Sağlık

Kolda Yanma Hissi Neden Olur?

Kolda yanma hissi neden olur

Kolda yanma hissinin oluşması pek çok insanın başına gelen bir sağlık sorunudur. Doğal olarak bu rahatsızlık ortaya çıktığı zaman en çok merak edilen konuların başında “Kolda yanma hissi neden olur?” sorusu gelir. Bu bölgede yanma hissi oluşmasının en büyük nedenlerinden biri sinirlerde meydana gelen bir hasardır. Sinir sıkışması ya da sinirlerinin darbe alması kolda yanmalara neden olur. Bu şikayetlerin sürekli olması durumunda mutlaka vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmek lazımdır.

İhmal edildiği takdirde ve nedeni öğrenilmediği zaman daha ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkması mümkündür. Kolda yanma hissi oluşmasından önce hastalarda, genel olarak ilk başta kollarda karıncalanma ve uyuşma gibi şikayetler gözlemlenmiştir. Sinir hasarları dışında sağ ya da sol kolda yanma hissi ve ağrı şikayetine kan dolaşım sisteminde oluşan bir rahatsızlıkta neden olabilir. Ek olarak kollarda yanma olması durumunu, başka birtakım hastalıklar da tetikler. Bu rahatsızlığın tedavisi ise ancak doktorun gerekli olan tetkikleri ve muayeneyi yapmasından sonra yine doktor tarafından belirlenir.

Sol veya Sağ Kolda Yanma Hissi Nedenleri

“Kolda yanma hissi neden olur?” sorusunun cevabına bağlı olarak, bu rahatsızlığın en büyük nedeni olan sinir sıkışması durumunun araştırılması şarttır. Sinir hasarları ve sinir sıkışmalarının en büyük nedeni ise kola alınan darbelerdir. Kol ile yapılan zorlayıcı bir harekette sinir sıkışmasına neden olur. Diğer sebeplere bağlı olarak, sol ya da sağ kolda yanma hissi nedenleri ise genel olarak şu şekilde sıralanır:

  • Dolaşım sistemi bozuklukları
  • Vitamin eksiklikleri
  • Kırık vakaları
  • Sigara ve alkol kullanımı

Görüldüğü üzere sağ veya sol kolda yanma nedenleri, farklı seçeneklere bağlı olarak ortaya çıkar. Bunlara ek olarak gece uyurken kolların ters bir pozisyon alması nedeniyle de kolda yanma ve ağrı durumları olur. Sağ ya da sol kolda yanma hissi var ise ve bu durum uzun süreli devam ederse, mutlaka doktora gitmek en doğru yoldur.

Dolaşım Sistemi Bozuklukları

Dolaşım Sistemi Bozuklukları
Dolaşım sisteminde yaşanan bozukluklar ya da sorunlar, kolda ağrı olarak kendini gösterebilir.

Sol ya da sağ kolda yanma hissi ve ağrı dolaşım sistemi bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. Kan dolaşım sisteminde oluşan sorunlar, vücudun bazı noktalarına yeterli miktarda kan ulaşmasını engellenmedir. Bunun sonucunda ise kollarda yanma, karıncalanma ya da ağrı durumları ortaya çıkmaktadır.

Bu gibi durumlarda ise dolaşım sistemi bozuklarının neden olduğunun tespit edilmesi ve buna uygun tedavi yöntemini uygulamak lazımdır. Kan dolaşım bozukluğu tedavi edildiği zaman yan etkisi olan kollarda yanma şikayeti de ortadan kalkmış olur. Dolaşım sistemi bozukluğunun başlıca nedenleri ise kolesterolün yüksek olması, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımıdır.

Kolestrol hakkında detaylı bilgiler için: Kolesterol Nedir? Kolesterol Nasıl Düşer?

Vitamin Eksiklikleri

Sağlıklı bir yaşam sürmek için vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin ve minerallerin mutlaka düzenli olarak alınması şarttır. Düzenli ve sağlıklı beslenilmediği takdirde vitamin eksikliklerine bağlı olarak bazı sağlık sorunları ortaya çıkar. Vitamin eksikliği sonucunda ise omuz ve kolda yanma hissi rahatsızlığı olabilmektedir.

Özellikle vücut için en önemli vitaminlerden biri olan B12 vitamini eksikliği sonucunda kollarda yanma ve uyuşma olur. Bu nedenle düzenli ve sağlıklı beslenmeye her zaman özen gösterilmesi sağlık açısından çok önemli bir konudur.

Kırık Vakaları

Kırık Vakaları
Kırık vakalarında kolda ağrı ve yanma olması doğaldır.

“Sağ veya sol kolda yanma hissi neden olur?” konusunun en büyük nedenlerinden biri ilgili bölgede olan kırıklardır. Kemiklerde oluşan kırıklar ya da çatlaklar, kollarda ağrıyla beraber yanmaya ve ağrıya yol açar. Aynı zamanda kırık olan bölgede şişliklerde görülür. Bu gibi kırık vakalarında vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna acilen başvurulmalıdır. Kırık ya da çatlak vakaları ihmal edildiği takdirde daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar ve tedavisi daha uzun sürer.

Sigara ve Alkol Kullanımı

Sigara ve alkol kullanımının, her zaman için sağlık açısından zarar verici etkileri vardır. Bu etkilerden en sık görülenlerden biri de kolda yanma hissi oluşmasıdır. Özellikle aşırı şekilde sigara ve alkol tüketimi kollarda ve omuzda ağrıya ve yanmaya neden olur. Sinirlerin harap olmasına yol açan sigara ve alkol kullanımı sonucunda yanmaya bağlı olarak kollarda uyuşmalarda oluşur.

Kolda Yanma Hissi Tedavisi

Kolda Yanma Hissi Tedavisi
Kolda yanma hissinin giderilmesi için etkili tedavi yöntemleri bulunur.

Kolda yanma hissi tedavisi için öncelikle bu rahatsızlığa neden olan sağlık sorununun iyi tespit edilmesi gerekir. Yanma hissinin nedeni doktor tarafından yapılan testlerle ve muayene ile bulunur. Yapılan tetkikler sonucunda hastanın ihtiyacı olan tedavi yöntemi doktor tarafından uygulanır. Kişiye özel olan bu tedavi yöntemi genel olarak ilaç tedavisi ve fizik tedavi olur.

Daha ciddi durumlarda ise doktorun kararına bağlı olarak cerrahi tedavi yöntemleri de devreye girebilir. Kolda yanma hissinin geçmesi için vitamin takviyesi de yine doktor kontrolünde yapılır. Kolda yanma, ağrı ve uyuşma tedavisi için hastaların bir nöroloji doktoruna gitmesi gerekir. Gerekli olan durumlarda nöroloji doktorları, hastaları başka doktorlara da yönlendirebilir. Özellikle kırık vakalarından sonra hastaların kırığın durumuna bağlı olarak fizik tedavi görmesi de gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

[toggle title=”Vücutta Yanma Hissi için Hangi Doktora Gidilir?” state=”close”] Vücutta ya da kolda yanma hissi tedavisi için hastanelerin Nöroloji bölümüne gitmek gerekir.[/toggle]

[toggle title=”Kollarda Yanma Hissi Neden Olur?” state=”close”] Kol bölgesinde yanma hissinin olmasının en başta gelen nedeni, oluşan sinir hasarlarıdır.[/toggle]

[toggle title=”Boyun Düzleşmesi Kollarda Yanmaya Neden Olur mu?” state=”open”] Boyun düzleşmesi rahatsızlığın en sık görülen yan etkilerinden biri kollarda oluşan yanma ve uyuşmalardır.[/toggle]

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir