Sağlık

Çocuk Hastalıklarına Karşı Alınacak Önlemler

çocuk hastalıklarına karşı alınacak önlemler

Her yıl sonbaharın gelişi ve okulların açılması ile birlikte çocuklarda görülen rahatsızlıklarda da artış gözlemlenir. Alerji, üşütme, boğaz enfeksiyonları gibi aslında basit çözümleri olan hastalıklar ciddi sağlık problemlerine de dönüşebilir. Çocuk hastalıklarına karşı alınacak önlemler ile tüm bu hastalıklar büyümeden önüne geçmek mümkündür. Ebeveynlerin doğru şekilde çocukların hayatına yerleştireceği temel alışkanlıklar ve koruyucu bir takım tedbirler ile çocuklar daha sağlıklı ve düzgün bir gelişim göstereceklerdir. Hem anne-baba hem de çocuk için yıpratıcı olan hastalıklardan korunmak için çocuk hastalıklarına karşı alınacak önlemler; genetik faktörler, yaş, mevsim gibi değişkenlere bağlı olsa da genel olarak şöyledir:

  • Düzenli uyku
  • Sağlıklı beslenme
  • Temizlik kurallarını uygulama
  • Düzenli hareket ve dengeli sosyal hayat

Çocuk sağlığı konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Çocuk, Hastalık, Anne-Babalar ve Kardeşler adlı çalışmaya da göz atabilirsiniz.

Düzenli Uyku

düzenli uyku
Çocukların sağlıklı olabilmesi için günde 8-10 saat uyuması gerekir.

Çocuk sağlığı ve gelişimi için uyku saatlerinin yeterli ve düzenli olması oldukça önemlidir. Çocuklar büyüme hormonunu gece salgıladıkları için yaşlarına uygun sürelerde uyumaları gerekmektedir. Bebeklerde uzun olan uyku saatleri yaş ilerledikçe azalır ancak genellikle 8-10 saat uyuyan bir çocuğun zihnen ve bedenen daha dirençli olacağı öngörülmektedir. Gece uykularını karanlık, sessiz, temiz bir ortamda ve rahat bir yatakta uyuması gereken çocuklar belli bir yaşa kadar da öğlen molası şeklinde kısa bir uyku ile günü daha sağlıklı tamamlarlar. Çocuğun bedenine uygun yatak seçimi yapılması fiziksel, uykuya geçişinde yanında olarak, kitap okuyarak, korkularının önüne geçerek huzurlu bir uykuya geçiş sağlanması da ruhsal olarak gelişimine katkıda bulunur.

Sağlıklı Beslenme

sağlıklı beslenme
Sağlıklı beslenme, hastalıklarla mücadele etmenin en etkili yollarından biridir.

Günümüzde, özellikle şehir yaşamında paketli gıdalardan tamamen uzaklaşmak çok mümkün görünmüyor. Fakat özellikle çocukların güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması, alerjik hastalıklardan korunması ve düzgün bağırsak florası oluşturması gerekir. Bunun için katkı maddesi ve koruyucu kullanılan hazır gıdalar ve abur cubur diye tabir ettiğimiz çöp gıdalardan uzak tutulması gerekir.

  • Paketli gıdalarda bulunan zararlı katkı maddeleri cilt döküntüsü ve astım gibi alerjik reaksiyonlara sebep olur.
  • Sağlıksız gıdalarda bulunan kimyasallar çocuğunuzun henüz gelişmekte olan sindirim ve boşaltım sisteminde kalıcı hasarlar dahi oluşturabilir.
  • İşlenmemiş, kimyasal katkılar ile bozulmamış, ihtiyaçlara yönelik gıdalar düzenli öğünler halinde çocuğa verilmelidir.

Düzensiz yemek saatleri çocuklarda giderek artan obeziteye sebep olmaktadır. Protein, karbonhidrat dengesinin sağlandığı, vitamin-mineral açısından yeterli, bol lifli menülerini yaşına göre düzenlediğiniz sıklıklarla yedirmeniz hem kilo alımını engelleyecek hem de pek çok fiziksel hastalığın önüne geçmekte etkili olacaktır.

Yeterli sıvı alımı da çocuk sağlığının korunması açısından oldukça mühimdir. Bol su içmeye alışan çocuklarınız idrar yolu enfeksiyonu gibi sık görülen çocuk hastalıklarından korunur. Yeterince su tüketmek, sadece çocuklar için değil hepimiz için en önemli sağlıklı yaşam prensiplerinden biri olmalıdır.

Temizlik Kurallarını Uygulama

temizlik kurallarına dikkat etme
Mikroplarla savaşmak için temizliğe özen göstermek gerekir.

Kişisel hijyen alışkanlıkları çok küçük yaşlardan itibaren aileler tarafından çocuklarına öğretilmelidir. Yeni çıkan dişler dahi uygun malzeme ile temizlenmeli, ilerleyen yaşlarda diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıkları çocuğa kazandırılmalıdır. Yemeklerden önce ve sonra, dışarıdan eve gelindiğinde, tuvalete girer ve çıkarken bol su ve sabun ile elleri uygun sürelerde yıkama alışkanlığı anne-baba tarafından da uygulanarak çocuğa örnek olunmalıdır.

Çocukları gereksiz yere kalabalık ortamlara sokmaktan kaçınmak, başka çocukların kişisel eşyalarını kullanmamak gerektiğini anlatmak, grip, nezle gibi rahatsızlığı bulunan kişilerle temasından kaçınmak da koruyucu tedbirler olarak uygulanmalıdır. Çocuk hastalıklarına karşı alınacak önlemler arasında en önemlilerinden bir tanesi budur.

Düzenli Hareket ve Dengeli Sosyal Hayat

düzenli hareket ve dengeli sosyal hayat
Fiziksel aktiviteler çocukların direncini arttırır.

Gün boyu ekran karşında ya da ders saatleri boyunca okul sıralarında oturan çocuklar gitgide hareketten de kaçınmaya başlar. Bu hareketsiz yaşam biçimini engellemek için günlük aktiviteler planlamalısınız. İmkanlar dahilinde en az haftada üç gün bir spor ile ilgilenmesine destek olmanız çocuğunuzun gelişimine destek olacaktır. Düzenli yürüyüş, bisiklete binmek, herhangi bir spor dalı ile amatörce de olsa ilgilenmek fiziksel gelişimi açısında elzemdir. Kas ve kemik gelişimi, düzgün bir koordinasyon becerisi için her çocuğun düzenli harekete ihtiyacı vardır.

Ebeveyn olarak çocuklarınızın ilgi duyacağı ve severek yapacağı fiziksel aktiviteleri tespit etmesine yardımcı olmalısınız. Özellikle takım olarak yapılan sporlar çocuğun ruh sağlığı için de gereklidir. Takım oyunlarında alacağı roller, sorumluluk duygusu ve birlikte başarma hissi dengeli arkadaşlıklar kurmasına da öncü olacaktır. Yaşıtları ile sağlıklı ilişkiler kurup spor, oyun, sohbet ile sosyalleşen çocuklar sosyal beceriler konusunda da bir adım önde olacaktır.

Son dönemde yapılan araştırmalar bağışıklık sisteminin ruhsal denge ve mutluluk ile doğrudan ilintili olduğunu kanıtlar niteliktedir. Kendini ifade etmesine izin verilen, düşüncelerini çevresi ve ailesi ile rahatça paylaşabilen, pozitif bir birey olarak yetiştirilen çocuklar hastalıklara karşı da daha dirençli olmaktadırlar.

Eğer çocuklarınızın sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesine yardımcı olacak ek gıdalar arıyorsanız Balık Yağı Hapının Faydaları ve Zararları adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir