Türk Edebiyatı’nın önemli yazarlarından Ahmet Rasim’in eseri Falaka, okuyanlar tarafından çok sevilmiştir. Okuduğunuz zaman size birçok konuyla alakalı bilgi veren bir kitaptır. Biz de bu nedenle içeriğimizde kitapla alakalı küçük bir analiz yapacağız. Ancak ondan öncesinde Falaka kitabı özeti kısaca anlatacağız. Hazırsanız içeriğimizi okumaya başlayalım.
Falaka Kitabı Konusu
Kitabın özetine geçmeden önce “Falaka kitabının konusu nedir?” sorusuna yanıt verelim. Bu eser, Ahmet Rasim’in çocukluğunu anlatır. O dönemlerde öğrencilerin, öğretmenlerden nasıl korktuğunu konu alır. Bu nedenle eğitim sistemine bakış açısıyla size yeni bir perspektif kazandıracaktır. Eğer daha önce eseri okumadıysanız mutlaka listenize ekleyin.
Falaka Kitabı Özeti
6-7 yaşlarındaki çocuk, bir gün bayram günlerinde evine giderek el öptüğü öğretmeniyle karşılaşır. Öğretmen, Rasim’i yanına alarak bir günlüğüne derslerine eşlik etmesi için misafir eder. Annesine bu olayı anlatması üzerine Rasim’in okula başlamasına karar verilir. İlk başladığı zamanlar, çok da korktuğu gibi geçmez. Ancak kalfanın sert tavırlar sergilediğini görür.
Bir gün sınıftan arkadaşı, okula top getirir ve çocuk bunu izinsiz şekilde almak ister. Bu olay üzerine kalfa, çocuğa tokat atar. Falaka cezasıyla da ilk burada karşılaşır. Yanağı mosmor olan çocuk, hastalanarak günlerce yatakta yatar. Rasim’in annesi hastalığının kötü ruhlardan geldiğine inanarak başka bir yere taşınırlar. Böylece okulu da değişmiştir ve hastalığı boyunca rahat hareket edemeyen Rasim, okulda özgürdür.
Günler geçtiğinde bir gün evlerinin yakınında yangın çıkar. Evleri yanmaz ancak aile yine taşınmaya karar verir. Dolayısıyla Rasim’in okulu tekrar değişir. Yeni okulunun su mahzeninde olduğu ve yaramazlık yapan çocukları mahzene kapatıldığına dair korkunç hikayeler anlatılır. Çukurçeşme’deki bu okulda çalışkan öğrenci olduğu için dayak yemez.
Türk edebiyatının bir başka önemli eseri Od kitap özeti için yazımıza göz atın!
Rasim’in Eğitimi Yine Değişir
Halası bir gün felaket dolu rüya görür ve kiralık evlerinden çıkarak konaklarının yanında bulunan boş eve taşınmalarını söyler. Rasim’in annesi, bu teklifi kabul eder ve artık çocuğun eğitimiyle halasının eşi Laz Mehmet ilgilenir. İlk zamanlarda Yakup Hoca, Rasim’e evde özel ders verir. Ancak sonrasında okula başlaması gerekir.
Rasim, yeni okuluna başlamadan önce birkaç komşusu gelerek okulda eğitim veren Hafız İsmail Efendi’nin en az üç çocuğu falaka cezasıyla öldürdüğünü söyler. Bu hikayenin üzerine çocuk, daha önce aldığı falaka cezasını hatırlar ve korkarak eve gelip bayılır. Yaşadıklarını, eniştesine anlatır ve Laz Mehmet, hocayla konuşarak falaka cezası almamasını sağlar.
Bir gün Rasim, okuldan kaçar ve o sırada kalfa tarafından yakalanır. Daha sonra falaka cezası alır. Eve geldiğinde ayaklarını kan revan içinde gören annesi bir daha onu okula göndermez. Zaman geçince annesi, çocuğun okulunu değiştirir ve Darüşşafaka’ya başvuru yapar. Babasız büyüyen Rasim, hemen okula kabul edilir. Burada da cezalar vardır ancak falaka yoktur.
Yatılı bir okul olan Darüşşafaka’da Rasim, ilk zamanlar biraz korkar. Ancak annesinin nasihati hep aklındadır. Annesi, onun çalışıp başarılı biri olmasını istemiştir. Bunun üzerine Rasim, okuduğu süre boyunca başarılı bir öğrenci olmuştur. Aynı zamanda eserde geçmez ama okulunu da birincilikle bitirmiştir.
Falaka Kitap Analizi
Falaka kitabının özetini kısaca anlattığımıza göre artık analiz yapabiliriz. İçeriğimizde analizi, iki farklı konu üzerinden değerlendireceğiz. Birincisi, kötü eğitim sisteminin çocuklar üzerine olan etkisidir. İkincisi ise ailedeki eğitimin önemi ve son olarak ufak bir sonuç yazıp eserin geçtiği dönemle şu andaki eğitim sistemine dair bir bakış açısı sunacağız.
Falaka Kitabında Kötü Eğitim Sisteminin Çocuklar Üzerine Etkisi
Eski zamanlarda eğitim sisteminde çok fazla şiddet uygulandığı bilinen bir gerçektir. “Yaramazlık” yapan veya kıyafetine önem göstermeyen çocukların falakaya yatırıldığı da bir rivayetten çok daha ötedir. Hal böyle olunca okullar, eğitim ve öğretim yuvası olmaktan çıkıp birer hapishane gibidir. Bu durumlar, çocukların her konuda korku yaşamasına neden olur.
Çocuk, koşup oynamak isteyen ve merak eden biridir. Ancak eğitim sistemindeki olumsuz durumlar, onları bu isteklerini gerçekleştirirken korkutur. Aynı zamanda sadece tek bir öğretmenden değil artık çocuk, herhangi birinin öğretmen olduğunu öğrendiğinde korkmaya başlar. Bu durum, eğitime karşı büyük bir önyargı beslemesinin de sebebidir.
Falaka, maalesef ki bir dönemin gerçeğiydi. Ahmet Rasim ise bu eseriyle falaka cezasının çocuklara yaşattığı psikolojik travmayı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. En son gittiği okulda falaka gibi büyük bir cezanın olmaması, aynı zamanda başarısını olumlu yönde etkiler. Yani, buradan doğru bir eğitim sistemiyle çocukların belirli konularda başarılı bireyler olacağı sonucunu çıkartmak mümkündür.
Falaka Kitabı Aile Eğitiminin Önemi
Eserde Rasim’in babasız büyüdüğünü görüyoruz. Annesi ise her zaman oğlunun iyi bir eğitim almasını ister. Ancak gerçekleşen olaylara bakıldığında bu konuda ilk etapta biraz yetersiz kaldığını söylemek mümkündür. Çünkü oğlu okula ilk başladığında ne halde olduğunu göremez ve sürekli yaşanan olumsuz olayları hurafelere inanarak çocuğun hayatını değiştirir.
Rasim, yaşadığı falaka cezasından sonra gittiği her okuldan korkar. Hatta eniştesinin konuşmasıyla bir okulda bu cezayı almayacaktır. Ancak bu noktada diğer çocukların falaka cezasına çarptırıldığında Rasim’in yaşayacağı ikincil psikolojik travmayı düşünmemiz gerekir. Ayrıca birinden rica edilerek yapıldığı için kalfa tarafından yine falakaya yatırılır ve bir daha okula tamamen küser.
Annesi, bu aşamadan sonra oğlunun sağlığını ön plana koyar. Onu, doğru eğitim sistemiyle yetiştiren bir okula gönderir. Ceza uygulansa da falaka gibi travmatik sonuçlara neden olmaz. Böylece çocuğun eğitim hayatı güzel bir şekilde ilerler. Annesinin yaşananlara kayıtsız kalmamasıyla Rasim’in hem eğitim hem de normal hayatı düzene girer.
Sonuç
Falaka kitabı, bu ülkede bir zamanlar sıklıkla yaşanan bir ceza yönteminin eğitim sisteminde uygulanmasını anlatıyor. Fakat bu yöntem yüzünden çocukların uzun süre boyunca eğitimden korktuğu da açıkça dile getirilir. Bu eser üzerine eğitim sisteminin nasıl düzenlenmesi gerektiğini düşünmemiz mümkündür. Çünkü doğru bir eğitim sistemi kurulmadığı müddetçe çocuklar, okullardan ya korkacak ya da sıkılacaktır.
Daha önce belirttiğimiz gibi çocuk, oynar, merak eder ve sorgular. Bu noktada bir çocuğun yaramazlık yaptı diye cezalandırılması ne kadar doğrudur? Aynı zamanda çocuğu, tamamen ezberci sistemle eğitmek, okulda sıkılmasına neden olmaz mı? Falaka, aslında tam olarak doğru bir eğitim sistemi için neler yapılmaması gerektiğine dair çok güzel örnekler barındırıyor. Ahmet Rasim’in eserdeki eleştirilerini göz önüne alarak sizce bir okulda nasıl eğitim verilmelidir?
Sıkça Sorulan Sorular
Ahmet Rasim Falaka Kaç Sayfa?
Ahmet Rasim’in Falaka isimli eseri, 104 sayfadır. Yayımlandığı yayınevine göre sayfa sayısında değişiklik görülebilir.
Falaka Kitabının Konusu Nedir Ahmet Rasim?
Yazar, Falaka eserinde kendi yaşadığı çocukluk dönemini anlatmıştır. Okulda verilen falaka cezasıyla çocukların yaşadığı korkulara değinmiştir. Yani, yaşadığı dönemdeki eğitim sistemini, tüm çıplaklığıyla anlatarak eleştirmiştir.
Falaka Kitabının Olayın Geçtiği Yer Neresidir?
Falaka eserinde geçen olaylar, genellikle okul ve evde gerçekleşir. Aynı zamanda 1927 yayınlanan bir anı kitabı olarak Türk Edebiyatı’nda yer etmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
Ahmet Rasim Falaka Kaç Sayfa?
Ahmet Rasim’in Falaka isimli eseri, 104 sayfadır. Yayımlandığı yayınevine göre sayfa sayısında değişiklik görülebilir.
Falaka Kitabının Konusu Nedir Ahmet Rasim?
Yazar, Falaka eserinde kendi yaşadığı çocukluk dönemini anlatmıştır. Okulda verilen falaka cezasıyla çocukların yaşadığı korkulara değinmiştir. Yani, yaşadığı dönemdeki eğitim sistemini, tüm çıplaklığıyla anlatarak eleştirmiştir.
Falaka Kitabının Olayın Geçtiği Yer Neresidir?
Falaka eserinde geçen olaylar, genellikle okul ve evde gerçekleşir. Aynı zamanda 1927 yayınlanan bir anı kitabı olarak Türk Edebiyatı’nda yer etmiştir.