Eğer dizi ve film izlemeye yeterince vakit ayırıyorsanız bu konuda birçok fikir de edinmişsinizdir. Örneğin; Türkiye’de çekilen yapımların büyük bir kısmının hayal kırıklığı olduğu konusunda bizimle aynı fikre sahip olduğunuzu düşünüyoruz. Üstelik zaten bu yapımların bir çoğu da yurtdışından uyarlanıyor. Ancak 2021 yılının son aylarına yetişerek bütün bir yıla damgasını vurabilen Kulüp dizisi bizleri bu konuda biraz rahatlatıyor. Gelin Kulüp’ü beraber inceleyelim.
Kulüp dizi incelemesi hakkındaki düşüncelerimizi paylaşmadan önce değinmemiz gereken bir konu var. Netflix yapımı bu dizinin yönetmen koltuğunu Seren Yüce ve Zeynep Günay Tan paylaşıyor. Zeynep Günay Tan’ın daha önceden de çok sayıda dönem dizisi çektiğini ve bunların birçoğunun da reyting rekorları kırdığını biliyor olabilirsiniz. Örneğin; Öyle Bir Geçer Zaman Ki dizisi yayınlandığı dönemlerde ülkenin büyük bir kısmını ekran başına kilitleyebiliyordu. Bu nedenle Zeynep Günay Tan’a hakkını vererek duayen bir yönetmen olduğunu söylememiz gerekir. Öyle ki, kendisi Kulüp’te de başarıya imza atarak bizleri şaşırtmadı.
Kulüp Dizisinin Künyesi
Kulüp’ün başarılı olmasını sağlayan tek şey elbette ki başarılı yönetmenleri değildir. Çünkü dizinin bütün künyesi yeteneğini kanıtlamış oyunculardan oluşuyor. Hemen hemen hepsi daha önce çok sayıda başarılı işin bir parçası olmuş deneyimli oyuncular olsa da, ilk defa kamera önüne geçip farkını ortaya koyan kişiler de var. Bunlara tek tek değinmeden önce dilerseniz hangi role kim hayat veriyor bir bakalım:
- Matilda Aseo: Gökçe Bahadır
- Raşel Aseo: Asude Kalebek
- Selim Songür: Salih Bademci
- Orhan Şahin: Metin Akdülger
- Çelebi: Fırat Tanış
- Fıstık İsmet: Barış Arduç
- Yönetmen: Zeynep Günay Tan
- Senarist: Aysin Akbulut; Rana Denizer; Necati Şahin
- Görüntü Yönetmeni: Ahmet Sesigürgil
Listede yer alan her oyuncu oldukça başarılı olsa da özellikle değinmemiz gereken birkaç kişi var. Öncelikle Fırat Tanış tecrübesini konuşturarak Çelebi karakterini inanılmaz bir şekilde canlandırıyor. Hatta izlerken Fırat Tanış’ın ve Çelebi’nin iki ayrı kişi olduğunu unutabilirsiniz! Bunun yanı sıra Metin Akdülger’in de vizyoner iş adamı rolünün hakkını verebildiğini söylememiz gerekir.
Ancak hepsi bir yana, Asude Kalebek’i tebrik etmemiz gerekir. Çünkü kendisi ilk defa Raşel Aseo rolü ile kamera karşısına çıkıyor. Bunun hiç de göze batmadığı dile getirmeliyiz. Elbette ki diğer deneyimli oyuncular kadar göz alıcı bir oyunculuk sergilemiyor olabilir. Yine de ilk işinde bu kadar başarılı olabilmesi tebrikleri hak ediyor. Oyuncuların başarısında söz ederken hepinizin Salih Bademci’ye sıra gelmesini beklediğini tahmin edebiliyoruz. Fakat ona ve yeteneğine yazımızın ilerleyen kısmında ayrıca değinmek istiyoruz.
Kulüp Dizisinin Konusu: 1950’lerde İstanbul Pera
Gökçe Bahadır’ın canlandırdığı Mathilda Aseo karakterinin dizinin başrolü olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Çünkü Kulüp dizisi bu karakterin geçmişinden bir kesit ile başlıyor. Dizinin konusu da tam olarak o sahnenin etrafında şekillenmektedir. 1938 senesinde bir cinayet işleyen karakterimiz uzun bir süre hapiste kaldıktan sonra mahkumlar için çıkan genel af neticesinde serbest kalıyor. Ardından yıllardır görüşemediği kızı Raşel ile bir araya gelerek ilişkisini düzeltmek istemektedir. Bunun için de bir gece kulübünde işe başlayarak Raşel’i hem koruması hem de kurtarması gerekiyor. Elbette ki bu gece kulübü hikayemizin ana mekanı olan o “Kulüp”tür.
Bahsi geçen gece kulübü dışarıdan ne kadar ışıltı ve eğlenceli gözükse de aslında arka planı oldukça karanlık. Çünkü dolandırıcılıktan çocuk işçi çalıştırmaya, tacizden fiziksel istismara kadar pek çok olumsuzluk kuliste boy gösteriyor. Elbette ki bunların en büyük sorumlusu da Fırat Tanış’ın hayat verdiği Çelebi karakteridir. Bunun yanı sıra kulübün büyük başarılara imza atabilmesi için gelecek vaat eden hayaller kuran Orhan Şahin (Metin Akdülger) ise arkada dönen olaylardan habersiz. Kendisi sahip olduğu gece kulübünde yenilikler yaparak Türkiye’nin gece hayatı anlayışında bir devrim yaratmak istiyor. İzlediğimiz kadarıyla bunu başarması da hiç uzak değil. Çünkü Salih Bademci’nin canlandırdığı Selim Songür karakteri ile yaptığı anlaşma Pera’daki gece hayatını bambaşka bir noktaya taşıyor.
Düşünün… Alaturka ve alafranga aynı masalda birlikteler. Parlak sahne ışıklarından çıkanlar bizim hikayemiz. Doğuyla batının dövüşmesi gibi, sevişmesi gibi, birbirlerini değiştirmesi gibi, bu ülke gibi, Türkiye gibi.
– Selim Songür
Kulüp dizi incelemesi yaparken ve dizinin konusundan bahsederken o dönemde yaşayan Yahudi insanların hayatlarına da değinmeliyiz. Çünkü aslında dizinin ana konularından bir tanesi de budur. Azınlıkların Türkiye’de yaşadıkları sıkıntılar, inançlar arası çatışmalar, toplumsal roller ve baskılar Kulüp dizisinde ilmek ilmek işleniyor. Dolayısı ile sadece 1950’li yıllardaki Yahudi-Müslüman çatışması hakkında fikir edinmek için bile Kulüp dizisine bir şans verebilirsiniz. Ek olarak, yazımızın buradan sonraki kısmının spoiler içerdiğini de söylememiz gerekir.
Karakterlerin Etkileyici Hikayeleri
Kulüp dizisinin olumlu yanlarından bir tanesi de karakterlerin davranışlarının altında yatan farklı hikayelerin yer almasıdır. Fıstık İsmet’ten Orhan Şahin’e kadar her bir karakter geçmiş travmaları sonucunda o günkü hallerini ortaya çıkarmıştır. Örneğin; Fıstık İsmet’in babası ailesine öyle kötülükler yaşatmış ki, İsmet de aile kavramına inancını yitirmiş bir insan haline gelmiş. Kendisi hiçbir kadınla gelecek kurabileceğine inanmıyor. Üstelik babasından gördüğü kötü davranışların bazılarını kendisinin de benimsediğini görebiliriz. Çünkü bir sahnede Raşel’e tokat attığını üzülerek izledik.
Bunun yanı sıra aslında bir Yahudi olan ancak Müslüman Türklerden biriymiş gibi yetiştirilen Orhan Şahin karakteri de oldukça ilginç. Annesi tarafından sahte bir hayatın içerisine sürüklenmiş, kendi adını bile unutmak üzere olan bir karakter. Orhan Şahin’in gerçek kimliğini ise annesinin hafızasını yitirmeye başlaması ve farkında olmadan oğluna gerçek adı ile seslenmesi sayesinde öğreniyoruz. Orhan Şahin de annesinin yalanlarını o kadar benimsemiş olacak ki, sırrı saklamaya devam edebilmek için elinden geleni yapıyor.
Hikayesi ile bizleri ekrana kitleyebilen bir diğer karakter ise Çelebi’dir. Çünkü kendisinin amacını, geçmişini ve gizlediklerini bir türlü tam anlamıyla öğrenemiyoruz. İlk bölümden itibaren Mathilda ile olan ilişkilerine ait ipuçları ile karşılaşsak da bu gizem uzun bir süre çözülmüyor. Yine de kendisinin Mathilda’yla alakalı hiç de iç açıcı olmayan planlarının olduğunu söyleyebiliriz.
Dillerin, Kültürlerin ve İnançların Yansıması
Kulüp dizisinde birçok Yahudi karakterin yer alması farklı bir kültürü yakından görmemizi sağlıyor. Bu nedenle Kulüp dizi incelemesi yaparken bu konuya yakından bakmamız gerekir diye düşündük. Dizinin Türk Yahudi hayatını gözler önüne serdiği kısımlarda sık sık Ladino dili konuşulmaktadır. Şimdilerde unutulmak üzere olan bu dili hatasız bir şekilde ekranlara taşımak zor olsa gerek. Çünkü günümüzde Ladino dilini konuşan çok sayıda insan yok. Ancak yine de Kulüp dizisinde bu dili bilen elli kişi çalışmış. Aynı zamanda Türkiye Yahudi Cemaati’nden de fazlasıyla destek alınmış ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmıştır. Böylece gerçeklik dozunu arttırabilen sahneler sayesinde dizinin akışı zedelenmiyor.
Dizide bizlere farklı kültürleri gösterebilen replikler, kıyafetler ve şarkılar sıklıkla yer almaktadır. Üstelik şarkılar kültürleri yansıtabilmelerinin yanı sıra oldukça da başarılı. Dolayısıyla Kulüp dizisi müzik seçimleri sebebi ile de bizlerden artı puan alıyor.
Dizinin Işığı Salih Bademci
Kulüp dizi incelemesi yazıp da Salih Bademci’den söz etmemek olmaz. Çünkü kendisi her ne kadar bu sözleri duymayı çok daha önceden hak etmiş bir oyuncu olsa da Kulüp sayesinde iyice parladı. Dizide hayat verdiği Selim Songür, Türk yapımı dizilerde görmeye alışkın olduğumuz bir karakter değil. Çünkü ışıltılı ve gösterişli hayaller kuruyor, sahnede fark yaratıyor hatta duygularını dışa vurmaktan hiç de çekinmiyor. Yani yerli dizilerde yer alan erkek karakterlerden oldukça farklı olduğunu söyleyebiliriz.
Bunun yanı sıra Salih Bademci’nin elinde bir mikrofon ile sahneye ne kadar çok yakıştığını da eklememiz gerekir. Adeta bu rol için doğmuş diyebiliriz. Elbette ki bu başarıda onun kostümlerini ve makyajını ayarlayan sahne arkası ekibinin de payı var. Ancak yine de kendisi Kulüp’ü bambaşka bir noktaya taşımış diyebiliriz. Çünkü canlandırdığı Selim Songür karakterinde adeta bir Zeki Müren ya da Erol Büyükburç havası var!
Salih Bademci daha önce de pek çok başarılı yapımda hayranlık uyandırabilecek rollere hayat verdi. Ancak bunlar Selim Songür karakteri kadar ses getirememişti. Bu rollerden bazıları şunlardır:
- İstanbullu Gelin: Fikret Boran
- Öyle Bir Geçer Zaman Ki: Hakan Tatlıoğlu
- Ulan İstanbul: Ceyhun
- Kırmızı Oda: Mehmet
- Kiralık Aşk: Sinan
Salih Bademci şimdilerde dijital platformlar için üretilen dizilerde rol alıyor. Aynı zamanda İlk ve Son ve Yabancı adlı dizilerde de güncel olarak yer almaya devam ediyor. Ancak biz kendisi en çok Selim Songür rolünde görmek için heyecanlanıyoruz.
Tebriklerin En Büyüğü Sanat Ekibine
Kulüp dizisi söz konusu olduğunda en büyük alkışı kesinlikle dizinin sanat ekibi hak etmektedir. Çünkü bir dönem dizisinin setini hazırlamanın zor olduğunu kabul etmemiz gerekir. Kulüp’ün sanat yönetmeni ve sanat ekibindeki diğer kişiler bu zorlu görevin hakkını veriyor. 1950’lerin İstanbul’unu bizlere aktarırken neredeyse hiç hata yapmıyorlar. Sahnelerde sırıtan dekorlar ya da hatalı kıyafetler bile yok. Üstelik gece kulübünde sahne alan sanatçıların kostümleri de şahane! Bunun için özenli ve hassas bir şekilde çalıştıklarını rahatlıkla görebiliyor ve emeklerini bolca takdir ediyoruz. Ayrıca bizlere uzun zaman sonra bu kadar profesyonel bir şekilde çekilmiş bir yerli diziyi izleme imkanı tanıdıkları için de teşekkür ediyoruz.
Kulüp’ün Eksik Yanları Neler?
Yazımızın buraya kadar olan kısmında Kulüp’ü bol miktarda övdük. Ki hepsini hak ettiğini de inkar etmiyoruz. Ancak yine de eksik ve hataları yönlerini dile getirmeden Kulüp dizi incelemesi yapabilmemiz mümkün değil. Öncelikle dizinin en büyük hatası senaryoda gözden kaçan bir noktadan oluşuyor. Ana karakterimiz olan Mathilda’nın ailesi 1938 yılında varlık vergisini ödemedikleri için sürgün cezasına çarptırılmıştır. Bu sürgün cezası sırasında ise zorlu çalışma koşulları sebebi ile hayatlarını kaybetmişlerdir. Ancak Türkiye’de varlık vergisinin 1942 yılında çıktığını söylemek zorundayız. Bu kadar özenli ve ayrıntılı bir şekilde dizi çeken ekibin böyle bir ayrıntıyı atlaması bizden büyük bir eksi aldı.
Ek olarak değinmemiz gereken bir konu daha var. Kulüp dizisi kurgudan oyunculuklara, dekorlardan kostümlere kadar pek çok noktada oldukça başarılı. Ancak bu başarı bol miktarda aile draması ile izleyicilere sunuluyor. Siz de biliyorsunuz ki aile draması izlemek istediğinizde dilediğiniz kadar fazla sayıda Türk dizisi bulabilirsiniz. Bu nedenle bizler bütün bu emeğin çok daha özgün bir konuyu işlemesini tercih edebilirdik.
Ne demek istediğimizi daha iyi anlayabilmeniz için yine aynı dönemleri anlatan bir yabancı diziyi örnek verelim; The Queen’s Gambit. Bu dizi de tıpkı Kulüp gibi 1950’li yılları anlatıyor. Ancak bunu yaparken erkek egemen bir sektörde başarılı olmak için gayret eden genç bir kadının hayatına değiniyor. Üstelik ekranlarda görmeye alışık olmadığımız “Satranç” gibi bir konu üzerinden yapıyor bunu. Dolayısı ile çok daha özgün bir içerik haline geldiğini inkar edemeyiz. Kulüp dizisi de The Queen’s Gambit kadar başarılı ögeler içeriyor. Ancak tüm bu başarıyı her Türk yapımı gibi aile draması ile taçlandırmayı tercih etmektedir. Yine de, tüm bunlara göz yumarak bizlere başarılı bir dizi çektikleri için teşekkür ediyoruz.
Kulüp 2. Kısım 6 Ocak’ta Netflix’te
Kulüp dizisinin başarısını anlatabilmemiz için dizinin Türkiye ekonomisine 583 milyon liralık katkıda bulunduğunu söylemeliyiz. Üç binden fazla kişinin emeği ile ortaya çıkan bu dizi sadece ilk kısmı ile bu başarıyı kazandı. İkinci kısmı ise çok yakında! 6 Ocak 2022 tarihinde Netflix’te sizlerle buluşuyor. Eğer o zamana kadar beklemek istemiyorsanız siz de bizim gibi ilk kısma tekrar göz atabilirsiniz. Ayrıca fragmanı da izlemeyi unutmayınız. Çünkü fragman bizlere ikinci kısım ile alakalı birbirinden etkileyici sahneler sunuyor.
Eğer Netflix yapımı popüler dizileri seviyorsanız Squid Game Hakkında Bilmeniz Gerekenler başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.