Yaşadığı ortamı güzelleştirme isteği insan yapısında baştan beri var olan bir dürtü. Parçası olduğumuz doğadan vazgeçemeyenler ve natürel dekorasyon fikirlerini seven kişiler için ise tüm mekanların en güzel süsü bitkiler. Yemyeşil ve çeşit çeşit yaprakları, rengarenk çiçekleri ile evlerimiz, ofislerimiz, yaşadığımız her yerde çiçeklerin varlığını seviyoruz. Ev ve ofislerimizde, bahçelerimizde yer vermek istediğimiz çiçeklerimizi de bakımı en kolay 15 bitki arasından seçerek uzun yıllar beraber olmayı planlayabiliriz. Bitki seçiminde iç/dış mekân, ışık sevme sevmeme gibi kriterler yanında tüm türler için bakım kolaylığı tercihlerimizi en çok etkileyen faktör diyebiliriz. Biz de sizlere kolayca bakım yapıp yıllarca sizlerle olabilecek bitkileri tanıtmak istiyoruz. Bakımı en kolay 15 bitki ile bahçeleriniz, balkonlarınız ve iş yerlerinizi her mevsim şenlendirebilirsiniz.
Kaktüs
Hem dış hem de iç mekanlarda kolayca yetişen kaktüslerin yüzlerce farklı çeşidi bulunmaktadır. Su ile arası hoş olmayan kaktüslerin geneli güneş ve soğuktan da olumsuz etkilenmez. İyi bakım ile birbirinden özel çiçeklerinin açtığına şahit olabilirsiniz.
Sukulent
Sıcak iklimi seven sukulentler fazla soğuktan korunmalı ve çok az miktarlarda sulama yapılmalıdır. Bakımı ve çoğaltması çok basit olan sukulentler yerini sevdiğinde saksılarca büyür ve muhteşem çiçekler açar.
Aşk Merdiveni
Bir iç mekân bitkisi olan aşk merdiveni, nemli ve yarı gölge ortamlarda sağlıklı gelişir. Kolay bakımı yanında yapraklarının orijinal şekli yüzünden evlerde çokça tercih edilmektedir. Fazla suyu sevmez fakat düzenli olarak sulanmaktan hoşlanır.
Deve Tabanı
Tropikal iklime ait olan bu bitki mekanlarımıza da güzel yaprakları ile sıcacık bir hava katar. Soğuktan koruyup düzenli suladığınız deve tabanınıza geniş bir yer de sağladıysanız sizi memnun edecek güzellikte gelişme sağlar.
Paşa Kılıcı
Evde bulunmasının uğurlu olduğuna inanılan paşa kılıcı, susuzluğa dayanıklı fakat aşırı sulamaya karşı da hassas bir bitkidir. İç mekanlarda hava temizleme özelliğinden dolayı çok kabul görür ve yatak odası, ofis gibi ortamlarda bolca karşımıza çıkar.
Beyaz Yelken Çiçeği
Nemi ve sıcağı seven beyaz yelken çiçeğine barış çiçeği de denmektedir. Yarı gölge ortamlarda rahatça büyür. Yarı gölge bir odada güneşe doğru uzanacağından haftada bir kez çevrilmesi dengeli büyümesini sağlayacaktır.
Sardunya
Yüzlerce farklı türü, çeşit çeşit yaprağı olan ve rengarenk çiçekler açabilen sardunyalar iç ya da dış mekânda kolaylıkla yetiştirilebilir. Az ya da orta derecede güneş olan bir ortamda yaz boyunca çiçeklerini açar. Bakımı ve çoğaltması zahmetsizdir.
Begonya
Çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duymayan begonyalar renk renk çiçekleri ve kolay bakımı ile evinize, iş yerinize, balkon ve bahçelerinize demet demet güzellik katar. Işık alan fakat doğrudan güneş ışığı görmeyen bir yerde toprağı nemli kalarak yetiştirdiğinizde size tüm güzelliğini sunacaktır.
Kurdele Çiçeği
Genelde evleri süsleyen kurdele çiçeği sıcağı sevdiği için ılıman bölgelerde bahçede de yer alabilir. Yüksek oksijen üretimi ve kolay bakımı sebebiyle ona pek çok mekânda rastlayabilirsiniz. Geniş bir alana yerleştirdiğiniz kurdele çiçeğinizi hava akımlarından korur ve toprağını nemli tutarsanız yüksek verim alabilirsiniz.
Telgraf Çiçeği
Çizgili, beyazlı, yeşilli yapraklarının görsel güzelliği ve kolay bakımı ile tercih edilen telgraf çiçeği, sabah ve akşam güneşini sever. Bol sulanmadan hoşlanmayan bu bitkinin toprağını yeterince nemli tutmak gerekir.
Yılbaşı Çiçeği
İyi bakıldığında yılbaşına yakın eşsiz güzellikteki çiçeklerini sergilediğinden bu ismi almıştır. Yaz sıcağından hoşlanmayan yılbaşı çiçeğini kış boyunca güneşlendirebilirsiniz. Yazın düzenli olarak sulayıp her zaman toprağını nemli tutmaya özen gösterin.
Pers Kalkanı
Mordan yeşile ve gümüşe dönen etkileyici yaprakları ile bulunduğu ortama renk katan pers kalkanı sıcaklık ve neme ihtiyaç duyar. Toprağının sürekli nemli kalmasını sağlamak gerekir. Dış mekanlarda yetiştiriliyorsa düşük sıcaklıklara dayanabilmesi mümkün olmayacaktır.
Dikenler Tacı
Tırmanıcı çalı formundaki dikenler tacının çiçekleri eşsiz bir görsellik sunmaktadır. Bahçede -10 dereceye kadar dayanabilen bu bitkinin düzenli ve az sulanması ömrünü uzatacaktır.
Difenbahya
Sarı yeşil desenli yaprakları ile çok sevilen bir tropikal iç mekân bitkisidir. Bakımı oldukça kolaydır. Az esintili, az güneş alan, çok soğuk olmayan bir ortamda gelişimi güzel devam edecektir.
Dua Çiçeği
Gece olunca yapraklarının yaşadığı şekil değişiminden dolayı dua çiçeği ismini almıştır. Yaprak desenleri ile beğeni ve ilgiyi üzerine çeker. İç mekanlar için uygun olan bitki, yarı gölge ve en düşük 18 derece sıcaklıkta en güzel renklerine bürünecektir.
Bakımları kolay da olsa tüm çiçeklerinizin uygun toprak ve saksıda olmasına özen göstermelisiniz. Saksı değişimi için uygun dönemlerini, budama, çoğaltma gibi kolaylıkla ulaşabileceğiniz bilgiler ile istediğiniz mekânı kendiniz için özel bir çiçek bahçesine dönüştürebilirsiniz.
Bitkilerin pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Bitki çayları da bunlardan bir tanesidir. Eğer siz de bitki çaylarını seviyorsanız Kış Çayı Malzemeleri ve Kış Çayının İçindekiler Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.