Sağlık

Alkol Vücuttan Ne Kadar Sürede Çıkar?

Alkol Vücuttan Ne Kadar Sürede Çıkar

Alkolün vücuttan tamamen ayrılış süresi için halk arasında çeşitli söylentiler bulunur. Ancak alkol alındıktan yaklaşık bir saat içinde vücutta en yüksek düzeylerde seyrettiği çoğu kişi tarafından biliniyor.  Bununla birlikte konuyu, uzman doktorlar ya da araştırmacıların incelemeleri doğrultusunda ele alarak alkolün vücuttan çıkış süresi hakkında fikir sahibi olabiliriz. Peki, alkol vücuttan ne kadar sürede çıkar?

Stresliyken rahatlamak ya da eğlenceli ortamlarda keyif için tüketilen alkol içerikli içecekler, içerken zorluk yaratmasa da vücuttan atılırken epey uğraştırıcı olabilir. Bununla birlikte alkolün kandan arındırılmasının, tüketilen miktara ve kişinin metabolizma hızına bağlı olduğu yapılan araştırmalara dayanarak söylenebilir. Ancak ortalama bir süre söylemek gerekirse, alkolün vücuttan tamamen çıkması için 48-72 saat arasında bir zaman geçmesi gerekeceği biliniyor.

Alkolün Vücuttan Atılmasını Hızlandırmak İçin Neler Yapılabilir?

Alkolün Vücuttan Atılmasını Hızlandırmak
Bol su tüketmek, alkolün vücuttan atılmasını hızlandırır.

Alınan alkol, vücut tarafından mideden başlanarak bağırsak ve sindirim sistemi elemanlarınca hızlı bir şekilde emilir. Vücuttaki bazı hormon düzeyleri kontrol edilerek alkol muayenesi yapılır. Bunun tespiti için; “Alkol kanda hangi değerleri yükseltir?” sorusunu cevaplamak gerekir. Alkol kullanımı ile plazma trigliserit, HDL-C, GGT, laktat ve ürik asit değerleri yükselir. Eğer ayrıntılı bir alkol muayenesi yapılırsa bu değerlere dikkat edilir. Ancak promil değeri ölçümü ile de alkol tespiti yapılır.

Türkiye’de yasal sınır, 0.5 promildir. Özellikle trafik kontrollerinde bu yasal sınır çerçevesinde kalmak oldukça önemlidir. Bu nedenle alkollüyken araç kullanmaktan kaçınmanız doğru bir karar olur. Ancak araç kullanmadığınız bir zaman diliminde alkol tükettiğinizde içeceğinizin alkol değerine dikkat etmeniz gerekir. Votka gibi yüksek alkollü içecekler az miktarda tüketildiğinde kolay bir şekilde vücuttan uzlaştırılır. Peki, votka vücuttan kaç saatte atılır?

Bu soruya cevap olarak, tüketiminizle doğru orantılı olarak 2 güne kadar tamamen vücuttan arındırılır, denilebilir. Aynı zamanda alkolün vücuttan atılmasını hızlandırmak için aşağıdaki uygulamaları yapabilirsiniz:

  • Bol su tüketmek,
  • Kan devir daimini hızlandırmak için spor yapmak,
  • Terleme yoluyla vücuttaki alkol ve toksinleri hızlı bir şekilde atmak,
  • Soğuk su ile duş almak nabzı hızlandırdığı için alkolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ancak çok fazla soğuk su altında kalmamak gerekir.

Bu uygulamalar sayesinde “Alkol vücuttan ne kadar sürede çıkar?” sorusunun yanıtını da değiştirebilirsiniz.

Elbette alkol, vücut sağlığı açısından hiçbir yaş ve durumda önerilmiyor. Ancak yine de abartmadan alkol alırken, zararlı etkilerden korunabilirsiniz. Örneğin, alkol tüketmeden önce tok olmaya özen göstermeniz gerekiyor. Böylece alkolün mideden doğrudan yüksek miktarda emilmesi önlenir. Aynı zamanda sınırlarınızı bilmeniz ve vücudunuza zarar verecek kadar alkol tüketiminden kaçınmanız gerekir.

Alkolü Vücuttan Atmak İçin Ne Yenmeli?

Alkolü Vücuttan Atmak İçin Ne Yenmeli?
Maydanoz, metabolizmanızı hızlandırarak alkolü atmanıza yardımcı olur.

Alkol aldığınızda ve abartılı bir miktarda tükettiğinizde vücudunuza olumsuz sonuçları olabilir. Bu olumsuz sonuçları azaltmak ve alkolün vücuttan hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olmak amacıyla bazı yiyecekler tüketilebilir. Özellikle toksin atmaya yardımcı olan yiyecek ve içecekler tüketilirse olumlu sonuç alabilirsiniz. Aşağıdaki sıralamayı inceleyerek, “Alkolü vücuttan atmak için ne yenmeli?” sorusuna cevap bulabilirsiniz:

  • Maydanoz tüketerek vücudunuzdan toksinlerin atılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Limon ya da asit içerikli bazı turunçgilleri az miktarda tüketebilirsiniz. Özellikle maydanoz ve limon kullanarak bir detoks içeceği yaparak bol sıvı alarak alkolün hızlı bir şekilde atılmasına destek olabilirsiniz.
  • Baharatlı yiyecekler, vücuttaki toksinlerin atılmasını destekler. Özellikle pul biber ve karabiber gibi hafif acı baharatlar tüketmek vücudu alkol gibi istenmeyen toksinlerden arındırmaya yardımcı olur.
  • Zencefil, terlemeye teşvik eden ve vücutta istenmeyen toksinlerin atılmasına yardımcı bir yiyecektir.
  • Yumurta tüketimi, içerdiği zengin aminoasitler nedeniyle alkolün vücutta yarattığı tahribatı gidermeye yardımcıdır.

Alkol tüketiminden sonra hızlı bir metabolizma toksinlerin atılması için oldukça önemlidir. Bu nedenle metabolizma hızlandıran ve vücuttaki zararlı maddeleri atmaya yardımcı besinler ile dengeli beslenmek gerekir. Bol su tüketimi ile desteklenen bir dengeli beslenme süreci sonunda alkolü hızlıca vücudunuzdan atabilirsiniz.

Alkolün Kana Karışma Süresi Nedir?

Tıpkı “Alkol vücuttan ne kadar sürede çıkar?” sorusu gibi, kana karışma süresi de sık sık merak edilmektedir. Alkolün yaklaşık olarak %20’si mide, %80’i ince bağırsak tarafından emilerek kana karışıyor. Alkolün kana karışma süresi ise aç karnına 5 dakika gibi kısa bir süredir. Bir saat sonra ise kanınızdaki değer en yüksek seviyede seyreder. Ancak tok karnına tüketildiğinde alkolün emilim süresi biraz uzayabilir. Alkol tamamen emildiğinde sarhoşluk hali yaratır. Tükettiğiniz alkol miktarına göre sarhoşluk halinin şiddeti farklıdır.

Peki, sarhoşluk ne zaman geçer? Bu sorunun yanıtı, kanda alkol oranı azalmaya başladığında sarhoşluk geçmeye başlar, olarak verilebilir. Bu nedenle alkol tüketiminden önce içeceğinizin alkol oranına karar vererek dengeli bir tüketim sağlayabilirsiniz.

Alkol alırken birçok şeye dikkat etmeniz gerekir. Bunlardan birini daha öğrenmek için Alkol ve Antibiyotik Neden Birlikte Alınmaz? yazımıza göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kan ve İdrar Testinde Alkol Çıkar mı?

Vücuttaki alkol oranı kan ve idrar testi başta olmak üzere birçok yöntemle ölçülebilir.

Alkol Aldıktan Sonra Kan Tahlili Yapılır mı?

Eğer sağlığınız açısından doğru sonuçları elde etmek istiyorsanız alkol aldıktan sonra kan vermemeniz gerekir.

Bira Kan Testinde Çıkar mı?

İçtiğiniz bira oranına göre sorunun yanıtı değişecektir, ancak yine de işi riske atmamak adına kan testlerinizi yaptırmadan önce hiçbir alkol türünü tüketmemeniz önerilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir