Sağlık

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sonbaharın gelmesi ve havaların soğuması ile birlikte mevsimsel geçişin sebep olduğu rahatsızlanmalarla karşılaşılmaktadır. Bu mevsim geçişlerinde en sık görülen rahatsızlıklardan biri, boğaz ağrılarıdır. Kışa geçişi daha az sancılı yaşamak adına, yaz mevsiminde içmeye alışık olduğumuz soğuk içecekler ile vedalaşmamız gerekebilir. Çünkü yazın serinlik getiren bu içecekler kış aylarında boğaz ağrısına zemin hazırlamaktadır. Peki boğaz ağrısı nedir? Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Boğaz ağrısı, boğaz yanması ve kaşıntısı olarak kendini belli eden, halk arasında sık görülen bir rahatsızlık çeşididir. Ağrı, boğazın hangi bölgelerini etkilediğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Farklı şekillerde oluşabilen boğaz ağrısı, günlük hayatınızı ve sağlığınızı olumsuz şekilde etkileyebilir. Örneğin halk arasında “öğretmen hastalığı” olarak bilinen farenjit, boğaz ağrısının en yaygın çeşididir.  Ancak erken teşhis ve tedavi ile bu rahatsızlığın kolayca önüne geçilebilir.

Boğaz Ağrısının Sebepleri ve Tedaviler

Boğaz Ağrısının Sebepleri ve Tedaviler
Virüs ve bakterilerin boğazımızda enfeksiyon yapması boğaz ağrısına zemin hazırlar.

Boğaz ağrısı üst solunum yollarında görülen ve çevresel faktörlerden meydana gelen bir sağlık problemidir. Virüs ve bakterilerin boğazımızda enfeksiyon yapması bu rahatsızlığa zemin hazırlar. Kirli ve tozlu hava, gribal enfeksiyonlar ve soğuk alınması boğaz ağrısını şiddetlendirir. Boğaz bölgesinde görülen kuruluk, ağrı ve yanma gibi günlük yaşamımızda fark edeceğimiz belirtileri zamanında fark ederek tedavi edebiliriz.

Her yaş grubunda görülen boğaz ağrısı bireyin bağışıklık sistemine bağlı olarak daha şiddetli geçebilmektedir. Çoğunlukla evde tedavi ile iyileşme görülen boğaz ağrısında hamileler, çocuklar ve yaşlıların uzman gözetiminde tedavi olması gerekmektedir.  Boğaz ağrısı enfeksiyon yoluyla meydana gelen bir hastalık olduğu için bulaşıcı olabilmektedir. Evde tedavinin yetersiz kaldığı ve sonuç vermediği durumlarda ise uzmana danışılmalı ve kontrol altına alınmalıdır. Boğaz ağrısının belirtilerini şu şekilde gözlemlenmektedir:

  • Ses değişimi ve kısılması
  • Yutkunma zorluğu
  • Boğazda kaşıntı ve yanma
  • Burun akıntısı
  • Bademciklerin şişmesi
  • Ateş ve halsizlik hissi

Boğaz ağrısı tedavisinde en bilinen yöntemler bol su tüketimi ve boğaz tahrişinin önüne geçilmesi için yumuşak boğazı yormayan yiyeceklerin tercih edilmesidir. Uzman hekimlerin verdiği ilaç ve tedavi yöntemlerinin yanında, tedaviye ek olarak yapılacak bu yöntemler sağlığımıza kısa sürede kavuşmamızı sağlayacaktır.

Boğaz ağrısı oluşumu ve tedavisi hakkında detaylara, Dr. Remzi DOĞAN, Dr. Selahattin TUĞRUL, Doç. Dr. Ayşenur MERİÇ tarafından hazırlanan Boğaz Ağrısı çalışmasından ulaşabilirsiniz.

Boğaz Ağrısı için Evde Yapılabilecekler

Boğaz ağrısı, grip, nezle ve halsizlik gibi kış aylarında sık görülen rahatsızlıkların önüne evinizde geçebilirsiniz. Halsizlik ve yorgunluğu beraberinde getiren bu ağrılar başta bol su tüketimi ve dinlenme ile hafifletilebilir. Hazırlamaktan keyif alacağınız sıcak bitki çayları ise en büyük destekçiniz haline gelecektir.

Papatya çayı sizleri dinlendirirken boğazınızdaki iltihapları gidermede etkili yöntemlerden biridir. Çayınızın ya da ılık suyunuzun içine katacağınız bal tatlılığı ile yutkunma zorluğunuzu hafifleterek enerji verir. Nane çayı boğaz ağrınız için ferahlatıcı bir etki sağlar ve nefesinizi tazeler.

Bunlara ek olarak, bağışıklık sistemini güçlendirmesi özelliği ile bilinen zencefili bal ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırarak soluduğunuz havayı tazeleyebilirsiniz. Boğaz bölgenize ılık kompresler yaparak sıcak tutabilir ve mevsim geçişlerine uygun kıyafetler seçerek boğaz ağrısı gibi birçok hastalığa önlem alabilirsiniz.

Boğaz Ağrısına Uzman Tavsiyeleri

Boğaz Ağrısına Uzman Tavsiyeleri
Çok sıcak ve çok soğuk içeceklerin tüketilmemesi, boğaz ağrısını tetikleyecektir.

Evde uygulanan ve boğaz ağrısında iyileşmeye gidilmeyen durumlarda kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sağlık kuruluşlarının kulak burun ve boğaz polikliniği bu rahatsızlık için başvurulan birimler arasında ilk sırada gelir.

Uzman kişilerin yazacağı reçeteli ilaçlar ve önereceği diğer yöntemler ile tedavi kontrol altına alınır. Boğaz ağrısı, öksürük ve ateşe sebebiyet olurken yutkunma zorluğu da yaşatabilir. Karşılaşılan bu durumlar için uzmanların izleyeceği yollar farklılaşabilir. Ağrıların kesin teşhis ve tedavisi için tıbbi olarak farklı müdahalelere başvurulabilmektedir. Verilen ilaçlar ve uygulanan tedavinin yanında:

  • Bulunan oda havasının çok kuru olmaması
  • Baharatlı yiyeceklerden uzak durulması
  • Çok sıcak ve çok soğuk içeceklerin tüketilmemesi
  • Ilık, tuzlu su ile uygulanan gargara
  • Ortak kullanım gerektiren eşyaların sürekli dezenfekte edilmesi
  • Temizlik malzemelerinin – havlu, sabun vb. – kişiye özel olması
  • Ev, ofis gibi ortak alanların havalarını temizliğine dikkat edilmesi
  • Günlük hayattaki konuşmalarımızda boğazımızı yumuşak tutmak ve su tüketimi

Uzmanlar tarafından önerilen yöntemlerdir. Boğaz ağrısı çoğunlukla evde tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınarak iyileşme süreci gerçekleşen bir rahatsızlıktır. Evde uygulanan yöntemlerin yetersiz kalması gözlendiğinde doktora başvurulması ve diğer olası hastalıkların erken teşhis ve tedavisi için oldukça önemlidir.

Boğaz ağrısı kadar can sıkıcı bir diğer sorun olan diş ağrısına çözüm arıyorsanız, önerilerimize göz atabilirsiniz: Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir