Gündem

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

İnsan bilmediğinden korkar derler ama sizin korkmanıza gerek yok. “Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler” içeriğimiz ile bu maraton başlamadan bir fikir sahibi olmanız mümkün. Öyleyse vakit kaybetmeden bakalım nasıl bir şeymiş şu üniversite dedikleri!

Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Hep söylerler üniversite söz konusuyken lise ile ilgili bildiklerini unut diye. Aslında bu öneri kısmen doğru bir öneri sayılır. Üniversiteye başlayanların büyük çoğunluğu 18 yaşını doldurmuş ve dolayısıyla kanunen reşit sayılan bireylerdir. Bu sebeple hocalar, resmî kurumlar ve toplum size bir yetişkin gibi muamele edecektir. Bu durumun avantajları da var, dezavantajları da var tabi. Her ne olursa olsun artık kendi hayatınızın ipleri elinizde. Hayatınızın sorumluluğunu alırken size yardımcı olacak bazı üniversite tüyoları vermek istiyoruz.

Lisedeki Alışkanlıklarını Gözden Geçir

Lisede not tutmadan sınavlara çalışmaya alışmış olabilirsin. Ama bu yeni dönem sana yeni alışkanlıklar kazandıracak. Sen not tutmasan bile vize ve final dönemlerinde notlara ihtiyaç duyacaksın. Bazı öğrenciler başkalarının notlarını derlemeyi tercih edebiliyorlar. Ancak işi riske atmamak her zaman en iyisidir. Not tutmayı öğrenmen gerekebilir. Ayrıca derslerde düzenli not almak sınav zamanlarında ekstra çaba sarf etmekten de öğrenciyi kurtarır.

Lisedeki Arkadaşlıkları Unut

Lisedeki arkadaşlıklar
Üniversite arkadaşlıkları ile lise arkadaşlıkları, birbirinden çok farklıdır.

Kulağa biraz sert gelen bu öneriyi yabana atmamak gerek. İster lisede çok güzel arkadaşlıklar kurmuş ol istersen daha asosyal bir lise hayatı geçirmiş ol. Arkadaşlıklara dair bildiğin çoğu şeyi değiştirmen gerekebilir. Kimi üniversite arkadaşlıkları unutulmaz. Kimi olumsuzlukları ile unutulmazlardan olur, o ayrı mesele tabii! Arkadaş edinmeye çalışırken bazen gözlemci pozisyonunda kalmak iyidir. Zaman her şeyi netleştirecektir.

Kampüsü Tanı

Üniversite için belki bulunduğun şehirden başka bir şehre gitmen gerekiyor. Her ne olursa olsun kampüsle ilgili detaylı bilgi alman gerekir. Bazı üniversite kampüsleri farklı semtlere ya da şehirlere dağılmış olabiliyor. Üniversitenin merkez kampüsü şehrin göbeğinde, bazı fakülteler ise tabiri caizse dağ başında kalabilir. Gidince hayal kırıklığı yaşamamak adına kendi kampüsünü tanıman gerekir. Tam olarak konumunun nerede olduğunu ve nasıl ulaşıldığını öğrenmelisin. Ayrıca kampüs çevresi ile ilgili de gitmeden fikir sahibi olmak faydalı olabilir. Böylelikle üniversiteye ulaştığında sudan çıkmış balık gibi hissetmezsin.

Farklılıklara Açık Ol

Yaşadığımız yer neresi olursa olsun, orası bize bazı alışkanlıklar kazandırır. İnsanlara ve topluma dair belli bir kalıp ile düşünmeye başlarız. Burası İstanbul gibi bir metropol olsa da durum böyledir. Taşralı kentliye, kentli taşralıya yabancıdır.

Üniversiteler ise kozmopolit yapıları sebebiyle bu yabancılığı kıran yerlerdir. Farklı düşünceleri, alışkanlıkları, davranışları, inançları buluşturan yerdir, üniversite. Güzelliği de biraz buradadır. Çokkültürlü bir mozaik sundukça bizi de geliştirir. Bu duruma hazırlıklı olman ve yeni fikirlere açık davranman gerekebilir. Yeni fikirlere açık olmak her şeyi kabul etmek demek değildir unutma. “Her sese kulak ver, en güzeline uy!”

Kalacak Yerle İlgili Bilgi Al

Üniversiteye giderken nerede kalacaksın? Buna muhtemelen çoktan karar verdin. Belki ailenin olduğu şehirdesin ve ikametini değiştirmen gerekmeyecek. Belki de ilk seneden ev tutanlardansın. Seçenek ne olursa olsun kalacağın yeri, çevresini üniversiteli gözüyle değerlendirmelisin. Özellikle ulaşım koşullarını bilmen gerekir. Hiçbir seçenek seni korkutmasın, seçenek ne olursa olsun eğer istersen mutlu ve iyi olacaksın.

Üniversite Başladıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite Başladıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüm hazırlıkları yaptıktan sonra başladığınız üniversite hayatında da dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır.

Üniversiteyle alakalı tüm aşamaları atlatıp da kampüsün içine atılan ilk adım, unutulmazdır. Bu anı tüm süreçleriyle hak ettin, tadını çıkarmaya bak. Aslında üniversiteyle ilgili endişe etmeni gerektirecek hiçbir şey yok. Çünkü ne olursan ol üniversite sana uygun bir yer bulacaktır. Sadece daha iyi bir süreç geçirmen için bazı şeylere dikkat edebilirsin. İstersen beraber bakalım, bunlar nelermiş?

Hocaları Gözlemlemek

Lisedeki arkadaşlıkları unutmanı söylemiştik ya! Lise hocalarını tamamen unutmalısın. Üniversite hocaları, kendi alanlarında uzmanlığını kanıtlamış ve o alanda çalışan kimselerdir. Asıl görevleri uzman oldukları konuda bilimsel veya sosyal çalışmalar yapmaktır. Bunun yanı sıra üniversite öğrencilerine kendi konularında dersler verirler. Yani anlayacağın onların tek görevi sen değilsin. Bu sebeple birçoğu dersini anlatıp gitmek ve anlattığı şeylerin meyvesini almak ister.

Tabii her hocanın nevi şahsına münhasır bir tarzı vardır. Bu tarzı öğrenmek için gözlemlemen yeterli olacaktır. Üst sınıfların önerilerini de dinleyebilirsin tabii. Ama doğru yorum için her hocaya biraz şans vermelisin.

Öğrenci Kulüpleri

Üniversitede hemen her ilgi alanına uygun bir kulüp bulunabilir. Tabii kimi zaman bu kulüplerin tamamı aktif bir şekilde çalışmaz. Öyle ki bazıları etkinlikten etkinliğe koşarken bazıları daha yavaş işlemektedir. Kendine uygun kulübü bulmak için önerileri dikkate alabilirsin. Kulüp başkanından kulüple ilgili detaylı bilgi edinmen de mümkün. Bu yüzden iletişime geçmekten çekinme, eğer bir öğrenci kulüp başkanı olmuşsa muhakkak sosyallikten hoşlanan biridir demektir.

Sınavlar

Üniversiteler, genellikle her dönem bir vize ve bir final sınavı olmak üzere ikili sınav sistemi kullanırlar. Bu vize ve final sınavından alınan puanlar belli bir oranla hesaplanırlar. Hesaplanan puan yine belli bir çizelgeye göre değerlendirilirler. Örneğin, bazı bölümlerde bir geçme notu belirlenir ve geri kalan puanlama çan eğrisi sistemiyle değerlendirilir. Çan eğrisi sisteminde puan aralıklarını, sınava girenlerin puanları belirlemektedir. Tüm bu detaylara üniversitenin internet sitesinden ulaşmak mümkündür. Ayrıca sınavlara çalışırken uykusuz geceler geçirmemek için derslere devam etmeyi unutma!

Bütçe Yönetimi

Üniversiteye devam ederken genellikle bir çoğumuz az ya da çok maddi sıkıntı yaşarız. Bir ay için bize sunulan bütçeyi en doğru biçimde değerlendirmemiz gerekebilir. Eğer paranı doğru kullanmayı öğrenemezsen maddi sıkıntılar baş gösterebilir. Gerçi korkacak bir şey yok!

Üniversiteyi maddi sıkıntılar yaşamadan bitiren çok az kişi vardır. Bu dönemler sonradan genellikle tebessümle hatırlanır. Ayrıca artık pek çok yerde üniversite öğrencileri için yarı zamanlı iş imkanları bulunmaktadır. Eğer sen de yarı zamanlı bir işte çalışma niyetindeysen derslerini aksatmayacağından emin olmalısın. Bir kez derslerden uzaklaşmak bir daha toparlayamamaya sebep olabilir.

Böyle bir olumsuzluğun önüne geçmek her zaman mümkündür. Bunun için bütçe meselesini enine boyuna değerlendirmek ve fazla açılmamak gerekir. Ayrıca kendine uygun bursları da araştırabilirsin. Muhakkak kendine uygun bir seçenek bulacaksın. İstemekten çekinmemelisin, öğrenci olduğun için anlayışla karşılanacaksın.

Kendini Geliştirmek

Üniversiteye bir çoğumuz yetişmekte olan bir fidan gibi başlarız. Suya, güneşe ve ilgiye ihtiyaç duyarız. Bu sebeple kurduğumuz arkadaşlıklar, okuduğumuz kitaplar, dinlediğimiz dersler ve hatta aşklarımız bizi besler. En iyisi herkesten ve her durumdan yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmaktır.

Kendimizi öğrenmeye kapatmamamız ve bu ortamı en iyi biçimde değerlendirmemiz gerekir. Ne tamamen sosyalliğe dalmalı ne de kafamızı kitaplara gömmeliyiz. Hayatının bu en verimli zamanlarını en güzel biçimde değerlendirmeni diliyoruz. Umarız üniversiteyi bitirdiğinde unutulmaz anılar biriktirmiş olursun.

Ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri olan eğitim sistemine dair bizim düşüncelerimizi öğrenmek ister misiniz? O zaman Türkiye’de Eğitim Sistemi Sorunları yazımıza göz atabilirsiniz.

Shares:

1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir