Devlet tarafından engelli vatandaşlara ve yakınlarına sağlanan bazı temel ihtiyaç unsurları bulunur. Günlük yaşamda bazı noktalarda engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için geliştirilen bazı uygulamalar, raporlarla kanıtlandığı takdirde kendilerine sağlanmaktadır. Engelli vatandaşların kendilerine tanınan bu haklardan yararlanabilmesi için belirli koşulların değerlendirilmesi gerekmektedir. Hakların kullanılabilmesi için ilk olarak engelli raporu almak gerekir. Peki, engelli raporu nasıl alınır? Yazımızda “Heyet raporu nedir? Engelli raporu için gereken şartlar nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını arayacağız. Bütün detaylar yazımızda…
Engelli Raporu Nedir?
Hastanede oluşturulan heyet tarafından verilen ve kişinin engel durumunun farklı doktorlar tarafından incelenmesiyle karara bağlanan rapordur. Engelli sağlık raporu ya da sağlık kurulu raporu olarak da adlandırılmaktadır. Devlet tarafından verilen hizmetlerden engelli vatandaşların ücretsiz ya da indirimli olarak faydalanması ve engelli maaşı alabilmesi için belirli yüzde dilimlerinde engelli raporu alınması şartı bulunmaktadır.
Heyet Raporu Nasıl Alınır?
Heyet raporu, hastanelerde oluşturulan ve en az 8 ayrı birimin kontrolüyle gerçekleştirilen bir rapor türüdür. Engel durumunun tespiti için başvuran vatandaşların en az %40 engelli bulunması halinde verilir.
Engelli raporu için bir dizi doktor kontrolünden geçmek ve kontrolleri yapan doktorlardan oluşan heyet toplantısı sonucunda engelli olma halinin onaylanması gerekir. Kişinin kendisi ya da yakınları tarafından heyet raporu başvurusu yapılabilir.
Heyet raporu, yalnızca devlet tarafından yetki verilen hastanelerde ve özel olarak seçilmiş olan doktorlardan oluşturulan heyet tarafından verilebilir. Her engel durumu için farklı heyetler oluşturulur ve uzmanlıklar da bu yönde değişkenlik gösterir. Oluşturulan bu heyetler, engel durumlarının netleştirilmesi için gerekli test ve incelemeleri yaparlar. Sağlık Bakanlığı onaylı olarak verilen bu raporun çıkarılmasından sonra vatandaşlar bu raporlarla gerekli kurumlara başvurabilir ve haklarından yararlanmaya başlayabilirler.
Engelli Raporu Başvurusu
Engellilik durumunu belirten heyet raporunun alınması için hastanelere belirlenmiş bazı belgelerle başvuru yapılmalıdır. Heyet raporuna başvuru yapılırken sunulması gereken belgeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Heyet raporu başvuru formu: Heyet raporunun hangi engel durumuna dair olduğu, kimin için talep edildiği gibi bilgiler bu formda belirtilmelidir.
- Kimlik fotokopisi: Engel durumu değerlendirilecek olan kişin in kimlik bilgileri gerekir. Başvuru sırasında kimliğin aslı da gösterilmelidir.
- Başvuru sahibine ait 5 adet fotoğraf: Heyet raporuna girecek kişilerin çeşitli evraklarda kullanılmak üzere 5 adet vesikalık fotoğraf getirmelidir.
Belgelerin hastane heyetine teslimi ile beraber doktor tetkikleri başlatır ve testler sıra ile gerçekleştirilir.
Engelli Raporu Alırken Gerekli Adımlar
Engelli raporu alınırken belirli adımlar izlenmelidir. Heyet raporu başvuru işleminden itibaren raporun sonuçlanmasına kadar en az 8 farklı doktor kontrolünden geçerek alınan bir rapordur. Hastaneler tarafından belirlenen kurul günlerinde toplanan doktorlar rapor heyeti olarak ortak değerlendirme yaparlar. Genellikle bir hafta boyunca kontrol ettikleri hastaların raporunu düzenlemek ve şartların yeterli olması durumunda raporu onaylamak için karar verirler. Bu aşamada hastaların durumunu belirler ve %40’ın üzerinde engel çıkması durumunda raporu onaylarlar. Engel raporunun alınması için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Engel raporu için bir form doldurulur ve formda raporun neden alındığı, rahatsızlık durumu, kimlik bilgileri gibi bilgiler rapor kuruluna sunulur.
- Kimlik ve fotoğrafların da eklendiği form heyete sunulur ve muayene günleri belirlenir.
- Muayene ve testler için belirlenen günlerde belirlenen doktorlara sıra ile gidilerek kontroller yaptırılır.
- Belirlenen en az 8 doktor, hafta boyunca kontrollerini tamamlar.
- Bütün doktor kontrolleri tamamlandıktan sonra rapor için belirlenen kurul gününde heyet raporunun sonuçlanması için belirlenen yerde karar beklenir.
- Kararın belirlenmesi ile beraber engel durumunun %40’ın üzerinde olması halinde hastaya rapor düzenlemesi yapılır.
- Hastane koşullarına bağlı olarak ücretsiz olan heyet raporu için engel durumunun %40’ın altında olması durumunda ödeme talep edilebilmektedir.
- Hastaneden alınan rapor; engelli maaşı, yardımlar, engelli iş kontenjanları ve birçok farklı resmi ya da özel kurumdan elde edilebilen engelli hakları kullanılabilir.
Heyet raporunun alınmasından sonra talep edilen her türlü kurum ve kuruluşta bu rapor kullanılabilir.
Engelli Raporu Nasıl Hesaplanır?
Engelli raporu; kaza, yaralanmalar ve terör olaylarına maruz kalma sonucunda karşılaşılan engel durumlarında verilen bir belgedir. Bu gibi durumlarda oluşan engel durumlarının yaş ve fiziksel özellikler de göz önünde bulundurularak hesaplanabilir. Yetişkin bireylerin heyet raporlarından çıkan sonuçlar Balthazard adlı formül yardımıyla hesaplanabilmektedir. İnternet sitelerinin sunduğu çok sayıda hesaplama platformu üzerinden bu işlem gerçekleştirilebilir. 65 yaş üzerindeki kişiler için farklı sonuçlar veren hesaplamalarda en önemli bilgi yaş bilgisidir.
Engelli Rapor Oranı
Her sene engelli raporunda yer alan oranlar belirli koşullar altında değişikliğe uğrar. Belirlenen son güncel duruma göre ise bu oranlar %50 ve üzeri olarak değerlendirilmektedir. Bu oranların artışı 60 yaş üzeri için %10 ilave ile değerlendirilir. Genel olarak verilen raporların ortalama oranı %60 olarak görülmektedir.
Gündemi yakından takip etmek istiyorsanız Yasaklar Ne Zaman Başlıyor? Türkiye’de Kapanma Olacak mı? yazımıza da göz atmanızı öneririz.