Sağlık

Kasıkta Batmalar Neden Olur? Hamilelik Belirtisi Midir? 

Kasikta Batmalar Neden Olur? Hamilelik Belirtisi Midir? 

“Kasıkta batmalar neden olur?” sorusu, özellikle anne adayları için son derece merak edilen konular arasındadır. Kasıkta meydana gelen batmaların farklı sebepleri olabiliyor. Ancak konu hamilelikse belirli dönemlerde rahim genişlemesi ve gerilmeler sebebiyle de batma hissi meydana gelir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde artış görülebilen bu rahatsız edici hissin korkulacak bir durum olmadığını bilmekte fayda var. Elbette gebelik zamanında doktorunuza yaşadığınız bu deneyimi anlatmalı ve mutlaka uzman görüşüne başvurmalısınız. 

Kadınlarda Kasık Ağrısı Neden Olur? 

Kadınların yaşadığı kasık problemleri, gebelik olmadığı durumda çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu, yumurtalık kisti, böbrek taşı gibi nedenlerden dolayı genellikle sağ kasıkta bele ve bacağa vuran ağrı hissiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle diğer semptomlarınızı takip etmeli ve tedavi amacıyla vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelisiniz.  

Hamilelik döneminde kasık ağrısının oldukça sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirttik. Bu durumun nedenleri genellikle şunlardır: 

  • Rahim genişlemesinin farklı pek çok bölgeye baskı yapması
  • Hamileliğin son dönemlerinde bebeğin başı pelvik (göbek altında karnın en alt bölümü) bölgeye baskı uygulaması 
  • Yuvarlak bağ varikoseli (rahim ve kasıklar arasındaki bağ) 

Sol kasıkta ara ara batma olması da süreç içerisinde çokça görülebilmektedir. Gebelik sürecinde anne adaylarının bu durumu yaşaması olağandır. Bu sebeple endişeye kapılmadan ancak tedbiri de elden bırakmadan hareket edilmesi gerektiğini bilmelisiniz.  

Kasık Batması Hamilelik Belirtisi Mi? 

Kasik Batmasi Hamilelik Belirtisi Mi? 
Hamilelikte kasık batması çeşitli sebeplerden dolayı görülen bir durumdur.

Gebeliğin ilk aylarında vücudunuzda birtakım değişimler olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Yaşanan değişimler arasında; mide bulantısı, baş dönmesi, baygınlık hissi gibi önemli ve aynı zamanda yaygın rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Yine sık karşılaşılan bir durum olan kasık batması ise hamileliğin 4. veya 5. haftasında ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi, embriyonun rahim içine yerleşmesidir. Kasık ağrılarının vücudun esnemesi sebebiyle artış gösterebileceğini biliyoruz. Ek olarak; 

  • Kasıktan başlayarak üst bacak ve kalçaya yayılan ağrı, 
  • Midenin her iki tarafındaki ağrılar, 
  • Mide etrafında meydana gelen spazm benzeri kasılmalar, 
  • Birkaç saniye sürebilen ani ve yoğun seviyeli gerilmeler gözlenebilmektedir. 

Ağrı ve kasılma gibi durumlarla karşılaştığınızda pozisyonunuzu değiştirme veya yürüme ihtiyacı duyabilirsiniz. Gebelikte hareketli bir yaşamın anne ve bebek sağlığına katkı sağladığını unutmayın. Ancak kasılma hissini azaltma noktasında yürüme ve hafif egzersizler yetersiz kalacaktır.  

Hamilelikte Kasık Ağrısı ve Tedavi 

Kasık ağrısı; kas ya da bağ dokusu hasarları, burkulma veya farklı bir sebeple ortaya çıktıysa basit yöntemler kullanarak kontrol altına alınabilir. Ancak bu ağrılar, şiddetli ve uzun süreli hale geldiyse doktorunuz tarafından tanı konulması gerekiyor.  

Genel olarak kasık ağrısı her hamilelikte görülse de sebeplerinin öğrenilmesi son derece önemlidir. Özellikle bebeğin gelişimini sürdürerek büyümesi adına özenli davranmanız gerekir. Aynı zamanda rahmin büyümesine bağlı şekilde anne adayının baskı hissetmesi, doğal olarak karşılanır. Ancak gebeliğin doğasında olan sancılar dışında kasık ağrısı, enfeksiyon benzeri problemlerin habercisi de olabilir.  

Kadınların hissettikleri bu ağrılar, masum şekilde ve bebek için herhangi bir sorun teşkil etmiyorsa sıvı tüketimini artırarak çözüm bulunabilir. Bununla beraber hekim kontrolünde magnezyum tabletleri kullanılması da negatif etkileri azaltır. 

Hamilelikte Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir? 

Hamilelikte Kasik Agrisina Ne İyi Gelir? 
Hamileyken hafif derecede egzersizler yapmak kasık batması hissini azaltabilir.

Anne adaylarının heyecanının bir hayli yüksek olduğu bu özel dönemlerde ilk ayla birlikte ilerleyen süreçte de kasık ağrısı ortaya çıkabilir. Bu noktada yatak istirahati yapmak, ciddi oranda yardımcı olur. Sıvı tüketimini ihmal etmeden dinlenerek rahatlamanız kolaylaşır.  

Gebelik için gerçekleştirilen rutin kontrollerde saptanan herhangi bir tehlikeli durum olmadığı hallerde evinizde yapacağınız basit uygulamalarla sorunları azaltmanız mümkündür. Kolaylıkla yapabileceğiniz bazı işlemler ise şu şekilde sıralanır: 

  • Sıcak bir banyo yapmak 
  • Küvet içerisinde suda durmak 
  • Sıcak kompres uygulamak 
  • Uzun süreler boyunca ayakta kalmamaya özen göstermek 
  • Kasık bölgesini destelemek amacıyla hamilelik yastıkları kullanmak 
  • Ağır yük taşımamak 

Sağlıklı bir gebelik süreci yaşamak için hayati öneme sahip olan ayrıntılara dikkat etmek, çok önemlidir. Her zaman kontrol altında hareket ederek doğabilecek problemlere en hızlı şekilde çözüm bulmak, hem anneyi hem de bebeği rahatlatır. Duyguların fazlasıyla yoğun biçimde yaşandığı hamilelik zamanlarında bebeğinizi kucağınıza alana kadar ve sonrasında ağrılarınızı kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. 

Merak ediyorsanız “Göbek Deliğinde İğne Batma Hissi Neden Olur?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir