Seyahat

Türk Vatandaşları için En Kolay Oturum Alınabilecek Ülkeler

Turk Vatandaslari icin En Kolay Oturum Alınabilecek Ulkeler

Yurt dışı seyahatine çıkmak kolay olmadığı gibi vize ve oturum izni süreçleri de oldukça karmaşıktır. Bu süreçte nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmeden atacağınız adımlar, yeni hayatınızda çeşitli zorlukları beraberinde getirebilir. Üstelik bilinçsizce yapılan vize ve oturum izni başvuruları da genellikle reddedilmektedir.

Farklı bir ülkede yaşam kurmak istiyorsanız öncelikle hangi ülkeleri tercih edebileceğinize bakmalısınız. Daha sonra bu ülkelerden vize ve oturum izni almak için nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmeniz gerekiyor. Rehber niteliğinde hazırladığımız bu içerik, plan aşamasında oldukça işinize yarayacak. İşte, Türk vatandaşları için en kolay oturum alınabilecek ülkeler!

1.    Gürcistan

Gürcistan
Gürcistan, kolaylıkla oturum alabileceğiniz ülkelerin başında geliyor.

Renkli şehir yaşamı, kültürel zenginliği ve milattan öncesine dayanan tarihiyle Gürcistan, en sevilen komşularımızdan biridir. Tiflis ve Batum’la birlikte ülkede gezip görülecek birçok kent bulunuyor. Eğer yaşamınızı burada devam ettirmek isterseniz, ülkenin eşsiz fırsatlar sunduğunu ve misafirperver bir yapıya sahip olduğunu da bilmelisiniz.

Gürcistan’da Oturum Alma Süreci

Gürcistan ve Türkiye arasında vize muafiyeti vardır. Türk vatandaşları, ülkeye vize başvurusunda bulunmadan seyahat edebilir ve 1 yıl kalabilir. Ancak 1 yıldan uzun süre kalacak olan ve oturum izni başvurusunda bulunacak olan vatandaşlar, D tipi vize türlerinden birine müracaat etmelidir. Vize başvurusu sürecinde izlemeniz gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle vize türlerini inceleyin ve seyahat amacınıza uygun olan vizelerden birine karar verin. Vize türleri; çalışma, eğitim, aile birleşimi olarak birbirinden ayrılır.
  • Gürcistan Konsolosluğu veya konsolosluğun yetkilendirdiği kurumlara başvuru yapın. Bu süreçte hazırlamanız gereken birtakım belgeler vardır.
  • Güncel belgeleri mutlaka konsoloslukların resmi adreslerinden öğrenmelisiniz. Genel geçer belgeler vardır ancak yıllara ve vize türlerine göre şartlar değişebilir.
  • Belgelerinizi hazırlamanız ardından başvuru tarihinde müracaatınızı gerçekleştirebilir, vize sonucunu beklemeye başlayabilirsiniz.

Gürcistan Vize sonuçları, ortalama 1 ay içerisinde açıklanmaktadır. Eğer vize reddi alırsanız, itiraz dilekçesi hazırlayabilir veya yeniden müracaat edebilirsiniz. Vize sonucunun olumlu olması halinde ülkeye belirlediğiniz tarihte seyahat edebilirsiniz.

Oturum izni alma süreci Gürcistan sınırları içerisinde başlayacaktır. Bu nedenle Türkiye’de yapmanız gereken yasal işlemler sadece pasaport ve vize başvurusu süreçleridir. Gürcistan’a ulaşmanız ardından Göçmen Dairesi’ne müracat etmeli ve gerekli belgelerle birlikte oturum izni başvurusunda bulunmalısınız.

Gürcistan’da İş İmkanları, Yaşam Koşulları ve Yaşam Maliyetleri

Gürcistan, Türk iş insanları için fırsatlar sunan düşük yaşam maliyetine sahip bir ülkedir. Gelişmekte olan ekonomisi sayesinde iş imkanları da giderek artmaktadır. Türk vatandaşları için özellikle turizm, inşaat ve tarım sektörlerinde iş imkanları bulunmaktadır. Yaşam koşulları kentsel alanlarda daha iyi olmakla birlikte kırsal kesimde de yaşamak mümkündür.

Bu ülkeler arasından Gürcistan’ı seçtiyseniz tam size göre bir içeriğimiz daha var: Gürcistan Kiralık Ev Siteleri 

2.    Karadağ

Karadag
Karadağ’da oturum izni alarak harika bir hayatın kapısını aralayabilirsiniz!

“Crna Gora” olarak da tanınan Karadağ, son yıllarda turizm sektöründe önemli ilerlemeler kaydetti. Her yıl binlerce turist ağırlamasına vesile olan eşsiz tatil beldeleriyle ünlü bir ülkedir. Aynı zamanda ülkenin yerel halkı, festivallere ve eğlenceye oldukça meraklı insanlardır. Bu nedenle hem kent hayatı hem de gece hayatı oldukça renklidir.

Bu ülkede yaşamaya karar verdiyseniz kültürel yapısı hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Yerel halk, hala kültürünü yaşatmaya devam ediyor ve özellikle mutfak kültürüne önem veriliyor. Bununla birlikte yaşam masrafları, ulaşım ve iş hayatı gibi kriterleri de değerlendirdiğimizde son derece avantajlı ülkelerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Karadağ’da Oturum Alma Süreci

Karadağ’da oturum izni alma sürecinde dikkat etmeniz gereken birçok etken vardır. Öncelikle ülkenin oturum izni verme koşullarını bilmelisiniz. Karadağ, şu şartları sağlayan Türk vatandaşlarına oturum izni verir:

  • Pasaport: Güncel bir pasaporta sahip olmak gerekir.
  • Yasal Giriş: Başvuru sahibi Karadağ’a yasal olarak giriş yapmış olmalıdır.
  • Sağlık Sigortası: Seyahat sigortası veya ulusal sağlık sigortası yapılmalıdır.
  • Konut: Başvuru sahibinin, Karadağ’da ikamet edeceği konutu olması gerekmektedir.
  • Gelir: Karadağ’da yaşamını idame ettirecek maddi gücün olması şarttır.
  • Temiz Sicil Kaydı: Başvuru sahibinin herhangi bir suç kaydı veya yasa dışı faaliyetleri olmamalıdır.
  • Karadağ Kültürüne Uyum: Karadağ kültürüne uyum sağlanması ve yerel topluluklarla uyumlu bir yaşam sürülmesi önemlidir.

Gördüğünüz gibi ülkeye gitmeden önce düzeninizi oturtmuş olmanız istenir. Eviniz, maddi geliriniz, işiniz veya referansınız olmadan Karadağ sınırlarında oturum izni almanız mümkün değildir. Peki, bu şartları nasıl yerine getirebiliriz? Gelin, Karadağ’da yeni bir hayata başlamak için nasıl bir yol izleyeceğinize bakalım.

Yukarıda saydığımız koşullar, aklınıza gelebilecek tüm ülkelerin D tipi vize ve oturum izni vermek için zorunlu kıldığı şartlardır. Eminim birçoğunuz bu konu hakkında bilgi sahibi de olmuşsunuzdur. Burada önemli olan yukarıdaki şartların nasıl sağlanacağını bilmektir.

Öncelikle öğrenciler ve meslek sahipleri için bu süreçlerin daha kolay olduğuna değinelim. Öğrenciler, öğrenci değişim programlarıyla veya Karadağ’da bir üniversitede kabul görmeleri halinde kolaylıkla vize alabilir. Öğrenciler için verilen D tipi vize, ülkeye gittiklerinde doğrudan oturum izni almalarına imkan tanır. Oturum izni süresi ise öğrenciliğin devam edeceği süre esas alınarak verilir. Bu nedenle eğitimin uzaması halinde veya eğitim sonunda ülkede kalmak istenmesi durumunda, oturum izni uzatma başvurusunda bulunulmalıdır.

Meslek sahipleri, öncelikle Karadağ’da iş imkanlarını araştırmalı ve herhangi bir vize prosedürü uygulanmadan iş başvurularında bulunmalıdır. Maalesef Karadağ iş arama vizesi sunan ülkelerden biri değildir. Bu nedenle gitmeden önce işiniz hazır olmalıdır. İş ilanlarını ara vermeden takip etmeli ve başvuru sürelerini kaçırmamalısınız. Ülkede herhangi bir kuruma kabul edilmeniz, çalışma vizesi almanızı büyük ölçüde kolaylaştırır.

Peki, öğrenci değilsek ve yurt dışında yaşamak için uygun bir mesleğe sahip değilsek ne yapacağız? Burada sezonluk vize başvurularını değerlendirmenizi tavsiye edebiliriz. Tarım ve turizm sektörü, sezonluk çalışma vizeleri almak için harika fırsatlar sunar. Mutlaka iş ilanlarını takip edin ve geçici süreli olsa da başvuru yapın. Ülkede çalıştığınız süre içerisinde kalıcı iş fırsatları yakalamanız daha kolaydır.

Karadağ’da İş İmkanları, Yaşam Koşulları ve Yaşam Maliyetleri

Karadağ, turistik açıdan popüler bir ülke olduğu için özellikle turizm sektöründe iş imkanları sunar. Ayrıca, enerji ve tarım sektörlerinde de fırsatlar bulunmaktadır. Karadağ’da yaşam maliyetleri, Türkiye’ye kıyasla daha düşük olabilir. Özellikle kira ve gıda maliyetleri açısından avantajlar sağlar. Yaşam koşulları, kıyı bölgelerinde ve başkent Podgorica’da daha iyidir.

3.    Kosova

Kosova
Kosova en kolay oturum izni veren ülkelerden biri olduğu gibi yaşam koşulları da oldukça rahattır.

Balkanların küçük ve tatlı bir ülkesi olan Kosova, bağımsızlığını 2008 tarihinde ilan etmiştir. Buna karşın tarihi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan eşsiz bir kültürü vardır. Osmanlı İmparatorluğu’na da ev sahipliği yapması, özellikle Türk vatandaşlarının bu ülkeye olan ilgisini artırıyor. Eğer siz de bu ülkede yaşamaya karar verdiyseniz bilmeniz gereken önemli detaylar olduğuna değinmeliyiz.

Kosova’da işsizlik oranı nispeten yüksektir ve ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanır. Madencilik ve ormancılık da iş bulabileceğiniz sektörler arasındadır. Bunun dışında ülkenin köklü tarihi, turizm sektörünün de gelişmesini sağlamıştır. İş imkanlarına göre ülke seçimi yapmak isterseniz bu kriterleri değerlendirebilirsiniz.

Kosova’da Oturum Alma Süreci

Kosova, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulayan ülkelerden biridir. Bu nedenle kısa süreli seyahatler için vize başvurusunda bulunmanıza ve oturum izni almanıza gerek yoktur. Ancak 3 aydan uzun süre ülkede kalmak isteyen yabancı uyruklu herkesin vize başvurusunda bulunması gerekir.

Kosova vize türleri, diğer ülkelerin vize prosedürlerine benzerlik gösterir. Yatırım, çalışma, eğitim, aile birleşimi gibi türlere ayrılmıştır. Bunlardan hangisi ülkeye gitme amacınıza uygunsa o vizenin şartlarını sağlamanız gerekir. Başvuru aşamasında, vize türlerine ve başvuru tarihine göre şartların değişiklik gösterdiğini de bilmelisiniz.

Vize başvurularında istenen genel geçer belgeler şunlardır:

  • Pasaport: En az 6 ay geçerlilik süresi olan, boş sayfaları olan ve son 10 yıl içinde çıkartılmış bir pasaport.
  • Vize Başvuru Formu: İnternet üzerinden doldurulan vize başvuru formu.
  • Vesikalık Fotoğraf: Biyometrik, son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz ve yüz hatlarının açıkça görüldüğü bir vesikalık fotoğraf.
  • Seyahat Belgesi: Uçak bileti veya seyahat planı.
  • Konaklama Belgesi: Konaklama yerinin rezervasyonu veya davet mektubu.
  • Seyahat Sağlık Sigortası
  • Gelir ve İş Kanıtı: Başvuru sahibinin finansal durumunu gösteren belgeler ve işveren veya işveren kuruluştan bir iş kanıtı.
  • Öğrenci Vizesi İçin Ek Belgeler: Öğrenci belgesi, okul kaydı ve finansal destek belgeleri.
  • Çalışma Vizesi İçin Ek Belgeler: Çalışma izni, iş sözleşmesi, işverenin mektubu ve işyeri kaydı.

Bu belgeler ve belgelerin kıstasları değişiklik gösterebileceği için mutlaka Kosova konsolosluğu tarafından açıklanan son bilgileri esas almalısınız.

İnternet üzerinden vize başvuru formu doldurduğunuzda randevu tarihi de alabilirsiniz. Bu tarihe kadar belgelerinizin hazır olması gerekir. Belgelerle birlikte konsolosluğa veya büyükelçiliğe müracaat etmelisiniz. Başvuru aşamasında sözlü mülakata da katılmanız gerektiğinden şahsen başvuru yapmalısınız.

Eğer vize sonucu olumlu yönde olursa Kosova sınırlarına giriş yapabilirsiniz. Oturum izni alma süreciniz ülkede başlayacaktır. Pasaport, konaklama adresi gibi belgelerle birlikte Göçmen Dairesi’ne giderek oturum izni almanız gerekir.

Vize prosedürleri hakkında daha detaylı bilgiler almak istiyorsanız tıklayın. 

Kosova’da İş İmkanları, Yaşam Koşulları ve Yaşam Maliyetleri

Kosova, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir ve özellikle enerji, tarım ve turizm sektörlerinde iş imkanları sunmaktadır. Ayrıca, Türkiye ile kültürel bağları olan Kosova’da Türkçe bilenler için daha fazla fırsat bulunmaktadır. Kosova’nın yaşam maliyetleri, Türkiye’den daha düşüktür. Kira ve gıda maliyetlerinde avantaj sağlamaktadır. Başkent Priştine ve diğer büyük şehirlerde yaşam koşulları daha iyidir ve sağlık hizmetleri, eğitim ve altyapı açısından tatmin edicidir.

4.    Kuzey Makedonya

Kuzey Makedonya
Kuzey Makedonya eşsiz kültürü ve kozmopolit yapısıyla en sevilen ülkelerden biridir.

Kuzey Makedonya, Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebileceği ülkeler arasında yer alır. Ancak ülkeye yapacağınız vizesiz seyahatlerde oturum izni alma şansınız yoktur. Oturum izni almanız için eğitim, çalışma veya aile birleşimi gibi amaçlarla ülkeye gitmeniz gerekir.

Balkan ülkelerinin renkli şehir yaşamını Kuzey Makedonya’da da görebilirsiniz. Kozmopolit bir yapıya sahip olması, ülkede farklı dillerin konuşulmasına neden oluyor. Aynı zamanda farklı kültürleri harmanlıyor ve kültürel zenginliğinizi artırmanız için eşsiz fırsatlar sunuyor.

Kuzey Makedonya’da Oturum Alma Süreci

Kuzey Makedonya’da oturum izni almak için izlemeniz gereken adımlar, bilinen vize prosedürlerinden pek farklı değildir. Öncelikle ülkenin konsolosluğu tarafından açıklanan vize şartlarını incelemelisiniz. Vize türlerinden sizin için en uygun olanı belirledikten sonra başvurularınızı şahsen yapmalısınız. Ülkeye seyahat etmeniz ardından oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz oturum izni alma süreçleri ile Kuzey Makedonya oturum izni alma süreci benzerlik gösterir. Bu nedenle oturum iznini nasıl daha kolay alabileceğinizden bahsedelim. Eğer maddi imkanınız varsa bu ülkede yatırım yapmanız, oturum izni almanızı bir hayli kolaylaştırır.

Gayrimenkul alabilir veya iş kurma hedefli belirleyebilirsiniz. Eğer yatırım planı yaparsanız, yatırım vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Böylece ülkede yatırım hedefinizi gerçekleştirmeniz için zaman tanınanacak ve oturum izni verilecektir.

Kuzey Makedonya’da İş İmkanları, Yaşam Koşulları ve Yaşam Maliyetleri

Kuzey Makedonya, Türk vatandaşlarına özellikle tekstil, tarım ve turizm sektörlerinde iş imkanları sunmaktadır. Konaklama ve yeme-içme masraflarının, Türkiye’ye kıyasla daha uygun maliyetli olduğunu söyleyebiliriz.

5.    Moldova

Moldova
Moldova’da oturum izni alma süreci son derece kolaydır.

Doğu Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan Moldova, yaşam koşullarının kolay olduğu ülkelerin başında gelir. Kalabalıktan uzak, sakin ve tatlı bir ülkede yaşamınıza devam etmek istiyorsanız Moldova’nın beklentilerinizi karşılayacağını bilmelisiniz.

Turizm sektöründe kaydettiği ilerlemelerle Moldova’nın nüfusu belirli dönemlerde ciddi oranda artıyor. Ancak nüfusun büyük kısmını Romenler oluşturuyor ve turizm sezonları dışında oldukça sakin bir ülke. Bununla birlikte eğitim kurumları, iş imkanları ve yaşam maliyetleri son derece avantajlı seçenekler sunmaktadır.

Moldova’da Oturum Alma Süreci

Moldova, Türk vatandaşları için oturum almanın nispeten kolay olduğu bir Avrupa ülkesidir. Ancak vize başvurularında diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kapsamlı prosedürler uygulanır. Oturum izni almak isteyenler aşağıdaki vizelerden birine başvuru yapabilir:

  • Eğitim Vizesi
  • Çalışma Vizesi
  • Aile Birleşimi Vizesi

Elbette bu vize türlerinin kapsamı son derece geniştir. Gayrimenkul sahibi olmak ve yatırım yapmak, ülkede oturum almanın en kolay yolları arasında sayılabilir. Eğer uluslararası seyahat edebileceğiniz meslek gruplarından birine sahipseniz çalışma vizesini kolaylıkla alabilirsiniz. İlk etapta iş veya eğitim amacıyla vize alamıyorsanız öncelikle turistik vizeyle ülkeye seyahat etmeniz ve yatırım alternatiflerini değerlendirip oturum izni alma adımları atmanız mümkündür.

Moldova’da İş İmkanları, Yaşam Koşulları ve Yaşam Maliyetleri

Moldova, özellikle tarım, gıda işleme ve turizm sektörlerinde iş imkanları sunmaktadır. Başkent Kişinev ve diğer büyük şehirlerde yaşam koşulları oldukça iyidir. Bununla birlikte eğitim ve sağlık sektöründe başarılı ülkelerden olduğuna değinebiliriz. Yaşam maliyetleri ise ortalama bir gelire sahip olsanız dahi rahatlıkla geçinebileceğiniz düzeydedir.

Yurt dışına seyahat ederken belgelerinizin eksiksiz olması çok önemli. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız “Yurt Dışına Çıkarken Gerekli Belgeler” içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

6.    Sırbistan

Sırbistan
Sırbistan’da harika bir yaşama “Merhaba” demek için kolaylıkla oturum izni alabilirsiniz.

Sırbistan, para biriminin Euro olmamasından dolayı Türk vatandaşlarının seyahat listesinin başında yer almaktadır. Aynı zamanda Türkiye’den vize istemeyen ülkelerden olması, turizm sektörünü daha da canlandırmıştır. Eğer bu ülkede yaşamak istiyorsanız vizesiz seyahat edebilir, kültürü ve yaşam koşullarını yakından görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Bu ülke, eğlenceli şehir yaşamı, gece hayatı, kültürel yapısı ve kalabalık nüfusuyla hemen her insanı tatmin edecek bir yaşam fırsatı sunmaktadır. Turizm sektöründe kolaylıkla iş bulabileceğiniz ülkede İngilizce ve Rusça bilenler için daha fazla iş imkanı vardır.

Sırbistan’da Oturum Alma Süreci

Sırbistan’da seyahat etmek için vize zorunluluğu olmadığına değinmiştik. Ancak oturum izni almanız için mutlaka vize başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Eğitim, iş veya yatırım amacıyla ülkeye seyahat eden Türk vatandaşlarına oturum izni verilmektedir. Bu süreç zor olmadığı gibi birçok Avrupa ülkesine göre prosedürleri de kapsamlı değildir.

D tipi vize türlerinden birini almayı başarırsanız oturum izni almanız oldukça kolaydır. Pasaport ve konaklama adresinizi gösteren belgelerle birlikte Göçmen Dairesi’ne başvuru yapmanız gerekiyor. Bu süreçte elbette sınırsız oturum izni verilmez. Konaklama amacınıza göre süre biçilir ve geçici izinler verilir. Daha uzun süre kalmak istediğinizde oturum izni uzatma başvurusunda bulunabilirsiniz.

Sırbistan’da İş İmkanları, Yaşam Koşulları ve Yaşam Maliyetleri

Sırbistan, enerji, inşaat, turizm ve tarım sektörlerinde önemli bir yere sahiptir. İş imkanları bu sektörler üzerine yoğunlaşmış olsa da farklı sektörlerde iş bulma şansınız da vardır. Yaşam maliyetleri ise Türkiye’ye kıyasla daha uygundur. Rahatlıkla geçiminizi sağlayabilir ve ülkede belirli bir süre yaşamanız ardından vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.

7.    Türkmenistan

Türkmenistan
Türkmenistan’ın kültürel yapısı ve yaşam standartları, Türk vatandaşlarının alışma süreci için oldukça avantajlıdır.

Türkmenistan, birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığı için önemli bir turistik yapısı vardır. Günümüzde Türkmenlerle birlikte Özbekler, Ruslar, Kazaklar ve Azeriler ülke nüfusunda önemli bir yere sahiptir. Kozmopolit yapısından dolayı farklı dillerin konuşulduğu ülkede çoğunluk Türkmence bilmektedir. Resmi dilinin Türkçeyle benzerliğinden dolayı zorlanmayacağınız ülkeler arasında sayabiliriz.

Büyük çoğunluğunun İslam dinine inanması ve Türk kültüründen izler taşıyor olması, Türkmenistan’a kolaylıkla alışmanızı sağlayacaktır. Bu ülkede yaşamaya karar verirseniz eğitim kurumlarının ve iş imkanlarının Türkiye kadar kapsamlı olmadığını bilmelisiniz.

Türkmenistan’da Oturum Alma Süreci

Türkmenistan’da oturum izni almak, Türk vatandaşları için oldukça kolaydır. İş arama, çalışma, eğitim alma gibi amaçlarla ülkeye seyahat edebilirsiniz. Bu süre içerisinde oturum izni başvurusunda bulunabilir ve ortalama 5 yıl kadar konaklama imkanı yakalayabilirsiniz.

Türkmenistan, Türk vatandaşlarına vize verirken zorluk yaşatan bir ülke değildir. Örneğin, Avrupa ülkelerinin Türkiye ile arasındaki siyasi gelişmeler, vize sürecini doğrudan etkiler. Türkmenistan ve Türkiye arasında herhangi bir siyasi kriz olmaması, refah seviyeleri arasında ciddi bir fark olmaması gibi etkenler, oturum izni almanızı kolaylaştırır.

Türkmenistan’da İş İmkanları, Yaşam Koşulları ve Yaşam Maliyetleri

Türkmenistan, enerji, inşaat ve tarım sektörlerinde iş imkanları sunar. Gelişmekte olan bir ülke olduğu için refah seviyesi yüksek değildir. Ortalama yaşam koşulları sunması ve yaşam maliyetlerinin düşük olması, iyi bir geliriniz olduğunda rahatlıkla yaşayabileceğinizi gösterir.

8.    Ukrayna

Ukrayna
Ukrayna’da Türk vatandaşları için harika iş imkanları bulunuyor.

Ukrayna, Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebileceği ve para birimi Euro olmayan Avrupa ülkelerinden biridir. Bu nedenle Türkiye’den çok fazla turisti ağırlayan ülkede, oturum izni almak da nispeten daha kolaydır. Festivalleri, kayak merkezleri, coğrafi güzellikleri ve tarihi yapılarıyla, Ukrayna doya doya yaşayabileceğiniz en iyi seçimlerden olacaktır.

Ukrayna’da Oturum Alma Süreci

Öncelikle Ukrayna seyahatleriniz için vize şartı olmadığını bilmelisiniz. Ancak oturum izni almak istiyorsanız süreç daha farklı ilerleyecektir. Ülkede yaşamak isteyenler, mutlaka eğitim veya iş amaçlı gitmeli, amacına göre bir vizeye sahip olmalıdır. Oturum alma süreci ise vize alma sürecine göre daha kolaydır. Seyahatiniz ardından oturum izni başvurusunda bulunarak süreci tamamlayabilirsiniz.

Ukrayna inşaat ve tarım sektörleri için sıklıkla göç alan bir ülkedir. İş ilanlarını takip ederek herhangi bir kurumdan onay almanız halinde ülkeye çalışma vizesiyle rahatlıkla gidebilirsiniz. Çalışma vizesine sahip olmanız, iş süresine göre oturum izni almanın da kapısını aralayacaktır.

Ukrayna’da İş İmkanları, Yaşam Koşulları ve Yaşam Maliyetleri

Ukrayna, tarım, enerji, madencilik gibi sektörlerde iş imkanlarının olduğu ülkeler arasındadır. Bununla birlikte inşaat ve turizm sektörlerinde de iş bulabilirsiniz. Yaşam maliyetleri uygundur ve yaşam koşulları Türkiye’ye kıyasla daha avantajlıdır.

9.    Panama

Panama
Panama’da oturum izni almak için vize prosedürlerini detaylıca incelemeyi unutmayın.

Panama, kültürel anlamda Türkiye’ye son derece uzaktır. Nüfusunun büyük kısmını Mestizo ve Amerikalılar oluşturur. Ekonomisi, coğrafi konumuna bağlı olarak ticaret üzerine kuruludur. Bununla birlikte turizm ülkesi olduğu bilinir ve her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapar.

Genel anlamda kültürüne yabancı olsak da Panama halkı son derece misafirperverdir. Eğer ülkede yaşamaya karar verirseniz son derece farklı kültürlerle bir araya gelme fırsatınız olacaktır. Ayrıca turizm sektörünün canlılığı ve maliyetlerinin düşük olması, yıl boyu tatil yapma fırsatı da sunacaktır.

Panama’da Oturum Alma Süreci

Panama’da oturum almanın birçok ülkeye göre daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak izlemeniz gereken süreç, ülkede yaşamanızı devam ettireceğinize dair kanıtlar bulmanızdır. Yani, işiniz ve geliriniz olması, Panama’nın oturum izni vermesi için temel şartlardan biridir. Öğrenciler içinse eğitim kurumlarından onay almaları ve ailelerinin referans olması istenir.

Bu kriterleri sağlayan Türk vatandaşları, ilgili vize türlerinden birine müracaat etmelidir. Vize prosedürleri hakkında detaylı bilgiler, Panama konsolosluğu web adresinde yayımlanır. Şartları sağlayan Türk vatandaşlarının gerekli belgelerle birlikte konsolosluğa veya konsolosluğun yetkilendirdiği kurumlara başvuru yapması gerekir.

Vize sonuçları ortalama 1 ay içerisinde olumlu veya olumsuz olacak yönde açıklanır. Vize almaya hak kazananlar, ülkeye seyahat ettikten sonra ortalama 3 ay içerisinde oturum izni alabilir.

Panama’da İş İmkanları, Yaşam Koşulları ve Yaşam Maliyetleri

Panama, özellikle turizm, gayrimenkul ve finans sektörlerinde iş imkanları sunmaktadır. Yaşam maliyetleri, Türkiye’ye kıyasla daha yüksek olabilir ancak özellikle sağlık hizmetleri ve altyapı açısından avantajlar sunar. Başkent Panama City ve diğer büyük şehirlerde yaşam koşulları daha iyidir ve eğitim imkanları da tatmin edicidir.

10. Bulgaristan

Bulgaristan
Bulgaristan, Türk vatandaşlarının vize işlemlerini oldukça kısa sürede tamamlayabileceği ülkelerden biridir.

Bulgaristan gerek tarihi gerek kültürel yapısından dolayı Türklerin kolaylıkla adapte olabileceği bir yapıya sahiptir. Türk nüfusunun yoğun olması, alışkın olduğunuz yemeklere, kültürel etkinliklere ve bayram kutlamalarına katılmanıza imkan tanır. Eğer farklı bir ülkeye yerleşmek istiyor ancak kültürünüzden fazla uzak kalmak istemiyorsanız Bulgaristan tam size göre bir seçim olacaktır.

Bulgaristan’da Oturum Alma Süreci

Bulgaristan’da oturum izni almanın ilk adımı da diğer ülkeler de olduğu gibi D tipi vize türlerinden birine sahip olmaktır. Bu vizelerin eğitim ve çalışma gibi amaçlara göre sınıflandırdırıldığına değinmiştik. Bununla birlikte kısa süreli sezonluk iş vizelerine de müracaat edebilirsiniz.

D tipi vize türlerinden birine sahip olan Türk vatandaşları, Bulgaristan’a seyahat ettiğinde oturum izni başvurusunda bulunabilir. Başvurular, Göçmen Dairesi’ne yapılmakta ve bu aşamada bazı belgeler talep edilmektedir. İstenen evraklar değişiklik gösterebileceği için Bulgaristan’ın resmi makamları tarafından yapılan açıklamaları esas almalısınız.

Bulgaristan’da İş İmkanları, Yaşam Koşulları ve Yaşam Maliyetleri

Bulgaristan, Türk vatandaşlarına özellikle turizm, enerji ve tarım sektörlerinde iş imkanları sunmaktadır. Tarım sektöründe açılan sezonluk çalışma vizeleri ülkeye seyahat etmeniz için oldukça avantajlıdır. Yaşam koşulları ve maliyetleri de uygun olduğu için bu ülkede rahatlıkla geçiminizi sağlayabilirsiniz.

Sonuç

Türk vatandaşları için en kolay oturum alınabilecek ülkeler arasında Gürcistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova, Moldova, Sırbistan, Türkmenistan, Ukrayna, Panama ve Bulgaristan öne çıkmaktadır. Bu ülkelerde oturum almak için iş kurma, yatırım yapma veya eğitim amaçlı başvurular yapılabilir. İş imkanları, yaşam koşulları ve yaşam maliyetleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte genel olarak bu ülkeler, Türk vatandaşları için avantajlı seçenekler sunmaktadır.

Yurt dışında yaşamaya karar vermeden önce ülkeleri gezip görmek için zaman ayırmalısınız. “Türk Lirasıyla Gezilebilecek Ülkeler” içeriğimizi incelemeyi de unutmayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Türk Vatandaşları Hangi Ülkelerde Vize Muafiyetiyle Seyahat Edebilir?

Türk vatandaşları, vizesiz seyahat etmek istediklerinde Gürcistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova, Moldova, Sırbistan ve Ukrayna gibi ülkeleri tercih edebilirler. Bu ülkeler Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlamaktadır.

Hangi Ülkeler Türk Vatandaşları için En Düşük Yaşam Maliyetine Sahiptir?

Gürcistan, Moldova ve Ukrayna, Türk vatandaşları için en düşük yaşam maliyetine sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Kira ve gıda maliyetleri özellikle bu ülkelerde avantajlıdır.

Oturum Almak için Hangi Ülkelerde Yatırım Yapmalıyım?

Gürcistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova, Moldova, Sırbistan, Türkmenistan, Ukrayna, Panama ve Bulgaristan gibi ülkelerde yatırım yaparak oturum alabilirsiniz. Her ülkenin yatırım tutarı ve süreçleri farklılık gösterebilir.

Hangi Ülkelerde İş Kurarak Oturum Alabilirim?

Gürcistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova, Moldova, Sırbistan, Türkmenistan, Ukrayna, Panama ve Bulgaristan gibi ülkelerde iş kurarak oturum alabilirsiniz.

Oturum Alma Süreci Ne Kadar Sürer?

Oturum alma süreci, başvurulan ülkeye, başvuru türüne ve başvuru sürecine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle oturum alma süreci 1-6 ay arasında tamamlanmaktadır.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir