Ne, Ne Değildir?

Flambe Nedir? Flambe Servisi Nasıl Yapılır?

flambe nedir

Görsel olarak son derece etkileyici olan flambe, son dönemde gastronomiye ilgili olan kişilerin merak ettiği konulardan bir tanesidir. Peki, flambe nedir?

Flambe, özellikle şık restoranlarda kullanılan özel bir pişirme ve sunum tekniğidir. Kelime olarak Fransız kökenli olan flambe kelimesinin anlamı sözlüklerde “alevlendirme” olarak geçmektedir. Flambede müşterinin istediği yemeğe alkol katkısı eklenerek etkileyici bir sunum elde edilir. Uygulaması oldukça zor bir teknik olan flambe kesinlikle alanında profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir.

Flambenin Tanımı

Alevlendirme ya da alev anlamına gelen flambe, genel olarak restoranlarda menü içerisinde bulunan şu ürünler ile yapılmaktadır.

  • Etler (kümes hayvanları ve diğer etler)
  • Deniz mahsulleri (Karides, ıstakoz, vs.)
  • Çeşitli sebze ve meyveler

Bu ürünler misafirlerin masasında çeşitli alkol çeşitleri ile alevlendirilerek sunulur. Böylece flambe sunum tekniği sergilenmiş olur. Flambe tekniğinde ürünler restoranda bulunan misafirlere özel flambe arabası ile getirilmektedir.

Ürünler gueridon adındaki özel bir ocağın üzerinde bulunur. Bu ocak sıvı ya da jöle gibi yakıtlar ile çalışır. Gelen ürünlerin sunumu alanında uzman bir görevli tarafından yapılır. Alevlendirme işlemi yemeğin içerisindedir. Flambe sunumunda alevi arttırmak için hafif olmasından dolayı Fransız konyağı kullanılır. Flambe özel bir sunum tekniği olduğu için daha çok az misafir ya da müşteri gruplarına yapılır.

Flambe Nasıl Yapılır?

Flambe Nasıl Yapılır?
Flambe tekniğinin uygulanması için bazı püf noktalara dikkat edilmelidir.

“Flambe işlemi nedir?” sorusunun yanında bu işlemin nasıl yapıldığı da merak edilen sorulardan bir tanesidir. Bu işlem genellikle daha donanımlı ve büyük restoranlarda müşteri ya da misafirlere şov amaçlı yapılan bir işlemdir. Görüntü olarak oldukça çarpıcıdır. Flambe sunum tekniğinde öncelikle yemekte bulunan sebze, et ya da deniz ürünü yemeğe uygun olan bir alkollü içecek ile birleştirilir. Bu sayede yemek ve içerisinde kullanılan sosu alev alır.

Bu işlem için özel olarak kullanılan bakır veya çelikten yapılmış tavalar bulunur. Özellikle büyük otellerin restoran ve açık büfelerinde sıkça uygulanır. Flambe tekniğinde pişirilen ürün misafirlerin önünde hazırlandığı için müşterilerin hijyen konusunda hiçbir şüphesi kalmamaktadır. Tekniğin özel olmasının bir diğer sebebi de budur. Bu teknik daha çok özel davetlerde, düğünlerde, doğum günleri gibi etkinliklerde uygulanır. Tekniğin uygulama aşamalarındaki püf noktaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Pişirilen ürünün çok fazla su salmamasına dikkat edilmelidir. Suyu fazla olan bir ürünün içerisine alkol girse bile ürün yeterince alevlenmeyecektir. Ayrıca sulu ürünler ile uygulanan flambe işleminde çıkan yemeğin tadı kötü olacaktır.
  • İşlem sırasında iş güvenliğine çok fazla dikkat edilmelidir. Flambe işlemini yapan kişi hem kendisine hem de çevresindeki misafirlerin güvenliğini önemsemelidir.
  • İşlem sırasında etrafta kolay yanabilecek ürünlerin olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Büyük bir patlama olmaması için kullanılan alkol yemeğin içerisine yavaş yavaş eklenmelidir.
  • İşlem sırasında kullanılan tava sürekli sallanmalıdır.
  • Flambe işleminin görsel olarak daha etkili olması için loş ışık tercih edilmelidir.

Bütün bu püf noktalarına dikkat edilerek yapılan flambe işlemi başarı ile sonuçlanacaktır.

Flambe Hazırlanması

Flambe pişirme işlemi yapılmadan önce farklı sos çeşitlerinin hazırlanması gerekir. Bu soslar pişecek ürüne uygun bir şekilde seçilmelidir. Ayrıca pişirilen yemeğin yanına uygun olacak bir içecek seçilmesi de oldukça önemlidir. Mesela sebze ya da et ile hazırlanan bir flambe sunumu yapılacağında içecek olarak şarap seçimi çok doğru bir tercih olacaktır.

Flambe pişirme tekniği ile ortaya çıkan yemeklerde alevin görsel olarak kontrol edilmesi de oldukça önemli bir noktadır. Alevlendirmede kullanılacak alkol çeşidi daha hafif olanlardan tercih edilmelidir. Yoğun aromalı alkol çeşitleri yüzünden yemeğin tadında bozulmalar olabilir.

Flambe Çeşitleri Nelerdir?

et flambesi
En özel flambe çeşitlerinden birisi et flambesidir.

Flambeler içerisinde bulunan ürünün türüne göre bazı çeşitlere ayrılır. Bu çeşitler şu şekilde sıralanabilir:

Et Flambesi

En özel flambe çeşitlerinden birisidir. Uygulama sırasında çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü et yanlış bir içecek ile birleştirildiğinde ortamda kötü bir koku bırakabilir. Yayılan bu koku müşterileri ya da misafirleri rahatsız edebilir. Bu yüzden et flambesi yapılırken doğru içecek çeşitleri seçilmelidir.

Meyve ve Tatlı Flambesi

Fazla bir malzeme gerektirmediğinden en kolay hazırlanan flambe türüdür. Çok kolay bir şekilde hazırlanır. Restoranlarda en sık kullanılan flambe çeşididir.

Deniz Mahsülleri Flambesi

Bu flambe türü ıstakoz gibi değeri yüksek olan ürünler ile yapılır. Bu yüzden en özel ve pahalı flambe türüdür. Flambe için özel sos ve içecekler öncesinden hazırlanması gerekir. Özel müşteri ve misafirler için yapılan bu sunum diğerlerine göre daha maliyetlidir.

Kümes Hayvanları Flambesi

Kümes hayvanları flambesi, et flambesine göre daha uygun fiyatlıdır. Bu ürünlerde de etin çeşidine uygun sos ve içeceklerin seçilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde yemekte hoş olmayan bir koku ve tat oluşabilmektedir.

Genel olarak flambe ile ilgili bilgiler bu şekildedir. Donanımlı restoranlarda özel konuklar için uygulanan bu sunum tekniği günümüzde sıklıkla uygulanmaktadır.

Yeme-içme kültürü ile ilgileniyorsanız, Yemek Sosyolojisi Nedir? yazımıza da bir göz atın.

Sıkça Sorulan Sorular

Flambe Ne İşe Yarar?

Flambe, restoranlarda yemek sunumları için kullanılan özel bir tekniktir.

Flambe Hangi Sunumlarda Kullanılır?

Et, tavuk, meyve tabağı gibi onlarca farklı sunum için kullanılabilir.

Flambe Yemeğin Tadını Bozar mı?

Başarılı bir şekilde yapılan sunumlarda, alkol oranına dikkat edilir ve yemeğin tadı bozulmaz.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir