Edebiyat

Dedemin Bakkalı Özet, Konusu ve İncelenmesi

Dedemin Bakkalı kitap özeti

Şermin Yaşar’ın “Dedemin Bakkalı” adlı kitabı, 2016 senesinde yayınlandığı ilk günden itibaren büyük ilgi gördü. Öyle ki ailelerin çocuklarına okutmak istediği kitaplardan biri oldu. Kitabın etkisi sadece çocuklar üzerinde de sınırlı kalmadı. Pek çok yetişkin de Dedemin Bakkalı’nı merak etti ve kütüphanesine ekledi. Bizler de kitabı almadan önce kısa bir araştırma yapıp içeriğini öğrenmek isteyenler için küçük bir rehber hazırladık. İşte merak edenler için Dedemin Bakkalı özet, konusu ve incelenmesi….

Dedemin Bakkalı Kitabı Ne Anlatıyor?

Dedemin Bakkalı Kitabı Ne Anlatıyor?
Akıllarda yarattığı soru işaretleri ile çocuklara yöneltilen davranışların ve önyargıların kırılmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Dedemin Bakkalı, 2016 senesinde Şermin Yaşar tarafından kaleme alınan bir çocuk kitabıdır. Yazar, önceki kitaplarında çocuk gelişimi üzerine tecrübelerini direkt olarak okurları ile paylaşmışken, bu kitabında kendi anılarını temel almıştır. Çocukken hissettiklerini yetişkin haldeyken kaleme almasından mıdır bilinmez, kitabın her yaştan okuyucuya hitap ettiği söylenebilir. Ne yaparlarsa yapsınlar büyüklere yaranamayan çocuklar ile bir türlü anlam veremediği büyüklüklerin davranışları çerçevesinde onların aralarındaki iletişime odaklanıyor.

Kitap hem çocuk hem de ebeveyn okurlarına ilham vermek ve yol göstermek amacıyla yayımlanmış bir eser niteliğinde. Büyüklere çocukların gözünden kendilerine bakma imkanı verirken, küçüklere hayal kurmanın, girişimlerde bulunmanın, büyüklerin dünyasına dair ipuçları veriyor. Çocuklara maddeler halinde yetişkinlerin dünyası ile baş etmenin sırlarını açıklayan yazar, okurlarını öğütleri ile boğmuyor. Hem güldürüp hem hüzünlendirse de her satırında yüzlerinin güleceği, kahkahalarını tutamayacakları ve sonrasında birbirlerini daha iyi anlayacakları bir rehber sunuyor

Akıllarda yarattığı soru işaretleri ile çocuklara yöneltilen davranışların ve önyargıların kırılmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Dedemin Bakkalı kitabının konusu yayınlandığı günden itibaren büyük bir ilgiyle karşılandı, tartışıldı ve okuyucuları meraklandırdı. Biz de hazırladığımız bu yazıda sizlere Dedemin Bakkalı özet ve konusu hakkında bilgiler sunmaya çalıştık. Şimdiden iyi okumalar dileriz…

Dedemin Bakkalı Karakterleri

İncelem yazımıza ilk olarak kitap içerisinde en çok adını duyacağınız karakteri tanıtarak başlayalım:

  • Şebnem:Ana karakterimiz. 8 yaşında. Bursa’nın bir köyünde ailesi ile yaşıyor.
  • Dede: Köyün bakkalını işletiyor. Şebnem’in ticarete atılmaya başladığı dükkana sahip olan dedesi.
  • Dede: Köy kahvehanesini işletiyor.
  • Annesi: Ev hanımı.
  • Müşteriler: Köy halkı.

Dedemin Bakkalı Kısa Özeti

Dedemin Bakkalı Kısa Özeti
Dedemin Bakkalı özet ve karakter analizlerini hazırladık.

Şebnem, etrafındaki kendini anlamayan yetişkinlerin sorduğu sorular ile büyüdüğünde ne olacağını sorgulamaya başlayan bir çocuk… Araştırmalarına anne, baba, amca ve dedelerinin meslekleri ile başlıyor. Araştırmasının sonunda en güzel ve yapılabilir olanın dedesinin mesleği olan bakkalcılık olduğuna karar veriyor. Dedesinin karşısına geçip bu kararını dile getiriyor ve tüm olaylar bundan sonra yaşanmaya başlıyor. Şebnem, bakkalda olduğu zamanlarda istediği şeyleri yiyebiliyor olmayı seviyor. Her ne kadar yediklerinden ötürü dedesine yakalanıp azarlansa da bakkalı seviyor ve bu durum, kariyer planlamasını da etkiliyor.

Dedesi, kariyer hedeflerini açıklamasıyla Şebnem’i okul sonralarında çırak olarak çalıştırmaya başlatır ve bu heyecanını, gelip geçici bir heves olarak değerlendirir. Şebnem’in amacı ise hayalinin işini büyüyünce değil çocuk yaşta öğrenmiş olmaktır. Sürekli olarak daha fazla para kazanmayı düşünür. Bakkalı süpürür, siler, raflara ürün dizer, bakliyat tartar… Bu esnada ticari zekasını çalıştırıp satışları arttırmayı da amaçlar.

Şebnem’in Ticari Fikirleri

Kitap içerisinde karşılaşacağınız Şebnem’in fikirlerinden birkaçını bir başlık altında topladık:

  • İlk olarak memnuniyetsiz bir müşteriye, seveceğini düşündüğü bir içecek karışımı yapmış ve aslında bunda başarılı da olmuştur. Dedesi tarafından beğenildiği halde, kapağı açık olduğu için Vişneli Soda icadı müşterilerce tercih edilmeyince, raflarda yerini alamamıştır.
  • Diğer atılımını düğünlerde bolca tüketilen kuru yemişlerin, zamandan kazanmak için paketli şekilde bakkaldan satılması hakkında yürütmüştür. Dedesinin külah şekli önerisinden farklı bir şekilde onları paketleyen Şebnem rafları doldurur. Bu sefer de paketli şekilde rafta yerini alan çekirdek ve diğer kuruyemişler müşterilerce tercih edilmez. Dedesi Şebnem’in sürekli bu tarz girişimler ile bakkalı zarara uğratmasına kızar. O da bu gibi durumlarda kahveci olan diğer dedesinin yanına gider, ama sonra çok geçmeden tekrar bakkala döner.

Köy Ahalisi

Bakkal müşterileri yani köy ahalisi hakkında bilgi vermek gerekirse, Şebnem’den sürekli şikayetçilerdir. Şebnem bir gün müşteri memnuniyetini ölçebilmek adına köy halkına kağıtlar dağıtır. Kendi çalışması ile alakalı olumlu-olumsuz herkesin fikrini almak ister. Bir gün, dedesi dükkandayken, ellerinde kağıtlar ile köylüler gelirler. Bunun üzerine Şebnem, dedesinden azar yer ve çalışıp işleri düzeltmeye çalıştığını kimsenin göremeyişine üzülür.

Köylerine ziyarete gelen misafirin çocuğuna bakkaldaki ürünleri, sağlıksız olduğunu söyleyip almamasının ardından Şebnem’in aklına bir fikir gelir. Günümüzde organik ürün satan mağaza/marketleri gibi, Şebnem de organik ürünler satmaya karar verir. Aile fertlerinden ve komşulardan satılacağını bilmeyecekleri şekilde, birbirleri adına ürünler toparlar. Bakkalın bir köşesine tezgah açıp topladığı turşu, tarhana, kurabiye vb. ürünleri dizer. Dedesi gelip gördüğünde sevineceğini düşünürken ona kızar ve bir kez daha hayalleri suya düşer.

Şebnem Doktorculuk Oynuyor

Bir gün yaşlı bir teyzenin ağrı kesici sorması üzerine bu konuda da girişimde bulunmaya karar verir. Şebnem’in yaptığı ve köy halkının en sevdiği girişimi bu olmuştur. Lakin Şebnem evde bulduğu ilaçları amacını bilmeden ağrı kesici olarak herkese satar. Bu durum köy doktorunun kulağına gider ve Doktor Bey de bakkala baskın yapar. Doktor ve dedesi Şebnem’i bir güzel azarlarlar. Ona okuyup doktor olabileceğini ve insanlara bu şekilde yardımcı olabileceğini tembih ederler Doktorun bilmediği bir şey vardır: Şebnem insanları ilaçlar ile değil, kalemiyle iyileştirmek istemektedir.

Şermin Yaşar’a Ait Kitaplar Nelerdir?

Şermin Yaşar
Şermin Yaşar

Şermin Yaşar, birçok farklı alanda çok sayıda kitap yayımlamış verimli bir yazardır.  Bununla birlikte çocuk gelişimi ve öykü alanındaki Şermin Yaşar kitapları arasında şunlar sayılabilir:

  • Dedemin Bakkalı (2016)
  • Çok Hayal Kuran Çocuk (2016)
  • Uyuyor Musun? / Tilki Masalları Serisi (2017)
  • Dedemin Bakkalı-Çırak (2018)
  • Cingo: Ben İnsan Değil Miyim? (2018)
  • Kuş Masalları (2018)
  • Bizimki (2019)
  • Abartma Tozu (2019)
  • Oh Ne Ala Memleket (2020)
  • Cesaret Sandığı / Tilki Masalları Serisi (2020)
  • Garip Bir Kuyruk / Tilki Masalları Serisi (2020)
  • Cebimdeki Mandalina Ağaçları (2020)
  • Babaannem Geri Döndü (2021)

Çocuk kitapları yanında yetişkinler için de kitap yazan yazarın Kalk Yerinde Yat, Gelirken Ekmek Al ve Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu gibi eserleri de bulunuyor.

En güzel çocuk kitaplarından biri olan ama mutlaka yetişkinlerin de okuması gereken Küçük Prens inceleme yazımıza buyrun: Küçük Prens İncelemesi

Sıkça Sorulan Sorular

Dedemin Bakkalı kaç sayfa?

Şermin Yaşar'ın Dedemin Bakkalı kitabı 160 sayfadır.

Dedemin Bakkalı neyi anlatıyor?

Dedemin Bakkalı, küçük bir kız olan Şebnem'in ilk olarak dedesinin bakkalında filizlenen girişimcilik adımlarına odaklanıyor.

Dedemin Bakkalı kaç yaş için uygun?

Kitap, 9-14 yaş aralığındaki çocuklar için uygundur.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir