Evcil Hayvan

Kedinin Kulakları Neden Soğuk Olur?

Kedinin Kulakları Neden Soğuk Olur?

Kediler hakkında en çok merak edilenlerin başında, “kedinin kulakları neden soğuk olur?” sorusu yer alır. Bir kedinin kulağına dokunduğunuzda, aradaki sıcaklık farkının fazla olduğunu hissedebilirsiniz. Bu son derece doğal bir durumdur. Kedilerin kulak kısmı, vücuduna kıyasla daha az yağlıdır. Ayrıca kulaklardaki kıl, diğer bölgelere göre çok daha seyrektir. Bu yüzden en ufak bir sıcaklık değişiminde, ilk etkilenen bölge kulak olur. Ancak bazen aradaki sıcaklık farkı üst düzeye çıkabilir. Bu durum ise bir hastalığın belirtisi olabilir.  

Kedimin Kulakları ve Patileri Soğuk Ne Yapmalıyım?

Kedinin Kulakları Neden Soğuk Olur?
Kedinin kulakları neden soğuk olur? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Kedimin kulakları soğuk ve halsiz diyorsanız, bunu hemen kötüye yormamalısınız. Kediler, sanılanın aksine dayanıklı hayvanlar değillerdir. Onun konfor alanında yapacağınız en ufak değişiklik; kulağının, patisinin ve burnunun üşümesine neden olacaktır. Bu yüzden kedinizin konfor alanını her zaman korumalısınız. Peki, bunu nasıl yapabiliriz?

Oda Isısını Yükseltin

Kedinizin kulakları buz gibiyse ve halsiz duruyorsa, odanın ısısını yükseltmeyi deneyebilirsiniz. Hayvanlar, vücut ısılarını düzenlemek için kulaklarından yardım alabilirler. İç organlarını korumak ve vücut sıcaklığını stabile etmek isteyen dostlarımız, kulaklarını kullanarak denge sağlar. Kulaklardaki kan dolaşımını azaltan kedi, vücut ısısını korumaya çalışır.

Kedinizi Dinlendirin

Kulağıyla beraber “kedimin patileri soğuk” şikâyetiniz varsa, endişe etmeyin. Sevimli dostunuz, belki de kendini iyi hissetmiyordur. Rahat hissetmeyen kedilerde, halsizlik baş gösterir. Konfor alanından uzaklaşmak ya da çok fazla yorulmak, bunu tetikleyen unsurlar arasındadır. Bu gibi durumlarda onu kendi haline bırakmalısınız.

Kediler neden sırtını kamburlaştırır?” yazımız da ilginizi çekebilir.

Kedimin Burnu ve Patileri Soğuk Bir Hastalığı Mı Var?

Kedilerin burnu, patileri her zaman daha serindir ve bu oldukça doğaldır. Lakin, bazı durumlarda, farklı belirtiler de görülür. Bu belirtileri anlamak için kedinizin vücudunu inceleyin. Burnuna, kulaklarına, koltuk altlarına ve gözünün içine bakın. Her şey normalse korkulacak bir durum yoktur.

Enfeksiyon ve Hastalık

“Kedimin burnu ve patileri soğuk” şikayetiniz varsa, vücudunu kontrol etmelisiniz. Ağzının içine bakın. Sağlıklı bir kedinin ağzı pembedir ve oldukça parlak bir renge sahiptir. Kırmızılık görüyorsanız, bu bir enfeksiyonun işareti olabilir. Emin olmak için ağzının çevresini inceleyin. Salya ve tartar oluşumu da hastalığın belirtileri arasındadır. Vücutta görülen diğer enfeksiyon belirtileri ise şu şekildedir:

  • Burunda aşırı nem ve kabarcık
  • Nefes almada zorluk
  • Kuyruk altında parazit
  • Kötü koku ve akıntı

Yukarıdakiler, enfeksiyon ve hastalık belirtileri olsa da sadece buna dayanarak teşhis koymak doğru değildir. Bu gibi belirtiler varsa, veteriner kliniğine gitmeyi ihmal etmeyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedinin Kulakları Neden Sıcak Olur?

“Kedimin patileri soğuk” belirtisiyle veterinerlere gelen insanların sayısı, bir hayli fazladır. Bununla beraber, sıcak kulak şikayetiyle de veteriner hekimlerin kapısını tıklatanların sayısı, azımsanmayacak kadar yüksektir. Sevimli dostlarımızda görülen kulak sıcaklığı, normal bir durumdur. Eğer bulunduğu ortam aşırı sıcaksa ve kaçacak bir yer bulamıyorsa, elbette kulağında bir sıcaklık meydana gelebilir. Ancak bunun tek sebebi ortam sıcaklığı değildir. Enfeksiyon ve alerji de sıcak kulağın nedenleri arasında sayılabilmektedir. Aynı şekilde mantar hastalığı da bu duruma sebebiyet verebilir.

Kediler Üşüdüğünü Nasıl Belli Eder?

Kediler birçok davranışıyla üşüdüğünü belli eder. Genellikle kamburlaşma ve kabarma, bunun göstergesidir. Elbette elinizle kontrol edip “kedimin burnu ve patileri soğuk” diyorsanız, bu da kedinin üşümesinin bir diğer belirtisidir.

Kediler Neden Soğuk Yere Yatar?

Ateşi çıkan ve bunu dengelemek isteyen hayvanlar, içgüdüsel olarak serin bir yer bulmak ister. Bu kimi zaman mermer kimi zaman beton kimi zaman ise bir ağacın gölgesidir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir