kavaz – Azamat Satibaldi
Oyuncuların performansı da filmi öne çıkaran unsurlardan biri. Eğer siz de dönem filmi izlemekten hoşlanıyorsanız Tomris’i listenize ekleyebilirsiniz.
Tomris Filmi Analizi
Film, dram ve tarih türlerini sunduğu görsel şölenle izleyiciye unutulmaz bir seyir keyfi yaşatıyor. Yer yer tüyleri diken eden sahneleri ve müzikleriyle Tomris efsanesinin geçtiği toprakları gerçeküstü bir senaryoyla yansıtıyor. İlk kadın hükümdar olarak Türk ve Dünya Tarihine adını yazdıran Tomris Hatun’un siyasi zekâsı izleyiciyi kendine hayran bırakıyor.
Tahta geçtiği andan itibaren yıkılmak üzere olan Saka İmparatorluğu’nu en büyük düşmanı olan Pers İmparatorluğu’na karşı korumaya çalışır. Pers İmparatoru Büyük Kiros, Sakalar’a sürekli saldırsa da Tomris’in uyguladığı stratejilerle yıpranan taraf olur. Kiros’un Tomris’i yenmek için ettiği evlilik teklifi karşılık bulmaz. Bunun üzerine büyük bir ordu toplayan Kiros, Sakalar’a saldırır.
Pers ordusunda savaş için eğitilmiş köpeklerin olması, Tomris Hatun’u geri çekilmekten vazgeçirerek uygun bir aşan seçer ve Kiros’u bekler. İki ordu arasındaki eğlence çadırına Persler’in saldırı düzenlemesi sonrasında Tomris Hatun’un oğlu ölür. Oğlunun acısını bir kenara bırakıp savaşa devam eden Tomris, Kiros’u öldüreceğine yemin eder. Zorlu bir savaşa rağmen Sakalar Persler’i bozguna uğratarak savaşı kazanır.
Filmde milli duygular ön plana çıkarılarak mücadelenin gücü teması hissediliyor. İki ülke arasındaki savaş çerçevesinde kadın hükümdarın gücü ve zekâsı kendine hayran bırakıyor. Yapımda, savaşın erkeklerin işi olduğu algısını güçlü bir şekilde yıkılıyor. Savaş estetiğinin kadın hükümdar çerçevesinde oluşturulması, isterlerse savaşta da başarılı olabileceğini gözler önüne seriyor.
Merak ediyorsanız “Aynı Yıldızın Altında Film Konusu ve Analizi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.