Dünyamız, birçok mükemmel yapıya sahiptir. Bu yapılar arasında en önemlileri ise koca dağların içinden geçebildiğimiz tünellerdir. Tüneller aracılığı ile uzun sürelerde gideceğimiz mesafeleri kısaltırız. Dünya üzerinde birçok tünel bulunmaktadır. Farklı uzunluklarda birçok şehri ve hatta ülkeleri birbirine bağlayan tünel bulunmaktadır. Peki, dünyanın en uzun tünelleri hakkında tüm detayları öğrenmek ister misiniz?
Gotthard Zemin Tüneli
57 kilometre uzunluğunda olan Gotthard Zemin Tüneli’nin yapımı 1881 yılında tamamlanmıştır. Yapılan yenileme çalışmaları sonrasında dünyanın en uzun tüneli unvanını alan Gotthard Zemin Tüneli’nin her birinden bir ray hattı geçmektedir. Tünelin 178 noktasında bulunan acil yardım istasyonları bulunmaktadır. Böylelikle, yangın, kaza gibi doğal afetler adına her türlü önlemi içinde barındırmaktadır. Maliyeti 19 milyar frank olan Gotthard Zemin Tüneli, İtalya ile İsviçre’yi birbirine bağlamaktadır.
Seikan Tüneli
1980 yılında Japonya’da inşa edilen Seikan Tüneli, dünyanın en uzun demiryolu tünelidir. Dünyadaki en uzun denizaltı tüneli olan bu tünel, 53850 metrelik uzunluğa sahiptir. Seikan Tüneli’nin ilginç yanlarından birisi trenle denizaltında seyahat etme olanağıdır. Japonya’nın Honsho adasını Hokkaido Adası’na bağlamak için yapılan tünelin ilk adımı ise 1964 yılında atıldı.
Seikan Tüneli’nin yapımı 40 yıldan daha uzun sürdü. 1988 yılında açılımı yapılan tünelin yapımında ise 5 milyar dolar harcandı. Yılda 2 milyondan fazla insanın kullandığı Seikan Tüneli’nin derinliği ise 240 metredir. Son derece teknolojik bir şekilde inşa edilen tünel, sürekli sızıntı yapmakta ve özel bir pompa sistemi ile su pompalama işlemi gerçekleşmekte. Olası bir depreme karşı ise yeryüzündeki dalgaları kaydeden sismolojik detektörlerle donatılmıştır. Aynı zamanda, Seikan Tüneli tıbbi malzeme ve yiyeceklerle de donatılmış olup her türlü durum için önlem alınmıştır.
Chunnel Tüneli
Eurotunnel olarak da bilinen Chunnel Tüneli’nin 1994 yılında açılmıştır. İki ülkeyi birbirine bağlayan Chunnel Tüneli, Fransa ve İngiltere’yi birbirine bağlar. Servisi ile de ünlü olan Chunnel Tüneli, dünyanın en büyük araç nakil tünelidir.
İlk olarak 1802’de yapımı için karar verilen Chunnel Tüneli, iki ülke arasında yaşanan siyasi anlaşmazlıklar yüzünden 200 yıl askıda kalmıştır. 1988’de inşaatına başlanan Chunnel Tüneli’nin uzunluğu 51.000 metre olmasına rağmen yolculuk süresi 20 ile 35 dakika arasında olmaktadır. Chunnel Tüneli’nin en önemli özelliklerinden birisi ise çift raylı demiryoluna sahip olmasıdır. Çok etkili bir havalandırma sistemine sahip olan Chunnel Tüneli, en lüks ve en iyi tüneller arasında yer almaktadır.
Lötschberg Tüneli
2007 yılında açılan Lötschberg Demiryolu Tüneli, 34700 metre uzunluğunda ve en büyük kara tünelleri arasında yer alır. Tatil yerleri ile ünlü olan İsviçre’ye bağlı Vale’yi Bern Kant ile bağlamaktadır. Her hafta 20.000 kişinin kullanımını sağladığı Lötschberg Tüneli hem yerli halk hem de turistlerin yoğun olarak kullandığı bir tüneldir. Saatlik 200 km hıza ulaşabilen trenleri ile çok kısa sürelerde büyük yol kat ederler. Son teknoloji kullanarak inşa edilen tünelin yapım aşaması ise sadece 2 yıl sürmüştür.
Lötschberg Tüneli’nin maliyeti ise 3 milyar İsviçre frangından fazladır. Günümüzde, yeni bir yapım aşamasına giren tünel için Zürih ile Milano arasında süreyi kısaltmak için yapılacak.
Mont Cenis Tüneli
Frejus Demiryolu Tüneli olarak da bilinen Mont Cenis Tüneli İtalya’nın Torino şehri ile Fransa’nın Modane şehirlerini birbirine bağlar. İsviçre Alpleri’nden de geçen Mont Cenis Tüneli’nin uzunluğu 13,7 kilometredir. İlk olarak 1857 yılında kazmaya başlanılan tünelin ilk ucu, 26 Aralık 1870 yılında tamamlanmıştır. Birçok kez güçlendirme çalışması da yapılan tünel, günümüzdeki en eski tüneller arasında yer almaktadır.
Mont Cenis Tüneli’nin yapım aşamasında tamamlanması için gereken süre 25 yıl olarak hesaplanmıştır. Ancak, o dönemde yaşanan teknolojik gelişmeler ile bu süre 14 yıla düşmüştür. Roma ve Paris’i Torino ve Modane şehri üzerinden bağlayan Mont Cenis Tüneli, günümüzde en önemli ulaşım yolları arasından biridir.
Avrasya Tüneli
İstanbul Boğazı aracılığı ile Asya ve Avrupa yakalarını birbirine bağlamaktadır. Deniz tabanının altından ve boğazdan geçiş imkânı sunan Avrasya Tüneli 14,6 kilometreye uzunluğundadır. Avrasya Tüneli sayesinde Kumkapı ile Koşuyolu arasındaki 100 dakikaya kadar varan seyahat süresini 5 dakikaya indirmiştir.
Mont Blanc Tüneli
Mont Blanc Tüneli, Alp Dağları’nın içinden geçerek Fransa ve İtalya’yı birbirine bağlamaktadır. Dünyanın en uzun tünelleri arasında yer alan Mont Blanc Tüneli’nin inşaatına 1959 yılında başlanmıştır. 1965 yılında açılan tünel, Fransa’dan İtalya’ya giden yolu 100 km kadar kısaltmıştır. Aynı zamanda, İtalya için Alpler’e ulaşılabilecek en önemli yollardan birisi olarak gösterilmektedir. Kuzey Avrupa’nın en önemli seyahat yollarından biri olan Mont Blanc Tüneli, İsviçre’nin önemli tatil yerlerinden biri olan Mont Delen Bölgesi’ne 15 km uzaklıktadır. Fransa ve İtalya arasındaki seyahat süresini azaltmak amacı ile yapılan Mont Blanc Tüneli ile iki ülke arasındaki ulaşım büyük oranda rahatlamıştır.
Uzun tünellerden sonra yüksek gökdelenlere göz atmaya ne dersiniz? Türkiye’nin En Yüksek 20 Gökdeleni yazımıza bir göz atın.