Üniversite tercih döneminin sonuna geldik ve üniversite eğitimlerine yüz yüze başladık. Süreç tamamlanmış gibi gözükse de gelecek dönem üniversite hayali kuran öğrenciler için birkaç ipucu paylaşmak istedik. Üniversite tercihinizi yurt dışı seçenekleriniz arasından değerlendiriyor olabilirsiniz. Bu değerlendirmeleri yaparken dikkate almanız gereken şeylerden biri de YÖK üzerinden verilen Türkiye denkliğidir. Bu nedenle Türkiye’de geçerliliği olan yurt dışı üniversiteleri ve bölümleri sık sık merak edilmektedir.
Yurt dışındaki akademik kariyerinizin Türkiye sınırları içinde de sayılması ve denk görülmesi için üniversite tercihinizi dikkatli yapmalısınız. Bu noktada Türkiye’de geçerliliği olan yurt dışı üniversiteleri ve bölümleri bilmek önem kazanıyor. Çünkü yurt dışındaki her üniversitenin ülkemizde denkliği bulunmamaktadır. Lisans, ön lisans ve lisans üstü eğitim hayatınızın Türkiye’de de geçerli kabul edilmesi için başvurmayı düşünebileceğiniz üniversiteler ve bölümlerini sizler için derledik.
Yüksek Öğretim Kurumu Denkliği Nedir?
Türkiye’de geçerliliği olan yurt dışı üniversiteleri ve bölümleri hakkında bilgi edinmeden önce denkliğin ne anlama geldiğini bilmelisiniz. YÖK denkliğinin temel mantığı şu şekilde işlemektedir. Yurt dışında tercih edeceğiniz üniversitenin dersleri ve içeriklerinin Türkiye ile eş olması gerekmektedir. Akademik ders planları tam anlamıyla birebir uymasa da çoğu dersin uyumlu olması halinde denkliğiniz geçerli sayılabilir.
YÖK Denkliği yurt dışında okuyacağınız eğitim süresince tercih edeceğiniz okulun diploma eş değerliliğinin olup olmadığıdır. Fakülteler ve bölümler isim ve içerik olarak benzese de Türkiye üniversiteleri işleyişlerine ve planlamaların uymadığında sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu tip sıkıntılar ile karşılaşmadan önce üniversite eğitiminiz için YÖK’e başvurmalısınız. Dilekçe yoluyla YÖK daire başkanlığına denkliğinizin olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
Başvuracağınız kurumun Türkiye’de geçerliliği olan yurt dışı üniversiteleri ve bölümleri arasında olup olmama durumunu mutlaka sorgulayın. Üniversite tercihlerinizi yurt dışında yapmadan önce YÖK’e dilekçe yazmalısınız. YÖK denklik biriminin güncel adresine sitesinden ulaşabilirsiniz. Dilekçenizde üniversite ve bölüm adınızı, bulunduğu şehri ve ülkeyi, almak istediğiniz eğitim türünü mutlaka belirtmelisiniz. İki hafta içinde geri dönüş sağlandıktan sonra üniversite hayallerinizi kurmaya başlayabilirsiniz.
YÖK Denkliği Olan Üniversite ve Bölümler
Yüksek Öğretim Kurumunun imkân tanıdığı bu süreç birçok öğrenci için oldukça avantajlı bir seçenektir. Ülke içinde tercih edeceğiniz üniversitelerde anadilde eğitim görür daha sonrasında farklı bir dil öğrenmek için ekstra çalışmalar yapmak zorunda kalırsınız. Yurt dışındaki üniversite deneyiminiz, en temeliyle sizleri yabancı dil öğrenmek zorunda kılar ve dil gelişiminizi olumlu destekler.
Farklı kültürler tanımak ve insanlar ile iletişim kurmak ufkunuzu açar. Eğitim ve tecrübeyi bir arada yaşayacağınız birkaç sene için YÖK denklik programı oldukça mantıklı bir eğitim tercihidir.
Başta Avrupa Birliği üniversiteleri olmak üzere çoğu ülkedeki ders içerikleri ile denklik sağlanabilmektedir. Lisans eğitiminde denklik veren ilk üniversitelerden birkaçı şu şekildedir.
- Suriye
- Bulgaristan
- Ukrayna
- Azerbaycan’dır.
Yüksek lisans eğitimi için ise aşağıdaki ülkelerin eğitim programları ülkemizde denk sayılmaktadır.
- ADB
- Almanya
- Fransa ve Birleşik Krallık’tır.
Yukarıdaki saydığımız ülkelerde YÖK denkliği bölümlere göre değişse de program başladığından beri denkliğin kabul olduğu birçok üniversite bu ülkelerde yer almaktadır. Yani bunlar Türkiye’de geçerliliği olan yurt dışı üniversiteleri ve bölümleri arasında yer alır.
İlk 1000 Üniversite
Dünyadaki ilk 1000 üniversitelerden birine başvurmanız halinde Türkiye’de denklik şartı aranmamaktadır. Ancak bu ilk bin üniversite her sene değişmekte ve aşağıdaki karar mercileri tarafından açıklanan listede olmalıdır.
- Times Higher Education (THE) World University Ranking
- CWTS Leiden Ranking,
- Academic Ranking of World Universities (Shanghai)
- QS World University Rankings
- University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yayınlanan listelerdeki üniversiteler ilk binde kabul edilir ve denklik şartı aranmadan tercih yapabilirsiniz.
Tercih edeceğiniz üniversitenin bu listede yer almaması ise karşılaşacağınız en büyük dezavantajdır. Bunun yanında YÖK tarafından belirlenen belirli şartlar ile ön koşulları sağlayıp sağlamadığınızı kontrol ederek sürecinizi buna göre şekillendirebilirsiniz.
- Hukuk okumak için ÖSYM’nin düzenlediği üniversite sınavlarında 190 bine girmiş olmanız gerekmektedir.
- Mimarlık için, ilk 250 bin kişi
- Mühendislik ilk 300 bin kişi
- Tıp için ise 50 bin kişinin içinde yer aldığınız takdirde ön denklik koşullarını yerine getirmiş kabul edilmektesiniz.
Yurt Dışındaki Üniversitelerin Türkiye’de Denkliği Olduğu Nasıl Öğrenilir?
Üniversite sınavı süreci yeterince stresli ve karar verme sürecinin hızla çözümlenmesi gereken bir zaman dilimi. Bu zaman dilimini son aylara sıkıştırmak yerine sakin bir düşünme ile plan yapmanız sizin için en mantıklısıdır. Türkiye üniversiteleri harici yurt dışı hayalleriniz var ise uzun bir araştırma süreci sizleri bekliyor demektir.
Yurt dışında bulunan üniversitelerin Türkiye denkliğini nasıl bulurum sorusu ise biraz kafa karıştırıcı. Başvurmak istediğiniz üniversite ile iletime geçebilirsiniz. YÖK’ dilekçe gönderebilirsiniz. Her sene sınav dönemlerinde yenilenen listeleri zamanında takip edebilirsiniz.
Tüm bunların yetersiz ve yorucu geldiği noktalarda ise danışmanlık hizmetleri alabilirsiniz. Günümüzde eğitim konusunda aileler sadece okulla yetinmiyor ve çocuklarının gelişimi için masraftan kaçınmıyorlar. Sizlerde ücretli danışmanlık alarak Türkiye’ye denkliği olan yurt dışı üniversiteler hakkında birinci kaynaklardan bilgi alabilirsiniz. Sizleri bekleyen süreçlerin doğru ve planlı yönetilebilmesi adına bu mantıklı bir işlemdir.
Üniversiteye başlarken pek çok konuda dikkatli olmanız gerekecektir. Bunun için Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler yazımıza göz atarak bir adım öne geçebilirsiniz.