Tüm dünyada ortaya çıkan Covid-19 salgınından sonra nihayet aşı bulundu ve yavaş yavaş eski hayatlarımıza geri dönmeye başlıyoruz. Aslında, hayatlarımızın önceki gibi olmayacağının farkındayız. Covid-19 aşısının dünyada ve ülkemizde yapılması, beraberinde birçok soruyu da getiriyor. Bu soruların en başında ise “Covid aşısından sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” sorusu geliyor.
Aşılar bulunsa da pandemi hız kesmeden devam ediyor. Bu salgından kurtulmanın en önemli ve en etkili yolu ise aşılanmak. Ancak toplumunun önemli bir kısmında aşı konusunda soru işaretleri bulunuyor. Bu yazıda, özellikle aşıdan sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler bulabileceksiniz.
Aşı Olduktan Sonra Yapılmaması Gerekenler
Öncelikle, aşı olduktan sonra yapılmaması gerekenleri bilmemiz gerekiyor. Bazı kişiler, aşı olmadan önce ağrı kesici içiyor. Uzmanlar, aşının getirdiği ateş ve ağrıyı engellemek için alınan bu ağrı kesicilerin alınmasını doğru bulmuyor. Bu noktada eğer bir alerjiniz varsa, aşı olmadan önce doktorunuz ile iletişime geçmeniz öneriliyor.
Henüz aşı olmadıysanız, randevu almak için E-Nabız internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden işlem yapabilirsiniz.
Aşı Olduktan Sonra Görülen Yan Etkiler
Her aşıda olabildiği gibi, Covid-19 aşısının da çeşitli yan etkileri bulunabiliyor. Ancak, Covid-19 aşısının yan etkileri çok da ağır değil. Aşının yan etkileri arasında genel olarak şunlar bulunuyor:
- Aşı bölgesinde hafif şişlik ve ağrı
- Baş ağrısı
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Kas ağrıları
- Ateş
Yukarıda yer alan yan etkiler, aşı olduktan 24 saat sonra da devam ediyorsa doktorunuza başvurabilirsiniz. Aşı sonrası ortaya çıkan ateş için bol sıvı tüketmeniz öneriliyor. Bu durumda, üzerinize kalın giysiler giymeyin ve sizi sıkmayan, terletmeyen giysileri tercih edin.
Aşı sonrasında kol ağrısı için ağrıyan bölgeye ıslak, soğuk bir bez koyabilirsiniz. Kolunuzun hareketsiz kalmasını engelleyin.
Aşı Olduktan Sonra Hemen Eve Gitmeyin
Covid-19 aşısı sonrasında gerçekleşen yan etkiler birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçen yan etkilerdir. Ancak aşının yan etkileri her bünye için aynı olmayabilir. Özellikle de aşı olduktan sonra ilk 15 – 20 dakika ani reaksiyonlar meydana gelebilir. Böyle bir durum yaşandığında, anlık olarak müdahale edilebilmesi açısından aşı sonrası bulunduğunuz sağlık kurumunu hemen terk etmemeniz önerilmektedir. Aşı sonrası güvenliği için 30 dakika gözlem altında durmanız faydalı olacaktır.
Aşı Olduktan Sonra Tedbirler Gevşetilmemeli
Ülkemizde maalesef birçok kişi aşı olduktan sonra salgın bitmiş gibi hareket ediyor. Ancak aşı olan kişi sadece kendisini belirli bir yüzdede koruyor. Bu noktada aşının diğer kişilere karşı bir etkisi bulunmuyor. Sonuç olarak aşı olan kişilerin hastalığı vücuduna alacağını ancak hafif bir şekilde hastalığı geçireceklerini ya da hiç hasta olmayacaklarını bilmesi gerekiyor. Buna ek olarak, aşı olan kişiler hastalığı diğer insanlara bulaştırabilir. Aşı sonrası maske, mesafe ve hijyen kurallarından taviz verilmemeli ve salgın bitene kadar gerekli önlemler alınmalıdır.
Aşı Olan Kişi Aynı Gün Çalışabilir mi?
Aşının yan ektileri düşünüldüğünde, kişinin aşı olduğu gün işe gitmesini engelleyecek bir durum bulunmuyor. Bu noktada, dikkat edilmesi gereken kısım ise aşı olan kişinin aşı sonrası gözetim altında durmasını sağlayacak herhangi bir alerjik reaksiyonun yaşanmaması. Sonuç olarak, Covid-19 aşısı sonrası bir kişi alerjik reaksiyonlar göstermediği sürece aynı gün işe gidebilir. Covid-19 aşısı kişinin gündelik hayatını etkileyen yan etkilere sahip değildir.
Aşı Olduktan Sonra Hastalık Bulaştırır mıyım?
Aşı olan kişi, hasta olduğu durumda sadece kendisini koruyacaktır. Bu nedenle hastalığı vücudunda barındıran bir kişin aşı olsa dahi diğer kişilere de hastalığı bulaştırabilir. Toplumda yanlış bilinen noktalardan birisi aşı olduktan sonra hastalık taşınmayacağıdır. Ancak aşı olan kişiler de Covid-19 virüsünü taşıyabilir. Aşı, kişinin hastalığı hafif geçirmesine ya da hastalıktan hiç etkilenmemesini sağlamaktadır. Bu nedenle aşı olduktan sonra da mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir.
Kimler Aşı Olmamalı?
Aşı konusunda merak edilen bir diğer soru da kimlerin aşı olmaması gerektiğidir. Aşı konusunda daha önce ciddi reaksiyonlar geçiren kişilerin aşı olmaması öneriliyor. Bu noktada, doktorunuz ile görüşmeniz önemlidir. Ciddi hastalığa sahip olan kişilerin aşı olmadan önce doktorlarına bilgi vermesi gerekiyor. Ayrıca 18 yaş grubunda olanlar ve hamileler için verilerin yeterli düzeyde olmaması nedeni ile Covid-19 aşısının yapılmaması öneriliyor.
Covid-19 ile mücadelede aşı ile büyük bir aşama kaydedilmiş olsa da halen bu hastalığa yakalanma riski mevcut. Peki, hastalandığınızda beslenme düzeninizde değişiklik yapmanız gerekir mi? İşte bu sorunun cevabını Covid Hastaları için Beslenme Önerileri yazımızda bulabilirsiniz.