Evcil Hayvan

Anne Kedi Yavrusunu Neden İstemez?

Anne Kedi Yavrusunu Neden İstemez?

Sevilen evcil hayvanlardan biri olan kedi, sevimliliği ve cana yakın tavırlarıyla insanların en yakın dostları arasında yer alır. Kedi besleyenlerin ona dair her konuda bilgi sahibi olması, sağlık bir ömrü sürmeleri için çok önemlidir. Bu küçük patili dostlarımız, vücut yapısı olarak esnek ve güçlüdür. Karanlık ortamlarda iyi gören, koku alma duyguları son derece gelişmiş canlılardır. Hamilelik döneminde de yavrusunu, koruma içgüdüsü gösterirler. 2 ay hamilelik süreci olan pisilerin cinsine, yaşına ve yaşam tarzına göre yavru sayısı değişir. Peki, doğumdan sonra anne kedi yavrusunu neden istemez? İçeriğimizi okuyarak bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kedi Yavrusunu Neden Reddeder?

Anne Kedi Yavrusunu Neden İstemez?
Anne kedinin doğum sonrası davranışlarında çok sayıda etken vardır.

Dişi kedilerin doğum süreci, sahiplerinin en önemsediği konular arasında bulunur. Bazı dişi kediler, doğumdan sonra yavrularını istemez ve onları kendisinden uzak tutar. “Kedi yavrusunu neden reddeder?” sorusu için bu durumun pek çok farklı faktöre bağlı olduğunu söylemek mümkündür.  Anne kedilerin yavrularını reddetmesi, hatta süt emmesine bile izin vermemesi aslında doğanın gelişim sürecine bağlı olarak yaşanan içgüdüsel bir davranıştır. Kedi sevenlere bu reddediş acımasızlık gibi gelse de aslında bu durum, genel olarak anne kedinin diğer yavrularını korumasından kaynaklanır.

Anne Kedinin Yavrusunu İstememe Nedenleri

Kediler, doğum yaptıktan sonra içgüdüsü gereği yavrularına şefkatle yaklaşan, onları koruyan bir yapıya sahiptir. Yavrularını, tehlikelerden uzak tutmak için elinden geleni yapan anne pisiler, bazı durumlarda onları reddeder ve bakmayı istemez. İçgüdüsel olarak sergilediği bu davranışlar, anne kedilerin hislerinin verdiği mesajlar sonucudur. “Anne kedi yavrusunu neden istemez?” sorusunun cevabına bağlı olarak bu nedenler şu şekilde sıralanır:

Kedi Yavrusunun Hastalıklı Doğması

Kediler yavrularını neden bırakır?” konusunun en önde gelen nedenlerinden biri, kedinin yavrusunun hastalıklı doğmasıdır. Doğan yavrularının içinde hasta olanı hisseden anne kedi, diğer yavrular zarar görmesin diye onu kendinden uzaklaştırır. Bu durum, acımasızlık gibi görünse de doğa kanunlarına göre anne kedinin bu davranışı son derece doğru bir davranıştır. Bu sayede anne kedi, sağlıklı yavrularının hepsini hastalıklardan korur.

Minik dostlarımız hakkında daha fazla bilgi için “Kediler neden sırtını kamburlaştırır?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Doğum Yapan Kedinin Yaşının Küçük Olması

Dişi kediler, yaşları küçükken doğum yaptıkları takdirde tipik lohusa kedi davranışları arasında yavrularını istememesi vardır. Özellikle doğum sürecinde çok acı çeken ve zorlanan genç anne kediler, doğan yavrularından soğur. Bu durumda onları istemez, emzirmez hatta onları bırakıp çekip gider. İnsanlar gibi kedilerinde kendilerine özgün bir karakterleri olduğundan genç bir anne kedinin doğan yavrularını istememesi, biraz da karakterine bağlıdır.

Doğan Yavrulara Çok İlgi Göstermek

Yeni doğan yavruları, çok sevimli olsa da kedi sahiplerinin bu küçük patileri çok sevmesi ve anne kediden daha çok onlarla ilgilenilmesi özellikle evcil dostlarımızda kıskançlığa yol açabilir. Bunun sonucunda anne kedi, yavruları reddetme noktasına gelir. Bu nedenle kedi severlerin yeni doğmuş yavruları çok ellememesi ve anneye daha çok ilgi göstermesi önerilir. Yavru kediye insan kokusu sinerse  annelerin yavrularını terk etmesine neden olabilir.

Anne Kedinin Sütünün Yetersiz Olması

Kediler yavrularını neden bırakır?” konusunun en sık görülen nedenlerinden bir diğeri, anne kedinin sütünün yetersiz kalması, doğan yavrularına yetmemesidir. Bu gibi durumlarda kedilerinin sütünü çoğaltan besinlerin verilmesi gerekir. Anne sütünü çoğaltıcı vitamin takviyeleri, bir veteriner kontrolünde olmak üzere yapılır. Sütü az olan kediler, en güçlü gördüğü yavrularına süt verirken diğerlerini hiç emzirmez. Böyle bir durumla karşılaşınca gerekli önlemlerin alınması ve annenin diğer yavrularına da sahip çıkmasına yardımcı olmak lazımdır.

Yeni Doğum Yapmış Anne Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Anne Kedi Yavrusunu Neden İstemez?
Doğum sonrasında kedinizin bakımına son derece önem vermelisiniz.

Yeni doğum yapmış kedilerin her zaman özel ilgiye ihtiyacı vardır. Yorucu bir doğum sürecinden sonra yavrularının bakımı da anne kedileri yorar ve stresli olmalarına yol açar. Buna bağlı olarak yeni doğum yapmış anne kedi bakımında şunlara özen gösterilmelidir:

  • Yeni doğum yapmış annenin rahat ve korumalı bir yerde yavrularının yanında olmasına yardımcı olunmalıdır.
  • Sütünün iyi gelmesi için beslenmesine çok dikkat edilmelidir.
  • Özellikle doğum yaptıktan sonra anne kedinin yavrularıyla yalnız kalma isteğine saygı gösterilmelidir.
  • Anne kedi istemedikçe ve izin vermedikçe kesinlikle yavru kediler sevilmemelidir.

Bütün bunlara dikkat ettiğinizde, yeni doğum yapmış patili dostunuzun rahat bir lohusa dönemi geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler Yavrularını Neden Terk Eder?

Anne kediler yavrularını; sütü az olduğunda, yavrular hasta olduğunda ya da çok genç yaşta doğum yapması durumlarında terk edebilir.

Anne Kedi Yavrusunu Neden Döver?

Genel olarak anne kediler, yavrularını bazı tehlikelere karşı uyarmak, onlara bir şeyler öğretmek ya da onları korumak için döver.

Kedi Yavrusuna İnsan Dokunursa Ne Olur?

Yeni doğmuş yavru kedilere insanların dokunması ve üzerlerine insan kokusunun sinmesi, anne kedileri yavrularından uzaklaştırabilir. Bu nedenle yeni doğan kedilere dokunmamak en iyisidir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir