Sağlık

İğne Damara Denk Gelirse Ne Olur?

İgne Damara Denk Gelirse Ne Olur

İğne, ilacı hastanın vücuduna daha hızlı iletmek için kullanılan bir medikal tedavi yöntemidir. İğnenin şırıngasına hastanın ihtiyacı olan sıvı doldurulur ve bu sıvı direkt deri altından hastaya verilir. Son derece etkili ve önemli bir tedavi yöntemi olmasına karşın pek çok insanın korkulu rüyasıdır. Bu noktada “İğne damara denk gelirse ne olur?” gibi endişelerin ortaya çıkması da muhtemeldir.

İğne, çoğu kişi tarafından korkutucu olarak görünür. Özellikle çocukların iğneden korkması sık karşılaşılan bir durumdur. Sadece çocuklarda değil yetişkinler arasında da iğneden korkma durumu gözlenebilir. Hatta bu korku o kadar yaygındır ki bir fobi türü olarak literatüre geçmiştir. Literatürde iğne korkusu tripanofobi olarak adlandırılmıştır.

İğneden Neden Korkarız?

İğneden korkulmasının sebebi halk arasında kulaktan kulağa yayılan, doğruluğu tartışılır hikayelerdir. Özellikle arkadaş ortamında anlatılan hikayelerde “Kimin yaşadığı belli olmayan, bir arkadaşımın başına gelmiş.” diye başlayan olaylar, bu korkuları tetiklemektedir.

“Arkadaşımın kolunda iğne kırılmış.”, “Bir arkadaşımın kolunda iğne ucu kalmış.” hikayeleri insanları kötü etkilemektedir. Bu konuda tavsiyemiz, her duyduğumuz bilgiye inanmamamız gerektiğidir. Çünkü bu bilgilerin çoğunun gerçekliği kanıtlanabilir durumda değildir. Peki, kalçadan yapılan iğne damara denk gelirse ne olur?

Siyatik Sinir Yaralanması Nedir?

Siyatik Sinir Yaralanmasi Nedir
Siyatik sinir yaralanması nedir sorusuna içeriğimizin devamında detaylıca yanıt verdik.

Yanlış iğne yapımı sonucu ilaç enjeksiyonuna bağlı siyatik sinir yaralanması görülebilir. Bu durum daha basit tabirle iğnenin sinire denk gelmesi durumudur. İğnenin sinire denk gelmesi durumu hem iğne yapan hem de iğne yapılan açısından istenmeyen bir durumdur. Çünkü iğne sinire denk gelirse hastanın canı acıyacaktır. Hatta iğne sinire denk gelince sinir zedelendiği için hastanın canı normal bir iğne sızısından çok daha fazla yanacaktır.

İğnenin sinire denk gelmesi durumunda hastada iğne yapılan yerde yoğun bir ağrı ve akabinde yine aynı bölgede uyuşma gözlenebilir. İğnenin sinire temas ettiği alan da önemlidir. İğnenin hastanın hangi bölgesindeki sinirine temas ettiği önem arz eder.

Eğer sinire fazla temas varsa hastada geçici felç görülebilir. Geçici felç durumunda hasta kısmi olarak hareket kabiliyetini kaybedebilir. Bazı hastalarda bu uyuşma durumu kalıcı hale gelebilmektedir. Kalıcı felç durumu çok nadir olarak görülse de yanlış iğne kullanımının sonucu olarak görülebilmektedir.

İğnenin Sinire Denk Geldiği Nasıl Anlaşılır?

İğnenin sinire denk gelmesi durumu genellikle kalçadan iğne yapıldığında karşılaşılan bir durumdur. Eğer sinire denk gelirse bölgede gözle görülebilecek şişlikler oluşabilir. Normalde kanaması gereken miktardan daha fazla kan akabilir. Bu durumda öncelikle kan akışını azaltmak için iğnenin yapıldığı bölgeye baskı uygulanması gerekir. Şişliği önlemek için de bölgeye buz koymak mantıklı olacaktır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız bir doktora görünmeniz önerilmektedir.

Eğer iğnenin sinire denk gelmesi durumundan çekiniyorsanız, bunu önlemenin çok kolay bir yöntemi vardır. Alanında yetkin kişilere güvenmek ve işi bilen kişiye emanet etmek çok önemlidir. İğnenin sinire gelmesi durumu daha çok profesyonel olmayan insanlar tarafından yapılan a karşılaşılan bir durumdur. İğne yapmak diyerek geçmemeli ve iğne komşuya ya da arkadaşa değil sağlıkçılara yaptırılmalıdır. Sağılığınız söz konusu olduğunda tedbiri elden bırakmamanız sizin için daha faydalı olacaktır.

Peki, aşı neden sol kola yapılır hiç merak ettiniz mi? Eğer cevabınız evetse, Aşı Neden Sol Kola Yapılır? yazımıza bir bakın.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalçadan Yapılan İğne Damara Denk Gelirse Ne Olur?

İğne damara denk gelirse iğne sızısından daha şiddetli bir ağrı oluşur. İğnenin yapıldığı yerde şişlik ve fazla kanama görülebilir.

Damar Yolu Açarken Sinire Denk Gelmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

İğne yapılan yere baskı uygulanarak kan akışı kesilmeli ve bölgeye soğuk kompres uygulanmalıdır.

İğne Yaparken Kırılırsa Ne Olur?

İğnenin kırılması çok fazla görülen bir durum değildir. Yine de iğne kırılırsa uzman hemşire ve doktorlar tarafında kolayca çıkartılabilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir