Sinema

Mother! İncelemesi

Mother!

Amerikalı yönetmen Darren Aronofsky’nin yönetmen koltuğunda oturduğu ve senaristliğini üstlendiği Mother! incelemesi sonucu pek çok farklı görüşün eleştirilerine maruz kalmıştır. Kimilerinin beğenmediği kimilerinin övgüyle bahsettiği hatta bir dönem yuhalanan bu film, tam anlamıyla zıt görüşlerin havada uçuştuğu bir yapıt olarak çıkıyor karşımıza.

Böylesine etkileyici bir atmosfere hâkim olan Mother! filmi, film tutkunları tarafından da oldukça merak edilmektedir. Bu noktada hikayesi, oyuncuları ve verdiği mesajla merak uyandıran Mother! filminin detaylı incelemesini sizler için hazırladık. Hadi başlayalım…

Mother! Filmi Hakkında

Yazımızın başında da değindiğimiz gibi pek çok görüşün ve yorumun bulunduğu Mother! filmi, çıktığı andan itibaren büyük bir etki yaratmıştır. Mother!, psikolojik korku, gerilim, kategorilerinde yer alan önemi bir yapıttır. 2017 yılında gösterime giren filmin kadrosunda ise oldukça ünlü isimler yer almaktadır. Başrolde Jennifer Lawrence ve Javier Bardem’i izlediğimiz filmde Ed Harris, Michelle Pfeiffer gibi isimler bulunmaktadır. 30 milyon dolarlık bir bütçe ile çekimleri tamamlanan filmin konusu ve hikayesi oldukça ilginç mesajlar içermektedir.

74. Venedik Uluslararası Film Festivali’nde aday gösterilen film, özellikle gösterimi sırasında hem çok beğenilmiş hem de bir grup tarafından vasat olarak değerlendirilip yuhalanmıştır. Böylelikle daha en başında birçok eleştiri alan film, izleyiciler tarafından merak edilmiştir. Farklı imgelere farklı anlamlar yüklenen filmde, yapı olarak izleyiciye bir mesaj vermesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda her bir olay örgüsünün bir sembol görevi gördüğü film, karmaşık olaylar dizisinde geçmektedir. Gelin hep birlikte bu etkileyici filmin hikayesine bir göz atalım.

Mother! Konusu

Mother! Konusu

Mother! filminin konusu ve hikayesi, filmi daha önce izlememiş pek çok kişinin merakını çekmektedir. Bu anlamda filmin konusu, başarılı bir şair kocanın ve karısının gözden uzak bir yerde büyük bir kır evinde yaşadıkları olaylardan oluşmaktadır. Filmin en enteresan noktalarından birisi olarak karşımıza filmde hiç isim kullanılmaması ve kadın-adam hitaplarının öne çıkması yer almaktadır. Jennifer Lawrence’in canlandırdığı eş rolü, kocasının yıllar önce yanan evini dekore etmeye uğraşan ve ev ile farklı bir bağ kuran bir karakterden oluşmaktadır. Javier Bardem ise başarılı fakat son dönemde yazamayan ünlü bir şair rolüne hayat vermektedir. Gözden uzak sakin bir hayat süren bu çift, hayatlarına ansızın giren misafirlerle birlikte farklı noktalara sürüklenmektedirler. Gizemli bir çift olarak gelen bu misafirler, çiftimizin asıl macerasının başladığı noktada bulunmaktadır.

Mother! Hikayesi

Film, en başında evlerini tamir etmeye çalışan çiftin günlük telaşlarında olduğu bir sahne ile başlamaktadır. Ardından gelen ani misafirler, tam da bu noktada eve bir anda davet edilerek giriş yapmaktadır. Bununla gelişen olaylar, başrolde bulunan kadının misafirlerden rahatsız olması ve konukların eve zarar vermesiyle devam etmektedir. Filmde, o eski huzurlu ve kontrol altında olan hayatları, bir anda karmaşa haline dönüşmektedir. Lawrence’in canlandırdığı karakterin, evin eski bir duvarını tamir ederken yaşadığı metafizikle ilgili olay, filmde evle bu karakterin bir bağı olduğunu ortaya koymaktadır. Duvarı onarırken yaşanan olayda Lawrence, atan taze ve sorunsuz bir kalp görmektedir. Bu olaylar ardından bir anda gelen yabancı kişinin misafirliği, Lawrence’in fikri alınmadığı için karakterimizi rahatsız etmektedir. Birkaç gün sonra misafirin karısının da katıldığı bu durum, Lawrence için katlanılmaz bir hal almaktadır.

Mother! Olay Örgüsü

Elbette ki her şey bununla sınırlı değil filmimizde. Hikayenin devamında misafir ailenin iki erkek çocuğu da devreye girmektedir. Yine bir anda gelen bu iki kişi, büyük bir kavga ile küçük kardeşin abiyi öldürmesiyle sonuçlanmaktadır. Yaşanan bu olaylarla beraber ana konumuz olan çiftimizin gerginliği ve tabii ki Lawrence’in canlandırdığı karakterin daha da dışlanmasıyla devam etmektedir. Eve gelen konukların ev üzerinde rahatça hâkimiyet kurması, yaşanan olaylarda en büyük sorun olarak gösterilmektedir. Bu noktada filmde önemli bir noktaya konan değerli bir taşın, gelen misafirler tarafından kırılmasıyla, konuklar kapı dışarı edilmektedir.

Her şey akışında ve gerilim dolu ilerlerken film bu bölümden sonra daha mitolojik ve felsefi mesajlarla devam etmektedir. Çok fazla spoiler vermemek adına detaya girmesek de hikayenin bu bölümünde çift bir çocuk sahibi olacağını öğrenmektedir. Bununla birlikte bir türlü gelmeyen ilham ünlü şaire gelmekte ve harika bir eser ortaya çıkmaktadır. Bir anda gelişen olaylar ve evde artan kalabalık, farklı sahnelerin yaşanmasıyla devam etmektedir. En dikkat çekici ve aslında vermek istenilen mesajı ileten bu sahneler, karakterin doğumunun başlamasıyla ilerlemektedir. Zar zor şekilde doğum yapan Lawrence, bir erkek çocuk meydana getirmektedir. Ardından babasının bebeği hayranlarına vermesi ve bebeğin boynunun kırılması ile film çok farklı bir boyuta taşınmaktadır.

Aslında her bir karakterin bir anlam ifade ettiği bu yapıtta, son bölümde kendimizi bir döngü içerisinde bulmaktayız. Film genel olarak yaratılış döngüsü ve göndermeleri konu alarak baştan sona tüm karakter ve olaylar ile bir metafor oluşturmaktadır. Bu noktada şimdi filme başka bir bakış açısı kazandıracağımız dikkat çeken noktalara bir göz atalım.

Mother! Filmi Dikkat Çeken Noktalar

Mother! Filmi Dikkat Çeken Noktalar

Mother! filmi, tüm senaryosu ile izleyicisine bir mesaj vermektedir. Pek çok eleştiriyi almasının nedenlerinden olan bu durum, filmin ele aldığı metaforlardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Şimdi sizi şaşırtacak ve bir o kadar hızla filmi izlemenizi sağlayacak noktaya geliyoruz.

Mother! filminde yaşanan tüm olaylar ve karakterler aslında bir yaşam döngüsünü ve bazı kavramları temsil etmektedir. Yaratıcı sahnelerle bunu başaran yönetmen, vermek istediği derinli ve duyurma istediği mesajı adeta ilmek ilmek filme işliyor. İlk olarak film içerisindeki anlamlara göz atmamız gerekirse karşımıza şöyle bir liste çıkmaktadır:

  • Javier Bardem karakteri: Tanrı (İncil’deki tanrıyı ifade etmektedir.)
  • Jennifer Lawrence karakteri: Doğa Ana, Anima Mundi,
  • Ev: Evren-Dünya
  • Değerli Kristal Taş: Sevgi veya Saf Sevgi
  • Ed Harris (gelen ilk misafir): Adem
  • Michelle Pfeiffer (Ed Harris’in yani misafirin karısı): Havva
  • Kavga eden çocuklar yani Havva ile Adem’in iki oğlu: Habil ve Kabil
  • Doğan Bebek: İsa’yı ifade etmektedir.

Mother! Filminde Ne Anlatılıyor?

Bir önceki başlıkta belirttiğimiz tüm detaylar, filmin yapı taşını oluşturmaktadır. Bu anlamda tüm filmin akışına bakıldığında doğa ana, insanlık ve tanrı arasında geçen olayların altı çizilmektedir. Filmdeki tamir edilen ev doğa ananın dünyayı tamir etme çabasını yansıtmaktadır. Tanrı olarak karşımıza çıkan ve üreten şair karakteri, tüm evrenin yaratıcısı rolündedir. Önemli kristal taşın kırılması, Havva ve Adem’in cennetten kovulmalarını ifade etmektedir. Habil ve Kabil kardeşlerin kim olduğu ise ölümle sonuçlanan kavgada anlaşılmaktadır. Doğanın, yani kadının, bebeğe hamile kalmasıyla, yazara yani tanrıya ilham gelmeye başlamaktadır. Ve tanrı o olağanüstü etkileyicilikteki eserini yani İncil’i oluşturur. Tüm bunlara İsa’nın doğumu yani bebeğin doğması da eklenmektedir. İsa’nın doğumuna sevinen evdeki şaire tapan kalabalık, onu öldürmesiyle aslında sevginin yanlış anlaşılmasını ifade etmektedir. Daha pek çok mesaj ve metafor bu filmin içerisine serpiştirilmiştir.

Sonuç

En temel noktalarından bahsettiğimiz bu film, gerçekten de oldukça etkileyici ve her noktasını dikkatte izleyeceğiniz bir yapıttır. Pek çok farklı düşüncenin hedefi olan bu film, mutlaka izlemek isteyeceğiniz filmler arasında yer almalıdır. Filmin içerisindeki anlamlandırmalarla birlikte olay akışına kapılmamak ve o hissi yaşamamak mümkün değildir. Oldukça ses getiren Mother! filmi; bir çığlık, bir sesleniş veya bir başkaldırı olarak da tanımlanabilmektedir.  Bu noktada başarılı bir grafiği olan bu etkileyici filme bir göz atmanızı şiddetle önermekteyiz.

İyi bir film izleyicisiyseniz, Mutlaka İzlenmesi Gereken Filmler listemize mutlaka göz atmalısınız.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir